Solskenslöpare eller det-finns-inget-dåligt-väder-löpare?

Småregn och havsbris. Bara mysigt.

Väder. Löpning. Går du in till löpbandet för att det är för ruskigt ute, eller känner du dig som ett med naturen och rider ut stormen?

Jag är kanske lite konstig men jag tror att jag har det gemensamt med många andra året-runtlöpare och framförallt med traillöpare. Vi gillar väder. Vi gillar ofta väder som ”vanliga” människor inte tycker om. Vi gillar när det skvätter, klafsar och kladdar och när vi får bli riktigt leriga. Åtminstone när vi har klätt oss för det och helst har rätt skor för det aktuella underlaget. Då älskar vi dåligt väder! Det är ju det som är bra väder! Väder som utmanar mig och stärker mig, jo, så är det. Jag är stolt över att inte backa för dåligt väder.

I vintras hade vi inte så mycket snö här i Göteborg som vi hade året innan. Så när det väl var ett fint lager snö på marken blev jag jätteglad! Jag tycker att det är supermysigt och härligt att springa i snö. När det började att snöa under arbetsdagen medan jag var på kontoret tittade jag ut och hoppades att snön skulle ligga kvar. Andra människor ville inget hellre än att det skulle smälta så de slapp bli blöta. Jag längtade efter att få göra de första spåren i skogen.

Springa i snöstorm är också kraftfullt! Jag minns särskilt en löptur. Jag sprang hem i stark motvind i vintras, i blöt snöklafs där fötterna glider lite bakåt i varje steg. Jag räknade stegen för att sysselsätta tankarna när det gick som långsammast. Mötte några bilar som omsorgsfullt höll avstånd för att inte skvätta ner mig. Jag mötte en annan löpare som liksom jag verkade glädjas över att han besegrade motståndet, vi nickade mot varandra när vi möttes i något slags samförstånd, vi snöstormslöpare emellan.

Blöt snöstorm.

Jag tycker också om när det är ett sådant där busregn så att regndropparna skvätter upp igen från asfalten. När de flesta inte alls vill sticka ut näsan genom dörren, då trivs jag. Det är en barnslig glädje att springa i vattenpölar och diken, när hela stigen har blivit en liten flod så jag inte kan undgå att bli blöt genom skor och strumpor. När det inte behövs någon regnjacka för vätan går ändå igenom och förresten svettas jag massor så jag är våt in på skinnet efter en kort sträcka.

Idag hade vi också en blåsig dag. Vårsolen sken och det var ljust och fint. Den kraftiga vinden puttade mig i ryggen hela vägen längs sjön, jag sprang fort, fortare än på länge. En skön känsla av flygtur. Min väg fortsatte upp i skogen, backar och granskog. Grusväg, skogshygge och ner tillbaka till vägen vid sjön, nu med vinden mot mig, som en hand mot min mage som höll mig tillbaka, tryckte och höll emot. Det som hade känts som en vänlig flygtur blev nu en kamp mellan mig och vinden. Skulle jag vika ner mig eller försöka ha samma fart? Jag kämpade mig hem, backade inte undan, stred hela vägen. Så nöjd.

Varför? Jo, vädret gör mig stark. Kyla och värme får jag hantera med mer omsorg och större förberedelse för de kan faktiskt skada mig om jag är vårdslös, men mörker, vind, regn, snö och dimma ger mig kraft. Jag känner mig sällan så stark som när jag kommer hem efter en löptur i hårt väder. Dessutom känner jag mig förberedd när det kommer lopp och tävlingar, jag oroar mig sällan över vädret utan känner mig trygg.

Ibland föreställer jag mig vädret som en träningskompis, en slags tränare som ger mig olika uppdrag att klara av. Som skruvar upp svårigheterna allteftersom jag utvecklas och blir starkare. Som vet att jag kan men vill testa mig lite.

Jo visst är jag lite konstig. Som många av oss traillöpare är. Eller så är det detta som är det helt normala, att vara ute i alla väder och röra sig. Vad tycker du?

Lera upp på benen, det var nog en rolig  löptur!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X