Att klara 100 miles kräver mer än bara träning

All träning inför Kullamannen finns redan på kontot. Sedan en vecka tillbaka så har jag minskat veckomängden med cirka 60 procent. Denna veckan blir det mest korta pass med lite fartökningar för att hålla kroppen alert och redo. Men att springa ultralopp är så mycket mer än bara träning och det viktigaste nu är att förbereda sig mentalt och få koll på all utrustning.

Ju längre du ska springa desto viktigare blir det att ha utrustning som fungerar under lång tid. Minsta lilla skav, dålig passform eller problem med energiintag kan efter flera timmar ha vuxit till astronomiska bekymmer. Särskilt om man adderar fysisk och mental trötthet till ekvationen.

Jag har börjat packa all utrustning, planerat mina drop bags och satt en energiplan. Idag tänkte jag berätta lite om några saker som jag ser som extra viktiga på fredag när det gäller utrustning.

Lite av all utrustning som är viktig under Kullamannen.

Hoka One One Speedgoat 2
Sedan två år springer jag med Hoka One One och sedan Speedgoat 2 lanserades i våras är den en given favorit. Bra passform, överlägsen dämpning och bra grepp. Allt man önskar sig av en traildojja. Många frågar om det inte är vingligt med så hög sula på stigarna och svaret är nej. Jag bytte själv från skor med noll dämpning och visst var det ovant de första turerna men snabbt infann sig känslan och tryggheten även med tjockare sulor. Under långa ultror är den extra dämpningen fantastisk.

Raid Light Responsive 3L Race Vest
Under Kullamannen ska vi löpare vara semisjälvförsörjande, vilket innebär att vi måste bära med oss en hel del energi och vatten hela tiden. Personligen föredrar jag att ha soft flasks på bröstet och ha flera fickor fram för energi och annat jag vill ha lättillgängligt. Allt detta får jag med min race vest från Raid Light + att den är lätt och otroligt bekväm. Allt som jag inte behöver ständig tillgång till lägger jag i facket på ryggen.

Lumonite Compass R
Stora delar av loppet kommer att gå i mörker, vilket innebär att en bra pannlampa är ett måste. Jag har fastnat för Compass R från Lumonite. Den ger otroligt bra ljus, sitter bra på huvudet, är lätt och har dessutom riktigt bra batteritid. Det är väl i princip allt man kan önska av en pannlampa. Efter att ha tittat runt en hel del på olika alternativ så vågar jag påstå att ingen pannlampa kan leverera samma mängd ljus och samtidigt ha så lång batteritid.

Varde ljus! Eftersom stora delar av loppet går i mörker gäller det att ha en bra pannlampa. Jag har valt Lumonite Compass R.

Energi, massor av energi. Och lite annat att stoppa i munnen
Att få energiintaget att fungera är troligtvis det absolut viktigaste om man överhuvudtaget ska ta sig fram 100 miles. Det spelar ingen roll hur vältränad och förberedd du är om du inte får i dig energi under loppet. Då kommer du ändå inte att ta dig i mål. Efter att ha haft stora problem med att få i mig tillräckligt med energi så har jag hittat Maurten, en svensk sportdryck som med en unik sammansättning har räddat min mage. Numera har jag inga problem att få i mig tillräckligt med kolhydrater och magen är lugn som en filbunke. Planen är 80g kolhydrater per timme (320 kcal) och om jag tar mig i mål på 30 timmar så har jag fått i mig nästan 10 000kcal…
Innan start kommer jag att ta en rejäl dos Umara Intend, en PWO med koffein och beta alanin och annat smått och gott som håller mig pigg och alert. Det är en fantastisk känsla 20 minuter efter man svalt Intend.
Under loppet kommer jag dessutom äta en salttablett per timme och fylla på med koffein var 3-4 timme.

Nu är det bara 66 timmar kvar till start…

2 svar till “Att klara 100 miles kräver mer än bara träning”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Vlog v24 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Sjöloppet! Vinnare och banrekord! Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Välkommen till Beech 2019, Nackheland och Bocksten Trailrun! Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Inför backyard premiären Karin Ådale
  Läs mer
 • Dan före dan före ÄBU Anna Carlsson
  Läs mer
 • Fem viktiga träningstips; #2 Bröderna Backa
  Läs mer
 • Eco Trail Stockholm - snart dags! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vilken go träningshelg i Idre! Peter Lindquist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

sön07jul10:00Mora Trail8 km, 15 km, 30 kmRegion:Dalarna

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider
X
X