Race reports från Årefjällen

I år var jag uppe i Jämtlandsjällen och sprang fjällopp! Mitt första och fram tills i förra veckan enda fjällopp sprang jag för fyra år sedan då jag överraskande vann Axa halvmaraton som det dåvarande loppet i Vålådalen hette. Trots att det gick så bra då har det av olika anledningar inte blivit någon repris. ...

3 augusti, 2018 | ,

Löpälskande läkare från Stockholm. Forskar kring hur träningen påverkar muskler och hjärta. Springer helst i berg och reser gärna långt för att finna dem.

Kontakt: [email protected]

Mål: Att ta med mig löpningen överallt i världen och genom hela livet. Vill även vinna några tävlingar ibland.

Motto: Ge aldrig upp!

I år var jag uppe i Jämtlandsjällen och sprang fjällopp! Mitt första och fram tills i förra veckan enda fjällopp sprang jag för fyra år sedan då jag överraskande vann Axa halvmaraton som det dåvarande loppet i Vålådalen hette. Trots att det gick så bra då har det av olika anledningar inte blivit någon repris. Sedan dess har konkurrensen blivit betydligt hårdare med många som satsar på denna tävlingsform, så även om jag upplever att min generella form faktiskt är lite bättre nu så har jag ingen chans mot specialisterna.

[caption id="attachment_21776" align="alignnone" width="150"] Bild från Vertikal K[/caption]

Det kryllar av lopp under fjällmaratonveckan. Jag sprang två lopp – den vertikala kilometern uppför Åreskutan och Salomon 27K.

Jag börjar med Peak Performance Vertical K eftersom jag hade en bättre känsla i det loppet :-) Det har länge varit en dröm för mig att springa en vertikal kilometer, jag har varit så sugen på att se vad denna tävlingsform innebär. Den enda specifika träningen jag har är att jag nyligen spenderade 9 dagar i Lofoten och då besteg många toppar. Jag tror det var bra för träningsvärken efter de två första toppturerna var inte nådig! Nåväl, tillbaka till loppet. Värme och gassande sol vid starten kl 18.00. Jag lånade ett par skor från Salomon eftersom mina egna har lite väl dåligt fäste. Jag hade gärna lånat en löpväst om det gått också eftersom jag insåg att de flesta körde med riktiga lättviktsversioner. Vätska, långärmad, tröja, jacka och vantar/mössa var det enda vi behövde ha med oss. Eftersom jag inte ville ha med hela vätskeblåsan la jag bara ned en liten 150 ml flaska i västen, vilket i efterhand var för lite i värmen. I panik gick jag och köpte 60 ml rinnande gel som jag dock aldrig använde.

[caption id="attachment_21778" align="alignnone" width="150"] Starten för damer[/caption]

När starten gick lyckades jag som vanligt inte hamna längst fram men det gjorde inte så mycket för det gick i en rasande fart från Åre torg och jag hade verkligen andan i halsen efter de första minuterna. Jag positionerade mig som fyra bakom en skidåkartjej som fick många hejarop under loppets gång. Tog mig sedan förbi henne och vi fortsatte hack i häl tills vi hann ifatt tjejen framför (Moa Lundgren som vann 27K) och sen fortsatte vi alla tre på en rad till ca 800 höjdmeter. Det var verkligen varmt första halvan av loppet. Man fick blanda löpning med gång uppför branterna. Det var också en lång brant sträcka med rep då man kunde hjälpa till med armarna, fy vad jobbigt det var – det gick inte snabbt! Efter halva loppet kunde man springa lite mer och då ändrades naturen och det blev mer stenigt. Ja man kunde springa om man hade några krafter kvar i benen vill säga :-) Runt 800 meter drog Moa iväg lite snabbare och jag orkade inte hänga på, men jag fick en lucka till tjejen bakom.

[caption id="attachment_21773" align="alignnone" width="300"] Runt 800 höjdmeter[/caption]

Sen orkade jag inte forcera farten så mycket på slutet utan höll mer positionen. Jag var positivt överraskad över allt folk som var ute och hejade hela vägen upp! Speciellt när man kom upp till kabinbanan och närmast toppen fick man mycket hejarop! Det fina vädret bidrog säkert. På sina ställen var det svårt att veta vilken väg man skulle ta, speciellt på slutet då jag hamnade rakt nedanför ett stort stenblock som jag inte visste om jag skulle gå upp för eller runt, det slutade med att jag klättrade uppför det på mitten för säkerhets skull. De sista 150 meterna är i princip bara stenblock som man ska navigera mellan, men det finns en stig här och där men jag som inte hade så bra koll hade lite svårt att hitta den. Men så underbart det var att se målet efter sista branten! Och efter många fjärdeplatser i år var det skönt att komma trea och få en pallplats :-)

[caption id="attachment_21777" align="alignnone" width="200"] Vinnaren Emmie Collinge krossade banrekordet.[/caption]

Jag tror att Åre-loppet är Sveriges enda vertikala kilometer även om det ska finnas något uppförslopp i Hemavan-trakten också. I Norge och i Alperna kryllar det av sådana här lopp som också är betydligt brantare. Det här loppet kan man klara av utan några specifika förberedelser dock och det finns även möjlighet att köra halva (500 höjdmeter). Man kan även när som helst köra leden eftersom det sitter skyltar uppe året om (osäker på vintern dock).

Salomon 27K-loppet var veckans första lopp. Jag har nog egentligen hela sommaren förträngt hur långt jag skulle springa. Har t o m undvikit att springa halvmaror eftersom jag ansett mig vara för dåligt tränad (även om Stockholm trail blev ett undantag). Efter veckan i Lofoten hade jag i a f testat lite utförslöpning men jag kände mig mycket osäker på den biten. Uppladdningen blev katastrofal med 4 timmars sömn i snitt de sista tre nätterna av olika anledningar. Jag hade inte planerat hur jag skulle äta och dricka under loppet, skulle jag ha sportdryck eller vatten? Hur många gels och vad för sort hade jag ingen aning om. De kändes inte alls bra på morgonen, men så tycker jag iofs att det ofta är innan lopp så jag visste inte riktigt vad den känslan betydde. Det var riktigt varmt då starten gick kl 9 på morgonen.

[caption id="attachment_21782" align="alignnone" width="150"] Starten i Ottsjö by[/caption]

Det började på sämsta tänkbara sätt – helt plötligt låg jag på marken och såg hur alla människor sprang iväg! Jag vet inte hur det gick till men jag kravlade mig upp och kände att det blödde lite, men bara lite, från läppen. Sprintade ikapp de andra tjejerna. Loppet börjar med en raksträcka och är man löpstark är det bäst att springa på här. Efter någon kilometer börjar det gå sakta uppför. Den slutliga vinnartjejen drog ifrån redan här och henne såg jag inte mycket av sen. Jag brukar känna mig stark uppför och låg trea tillsammans med en annan tjej strax framför. Men det kändes redan nu oroväckande jobbigt. Jag blev glad när det var lite flackt och man fick ”vila” lite. Om det är så här jobbigt efter 5 km, hur ska det då gå? Det var mycket spänger blandat med smala stigar i några kilometer innan det gick uppför brant mot första toppen.

[caption id="attachment_21781" align="alignnone" width="150"] Första toppen[/caption]

Vid ca 7 km fick jag nya krafter och kunde springa på lite när vi nådde då det var ett lättsprunget område efter förtsta toppen. Sen blev det panik vid vätskestationen efter 10,5 km eftersom jag inte hittade kåsan jag skulle ta vatten med (jag hade bara sportdryck i min blåsa och var verkligen sugen på vatten). Till slut sprang jag vidare utan att ha fått i mig någonting. En tjej sprang om och jag hängde med uppför nästa topp men sedan försvann hon långt bort i kommande utförslöpa. Sedan följde några kilometer lera som tydligen inte är min favoritterräng. Jag klafsade runt och höll på att ramla flera gånger, varav jag ramlade på riktigt en gång. Skosnöret i mina Salomon-skor åkte ur fickan flera gånger eftersom jag inte hade satt fast det ordentligt så jag kände mig helt ur rytm dessa kilometrar. Jag hann bli upphunnen av nästa tjej och en kille och orkade inte hänga på, här hade jag nog min största energidip. Jag hade bara tagit en gel och borde tagit en till, men jag orkade inte riktigt ta fram den (smart…). Drack för lite ur min utspädda sportdryck och tuffade på väldigt långsamt (kändes det som). Blev glad när det blev brant och jag fick gå :-) Vid den andra vätskekontrollen kom jag på att jag kunde dricka vatten med händerna och hällde lite över ansiktet först, så skönt! Det visade sig att jag kunde låna en kåsa att dricka med också. Glömde dock lämna tillbaka den så fick springa lite fram och tillbaka. Här bjöd de även på cola och jag har inte en aning om varför jag inte tog det…!

Vid ca 22 km når man sista toppen och härifrån visste jag att det bara var nedför. Jag orkade tyvärr inte springa speciellt snabbt men eftersom min energi var helt slut kändes det ändå otroligt skönt. De bakom mig verkade inte heller ha så mycket energi kvar för jag blev bara omsprungen av en person på väg ner och sprang om en själv. Det fanns ett brant parti där jag var nära att ramla, annars var det egentligen inte så svårsprunget. De sista två kilometerna är ganska flacka men det kändes som jag aldrig kom fram till mål eftersom man springer runt målområdet i ca 500 m innan målgång. Hade kramp i magen sista kilometerarna och det blev ingen egentlig slutspurt, klockan stannade på 2.34.00, lite långsammare än jag hoppats och en fjärdeplats i damklassen (totalt runt 25 tror jag). Jag hade druckit upp mina 800 ml vätska (alldeles för lite). Nu ville jag bara vila och dricka vatten! Det var gassande sol i målområdet och det tog ca 2 timmar innan det värsta magonda släppte och jag fick i mig en våffla. Men jag hade tagit mig i mål i detta fantastiskt vackra och jobbiga lopp och gjort mitt bästa så jag kände mig ändå stolt!

Nu längtar jag efter att få springa mer i berg! Kanske ett lopp i Alperna nästa gång? Här hemma får det väl bli Hammarbybacken så länge :-)

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Senaste blogginläggen

 • ÖtillÖ World Championship 2021 - del 2 Linda Doktar
  Läs mer
 • Pryltest - Adidas Terrex Speed Pro SG Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Racerapport: Järvens bana Salming Idre Fjällmaraton! Peter Lindquist
  Läs mer
 • En skada kommer alltid i fel tid men låt inte det hindra äventyret Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Att börja om från början Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Val d'Aran 2021 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Felspringspolitik. Och en terapeutisk rapport från Mora Trail Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Autumn run, feeling a LOT better today! Almost recovered completely from my cold, after barely moving in 24 hours, just sleeping, reading a book and waiting for the resting heart rate to get back to normal. It worked. But the 11 km obstacle race tomorrow at uppsalasurvival is probably too optimistic, so - WHO WANTS MY TICKET? 😀 I will be there to cheer you on, I promise! 🙌🍁
.
.
.
.
.
#runstreak #running #runshots #runnersofinstagram #trailrunning #trailrunner #instarun #runninggirl #naturephotography #natureshots #löpning #löpträning #jagspringer #naturfoto #laufen #laufenmachtglücklich #courseapied #hardlopen #løb #correr #trailrunningsweden #forest #forestrun #skogen #uppsalasurvivalrun2021 #autumn #autumncolors #höst
...

Lördagslöpning på Halleberg med ett härligt gäng.
Fina stigar och fina utsikter.
#trailrunning #trailrunningsweden #umarasports #salomon #vargönstrailrun
...

The first loop it’s done 😅. Legs feels good today. Now some food and then in to next one
,
,
,

#trailrunning #trailrunner #trailrun #trailrunners #trailrunninglife #trailrunningviews #trailruns #trailaddict #trailrunningaddict #trailrunningsweden #mossarun
...

Mossarun 24h Ultra.
One Goal achieved 51km i am now an Ultra runner. 😃😃
There are a few hours left and this old body is very tired.
,
,
,

#trailrunning #trailrunner #trailrun #trailrunners #trailrunninglife #trailrunningviews #trailruns #trailaddict #trailrunningaddict #trailrunningsweden #asics #asicsmagicspeed #running #run #runnersofinstagram #runners #aktivöresjö #mossarun #runultraphoto #runultra #ultrarunner #ultrarunners
...

Tresticklan nationalpark. Ett av upplevelsepassen på vår trailhelg i Dalsland 22-24 oktober. Dessutom boende och mat på fantastiska @baldersnas herrgård. Två platser kvar att boka…✨🍂 #trailrunningsweden #trailresa #baldersnäs #löparweekend ...

Tog en liten mysrunda idag och bara övade in mig lite på passet vi ska springa med löpargruppen på måndag. Tycker det är skönt att känna igen mig vid korsningar och bara ryggmärgsmässigt ta rätt väg osv. Sådana här pass är dock bara så goa. Jag hade ingen som helst aning om hur snabbt eller långsamt jag sprang. Hade ingen tid att passa. Jag reagerade någon gång över att klockan signalerade "kilometer passerad", men kollade inte vilken kilometer. Jag bara lekte mig fram i terrängen, ibland lite snabbare, ibland lite långsammare. Ibland gick jag. Ibland fotade jag. 100% på känsla för vad som kändes rätt där och då.

Hade jag varit en bättre löpare om jag hade fortsatt springa som jag gjorde då jag var asfaltslöpare och körde uppföljning/målsättning på varje pass? Ja, tveklöst. Jag hade varit snabbare, bättre och hade slagit nya personliga rekordtider. Men vet ni vad, jag väljer faktiskt att vara en sämre och långsammare löpare, men ha roligt på nästan alla pass. Det är liksom aldrig en tröskel längre till att ge mig ut och springa. Inget tvång. Ingen press. Ingen ångest för att jag inte lyckades nå dagens målsättning med passet - eftersom jag nästan aldrig har en målsättning med passet. Däremot får jag ändå till tröskelträning, intervallträning, backträning osv - fast på ett mer lekfullt sätt. Vissa pass lägger jag mig bara i perfekt tröskelfart. Andra pass busar jag med naturen och får till perfekta korta- eller långa intervaller. Ibland känner jag bara för att trycka på rejält i backar, så väl uppför som nedför. Jag fortsätter att utvecklas som löpare således och det märks när jag springer 5 mil och känner mig fräschare nu mot för vad 5 km kändes i typ samma tempo för inte så många år sedan. Framför allt så har jag dock roligt. Tänk att jag för inte så många år sedan trodde att löpning verkligen var något man bara kunde hata och avsky.

#blioslagbar #trailrunning #löpning #löparglädje #trailpeter #ultralöpare #ultratraining #runforfun #ultratrail #rörelseinatur #outdoor #naturelover #trailrunningsweden #instarun #ultrarunner #jagspringer #movementinnature #traillöpning #älskalöpning
...

Missa inte KM Natt i fina Fjärdhundra den 21/9! Spring en lätta bana utom tävlan om du vill prova på!
Meddela dina tränare om du behöver låna pannlampa!

#orientering #svenskorientering #träningsglädje #friskvård #familjeaktivitet #skogslöpning #orienteering #trailrunningsweden #terräng #suunnistus #kartor #maps #intellektuellidrott #hittaut #nonamesport #friluftslivetsår #luftenärfri
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

53 minutes ago

Magnus Rabe säkrar seger även i Black River Run (BRR) och befäster sig som Sveriges bästa 💯 miles traillöpare genom att vinna samtliga tävlingar i "The-Swedish-100-Miles-Challenge" 🎩🥇🎉
Detta blir en rejäl putsning av totaltiden som troligen kommer stå sig länge 💪🏻😃
Heja Magnus!!! 🏃🏼‍♂️

https://facebook.com/100057114018014/posts/…Inatt säkrade Magnus Rabe segern i BRR 💯 miles med 33 min marginal till 2:an Martin Scharp.
Magnus tar med detta även hem den sista deltävlingen i "The Swedish 100 Miles Challange" och vinner därmed samtliga deltävlingar. Han putsar därmed det tidigare sammanlagda rekordet med god marginal.
Vad det nya rekordet lyder och hur mycket kapning av det gamla rekordet det blir får vi återkomma med när detta står klart.
Stort Grattis Magnus, vilken uppvisning!!!
👏🏻👏🏻👏🏻🏃🏼‍♂️🎉🎉🎉😃
Sluttid i årets BRR:
160,00 km; 14:52:51; 5:35 min/km 🥇

Liveresultat under loppet:


Grand Slam:
http://blackriverrun.se/TheSwedish100milesChalleng…;
... Se merSe mindre

Magnus Rabe säkrar seger även i Black River Run (BRR) och befäster sig som Sveriges bästa 💯 miles traillöpare genom att vinna samtliga tävlingar i The-Swedish-100-Miles-Challenge 🎩🥇🎉
Detta blir en rejäl putsning av totaltiden som troligen kommer stå sig länge 💪🏻😃
Heja Magnus!!! 🏃🏼‍♂️

https://www.facebook.com/100057114018014/posts/303000301613768/?d=n
22 hours ago

Jag undrar över hur ni torkar era skor?

Mina skor är nästan alltid våta efter turen, dvs de behövs torkas.

Jag har ett par Salomon Speedcross 4.

Jag brukar ta en morgontur fyra/fem dagar i veckan på ca 7/8 km, dvs jag springer på smala skogsstigar med stenar rötter mm (mina fötter blir blöta när jag springer i genom gräs med dagg!).

När jag startar min tur vill jag göra det med torra fötter.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Du skulle säker vinna på att ha två par skor. Bra att variera sig när man springer lite mer.

Ta ut innersulan och tryck i tidningspapper direkt efter turen. Ta bort pappret efter ett par timmar eller när du kommer från jobbet. Låt lufttorka över natten.

Tar ut sullan. I mer smellwell kuddar

Köp en skotork. De som blåser varmluft blir inte så varma att skorna tar skada, och om man ställer timern så är man ju i kontroll även om man är orolig

Säkert helt obra för skorna men jag sliter ofta ut dem oavsett och i skogen känns dämpning rätt skit samma. Jag ställer alla blöta skor på elementet i hallen.

Jag tar ut sulorna och matar i tidningspapper. Byter papper efter en timme. Torrt dagen efter även om skorna varit dyngsura.

Tycker det är skönt med halvtorra skor, format sig bättre på foten. I synnerhet på stig och i obanad terräng är det skönt.

Gör inte som jag och kör in en hårtork i skorna. Hårtorken blev överhettad och motorn smälte sönder.🙈😬

Skotork!

Skotork, 3 skor vxl mellan.

Luftar dem ute först, ur med innesulan bara. Sedan kör jag med en skotork från Jula som har 4 rör, ett utblås vid hälen och ett utblås i tåboxen och låg värme så torkar de skonsamt. Kör samma rutin när jag tvättar skorna, tvättar tre par just nu i en hink med ättika och vatten för att få dem luktfria och fräscha.

Skotork. Har hört att det inte är bra för skorna men det är väldigt effektivt 😁

Kör också skotork. Jag använder den här, som inte blir särskilt varm (lätt ljummen möjligtvis), mer som en fläkt. Torkar över natten ungefär. Har inte sett några negativa effekter hittils. www.decathlon.se/skotork-therm-ic-id_8330888.html

Jag sköljer skorna och använder nagelborste som tar bort smutsen. Sedan till skotorken. Låter kanske besvärligt men tar inte mer 2-3 minuter. Torken går varm flera gånger i veckan och hållit i många år. Har en billigare variant som liknar denna. Brukar trycka i två slangar i varje sko. www.biltema.se/hem/skovard/skotorkar/skotork-2000044312

Tar oftast bara ur sulorna och låter de självtorka. En gång per månad tvättar jag dom med såpa i ljummet vatten. Är de dyngsura köra jag en klassiskt skotprk med 4 snablar. Har även en tork som denna (bild) som jag lägger skorna på, uppochner ibland. 400W

Jag tar ut innersulan, hänger den på tork och sedan i med klassiska pjäxvärmare/pjäxtorkare. Vet inte om det är bra eller dåligt för skorna men de torkar fort.

Jag fick med uv-värmare med ett par kängor jag köpte och stoppar i dem i skorna direkt. De är suveräna. Sök på genzo skotork 👍

En riktigt gamnal skotork som blåser runstempererad luft gör jobbet hemma hos mig. Den är från 90-talet och har funkat till barnskor och löparskor sedan dess. En bra investering! 😊

View more comments

23 hours ago

Jag behöver skotips. Jag springer nu i ett par Altra Superior på kortare rundor och Asics GEL-Trabuco 9 på de längre. Älskar mina Altra men gillar inte Asics. Dels för att det är dålig kvalitet men också för att dom inte riktigt passar min fot.
Så jag skulle alltså behöva ett par andra skor med lite mer dämpning än Altra Superior för mina långrundor. Jag har testat Altra Lone Peak men tror att jag behöver några med lite högre drop. Jag har ett krav och det är att dom ska passa mina breda "ankfötter" :-). Det är ju delvis därför jag gillar Altra så mycket. För att alla tår får plats.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Har du testat Topo?

+1 på Topo Athletic. Footshape och med lite dropp 0-5 beroende på modell.

Jag har samma behov som du. Ankfötter med behov av dämpning och drop. (Dessutom storlek 36, vilket är extra svårt att få tag på 🙁). Jag hade ett par Inov8 Parkclaw som jag älskade. Lagom drop, superbred tåbox, skön dämpning men ändå ”markkontakt” och jättebra grepp på alla underlag. MEN skon slets ut på tok för snabbt. Sulan var intakt, men tyget utvändigt och invändigt blev sönderslitet på nolltid. Inte prisvärda med andra ord. Sedan har jag klickat hem och provat ett antal skor som enligt tester och beskrivningar ska vara breda men inte är det… Något par som passat på foten, men inte passat min löpstil (landar på fram-/mellanfot). Till sist fastnade jag för Salomon Speedcross 5 Wide, men blev besviken för att de har uselt grepp på trädrötter. Sedan har jag även köpt ett par Merrell Moab Speed gtx på rea. Tänkte de kunde vara varma och sköna när snögloppet kommer. De är rymliga och sköna, men dålig löpkänsla! Känns klumpiga att springa i, så de används nu för skogspromenader. På väg springer jag i mitt fjärde par (tror jag) Hoka Clifton Wide. Provade Hoka Speedgoat för terräng, men de var för smala. Någon här i gruppen tipsade mig nyligen om Hoka Evo Jaws. Det kanske blir nästa att testa. Lycka till!

Måste rekommendera norda 001, aningen bredare än speedgoat framtill men känns inte alls lika klumpiga betydligt med dämpning än Salomon, ruskigt bra grepp också. Tyvärr snordyra men dom verkar ha en betydligt bättre livslängd än dom flesta skor och är bättre för miljön än dom flesta👍

Om du gillar Altra så ta ett par med lite mer dämpning och stoppa in en hälkil. Fick tipset om hälkil efter att ha sålt mina splitternya Lone Peak på grund av smärta när jag sprang även korta sträckor (ovan med 0 drop). Nu har jag sprungit även längre rundor med Superior och hälkil och det var 👌🏼.

Om du väntar till oktober kanske New Balance Fresh Foam More Trail V2 vore ett alternativ. Asfaltsvarianten av denna modell är snormjuk utan att man sjunker ned i den och har väldigt bred tåbox för att vara av traditionell form. 4 mm drop.

Altra olympus, super sköna för långa rundor

Topo

Säger som andra, Topo. Jag har bara haft de hemma för test, upplevde det som jäkligt sköna, men lite klumpiga. Sprang dock aldrig med dom, då jag kände ganska omgående att de skulle returneras. Bikester.se har Topo.

1 day ago

Tar gärna emot tips på bra skor att använda när det är blött i spåren. Då sten och rötter blir väldigt hala. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Kolla VJ Sports skor. De har absolut bästa greppet! Här finns några modeller. Jag gillar XTRM. trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/vj/

VJ's är helt underbara på slirigt underlag - Jag kör med VJ Ultra när det bjuds på lite brötig terräng. www.vjsport.fi/se/ultra.html

Icebug har skor med bra grepp.

Jag köpte Topo, deras Ultra terräng med bred tåbox, testat på hala klippor och stenar , funkar bra.

Altra Lonepeak eller King

Har sprungit i otaliga sorters skor och bäst grepp hittills utan metalldubb har VJ erbjudit. Makalöst bra grepp på blöta stenar, rötter och spångar. Icebug kommer stark tvåa. Tråkiga är bara att har man väl testat ett par skor med bra grepp, så får man otroligt svårt att gilla andra skor efteråt när man märker hur halkiga de är i jämförelse.

Då är det låg sula som gäller👍 Föreslår Icebug spirit 8, hårdare stabilare sula, underbart grepp. VJ Intgrator. Mjukare sula underbart grepp. Mvh orienterare

+1 på VJ; har XTRM, MAXx och Spark. XTRM och spark har lägre drop och aggressivare sula, XTRM och MAXx har rockplate samt kevlar i ovantyget, XTRM lite smalare läst. Spark är nyaste trailmodellen och lättast, XTRM populär bland swimrunners. Springer Max 20k med XTRM och Spark, 15 och uppåt i MAXx. Ultra har jag provat på, och den har klart mest dämpning. På hala stockar biter dock inget gummi, så alternativ 1 är att lära sig hoppa över, alternativ 2 att köra heldubbat och alternativ 3 att skruva i 1-2 dubbar mitt under sulan - ungefär vid hålfoten.

Jag säger också VJ ultra eller icebug 😀

Altra mt 2, vibram sula. Har aldrig halkat med dom

Använder mina dubbade vinterskor ibland, funkar kanon när det är blött och rötter.. på sten får man fäste oxå... ibland.. inte😃

Jag tycker Saucony Peregrine funkar bra på allt utom is

View more comments

7 days ago

Efter att ha sprungit runt i skogen med mina gamla Salomon skor (dålig sula) så känner jag att det är dags att införskaffa sig ett par nya.

Jag har tittat på Salomon Speedcross 5 (med eller utan Goretex) & Salomon Wild Wildcross.

Någon som har erfarenhet av dessa skor? Jag springer till 90% i skogen så behöver ett par skor som klarar av leriga, blöta & lite tuffare underlag!
... Se merSe mindre

Efter att ha sprungit runt i skogen med mina gamla Salomon skor (dålig sula) så känner jag att det är dags att införskaffa sig ett par nya.

Jag har tittat på Salomon Speedcross 5 (med eller utan Goretex) & Salomon Wild Wildcross.

Någon som har erfarenhet av dessa skor? Jag springer till 90% i skogen så behöver ett par skor som klarar av leriga, blöta & lite tuffare underlag!

Kommentarer på Facebook

Välj bort Goretex så mår fötter och skor bättre. Och miljön.

Är inne på mitt 3:e par speedcross 5, är supernöjd och dom passar min fot och mitt löpsteg perfekt 🤩

Kolla in cross. Lägre drop. Grymt bra sula. De har gjort cross 2 lite längre. Både ettan o tvåan finns där ute.

Jag springer med speedcross och det funkar fint. 👍 jag har inte goretex då jag föredrar att vatten kan ta sig ur skon och inte bli tung. Jag springer i sån terräng så blöt blir skon hur som helst.

Speedcross 5 är utmärkt till hundpromenader (och faktist till cykling också) men rätt kass som löpsko. Gäller både med och utan goretex. Tidigare modeller var bättre. Kolla in Cross pro istället, bättre markkontakt.

köpte speedcross för löpning blev en "vanlig sko" då jag inte tyckte om den som löparsko. Jag har använder Salming eller Icebug. Men viktiga är inte vad andra tycker. Känner man att skon sitter bra och du LITAR på den när det gäller fäste på underlag så ska man välja den skon.

Jag har speedcross 5 utan gortex och är supernöjd. 👍😊

Har speedcross 5 och tycker om dem i grov terräng, inte för grusväg eller asfalt, då är de inte bra och slits fort. Köpte speedcross utan Goretex den här gången och jag blir blöt om fötterna, förra paret var äldre modell speedcross med goretex och höll mig nästan alltid torr om fötterna.

Har speedcross 5 och gillar dem! Mitt andra par. De sitter bra på foten och är trygga att springa med på de flesta underlag. Jag bytte från hoka speedgoat, ett märke som jag hade haft i 2 år, då jag behövde mer drop för ena hälens skull. Salomons drop är 10 mm medan hokas är 4 mm. Gore-tex är för min del helt onödigt. Jag blir blöt om fötterna om det är blött men jag fryser inte av det och blir ändå svettig inifrån. Men, jag har förstått att de som springer i snöslask uppskattar Gore-tex. Det är ju kallare då och man blir kanske inte lika varm inifrån.

Inget GT! Blir aldrig torrt om det kommer in väta. Utan GT så torkar det snabbt och är mycket mer ventilerad att springa i.

Jag är besviken på Speedcross 5 tycker de är snorhala på trädrötter.

View more comments

2 days ago

Maken överraskade helt spontant med en lättviktspannlampa inför vintern!

Jag googlade bums efter reflexbanor i Skatås/Göteborg, men hittade bara inlägg från 2018 som senast.

Tips på reflexbanor som är ”aktiva” nu?
... Se merSe mindre

Maken överraskade helt spontant med en lättviktspannlampa inför vintern! 

Jag googlade bums efter reflexbanor i Skatås/Göteborg, men hittade bara inlägg från 2018 som senast. 

Tips på reflexbanor som är ”aktiva” nu?

Kommentarer på Facebook

reflexbanor.com GMOK’s reflexrunda i Skatås är aktiv.

Tjoloholms slott brukar ha en fin runda på ca 6km

Om du orkar ta dig till Trollhättan så har vi en jättefin reflexbana här. Går att springa både som 7km och 11km.

Tjolöholms slott som nämnt ovan har en supertrevlig runda. Sedan har du reflexbana i Skatås över Getryggen mm, lite svårt att förklara men man kan komma in på den från Bertilssons parkering t.ex.. Du har också en bana som utgår från Herkulesgården och går över Rambo mosse mm men har för mig att den är 9 km och inte bara 4 km som det står på kartan ovan (kan vara en förlängning). I gruppen FK Herkules kan man säkert fråga om mer info. Rundan vid Finnsjön är nice också, kuperad men fin (finns på kartan/siten ovan).

Ta kontakt med närliggande orienteringsklubb. De flesta har reflexbanor ute. 😊

Lackarebäck o Herkules är utmanande, tekniska reflexbanor i Mölndal. Rekommenderas!

2 days ago

Hej.

Har en tanke att besöka Ljungdalen och Storsjö snart. Vet någon om någon enklare trailbana i närheten?
... Se merSe mindre

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

En av Sveriges mest meriterade löpare, @idanilssi är tillbaka efter långdragna skadebekymmer. https://trailrunningsweden.se/2021/07/19/ida-nilsson-jag-orkar-vara-trott-lange/

Löpargruppen i Göteborg-Härryda - vilken dundersuccé. Fullbokad inför hösten med 50 löpare på nån timme. https://trailrunningsweden.se/lopargrupper/goteborg-harryda/

Fem tjejer tycker till om nya MOAB FLIGHT från Merrell. https://trailrunningsweden.se/2021/06/10/moab-flight/

Intervju med Sebastian Ljungdahl. https://trailrunningsweden.se/2021/06/04/fran-oldrickare-till-skyrunner/

Jämn kamp mellan Fredrik Bakkman och Sebastian Ljungdahl i @skatasryggar . Karin Nilsson vann damklassen.

Efter positiva besked kring höstens motionslopp har det lagts till många spännande lopp i Trailkalendern. https://trailrunningsweden.se/trailkalendern

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X