Varde ljus!

Jag tycker om att springa i mörker. I pannlampans sken blir synfältet smalare, sinnena skärps och utanför ljuskäglan är allt svart. Det är dessutom oftast väldigt tyst i skogen på kvällarna, vilket är en underbar kontrast till stressen på dagen.

För att kunna njuta fullt ut av mörkerlöpning är en pannlampa en nödvändighet. Jag har under många år sprungit med en klassisk orienterarlampa – en stor halogenstrålkastare som kräver ett halvt Barsebäck att driva. Bra ljus men tung, otymplig och med dålig batteritid.

Jag gillar bra ljus. Så här ser stigen ut när Lumonite Compass R får jobba på max. ljuvligt!

Inför den här hösten och vintern började jag så smått leta efter något nytt att sätta på pannan som skulle lysa upp min stig. Utbudet idag är nåt helt annat än min gamla klenod. Idag är det LED som gäller och både batteritid och effektivitet har tagit rejäla kliv framåt. I mitt förra inlägg kunde ni läsa lite om vilka krav jag generellt ställer på mina prylar, för att de ska passa för ultralöpning. För att specificera kraven till pannlampa så blir det så här:

 • Låg vikt
 • Lång batteritid
 • Hög effektivitet
 • Flera ljuslägen
 • Skön passform
 • Smidig att ladda och hantera
 • Bra kvalitet

Många av kraven hänger ihop och om det ena kravet uppfylls på bekostnad av att något annat krav blir för dåligt, så är det inget värt. Det handlar alltså i slutändan om en balans mellan alla kraven ovan. Låg vikt är inget värt om ljusstyrkan är får dålig eller batteritiden är kass. Hög ljusstyrka är å andra sidan heller inget värt om det innebär att jag måste släpa med mig ett stort extrabatteri i ryggsäcken. Ja, ni fattar…

Lumonite Compass R
Efter att ha läst på en hel del om olika modeller och även testat ett gäng olika så föll valet på Lumonite Compass R. I mitt tycke (och vad jag har kunnat hitta) finns det ingen annan pannlampa som landar in på samma fina förhållande mellan alla mina krav. Låt oss gå igenom kraven ett efter ett:

Vikten är låga 162g inklusive lampa, batteri och pannband. All vikt är i lampan och den sitter runt huvudet med bara ett (ganska) brett pannband. Det känns knappt att du har den på huvudet. Under Kullamannen bar jag den i cirka 8 timmar utan att ens tänka på det.

Liten och kompakt och med bara en rem runt pannan – perfekt!

Det tar oss raskt vidare till nästa punkt – lång batteritid. Under de här 8 timmarna var det aldrig några bekymmer med att batteriet skulle ta slut. Den bara tuggade på.

Eftersom allt hänger ihop så har det såklart att göra med hur mycket ljus jag fick ur lampan. Lumonite Compass R har fyra huvudlägen där det kraftigaste ger mig 1200 lm (Lumen). Det räcker gott och väl för att cykla i hög fart på små stigar. Att springa i 1200 lm är en fröjd och batteriet räcker då i cirka 1.5h. Perfekt för fartfyllda intervallpass eller fartlek. Det lägsta läget ger 80 lm och är det läget jag använde mest under Kullamannen. Det är fullt tillräckligt för ultraterräng där farten är låg. I det läget har jag en batteritid på cirka 40h. Däremellan har jag två lägen som ger 240 respektive 630lm som räcker 3.40-8.40 timmar. Jag har alltså riktigt bra med ljus väldigt länge. Skulle jag behöva mer batteritid har jag även ett extrabatteri som är enkelt att byta.

Jag vill som sagt också att den ska vara lätt att hantera, ladda och byta ljuslägen på. På Compass R finns bara en knapp. Tryck på den och lampan startar, håll in den för att växla lägen och tryck igen för att stänga av den. Hur smidigt som helst. Under Kullamannen bytte jag ibland läge när det blev riktigt tekniskt eller brant och jag ville se lite mer. Laddar gör du genom en magnetisk USB-laddare som enkelt fäster på pannlampans botten. Hur smidigt som helst.

Lampan laddas enkelt via USB-laddaren som snäpper fast med hjälp av magnet. Du behöver inte ta bort en massa lock eller ta ut ut nåt batteri. Bara att ladda!

Kvaliteten känns grym. Den har inga lösa delar som kan gå sönder och den känns robust byggd. Den blir inte ens repig när jag tappar den och är vattentät ner till 2 meter. Dessutom kan du enkelt ta bort lampan från pannbandet och använda den som ficklampa eller sätta på cykeln.

Ta loss lampan från bandet och använd som ficklampa. Smidigt!

Priset för en Compass R är 1499:- och det tycker jag är riktigt prisvärt. Du får väldigt mycket lampa, ljus och batteritid för pengarna. Kan man nöja sig med lite mindre av allt så finns även Compass Mini R för 849:-. Den är konstruerad på exakt samma vis men i ett mindre format. Denna har jag inte provat under löpning och kan inte säga nåt om ljusstyrka vs. batteritid etc.

Sammanfattning Lumonite Compass R
Lumonite Compass R uppfyller de kraven jag ställer på en pannlampa. Den är lätt på huvudet och smidig att hantera med flera effektlägen. Ljusstyrkan i förhållande till batteritid tycker jag är helt lysande, faktiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Upplevelselöpare som snöat in på ultratrail. Springer lika mycket för att uppleva som för att prestera och springer därför gärna i svenska fjäll och Alperna. Min blogg handlar om allt detta samt annat relaterat till min träning.

Född: 1976

Kontakt: [email protected]

Mål: Att genom löpning uppleva nya platser i Sverige och världen, och samtidigt utmana mig själv.

Motto: Ett liv i rörelse.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Löptest på Aktivitus Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Midsommarträning Linda Doktar
  Läs mer
 • En löpar POC Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
 • Jönköping swimrun 2020 - Virtuellt lopp! Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X