Race reports från Årefjällen

I år var jag uppe i Jämtlandsjällen och sprang fjällopp! Mitt första och fram tills i förra veckan enda fjällopp sprang jag för fyra år sedan då jag överraskande vann Axa halvmaraton som det dåvarande loppet i Vålådalen hette. Trots att det gick så bra då har det av olika anledningar inte blivit någon repris. Sedan dess har konkurrensen blivit betydligt hårdare med många som satsar på denna tävlingsform, så även om jag upplever att min generella form faktiskt är lite bättre nu så har jag ingen chans mot specialisterna.

Bild från Vertikal K

Det kryllar av lopp under fjällmaratonveckan. Jag sprang två lopp – den vertikala kilometern uppför Åreskutan och Salomon 27K.

Jag börjar med Peak Performance Vertical K eftersom jag hade en bättre känsla i det loppet 🙂 Det har länge varit en dröm för mig att springa en vertikal kilometer, jag har varit så sugen på att se vad denna tävlingsform innebär. Den enda specifika träningen jag har är att jag nyligen spenderade 9 dagar i Lofoten och då besteg många toppar. Jag tror det var bra för träningsvärken efter de två första toppturerna var inte nådig! Nåväl, tillbaka till loppet. Värme och gassande sol vid starten kl 18.00. Jag lånade ett par skor från Salomon eftersom mina egna har lite väl dåligt fäste. Jag hade gärna lånat en löpväst om det gått också eftersom jag insåg att de flesta körde med riktiga lättviktsversioner. Vätska, långärmad, tröja, jacka och vantar/mössa var det enda vi behövde ha med oss. Eftersom jag inte ville ha med hela vätskeblåsan la jag bara ned en liten 150 ml flaska i västen, vilket i efterhand var för lite i värmen. I panik gick jag och köpte 60 ml rinnande gel som jag dock aldrig använde.

Starten för damer

När starten gick lyckades jag som vanligt inte hamna längst fram men det gjorde inte så mycket för det gick i en rasande fart från Åre torg och jag hade verkligen andan i halsen efter de första minuterna. Jag positionerade mig som fyra bakom en skidåkartjej som fick många hejarop under loppets gång. Tog mig sedan förbi henne och vi fortsatte hack i häl tills vi hann ifatt tjejen framför (Moa Lundgren som vann 27K) och sen fortsatte vi alla tre på en rad till ca 800 höjdmeter. Det var verkligen varmt första halvan av loppet. Man fick blanda löpning med gång uppför branterna. Det var också en lång brant sträcka med rep då man kunde hjälpa till med armarna, fy vad jobbigt det var – det gick inte snabbt! Efter halva loppet kunde man springa lite mer och då ändrades naturen och det blev mer stenigt. Ja man kunde springa om man hade några krafter kvar i benen vill säga 🙂 Runt 800 meter drog Moa iväg lite snabbare och jag orkade inte hänga på, men jag fick en lucka till tjejen bakom.

Runt 800 höjdmeter

Sen orkade jag inte forcera farten så mycket på slutet utan höll mer positionen. Jag var positivt överraskad över allt folk som var ute och hejade hela vägen upp! Speciellt när man kom upp till kabinbanan och närmast toppen fick man mycket hejarop! Det fina vädret bidrog säkert. På sina ställen var det svårt att veta vilken väg man skulle ta, speciellt på slutet då jag hamnade rakt nedanför ett stort stenblock som jag inte visste om jag skulle gå upp för eller runt, det slutade med att jag klättrade uppför det på mitten för säkerhets skull. De sista 150 meterna är i princip bara stenblock som man ska navigera mellan, men det finns en stig här och där men jag som inte hade så bra koll hade lite svårt att hitta den. Men så underbart det var att se målet efter sista branten! Och efter många fjärdeplatser i år var det skönt att komma trea och få en pallplats 🙂

Vinnaren Emmie Collinge krossade banrekordet.

Jag tror att Åre-loppet är Sveriges enda vertikala kilometer även om det ska finnas något uppförslopp i Hemavan-trakten också. I Norge och i Alperna kryllar det av sådana här lopp som också är betydligt brantare. Det här loppet kan man klara av utan några specifika förberedelser dock och det finns även möjlighet att köra halva (500 höjdmeter). Man kan även när som helst köra leden eftersom det sitter skyltar uppe året om (osäker på vintern dock).

Salomon 27K-loppet var veckans första lopp. Jag har nog egentligen hela sommaren förträngt hur långt jag skulle springa. Har t o m undvikit att springa halvmaror eftersom jag ansett mig vara för dåligt tränad (även om Stockholm trail blev ett undantag). Efter veckan i Lofoten hade jag i a f testat lite utförslöpning men jag kände mig mycket osäker på den biten. Uppladdningen blev katastrofal med 4 timmars sömn i snitt de sista tre nätterna av olika anledningar. Jag hade inte planerat hur jag skulle äta och dricka under loppet, skulle jag ha sportdryck eller vatten? Hur många gels och vad för sort hade jag ingen aning om. De kändes inte alls bra på morgonen, men så tycker jag iofs att det ofta är innan lopp så jag visste inte riktigt vad den känslan betydde. Det var riktigt varmt då starten gick kl 9 på morgonen.

Starten i Ottsjö by

Det började på sämsta tänkbara sätt – helt plötligt låg jag på marken och såg hur alla människor sprang iväg! Jag vet inte hur det gick till men jag kravlade mig upp och kände att det blödde lite, men bara lite, från läppen. Sprintade ikapp de andra tjejerna. Loppet börjar med en raksträcka och är man löpstark är det bäst att springa på här. Efter någon kilometer börjar det gå sakta uppför. Den slutliga vinnartjejen drog ifrån redan här och henne såg jag inte mycket av sen. Jag brukar känna mig stark uppför och låg trea tillsammans med en annan tjej strax framför. Men det kändes redan nu oroväckande jobbigt. Jag blev glad när det var lite flackt och man fick ”vila” lite. Om det är så här jobbigt efter 5 km, hur ska det då gå? Det var mycket spänger blandat med smala stigar i några kilometer innan det gick uppför brant mot första toppen.

Första toppen

Vid ca 7 km fick jag nya krafter och kunde springa på lite när vi nådde då det var ett lättsprunget område efter förtsta toppen. Sen blev det panik vid vätskestationen efter 10,5 km eftersom jag inte hittade kåsan jag skulle ta vatten med (jag hade bara sportdryck i min blåsa och var verkligen sugen på vatten). Till slut sprang jag vidare utan att ha fått i mig någonting. En tjej sprang om och jag hängde med uppför nästa topp men sedan försvann hon långt bort i kommande utförslöpa. Sedan följde några kilometer lera som tydligen inte är min favoritterräng. Jag klafsade runt och höll på att ramla flera gånger, varav jag ramlade på riktigt en gång. Skosnöret i mina Salomon-skor åkte ur fickan flera gånger eftersom jag inte hade satt fast det ordentligt så jag kände mig helt ur rytm dessa kilometrar. Jag hann bli upphunnen av nästa tjej och en kille och orkade inte hänga på, här hade jag nog min största energidip. Jag hade bara tagit en gel och borde tagit en till, men jag orkade inte riktigt ta fram den (smart…). Drack för lite ur min utspädda sportdryck och tuffade på väldigt långsamt (kändes det som). Blev glad när det blev brant och jag fick gå 🙂 Vid den andra vätskekontrollen kom jag på att jag kunde dricka vatten med händerna och hällde lite över ansiktet först, så skönt! Det visade sig att jag kunde låna en kåsa att dricka med också. Glömde dock lämna tillbaka den så fick springa lite fram och tillbaka. Här bjöd de även på cola och jag har inte en aning om varför jag inte tog det…!

Vid ca 22 km når man sista toppen och härifrån visste jag att det bara var nedför. Jag orkade tyvärr inte springa speciellt snabbt men eftersom min energi var helt slut kändes det ändå otroligt skönt. De bakom mig verkade inte heller ha så mycket energi kvar för jag blev bara omsprungen av en person på väg ner och sprang om en själv. Det fanns ett brant parti där jag var nära att ramla, annars var det egentligen inte så svårsprunget. De sista två kilometerna är ganska flacka men det kändes som jag aldrig kom fram till mål eftersom man springer runt målområdet i ca 500 m innan målgång. Hade kramp i magen sista kilometerarna och det blev ingen egentlig slutspurt, klockan stannade på 2.34.00, lite långsammare än jag hoppats och en fjärdeplats i damklassen (totalt runt 25 tror jag). Jag hade druckit upp mina 800 ml vätska (alldeles för lite). Nu ville jag bara vila och dricka vatten! Det var gassande sol i målområdet och det tog ca 2 timmar innan det värsta magonda släppte och jag fick i mig en våffla. Men jag hade tagit mig i mål i detta fantastiskt vackra och jobbiga lopp och gjort mitt bästa så jag kände mig ändå stolt!

Nu längtar jag efter att få springa mer i berg! Kanske ett lopp i Alperna nästa gång? Här hemma får det väl bli Hammarbybacken så länge 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Löpälskande läkare från Stockholm. Forskar kring hur träningen påverkar muskler och hjärta. Springer helst i berg och reser gärna långt för att finna dem.

Född: 1981

Kontakt: [email protected]

Mål: Att ta med mig löpningen överallt i världen och genom hela livet. Vill även vinna några tävlingar ibland.

Motto: Ge aldrig upp!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön11julalldayFeaturedMora Trail2 km, 4 km, 8 km, 17 km, 30 kmLandskap:Dalarna

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör11sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12km, 25km, 50kmLandskap:Västmanland

lör02oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

lör16oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

Senaste blogginläggen

 • Äntligen riktig tävling igen! Racerapport Skatås Ryggar 2021 Peter Lindquist
  Läs mer
 • Pryltest - Salomon ADV Skin Set 12 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Löparkompisen Texas Linda Doktar
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Höga Kusten Winter Trail Bröderna Backa
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

🏞Summer is a great season for running. Where are you running today?

#ownthefinishline #trailsportswear #loverunning #lovecycling
...

Early morning walk done with lovley company emmaryberg97 ☀️stunning mornings now so taking every opportunity to enjoy it all!
This weekend there will be some trail adventure, can’t wait😊
Strength and run later haven’t decided if I’m having a rest day today or tomorrow😅
Have a fantastic day⭐️
#ASICSFrontRunner #ASICSFrontRunnerSweden #ASICS #soundmindsoundbody #poweryourpassion
...

Äntligen! Gotlands första förening med fokus på ultralöpning och traillöpning (terränglöpning på svenska). Föreningen kommer vara en del av Riksidrottsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet, vilket gör att du som medlem kommer kunna representera föreningen på lopp som har SM, RM och DM-status. Mer information om medlemskap och aktiviteter kommer när all administration är på plats! wisbyultraloparforening #wisbyultralöparförening #trailrunninggotland #gotlandtrailrun #trailrunningsweden #wulf ...

Känns som värsta lyxen att kunna åka hit för ett dopp efter svettiga backintervaller💦 🏃‍♀️ och bara stå och glo på allt fint efteråt, medan man torkar i solen..och inga skrikiga skolklasser i dag😏👌🏻
Min lilla sjö ändå😍


#crazylakelady #sjömagi #lakemagic #badaåretrunt #swimallyear #löpning #älskalöpning #löpare #instarunners #runner #runnersofinstagram #run #traillove #traillöpning #trailrunner #trailrunning #trailrunningsweden #shinrinyoku #skogsbad #forestbathing #laufen #laufenmachtglücklich #laufenlaufenlaufen #pickesjön #borås #sweden #summertime #summer
...

En tisdagkväll i maj med solen i ögonen ☀️🌲 🌾🐚 #tb
.
Vad gör man när man inte springer och har löpvila??? 😱 Man blickar så klart tillbaka på en helt MAGISK termin med #trsuddevallaljungskile jonna04 & trailrunningswe ✨
#trail #trailrunning #trailrunningsweden #trslöpargrupper #run #running #happyrun
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

2 days ago

Hjälp... Jag vill ha allt av en sko! Dämpning, högre skaft och kanske helst inte en "vattentät" sko. Men har insett att jag nog måste släppa på något.
Har du löparupplevelser av: Altra Olympus, Altra lonepeak mid, Hoka speedgoat mid?
Någon som sprungit låångt och med lite mer packning med en låg sko. Hur känns stödet efter x antal mil? 😁 Kanske kan kompletteras med kompressionsstrumpa? (aldrig provat det)
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har varit väldigt nöjd med speedgoat mid under vinterhalvåret. Bra stöd för foten och skönt med skaftet för att skydda vristen i stökig/snöig terräng. Däremot upplever jag att de är lite tunga och jag blir sliten i benen.

Ps. Du kan inte få "allt" av en sko... 😆 Mitt tips är att hitta två som funkar bra, en för asfalt/grus och en för ren trail.

Jag har Lone peak mid och är inte helnöjd. Bra fäste, skönt med 0 drop men på min fot sitter de inte bra. Framförallt blir det trångt vid snörningen vilket gjort att jag får hoppa över hål i den.

Olympus är mitt val när jag ska springa långt. Bra grepp på våt sten och lera. Funkar bra om det kommer partier med väg också. Sulan är liksom bredare än foten, som en plattform man liksom är nedsänkt i… så väldigt stabil trots all dämpning. Inte så lekfull, men känns inte så klumpig som den ser ut 😂 Har sprungit med några kg men ingen jättepackning, och som längst 8mil… då var de fortfarande sköna 🤷‍♀️

Olympus är mina absoluta favoriter! De satt på mina fötter i 8 mil utan att jag behövde fundera på att byta ut dem! Fantastiska! Dock ingen packning. Jag älskar även mina Lone Peak, men har inte sprungit långt i dem. Skulle jag göra det skulle jag nog sejfa upp med att smyga med mig olympusen att byta till om det blev kris 😜

Olympos är min favoritsko. Använder dessa nästan uteslutande på långpass. Sprang 130 km i dessa på Vinninge ultra trail med runt tre kg packning. Varken blånagel, blåsor eller skav trots alla dessa mil. Att de sedan har hållt över 100 mil är rekord för min del. Springer ju mycket teknisk trail och även en hel del obanat.

2 days ago

Trailrun i Sörmlands skogarna.Fantastisk rundslinga. Se startpunkt. På lördag blir det Harsjöhult och söderut.🏃‍♂️🏃‍♀️ ... Se merSe mindre

Trailrun i Sörmlands skogarna.Fantastisk rundslinga. Se startpunkt. På lördag blir det Harsjöhult och söderut.🏃‍♂️🏃‍♀️

Kommentarer på Facebook

Hur lång var slingan? Har den ett namn och är uppmärkt?

6 days ago

För någon som mest springer på relativt plan mark, mycket asfalt och lättare trail, hur realistiskt är det att genomföra någon av de kortare distanserna i Kullamannen? Antingen svart bana eller 22km? Springer en halvmara på under två timmar i lätt terräng och har mer att ge efter det. Grymt sugen på att testa! Ni som är mer hemma i trailspåret, vad säger ni? Tacksam för input 🙏 ... Se merSe mindre

För någon som mest springer på relativt plan mark, mycket asfalt och lättare trail, hur realistiskt är det att genomföra någon av de kortare distanserna i Kullamannen? Antingen svart bana eller 22km? Springer en halvmara på under två timmar i lätt terräng och har mer att ge efter det. Grymt sugen på att testa! Ni som är mer hemma i trailspåret, vad säger ni? Tacksam för input 🙏

Kommentarer på Facebook

Nu vet jag inte hur långt du springer som längst men klarar du en halvmara på asfalt så klarar du det i Trail, det tar bara längre tid och du får gå i backar som du kanske inte är van vid

Allt går om man vill 💪❤

Jag skulle vilja säg att det är en annan typ av löpning och man kan inte jämföra sina tider på något sätt, det tar längre tid och är du inte van vid backar så kan det bli kämpigt men du kommer att klara det men troligen med rejäl träningsvärk framsida och baksida lår. Har tränat en del på 22 km på Kullen och det brukar vara nedför som blir jobbigast om man är otränad och då är det viktigt att ha koll på fötterna då det kan vara ganska tekniskt på många ställen. Skor med bra grepp är att föredra annars kan det bli halt i löven upp till Håkull. Men det är väldigt vackert att spring på Kullen.

Det klarar du säkert galant. Är du inte van att springa i de mer tekniska delarna eller branta backarna så är det bara att promenera. Du kommer inte ångra dig 😃

Det går bra! Träna på att springa nerför! Första gången jag sprang Dödens så hade jag sjuk träningsvärk i framsida lår i 4 dagar så man kved när man gick nedför😂😂 men underbart lopp!

Ja, jag klarade det och var betydligt sämre tränad än du! Enda fällan är att springa på som du är van och ta knäcken på dig i första backen, var andra som var vältränade (på plant) som gjorde det misstaget när jag deltog.

Sprang kullamannen dödenzon för en månad sedan, riktigt jävla jobbig. Ingen vila.... Bara jobba😎men testa, kul att göra

Du fixar det utan problem om du är så snabb på halvmaran. Ta med stavar om du vill för uppför, då det ju kan va lite lerigt.

Sen kan du gå vidare med 27k om du får blodad tand.

Jag är typ asfaltsknarkare och "sprang" Dark trail 100 miles i höstas och klarade det så jag ser inte varför du inte skulle klara dom sträckorna som du siktar på. Och sedan så är det ju så att om man inte testat så vet man inte. 😅

Det klara du 👍 är du sugen så kör. Finns väl inget att förlora bara allt att vinna. Om inte,så en erfarenhet rikare 😊.

Jag har inte sprungit så långt i terräng förut men anmälde mig till 22 km. Det går nog om man vill 😅

Det klarar du! 💪🏼 Fundera på skoval och att springa in skor om du väljer att köpa trailskor! Om du inte redan har lämpliga skor! Det är såååå mycket roligare med trailskor och risken att vricka/stuka fötterna minskar om du köper låga och platta skor! 🙏🏼❤️

Det är 2 backar i dödens zon som är ordentligt branta och långa men ta det lugnt så går det bra. Resten är hyfsat enkelt. Du fixar det såklart, men kör några pass på kuperad stig inför loppet så får du en fin resa. Som Jenny skrev så bör du absolut springa i trailskor, speciellt för greppet. Stigarna kan vara ordentligt hala om det regnar.

Klart du skall springa! Det är ett roligt utmanande och vackert lopp! Som tidigare inlägg påpekat är ett par trailskor med bra grepp ett måste. En löparväst så du kan få med dig vätska (ofta väldigt få vätskekontroller), energi och möjlighet att förvara förstäkningsplagg kan vara bra - iaf om du satsar på 22km el längre.

Absolut. Fantastisk upplevelse. Har sprungit i strålande sol - underbart. Nästa år i regn o lera. Ett steg fram o två tillbaka. Men klart värt totalutmattning. Bara ett måste att göra 🥳💫🇸🇪🤩

View more comments

5 days ago

Hej! Jag Ska dra ut o springa söder (sydväst dvs inte nacka) om Stockholm idag. Trött på gömmaren. Har ni något tips? Flottsbro bra? Mvh erik ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Sörmlandsleden etapp 3 & 5 är fina

Paradiset, Ågesta eller Rudan kanske? Inte sprungit vid Flottbro så inget inspel om det.

Huddingeleden öster om flemmingsberg

Huddingeleden från Gladökvarn binds ihop med Stenbergsleden till rundslinga (12km) kan också förlängas om du viker av och tar hela gröna Skogsmilen i Flemingsbergsskogen.

Ågesta har fina spår. Rudan i Haninge. Kul att springa på nya platser så det rekommenderas.

Ågesta skogsspår e bra!

Tack för alla tips! Chansade och sprang stigarna i flottsbro. Asmaxade. Kändes precis som första säsongen av true detectives när jag kom till en duvfarm i skogen. Samt en bock i trä mitt ute i ingenstans

2 weeks ago

Hej (igen)! Skofundringar (igen) Jag trivs kanonbra med mina Altra Lone Peak Jag behöver dock ett par andra dojor när jag springer på lite hårdare underlag. Dessutom så vill jag ha ett par svalare skor då. Vilken modell från Altra skulle ni säga motsvarar Lone Peak? Jag vill helst inte ha en sko med jättetjock sula. Tack på förhand 🙂 ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Vill du ha Altra med mindre dämpning är nästa sko Superior. Den här sidan brukar jag hålla koll på: outdoorcrunch.com/altra-timp-vs-lone-peak/

Torin eller Escalante (ännu tunnare) skulle jag säga. Lone peak är "klumpiga" jmf med dessa💕

Tänk på att de är helt olika i sko! Har ett par Torin som känns jätte taighta och tjocka om man jämför med Lone Peak, eller Timp. Får ha mina som inneskor och följer för behöver också ett par till asfalt eftersom jag inte riktigt var glad för Torin.

Sen Altra one utgick ur sortimentet har jag kört mina superior även på asfalt. Tycker det funkar bra.

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Fem tjejer tycker till om nya MOAB FLIGHT från Merrell. https://trailrunningsweden.se/2021/06/10/moab-flight/

Intervju med Sebastian Ljungdahl. https://trailrunningsweden.se/2021/06/04/fran-oldrickare-till-skyrunner/

Jämn kamp mellan Fredrik Bakkman och Sebastian Ljungdahl i @skatasryggar . Karin Nilsson vann damklassen.

Efter positiva besked kring höstens motionslopp har det lagts till många spännande lopp i Trailkalendern. https://trailrunningsweden.se/trailkalendern

Jonatan Fridolfsson gjorde 13:53 på 5000 m i veckan. På lördag blir han en spännande utmanare till segern i Trailtourpremiären på @skatasryggar

Årets Trailtour består av 7 deltävlingar där man i slutändan räknar de fyra bästa resultaten plus finalen vid Rya Åsar Trail den 16 oktober.

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X