Solskenslöpare eller det-finns-inget-dåligt-väder-löpare?

Småregn och havsbris. Bara mysigt.

Väder. Löpning. Går du in till löpbandet för att det är för ruskigt ute, eller känner du dig som ett med naturen och rider ut stormen?

Jag är kanske lite konstig men jag tror att jag har det gemensamt med många andra året-runtlöpare och framförallt med traillöpare. Vi gillar väder. Vi gillar ofta väder som ”vanliga” människor inte tycker om. Vi gillar när det skvätter, klafsar och kladdar och när vi får bli riktigt leriga. Åtminstone när vi har klätt oss för det och helst har rätt skor för det aktuella underlaget. Då älskar vi dåligt väder! Det är ju det som är bra väder! Väder som utmanar mig och stärker mig, jo, så är det. Jag är stolt över att inte backa för dåligt väder.

I vintras hade vi inte så mycket snö här i Göteborg som vi hade året innan. Så när det väl var ett fint lager snö på marken blev jag jätteglad! Jag tycker att det är supermysigt och härligt att springa i snö. När det började att snöa under arbetsdagen medan jag var på kontoret tittade jag ut och hoppades att snön skulle ligga kvar. Andra människor ville inget hellre än att det skulle smälta så de slapp bli blöta. Jag längtade efter att få göra de första spåren i skogen.

Springa i snöstorm är också kraftfullt! Jag minns särskilt en löptur. Jag sprang hem i stark motvind i vintras, i blöt snöklafs där fötterna glider lite bakåt i varje steg. Jag räknade stegen för att sysselsätta tankarna när det gick som långsammast. Mötte några bilar som omsorgsfullt höll avstånd för att inte skvätta ner mig. Jag mötte en annan löpare som liksom jag verkade glädjas över att han besegrade motståndet, vi nickade mot varandra när vi möttes i något slags samförstånd, vi snöstormslöpare emellan.

Blöt snöstorm.

Jag tycker också om när det är ett sådant där busregn så att regndropparna skvätter upp igen från asfalten. När de flesta inte alls vill sticka ut näsan genom dörren, då trivs jag. Det är en barnslig glädje att springa i vattenpölar och diken, när hela stigen har blivit en liten flod så jag inte kan undgå att bli blöt genom skor och strumpor. När det inte behövs någon regnjacka för vätan går ändå igenom och förresten svettas jag massor så jag är våt in på skinnet efter en kort sträcka.

Idag hade vi också en blåsig dag. Vårsolen sken och det var ljust och fint. Den kraftiga vinden puttade mig i ryggen hela vägen längs sjön, jag sprang fort, fortare än på länge. En skön känsla av flygtur. Min väg fortsatte upp i skogen, backar och granskog. Grusväg, skogshygge och ner tillbaka till vägen vid sjön, nu med vinden mot mig, som en hand mot min mage som höll mig tillbaka, tryckte och höll emot. Det som hade känts som en vänlig flygtur blev nu en kamp mellan mig och vinden. Skulle jag vika ner mig eller försöka ha samma fart? Jag kämpade mig hem, backade inte undan, stred hela vägen. Så nöjd.

Varför? Jo, vädret gör mig stark. Kyla och värme får jag hantera med mer omsorg och större förberedelse för de kan faktiskt skada mig om jag är vårdslös, men mörker, vind, regn, snö och dimma ger mig kraft. Jag känner mig sällan så stark som när jag kommer hem efter en löptur i hårt väder. Dessutom känner jag mig förberedd när det kommer lopp och tävlingar, jag oroar mig sällan över vädret utan känner mig trygg.

Ibland föreställer jag mig vädret som en träningskompis, en slags tränare som ger mig olika uppdrag att klara av. Som skruvar upp svårigheterna allteftersom jag utvecklas och blir starkare. Som vet att jag kan men vill testa mig lite.

Jo visst är jag lite konstig. Som många av oss traillöpare är. Eller så är det detta som är det helt normala, att vara ute i alla väder och röra sig. Vad tycker du?

Lera upp på benen, det var nog en rolig  löptur!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trailkalendern
Trailkalendern
trail-kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör11apr10:00FeaturedHoka One One Trail 28 km28 kmAnmälanDeltagare

lör18apr10:00FeaturedMerrells HöjdmeterrekordAnmälanDeltagare

lör25apr10:00FeaturedTrailrunning Sweden Store Trail 12 km12 kmAnmälanDeltagare

lör02maj10:00FeaturedIcebug Trail 50 km50 kmAnmälanDeltagare

lör09maj10:00FeaturedUSWE Trail 21,1 km21,1 kmAnmälanDeltagare

lör16maj10:00FeaturedNvii Trailmaraton42,195 kmAnmälanDeltagare

lör23maj10:00FeaturedSalming Trail 6 km6 kmAnmälanDeltagare

lör30maj10:00FeaturedEnervits DistansrekordAnmälanDeltagare

lör13jun10:00FeaturedBillingen Trail Marathon45km, 22km, 12km 2,6 kmLandskap:Västergötland

tis16junalldayFeaturedAmazing Trail6 km, 10 km, 20 kmLandskap:StockholmAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Inte ens ett aprilskämt! Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Swimrun premiär Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Joggugglan skådad. Fysparet
  Läs mer
 • Vad kommer bli din utmaning? Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trans GranCanaria – luften gick ur Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Skogen är virusfri - sommarens traillopp och målbilder Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Utevistelse Linda Doktar
  Läs mer
 • Gör som ett barn - försök igen Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
TRAILRESA TJECKIEN
20-24 MAJ 2020
FULLBOKAD
public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X