Vad är ditt varför?

Fantastisk vinterlöpning

Ultralopp springs med benen, men det är tankarna som tar dig i mål.

Fast det gäller så klart alla utmaningar, oavsett om det är långt, snabbt eller jättesvårt på något annat sätt så är det din mentala inställning som avgör om du klarar av det när kroppen och huvudet vill stanna.

Sedan i somras tränar jag löpning med hjälp av ett coachingprogram från Pace on Earth, #10månadermot10mil. Det är ett gediget träningsprogram med olika typer av löppass, styrkeövningar, balans- och rörlighetsövningar, allt för att bygga en starkare och uthålligare kropp som klarar långa löpningar. Eftersom jag älskar ultralöpning och har en önskan att springa längre, svårare, starkare och med ännu större mental närvaro följer jag programmet så gott jag kan. Vissa veckor slarvar jag och springer bara på känsla och struntar i minuter och distanser, vissa veckor följer jag programmet till punkt och pricka. Det viktigaste är att jag lär mig väldigt mycket om hur jag i fortsättningen själv kan lägga upp träningsprogram inför lopp jag vill springa. Hur jag ska öka löpvolym och hur jag kan variera löppassen för att inte skada mig eller tröttna.

I programmet ingår även mentala övningar för att förbereda sig för problem och situationer som kan uppstå under ultralopp. Denna månaden har jag uppgiften att fundera över mitt ”varför”. Varför vill jag springa långa lopp? Vad är det som gör att jag vill utså smärtan och tröttheten som jag vet kommer att komma någon gång under loppet? Varför vill jag fortsätta när magen strejkar, fötterna svullnar och knäna gör ont? Vilken tanke jag ska mata mig med då för att fortsätta in i mål? Den tanken är mitt varför.

Ett träningspass över Skatås ryggar, progressivt för att träna uthållighet och positiva tankar.

Innan ett lopp har jag vackra tankar om varför jag springer. Jag fylls med glädje över att jag faktiskt kan springa. Jag är frisk och inte skadad, det är jag tacksam över. Jag är glad över att jag har haft loppet som mål i min träning, det har fått mig att springa mycket mer än jag kanske annars skulle ha gjort och löpningen får mig att må bra. Jag känner äventyrslust för jag kommer att springa i en spännande miljö, jag kommer att träffa härliga löpare längs vägen och kanske skaffa nya vänner. Men är det verkligen mitt sanna och innersta varför när kroppen är sliten och hjärnan låg på energi?

Jag tror att mitt varför handlar om hur jag känner mig efter målgång. De lopp som jag verkligen kämpar för att klara av har också gett mig en underbart stark euforisk lyckokänsla när jag når målet. Jag blir stolt över mig själv. Jag blir glad för att jag lever upp till bilden jag har av mig själv som en som kan springa långt. För att få den känslan måste loppet vara lite svårare än de jag gjort tidigare. Svårare i betydelsen att det är långt eller väldigt kuperat och tuff terräng. Det kan vara svårare för att det är i en ny miljö som jag inte är trygg i, att jag springer långa sträckor ensam eller att jag är bland de sista i mål. Då vet jag att jag har tagit ut mig och gjort mitt yttersta både med kroppen och med tankarna.

Jag minns de sista två milen på Ultravasan 90 som jag sprang för några år sedan. Nja, de sista två milen sprang jag inte alls för att knäna var svullna och svåra att böja. Men jag hade en otroligt klar målbild som jag hade föreställt mig under flera månader och det var att gå i mål under den klassiska målportalen i Mora och få min medalj. Mitt mantra var ” Jag är stark, jag ska i mål!”. När jag hade två mil kvar och jag förstod att jag inte kunde springa längre utan skulle gå resten av loppet kände jag först skam. Skam över att vara långsam och att jag inte skulle klara min måltid på 12 timmar. Men samtidigt hade jag bestämt mig för att det bara fanns två saker som skulle få mig att avbryta loppet och det var om repet drogs eller om sjukvårdspersonal tog mig av banan. Eftersom inget av det var aktuellt så fortsatte jag mot Mora och målgången. I det loppet var mitt varför den vackra medaljen. Och väl i mål kom stoltheten över att jag fortsatte trots allt som var besvärligt. Jag tror att det är den känslan som jag vill känna igen och igen, men den kommer bara om loppet har varit svårt och när jag har fått utmana mig.

Efter målgång på Icebug Xperience.

Om två veckor har jag som målbild att glida in under målportalen i Mora. Mitt varför är enkelt, jag vill köra ett full-längds Vasalopp för att klara en egen variant av Vasatrippel.  Mitt mantra är givet, ”Jag är stark, jag ska i mål”. Och precis som i ultralöpning försöker jag föreställa mig de problem och svåra situationer som kan uppstå och hur jag ska lösa dem. Vallningen överlåter jag åt proffs, väder, vind och temperatur kan jag inte påverka, det enda jag kan göra något åt på startlinjen är min inställning och mina tankar. Spännande!

En blåsig skidtur i Orsa Grönklitt. Bra att ha kännt på inför Öppet Spår!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X