Löparkalas i skogen

Förra helgen var jag på kalas. Men inte vilket kalas som helst, utan ett löparkalas. 40 innan 40, ett event anordnat inom Facebookgruppen Lonesome Runners. Emma, som hade bjudit...

17 december, 2018 |

Förra helgen var jag på kalas. Men inte vilket kalas som helst, utan ett löparkalas. 40 innan 40, ett event anordnat inom Facebookgruppen Lonesome Runners. Emma, som hade bjudit in till kalaset, fyller snart 40 år och hennes önskan var att hinna springa 40km på en dag innan hon fyllde. En ökning av hennes personbästa med 10km. Och som de goda medborgare vi löpare alltid är så ställde vi givetvis upp för att hjälpa henne att uppfylla sin önskan.

 

Gemenskap och löpning i fantastisk miljö, bättre kan det knappast bli.

 

Tidigare i höst hade jag fått en förfrågan från Emma om jag kunde tänka mig att snickra ihop en fin runda i mitt eget paradis, Åkulla bokskogar. Och ett sådant hedersamt uppdrag tackar man såklart inte nej till. Det krävdes bara lite pusslande med övriga familjeaktiviteter (det är alldeles för få helger i december…). Och självklart behövdes det en del rekande för att få ihop rätt stigar. Även om jag har tillbringat hundratals timmar på stigarna i området så är det inte lätt att bygga en runda som mäter nästintill exakt 40km. Den ska helst inte innehålla för mycket grusväg eller asfalt heller. Det är ju stigar vi vill springa på. Men på morgonen den 10 dec var vi till slut redo för en heldag i skogen.  Jag, födelsedagsbarnet och ett tiotal inbjudna löpare som mer än gärna ställer upp och tillbringar en lördag i skogen.

 

Området runt Bexells talande stenar är både vackert och kuperat.

 

Första rundan

Vi utgick från Skärbäcks gård vid 9-tiden på morgonen. Efter att ha lämnat av extrakläder och mat i en stuga som vi hade hyrt några timmar (ett genidrag med värmedepå) var vi 11 stycken som stack ut på dagens första runda. Hela dagen var uppdelad på tre slingor som tillsammans skulle bli 40km. Fördelen med det här upplägget är att de som inte vill vara med hela dagen kan välja att vara med på en eller två slingor, samt att man återkommer till utgångspunkten under dagen för värme, ombyte och energipåfyllning.

 

Startklara inför första rundan på 18km. Foto: Emma Larsson

 

Det var ett glatt gäng som gav sig iväg trots det gråa vädret. De flesta kände varandra sedan tidigare, men ett par löpare var nya bekantskaper i gänget. Humöret var på topp och ljudnivån likaså. Det är alltid lika kul att återse vänner som man endast träffar på enstaka lopp under året och annars bara möts på nätet. Samtalen glider snabbt in på kommande lopp, tidigare lopp, träning, skoval, gemensamma bekanta, framtidsdrömmar, åldersnoja, resetips, vackra miljöer för löpning osv. Och ju mer man springer och pratar desto lättare är det att guiden (dvs jag) tappar fokus på vart vi är på väg. Under första rundan sprang vi säkert fel 4-5 gånger och hamnade i mer eller mindre ”löpvänlig” terräng. Men det är bara att hålla god min och säga att det visst finns en stig gömd under löven/grenarna/ riset, eller i alla fall något som påminner om en stig. En sk stig-ish.

 

 

Fikapaus

 

Efter en dryg timmes löpning kom vi ut till en fin udde vid sjön som vi sprang runt.  På våren och sommaren ett populärt utflyktsmål. Där väntade en liten överraskning på deltagarna. På morgonen hade jag placerat ut några termosar kaffe, varm choklad, pepparkakor och skumtomtar i skogen. Det blev ett välkommet fikastopp och något som jag tror uppskattades av de andra. Om inte annat tyckte jag själv att det var väldigt gott med varmt kaffe i magen.

 

Spontant depåstopp i skogen

 

Första slingan var beräknad till ca 16km, men lite felnavigering gjorde att den istället slutade på 18km. Och med ett flertal fotostopp och en kort historielektion vid Bexells talande stenar så var det ett hungrigt gäng som kom tillbaka till stugan strax efter 12. Där väntade grillmästare Erik med grillad korv till lunch. Det var vansinnigt gott och hade det inte varit för att vi strax skulle ut på en ny runda så hade jag tryckt i mig många fler korvar än jag gjorde. Bästa lunchen på evigheter!!

 

Grillat smakar bäst ute i naturen. Foto: Emma Larsson

 

Andra rundan

 

Till nästa runda som var beräknad till 12km så tappade vi två löpare som var nöjda för dagen, men fick in två ersättare. Så vi var återigen 11 löpare som lämnade stugan vid gott mod för ännu en runda i den vackra naturen som Åkulla erbjuder. Det är bokskogarna som är områdets stora dragningskraft, men det finns riktigt fina partier med trolsk granskog och en del tekniska, steniga partier. Lägg därtill ett stort antal fina sjöar där man ibland springer på stigar alldeles vid vattnet, och där ett felsteg kan leda till ett oplanerat dopp. På denna andra runda var guiden inte lika ouppmärksam utan lyckades hålla sällskapet på rätt stigar utan missöden.

 

Vissa partier är mer tekniska än andra

 

I pausen mellan andra och tredje slingan bjöds det på obegränsade mängder fika och godis. Det är ett signum för den här typen av event, ALLA har med något gott att bjuda på. Och ALLA har alldeles för mycket med sig så att det räcker, blir över och mer därtill. Och det var inget undantag den här gången. Efter godis, choklad, chips, tårta, bubbel, julmust, kaffe och annat gott var det dags att göra sig redo för tredje och sista rundan.

 

Finalen

 

Nu hade det börjat skymma och pannlamporna åkte fram. Tyvärr var det några deltagare som inte hann stanna kvar till slutet så vi var decimerade till 7 deltagare som skulle pusha Emma fram till hennes rekord. Det blev en lugn och behaglig sista runda i mörkret. Pannlampelöpning är fantastiskt mysigt och man är helt avskärmad från omgivningen. Det enda som existerar är lugnet och den lilla ljuskäglan framför fötterna som visar vägen. Väldigt annorlunda från löpning på dagen när man är omgiven av intryck från alla håll.

 

Mörkret stänger ute alla intryck, allt som existerar är den lilla ljuskäglan från pannlampan.

 

Vi kom tillbaka till stugan med några hundra meter kvar till 40km-gränsen så avslutningen fick bli en kort sträcka med grusvägslöpning. Först en kort sväng åt ena hållet och sedan tillbaka igen för att spränga gränsen. Och det var en till synes glad och lycklig jubilar som kunde fira sitt nya rekord. Dessutom helt utan några som helst besvär. Och vi som var med var minst lika glada och lyckliga. Både för hennes skull och för att vi fick nöjet att vara med och hjälpa till med rekordet. Men också för att en heldag i skogen, tillsammans med nära vänner, ger en enorm påfyllning av endorfiner och energi. Efter en dag som denna har man fyllt sina depåer för veckor framåt och man lever i ett lyckorus ett bra tag efteråt.

 

Tillsammanslöpning i vacker miljö, svårslaget!

 

Lonesome Runners

 

Eventet skapades inom Lonesome Runners, troligtvis världens bästa löpargrupp. Många i gruppen brukar benämna det som ”Meningen med Facebook” och det ligger väldigt mycket i det. En grupp med 20.000 medlemmar där ALLA är positiva, pushar, stöttar, hjälper och kommer med tips och goda råd. En grupp där man ALDRIG hör några negativa, avundsjuka eller missunnsamma kommentarer. Oavsett om man är nybörjare eller erfaren löpare så peppar man varandra. Och oavsett om man gåspringer 3km på 25 minuter, tar milen på 35 minuter eller kämpar sig igenom 100 mile långa ultralopp så är det en grupp där alla känner samhörighet. Ganska fascinerande och väldigt unikt.

 

Ett pärlband med Lonesomelöpare.

 

Om du gillar löpning och inte redan är med i LR så rekommenderar jag verkligen att gå med. Jag har själv varit medlem i tre år och har inte ångrat det en sekund. Det har gett mig många nya, nära vänner. Och det har fått mig att anta utmaningar som jag aldrig hade kommit på tanken att utföra tidigare, vilket också har fått mig att växa och utvecklas som person.

 

Tack Lonesome Runners – och tack Emma för att jag fick vara med på ditt löparkalas!!

 

Mer information om Lonesome Runners hittar ni här: https://www.facebook.com/groups/169130757275/ 

Mer information om Åkulla Bokskogar hittar ni här: http://akullabokskogar.nu/

Mer information om stugan vi hyrde hittar ni här: http://www.skarbacksgard.se/startsida.htm

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X