Varde ljus!

Jag tycker om att springa i mörker. I pannlampans sken blir synfältet smalare, sinnena skärps och utanför ljuskäglan är allt svart. Det är dessutom oftast väldigt tyst i skogen på kvällarna, vilket är en underbar kontrast till stressen på dagen.

För att kunna njuta fullt ut av mörkerlöpning är en pannlampa en nödvändighet. Jag har under många år sprungit med en klassisk orienterarlampa – en stor halogenstrålkastare som kräver ett halvt Barsebäck att driva. Bra ljus men tung, otymplig och med dålig batteritid.

Jag gillar bra ljus. Så här ser stigen ut när Lumonite Compass R får jobba på max. ljuvligt!

Inför den här hösten och vintern började jag så smått leta efter något nytt att sätta på pannan som skulle lysa upp min stig. Utbudet idag är nåt helt annat än min gamla klenod. Idag är det LED som gäller och både batteritid och effektivitet har tagit rejäla kliv framåt. I mitt förra inlägg kunde ni läsa lite om vilka krav jag generellt ställer på mina prylar, för att de ska passa för ultralöpning. För att specificera kraven till pannlampa så blir det så här:

 • Låg vikt
 • Lång batteritid
 • Hög effektivitet
 • Flera ljuslägen
 • Skön passform
 • Smidig att ladda och hantera
 • Bra kvalitet

Många av kraven hänger ihop och om det ena kravet uppfylls på bekostnad av att något annat krav blir för dåligt, så är det inget värt. Det handlar alltså i slutändan om en balans mellan alla kraven ovan. Låg vikt är inget värt om ljusstyrkan är får dålig eller batteritiden är kass. Hög ljusstyrka är å andra sidan heller inget värt om det innebär att jag måste släpa med mig ett stort extrabatteri i ryggsäcken. Ja, ni fattar…

Lumonite Compass R
Efter att ha läst på en hel del om olika modeller och även testat ett gäng olika så föll valet på Lumonite Compass R. I mitt tycke (och vad jag har kunnat hitta) finns det ingen annan pannlampa som landar in på samma fina förhållande mellan alla mina krav. Låt oss gå igenom kraven ett efter ett:

Vikten är låga 162g inklusive lampa, batteri och pannband. All vikt är i lampan och den sitter runt huvudet med bara ett (ganska) brett pannband. Det känns knappt att du har den på huvudet. Under Kullamannen bar jag den i cirka 8 timmar utan att ens tänka på det.

Liten och kompakt och med bara en rem runt pannan – perfekt!

Det tar oss raskt vidare till nästa punkt – lång batteritid. Under de här 8 timmarna var det aldrig några bekymmer med att batteriet skulle ta slut. Den bara tuggade på.

Eftersom allt hänger ihop så har det såklart att göra med hur mycket ljus jag fick ur lampan. Lumonite Compass R har fyra huvudlägen där det kraftigaste ger mig 1200 lm (Lumen). Det räcker gott och väl för att cykla i hög fart på små stigar. Att springa i 1200 lm är en fröjd och batteriet räcker då i cirka 1.5h. Perfekt för fartfyllda intervallpass eller fartlek. Det lägsta läget ger 80 lm och är det läget jag använde mest under Kullamannen. Det är fullt tillräckligt för ultraterräng där farten är låg. I det läget har jag en batteritid på cirka 40h. Däremellan har jag två lägen som ger 240 respektive 630lm som räcker 3.40-8.40 timmar. Jag har alltså riktigt bra med ljus väldigt länge. Skulle jag behöva mer batteritid har jag även ett extrabatteri som är enkelt att byta.

Jag vill som sagt också att den ska vara lätt att hantera, ladda och byta ljuslägen på. På Compass R finns bara en knapp. Tryck på den och lampan startar, håll in den för att växla lägen och tryck igen för att stänga av den. Hur smidigt som helst. Under Kullamannen bytte jag ibland läge när det blev riktigt tekniskt eller brant och jag ville se lite mer. Laddar gör du genom en magnetisk USB-laddare som enkelt fäster på pannlampans botten. Hur smidigt som helst.

Lampan laddas enkelt via USB-laddaren som snäpper fast med hjälp av magnet. Du behöver inte ta bort en massa lock eller ta ut ut nåt batteri. Bara att ladda!

Kvaliteten känns grym. Den har inga lösa delar som kan gå sönder och den känns robust byggd. Den blir inte ens repig när jag tappar den och är vattentät ner till 2 meter. Dessutom kan du enkelt ta bort lampan från pannbandet och använda den som ficklampa eller sätta på cykeln.

Ta loss lampan från bandet och använd som ficklampa. Smidigt!

Priset för en Compass R är 1499:- och det tycker jag är riktigt prisvärt. Du får väldigt mycket lampa, ljus och batteritid för pengarna. Kan man nöja sig med lite mindre av allt så finns även Compass Mini R för 849:-. Den är konstruerad på exakt samma vis men i ett mindre format. Denna har jag inte provat under löpning och kan inte säga nåt om ljusstyrka vs. batteritid etc.

Sammanfattning Lumonite Compass R
Lumonite Compass R uppfyller de kraven jag ställer på en pannlampa. Den är lätt på huvudet och smidig att hantera med flera effektlägen. Ljusstyrkan i förhållande till batteritid tycker jag är helt lysande, faktiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Upplevelselöpare som snöat in på ultratrail. Springer lika mycket för att uppleva som för att prestera och springer därför gärna i svenska fjäll och Alperna. Min blogg handlar om allt detta samt annat relaterat till min träning.

Född: 1976

Kontakt: [email protected]

Mål: Att genom löpning uppleva nya platser i Sverige och världen, och samtidigt utmana mig själv.

Motto: Ett liv i rörelse.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

Senaste blogginläggen

 • Egentligen persade jag på halvmaraton i våras... Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Vlog V33 - Spränger milvallen på loppet 6 Sjöar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • Vertical K Bo Johansson
  Läs mer
 • Swimrun på hemmaplan Linda Doktar
  Läs mer
 • Inför Idre Fjällmara Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Pryltest - Coros Apex Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X