Slow Enough To Win – På Tävling

I förra inlägget skrev jag om beslutsprocessen kring min dagliga träning. Den verkade nog lite mer komplicerad än vad den är. Och det kommer kanske dagens beskrivning av Slow Enough To Win i tävlingssammanhang också att göra. Det handlar, kortfattat, om att starta på en fart/intensitet som håller hela vägen till mål. Ni som vill ha en lite djupare förklaring kan läsa vidare nedan. Som vanligt försöker jag utgå från riktig löpning, men idag blir det en hel del fokus på slätlöpning. Eftersom det är mer mätbart.

1. Studera tävlingsbanan

Oavsett vilken idrott eller gren jag ska tävla i (utom möjligtvis slätlöpning på löparbana), försöker jag alltid att lära mig så mycket jag kan om bansträckningen. Det kan handla om underlag, banprofil, vindförhållanden, vätskekontroller eller framkomlighet. Allt som kan ha inverkan på prestationen eller genomförandet. Oftast kanske jag bara har tillgång till kartor, banprofiler, terrängbeskrivningar och övrig information från arrangören. Men det allra bästa är förstås om jag kan utforska tävlingsbanan i verkligheten. Dessa banstudier ligger sedan till grund för detaljplanering av genomförandet, identifiering av taktiska nyckelsträckor och så vidare.

Målgången från Split Half Marathon 2017 är en flitigt återanvänd bild i mina inlägg. Dagen före loppet sprang jag den sista tredjedelen av banan (som också är den mest krävande) för att ha en solklar bild av avslutningen. Detta hjälpte mig att kapa nästan 5 minuter på mitt tidigare Halvmara-PB, och att klämma ur exakt så mycket kraft som fanns i kroppen just den dagen.

2. Mycket avgörs i starten

Att tävlingar inte avgörs på startlinjen är väl en ganska känd ”sanning” vid det här laget. Men jag skulle vilja utmana den lite. Det är förstås sant att den som rusar iväg i starten sällan vinner något lopp. MEN däremot är första minuten avgörande för väldigt mycket av prestationen under resten av loppet. Så jag vågar påstå att de flesta lopp jag vunnit har avgjorts just på startlinjen, eller åtminstone under de första kilometrarna av loppet.

Många vill passa på att springa lite snabbare i början, medan de fortfarande är pigga. Men bara någon procent för snabbt kostar mer än vad man kan tro. Egentligen är det ganska enkelt. Startar du i en fart som omgående driver upp pulsen/ansträngningen till mjölksyratröskeln kommer du i stort sett att springa resten av loppet med syreskuld. Startar du istället något långsammare (gränsen är hårfin) kommer du att springa nästan hela loppet med överskott. I mitt fall ligger denna gräns någonstans kring 170 bpm eller 3:30 min/km. 3:35 kan jag kanske hålla i 15-20 kilometer, men 3:25 har jag hittills aldrig lyckats hålla längre än kanske 7-8 kilometer. Om vi för enkelhetens skull pratar slätlöpning. Startar jag ett millopp på 3:25 så hamnar den slutliga snittfarten troligtvis på 3:35, men startar jag på 3:30 är det inte omöjligt att jag kan hålla den farten hela vägen in i mål och kanske rentav öka på slutet. Hänger du med?  Vill du ha mjölksyra och andnöd hela loppet, eller bara en liten stund på slutet?

Tro det eller ej, men det här gäller även på kortare distanser. Se bara videoklippet nedan, från OS-finalen på 800 meter 1972, där Dave Wottle utför ett skolexempel av Slow Enough To Win. En liten varning först bara: det här klippet är otroligt beroendeframkallande!

3. Puls eller fart? Eller känsla?

Efter att ha visat klippet från OS-finalen anser jag egentligen att jag inte behöver säga mer. Men jag känner mig ändå inte helt klar. Ibland får jag frågor om hur jag vet att jag håller ”rätt” fart/intensitet. Och sanningen är att jag själv tycker detta är ganska svårt. Några få gånger per år får jag in en fullträff, men allt som oftast öppnar jag en aning för snabbt eller i vissa undantagsfall för långsamt. Eller så är jag helt enkelt inte i form för att prestera på toppen av min förmåga. Men självklart har jag några olika hjälpmedel utöver känslan, som visserligen är underskattad men som oftast har väldigt fel under de första 5-10 minuterna av en tävling.  Och efter 1 minut är det redan för sent att korrigera farten (”neråt”)…

3.1 Fart

Att styra intensiteten med hjälp av fart är lite lurigt eftersom den baseras på GPS-mottagare. Dessutom funkar den i stort sett bara som mätvärde vid slätlöpning. Men jag använder den ändå som guide i början av riktiga löptävlingar (”Trail, Berg, Terräng” – kalla det vad ni vill) eftersom pulsen tar lite tid på sig att gå upp, och därmed säger ganska lite under första minuten.

Med farten som guide utgår jag från hur snabbt jag tror (eller i vissa fall vet) att jag kommer kunna springa hela banan. Om jag exempelvis ska springa en Halvmaraton på asfalt så utgår jag från 3:39 min/km (vilket är snittfarten för mitt nuvarande personbästa) så sätter jag en övre fartgräns på 3:35. Eller kanske rentav 3:40. Många kanske sätter en minimifart som de försöker undvika att gå under, men jag har alltså vänt på det och sätter istället en maxfart som jag försöker undvika att gå över. Hängde alla med? Allt handlar om att springa TILLRÄCKLIGT LÅNGSAMT för att orka hela vägen. Då går vi vidare.

Årets upplaga av Falkenbergs stadslopp blev en varm historia. Visserligen kunde jag nog ha kapat någon halvminut på totaltiden om jag bara hade startat något lugnare. Men i övrigt känns den här fartkurvan som en ganska jämn sådan, inte sant? Sluttiden blev ganska lång på grund av värmen, men jag kom i mål före de löpare jag brukar vara jämn med och slutade på placering 13 i ett lopp där jag tidigare aldrig nått topp-20.

3.2 Puls

Pulsen är det mest tillförlitliga mätvärde vi har, åtminstone tillgängligt i träningsklockan. MEN observera på att handledspuls INTE håller måttet. Polar har, i den nya Vantage-serien, gjort vad de kan för att utveckla den bästa handledsmätaren. Men de är väldigt tydliga med att detta aldrig kommer att kunna ersätta bröstmätning. Handledspuls är grymt för den dagliga uppföljningen av vilopuls, stress och liknande. Men för träning/tävling duger den (i dagsläget) på sin höjd till att få ut en ungefärlig snittpuls i efterhand.

Med det avhandlat – låt oss titta på just pulsen. Följande värden är väldigt individuella och ni måste själva prova Er fram eller analysera tidigare lopp. Dessutom kan de förstås variera kraftigt med dagsformen. För min egen del vet jag att om jag håller mig under 170 bpm under första halvan av loppet så kan jag oftast fortsätta i ungefär samma ansträngning/fart i över två timmar. För kortare lopp (omkring 45-60 minuters tävlingstid) ligger motsvarande gräns någonstans vid 175 bpm.

Vid årets Lidingölopp sprang jag visserligen lite FÖR långsamt i början. Men högsta pulsnoteringen under första halvan uppgick till 170 bpm. Snittpulsen landade på 166 och jag gick i mål på precis under två timmar. Tyvärr sprang jag med Garminklocka, så distansen blev något för kort och därmed snittfarten något hög i diagrammen ovan.

 

… Till skillnad från förra årets Lidingölopp då jag öppnade lite för hårt (och försökte hålla ”experternas” föreslagna tempo för att klara 2-timmarsgränsen). Högsta pulsnoteringen för första halvan uppgick till 176 (6 slag högre än i år). Snittpulsen landade på 168 (2 slag högre än i år) och jag stapplade i mål på höga 2:08 (9 minuter långsammare än i år). Och jag var i jämförbar form båda åren. Vilket av år tror ni att jag hade mest ont? Vilket år tror ni var roligast?

3.3 Känsla

Självklart är det fantastiskt att kunna springa på känsla. Många av de allra bästa uthållighetsidrottarna i världen tävlar utan klocka. Och första gången orden Slow Enough To Win dök upp i mitt huvud (på väg mot min första äkta slowenoughtowin-seger hösten 2015) var det helt och hållet känslan som styrde. Men känsla är förstås väldigt svårdefinierat, åtminstone när det kommer till tävling. Nedan ska jag ge mig på att definiera några riktlinjer i sökandet efter den där känslan.

 • I början ska det kännas löjligt långsamt. Jag lovar, samma fart kommer vara svår att hålla i slutet.
 • Under första två tredjedelarna av loppet rullar jag bara på, och tar inte i alls.
 • Första halvan av loppet uppstår ingen mjölksyra, och knappt någon ansträngd andning.
 • Sista delen av loppet kanske kroppen känns helt slut, men det ska finnas gott om kraft till avsevärd fartökning.

Det går säkert att definiera fler små regler. Men precis så här har det känts under samtliga lopp jag vunnit. Så det är nog en bra början.

Vid Kullamannen (Svart bana) 2015 hade jag ingen aning om att min kapacitet kunde räcka till seger. Än mindre visste jag vilken puls eller fart som var lagom att hålla. Men efter ungefär halva loppet insåg jag att ”Idag springer jag kanske tillräckligt långsamt för att kunna vinna”. Och det gjorde jag. Det kändes precis så lätt som jag beskriver ovan.

4. Spurta

Jag rörde vid ämnet redan i förra stycket. Men ett väl genomfört Slow Enough To Win-lopp innebär exakt samma som slätlöparna benämner Negativ split. Det vill säga att farten ökar (om än bara en liten aning) längs loppet. Det kan handla om att andra halvan av loppet går något snabbare än första, eller att sista 100 metrarna går betydligt snabbare än resten av loppet, eller kanske en långspurt på 2-3 kilometer.

Det jag vill komma till är att vid det perfekta loppet finns det ALLTID krafter kvar till att öka farten på slutet. Oavsett hur långt från mål du väljer att släppa på handbromsen. Oavsett om du har övervägande snabba (sprinter-) eller långsamma (långspurts-) muskelfibrer.

Förra gången jag lyckades vara Tillräckligt långsam för att kunna vinna var vid senaste etappen av Falktouren. Den gången blev det en långspurt på ungefär 1500 meter. Och det kanske inte framgår av bilden, men den är tagen mitt i nämnda spurt där jag gick från en andraplats till 26 sekunders segermarginal på bara lite drygt en kilometers löpning. Och det var ju riktigt ”kül”!!

5. Vill du också bli Slow Enough To Win?

Jag har ju gjort några små försök att förmedla och dela med mig av min filosofi på olika sätt. I våras sökte jag, och valde ut några frivilliga adepter. Två av dem nådde sina mål redan under sommaren och den tredje har siktet inställt på Vasaloppet 2019. Längs denna resa har jag lärt mig lite nya saker, inte minst om hur jag själv vill jobba med detta framöver. Sammanfattningsvis tycker jag att det är hemskt roligt att hjälpa andra med allt från tränings-/tävlingsupplägg till löp-, skid- och rullskidteknik men jag behöver acceptera att min planerings-/organisationsförmåga inte är den allra bästa. Samt att motivationen kommer och går. Men jag vill gärna fortsätta hjälpa andra, så hör gärna av dig till [email protected] / 070 69 34 132 om du är nyfiken eller har förslag. Första konsultationen/kontakten är förstås alltid gratis (om du inte VÄLDIGT gärna vill bidra till mina äventyr och fortsatta engagemang).

Det var nog allt för denna gång,
Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Född: 1986

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara redo för vad som helst, när som helst, med vem som helst

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Långpass på höstfjäll Anna Carlsson
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Kan en skada inspirera? Peter Lindquist
  Läs mer
 • Etapp 24:3 på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X