Sandsjöbacka Trail – en riktig fest

Sandsjöbacka Trail är över för den här gången. Många är vi som har kämpat oss uppför den nya målrakan, upp till skansen Kronan. Och lika många är vi som har njutit av fantastisk löpning i lika fantastisk natur.  Några har gjort en tuff traildebut och förhoppningsvis fått mersmak för att springa i skogen, medan andra har varit olyckliga och tvingats till en trist DNF. Några har sprungit för att komma på pallen, andra har tagit det lugnare tillsammans med goda vänner.

Tre dagars fest

Själv har jag gjort min andra Ultratrippel, efter fjolårets debut. Ultratrippeln innebär tre lopp på lika många dagar. Startplatserna varierar, men målgången sker uppe på Skansen Kronan på varje lopp. Fördelen med att springa tre lopp är att man får träffa tre gånger så många trevliga löpare. Vänner från tidigare lopp. Vänner som man bara känner via en profilbild på Facebook och Instagram, men som visar sig finnas i verkligheten. Och nya bekantskaper som man aldrig sett tidigare men som med stor sannolikhet kommer att dyka upp som vänner i ens flöde på sociala medier eller i verkliga livet. I år hade jag dessutom inga tidsambitioner med loppet utan såg det som en social långrunda. Utöver att ta mig runt inom tidsramen var avsikten att försöka träffa så många vänner som möjligt och ha några trevliga dagar i skogen.

 

I mål efter 25km på fredagen.

Det som är så fantastiskt med just trail- och ultralöpning är gemenskapen. ALLA är vänner. Det är inga vassa armbågar eller onda blickar. Det är ingen hets om att komma först ur startblocket för att hitta det bästa spåret. Det är inga tricks eller tjuvknep för att få ett bättre utgångsläge. Alla hjälps åt, alla pushar varandra och stöttar när det går tungt. Och alla gratulerar varandras framgångar, oavsett om det handlar om en pallplats i loppet eller en personlig seger bara att ta sig i mål.

 

Tre vänner från Lonesome Runners redo för 52km.

Förväntan

Redan på fredag kväll låg en förväntansfull stämning i luften. Det var nästan så att man kunde ta på den. Runt mig såg jag gamla löparvänner krama om varandra, glada att återses för ännu ett äventyr med löparskorna på.  Andra plockade lite nervöst med sin utrustning för att få tiden fram till start att gå lite fortare. Några satt helt avslappnade och småpratade, kolugna inför vad som väntade. Alla har vi våra olika metoder att ladda inför lopp. En sak har vi dock gemensamt – vi älskar att springa, och helst i naturen. Festen var redo att börja!

 

Förväntansfulla deltagare inför fredagens start.

 

För fest är just vad denna helgen handlar om för oss som älskar trail. Att få springa på slingrande stigar med förrädiska rötter och stenar som tvingar löparen att fokusera på varje fotsteg. Att passera genom bokskog med höstens fallna löv samlade på marken och spegelblanka sjöar vid sidan om stigen. Att njuta av dofterna i den trolska granskogen när man trippar fram på mjuka, barrtäckta stigar, flankerade av mossklädda stenar. Att uppleva en magisk gryning i dimman på drumlinen, eller den lika magiska starten med tända marschaller i mörkret vid Tjolöholms slott.

Gryningsdimma över drumlinen – magiskt vackert, men med förrädiskt hala klippor.

Proffsiga funktionärer

Förutom de vackra miljöerna vi får springa i så har Sandsjöbacka Trail ett otroligt proffsigt arrangemang. Depåer som dignar av gottigheter. Apelsiner, bananer, kladdkaka, kex, chips, saltgurka, Snickers, smågodis, bullar, pannkakor, chokladbollar, buljong, soppa, cola, kaffe, blåbärssoppa, vatten och sportdryck. Säkert mer därtill som jag inte kommer på. Och funktionärer med hjärtat på rätta stället. Uppmuntrande, hjälpsamma, glada,  positiva och peppande. Funktionärer som kan betyda vändningen för en löpare som är nere i en svacka. En löpare som sedan lämnar depån med förnyade krafter tack vare servicen vid stationen.

 

Mölndalsravinen bjuder på spektakulär natur.

Kargt men vackert uppe på drumlinen.

Lättsprunget parti i Sandsjöbackarservatet.

 

Det finns ett fåtal lopp som lyckas hitta det där lilla extra hos sin funktionärsstab. Utöver Sandsjöbacka Trail har jag bara upplevt det på BUS (https://swedenrunners.se/bus/) och HallandsUltra (läs mer om det här ). Ni vet där de möter upp i förväg och undrar hur man mår, eller om man behöver något särskilt. Om de ska hjälpa till att fylla på vätska eller ställa fram en stol för någon att vila sig på en stund. Eller där man blir mottagen med en high five vid varje varvning. De små gesterna som kostar så lite men betyder så enormt mycket.

Hala klippor

Årets banor på Sandsjöbacka Trail bjöd på torrt, fint underlag de två första dagarna i stark kontrast till förra årets lervälling. Ja, förutom Mölndalsravinen då, där SKA det ju vara lerigt och var så även i år. Utmaningen i år bestod istället av förrädiskt hala klippor, särskilt på morgonen när nattens kyla klamrade sig fast i marken.  Några vänner halkade och gjorde sig illa, men kunde ändå fullfölja sina tripplar. Mats med en bruten arm (!) och Tommy med en rejäl bula och sprucken läpp efter närkontakt med marken. På söndagen kom det sedan en hel del regn vilket gjorde banan lerig och hal, klassiskt sydsvenskt vinterunderlag.

 

Så nära men ändå så långt ifrån. Målgången på Skansen sedd från Medicinareberget.

 

Vyn över Göteborg och Kronan i bakgrunden går inte av för hackor.

Själv råkade jag inte ut för några större blessyrer under själva löpningen, bortsett från några blåsor på fötterna. Däremot spelade tröttheten pga sömnbrist mig ett spratt på vägen hem. Jag slumrade till på tåget och vaknade upp just när vi rullade in på stationen i Kungsbacka där jag skulle av. Självklart fick jag bråttom att ta mig av med mina väskor. När tåget har kört iväg och jag tar fram mobilen för att se åt vilket håll min bil står parkerad säger kartappen att det tar 3h och 20min att gå till bilen!!! Då ser jag att det står Kållered på stationsskyltarna och inte Kungsbacka. F-N! Men det var bara att skratta åt eländet och invänta nästa tåg en halvtimme senare.

 

I mål efter 15 timmars kamp ute på banan.

 

En av de snyggaste medaljer jag någonsin sett.

 

Tack för i år Sandsjöbacka Trail, det har varit en fantastisk helg. Direkt efter loppet svamlade jag visst något om att två tripplar får räcka, och att jag nu ska hitta en ny utmaning. Men vid närmare eftertanke så är detta en fest man ogärna missar. Så vi ses kanske nästa år igen…

Vill ni läsa mer om Sandsjöbacka Trail gör ni det här http://sandsjobackatrail.se/

/Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare från Varberg, med fokus på upplevelselöpning. Springer för att må bra hellre än att jaga tider, men kryddar träningen med några väl utvalda traillopp varje år.

Född: 1973

Kontakt: [email protected]

Mål: Ingenting är omöjligt

Motto: Att hålla träningen på en nivå som gör att jag orkar springa långt också om 20 år

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

Senaste blogginläggen

 • My Icebug Backyard Trail - Yxsjön i Mölnlycke Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Projekt Hallandsleden Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Jagar backrekord på Stava Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
 • Löptekniksträning Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • 24-timmars och skrivkramp Anna Carlsson
  Läs mer
 • Gravidlycka, eller rättare sagt snart dags! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Swimrunpremiär Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X