Solskenslöpare eller det-finns-inget-dåligt-väder-löpare?

Småregn och havsbris. Bara mysigt.

Väder. Löpning. Går du in till löpbandet för att det är för ruskigt ute, eller känner du dig som ett med naturen och rider ut stormen?

Jag är kanske lite konstig men jag tror att jag har det gemensamt med många andra året-runtlöpare och framförallt med traillöpare. Vi gillar väder. Vi gillar ofta väder som ”vanliga” människor inte tycker om. Vi gillar när det skvätter, klafsar och kladdar och när vi får bli riktigt leriga. Åtminstone när vi har klätt oss för det och helst har rätt skor för det aktuella underlaget. Då älskar vi dåligt väder! Det är ju det som är bra väder! Väder som utmanar mig och stärker mig, jo, så är det. Jag är stolt över att inte backa för dåligt väder.

I vintras hade vi inte så mycket snö här i Göteborg som vi hade året innan. Så när det väl var ett fint lager snö på marken blev jag jätteglad! Jag tycker att det är supermysigt och härligt att springa i snö. När det började att snöa under arbetsdagen medan jag var på kontoret tittade jag ut och hoppades att snön skulle ligga kvar. Andra människor ville inget hellre än att det skulle smälta så de slapp bli blöta. Jag längtade efter att få göra de första spåren i skogen.

Springa i snöstorm är också kraftfullt! Jag minns särskilt en löptur. Jag sprang hem i stark motvind i vintras, i blöt snöklafs där fötterna glider lite bakåt i varje steg. Jag räknade stegen för att sysselsätta tankarna när det gick som långsammast. Mötte några bilar som omsorgsfullt höll avstånd för att inte skvätta ner mig. Jag mötte en annan löpare som liksom jag verkade glädjas över att han besegrade motståndet, vi nickade mot varandra när vi möttes i något slags samförstånd, vi snöstormslöpare emellan.

Blöt snöstorm.

Jag tycker också om när det är ett sådant där busregn så att regndropparna skvätter upp igen från asfalten. När de flesta inte alls vill sticka ut näsan genom dörren, då trivs jag. Det är en barnslig glädje att springa i vattenpölar och diken, när hela stigen har blivit en liten flod så jag inte kan undgå att bli blöt genom skor och strumpor. När det inte behövs någon regnjacka för vätan går ändå igenom och förresten svettas jag massor så jag är våt in på skinnet efter en kort sträcka.

Idag hade vi också en blåsig dag. Vårsolen sken och det var ljust och fint. Den kraftiga vinden puttade mig i ryggen hela vägen längs sjön, jag sprang fort, fortare än på länge. En skön känsla av flygtur. Min väg fortsatte upp i skogen, backar och granskog. Grusväg, skogshygge och ner tillbaka till vägen vid sjön, nu med vinden mot mig, som en hand mot min mage som höll mig tillbaka, tryckte och höll emot. Det som hade känts som en vänlig flygtur blev nu en kamp mellan mig och vinden. Skulle jag vika ner mig eller försöka ha samma fart? Jag kämpade mig hem, backade inte undan, stred hela vägen. Så nöjd.

Varför? Jo, vädret gör mig stark. Kyla och värme får jag hantera med mer omsorg och större förberedelse för de kan faktiskt skada mig om jag är vårdslös, men mörker, vind, regn, snö och dimma ger mig kraft. Jag känner mig sällan så stark som när jag kommer hem efter en löptur i hårt väder. Dessutom känner jag mig förberedd när det kommer lopp och tävlingar, jag oroar mig sällan över vädret utan känner mig trygg.

Ibland föreställer jag mig vädret som en träningskompis, en slags tränare som ger mig olika uppdrag att klara av. Som skruvar upp svårigheterna allteftersom jag utvecklas och blir starkare. Som vet att jag kan men vill testa mig lite.

Jo visst är jag lite konstig. Som många av oss traillöpare är. Eller så är det detta som är det helt normala, att vara ute i alla väder och röra sig. Vad tycker du?

Lera upp på benen, det var nog en rolig  löptur!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]weden.se

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Vill du lära dig pull-ups? Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Vinterpepp och Icebug fotografering Bröderna Backa
  Läs mer
 • Sörmlandsleden mellan jul och nyår Patrik Söderqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X