Vinterlöpning i vått, torrt och kallt- test av handskar från Hestra

Kylig morgonlöpning

Jag älskar att springa på vintern. Den krispiga morgonturen när jag är först ute och får göra nya spår i skogen. Eller den snabba lunchlöpningen när solen plötsligt kommer fram och glittrar i kristallerna som faller under träden. Ja jag gillar även det mörka kvällsspringet i motvind och snöklafs runt skorna. Vinterlöpning kan vara den vackraste löpningen eller den allra mest krävande. Omväxling bygger styrka, ihärdighet skapar uthållighet. Därför springer jag lika mycket under vintern som under de andra årstiderna.

Men vinterlöpning är mer krävande för löparen när det kommer till klädsel, skor och övrig utrustning. Det måste vara funktionella produkter, de måste vara gjorda för långvarig aktivitet i regn, snö, is, vind och kyla. De ska tåla att svettas ner, slitas, tvättas många gånger och ändå behålla sin speciella funktion.

Jag har jättebra kläder för vinterlöpning. Varma och vindtäta tights, jackor av olika tjocklek som jag kombinerar med underställströjor och underkläder i merinoull. Även strumpor i merinoull eller de fina neoprenstrumporna som kom i julklapp från Trailrunning Sweden, tack för det!

Det viktigaste för att hålla värmen är merinoull närmast kroppen och att det yttersta lagret är vindtätt men ändå släpper ut värme och andas så att inte svetten stannar under jackan och kyler.

Men det svåraste plagget för vinterlöpning är bra handskar. Jag har fina handskar för höstväder och när temperaturen går ner under 10 grader, men sedan tycker jag att det blir svårt att hålla värmen i händerna utan att bli för varm och det är ännu svårare att hitta en handske som står emot regn utan att behålla handens svett i handsken.

Lyckan är därför stor när jag under de senaste veckorna fått prova tre handskar från Hestra, handskar som är tillverkade för längdskidåkning men som fungerar lika bra för traillöpare. Till de tre av olika tjocklek har jag också fått en tunn vind- och vattentät tumvante att ha med i fickan om vädret plötsligt skulle bli kallare eller blötare under löpturen. Handskarna finns i fler färger än de jag har, kolla hemsidan för mer noggrann info.

Snöblandat regn men varma händer.

Den tunnaste och smidigaste handsken heter XC Race Fit, den passar bäst i temperaturer ned till noll grader och har en utsida som är både vind- och vattenavvisande. Race Fit passade alldeles utmärkt härom kvällen när det blåste kraftig motvind och yrde snöblandat regn, händerna var varma och torra under 1,5 h som jag var ute i det blöta vädret.

Windstopper Ergo Grip Touring

För kallare temperaturer och kraftig vind passar denna Windstopper Ergo Grip Touring alldeles utmärkt! Den har fukttransporterande foder och jag har använt den ner till -5 grader, den är otroligt skön med förböjda fingrar, smidig utan att vara lika tunn som XC Race Fit. Jag har också använt den vid längdskidåkning och då känns den lätt och skön i stavtagen. Väldigt bra med det kraftiga windstopper-materialet!

De varmaste av dessa tre handskar.

Den tjockaste av de tre handskarna är denna XC Primaloft, även den vind- och vattenavvisande och tillverkad i ett speciellt tre lager tjockt material som andas. Jag tycker att den är jätteskön, den har en väldigt mjuk och gosig insida och jag har inte frusit ens de kallaste dagarna (-12 grader). Det kommer troligen vara den handsken som jag använder under Vasaloppet och om det inte blir väldigt soligt och varmt på Frozen Lake Marathon i mars så är det absolut denna jag kommer att ha på mig. Jag valde en snygg turkos färg, men den finns även i rosa och svart samt som tumvante.

Ska du välja en av dessa tre handskar som din vinterlöparhandske är det XC Primaloft jag rekommenderar, har du dessutom den extra tumvanten över klarar du ännu lägre temperaturer.

Tack Hestra för de sköna handskarna! Nu springer jag torr och varm om händerna resten av vintern!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • Förenkla vardagen med matkasse Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Vinterpepp och Icebug fotografering Bröderna Backa
  Läs mer
 • Sörmlandsleden mellan jul och nyår Patrik Söderqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X