Att springa med smärta

”Som löpare har du alltid ont” Ni har säkert hört någon säga det någon gång. Jag håller inte med. Om du inte är elitidrottare och hela tiden måste ligga just på gränsen av vad kroppen klarar av så behöver du inte ha ont, anser jag. Alltså, det är klart, springer du ultra så kommer du förr eller senare uppleva smärta, men det är en annan sak. Det är skillnad på smärta och smärta.

Det fanns en tid då jag tyckte att jag inte hade tränat om jag inte var supslut efteråt. Hög intensitet, värkande muskler följt av mördande träningsvärk. Jag gillar fortfarande den känslan, men min syn på träning – den är en annan.

Jag tränar inte för att nå fantastiska prestationer, en så bra löpare blir jag aldrig. Jag tränar för att kunna fylla livet med mäktiga upplevelser. Jag tränar för att kunna knyta på mig skorna i gryningen och starta min färd uppåt bergen för att få möta dagens första ljus då jag nått över trädgränsen. Jag tränar för att kunna utmana mig själv att nå längre än vad jag egentligen tror att jag har kapacitet för. Jag tränar för allt kunna göra allt det där, UTAN att ständigt behöva ha ont.

Har du alltid ont, då finns det förmodligen något i din träning som inte är i fas med hur förberedd din kropp är för påfrestningen du utsätter den för. Konditionen kan du ganska snabbt träna upp, leder och ligament behöver längre tid. Kanske är fötter och vrister inte starka nog för det underlag du springer på, kanske behöver du bli starkare i vaderna, kanske tycker du så mycket om att springa att du glömmer bort att löpning kräver en stark bål? Lyssnar du på kroppen, ger den rätta förutsättningarna, då kan du springa mycket och ofta utan att alltid ha ont.

Om du inte får artros i stortån.

Mina fötter alltså, jag blir så trött… Först hälsenan (pga att jag inte tränade klokt, utan körde tokintensivt eller jättelångt och nästan inget däremellan) sedan den olyckliga tant-vurpan som ledde till ett trasigt ledband. Hälen är ok, jag är starkare och klokare nu. Ledbandet läker så sakteliga, trots att det fortfarande är långt kvar innan rörlighet och styrka är densamma (och jag tränar båda delarna i min rehab, så otroligt vuxet av mig va?) men så idag, efter långvarig smärta i stortån sökte jag tillslut läkarhjälp. Diagnosen kom snabbt – ”du har artros”. Jag skakar såklart på huvudet, det kan väl inte stämma, och om det stämmer, vad gör jag för att bli av med det? Läkaren svarar ”Det finns inget att göra åt smärtan, och den kommer med stor sannolikhet att bli värre”. Jaha. Muntert. Jag har idag ont så fort jag rör det minsta lilla på tån. Än värre när den belastas (vilket den ju görs i varje steg) och galet illa blir det efter ett backpass. Så om jag gillar att springa, och allra helst i bergen, då känns det som en rätt pissig sak att få höra. Artros?! Jag är ju för sjutton inte ens 40 år (snart, jag vet, men inte än). Skrutt. Att steloperera leden är det som funkar mot smärtan får jag höra, och jag ser för mitt inre hur jag försöker stappla mig upp för en brant med stelopererad tå. Nej, det känns inte så lockande, även om läkaren säger att det knappt skulle göra någon skillnad eftersom rörligheten i leden idag inte är mycket att skryta med.

Igår var jag med och ledde ett backpass med TNT Västerås, fylld av glädje…

 

…och idag njuter jag av en skogspromenad och försöker förlika mig med smärtan som är här för att stanna.

Jag håller fast vid att du inte ska behöva dras med smärta för att du är aktiv. Du ska kunna träna utan att det gör ont! Och ändå var det just den insikten som jag fick med mig idag. Min löpning gör ont. Och smärtan kommer vara en del av löpningen. Och då är det så. För jag tänker inte sluta springa.

Vad tänker du om träning och smärta? Och har du någon mirakelkur mot artros i tårna så är jag den förste att lyssna. Dela med er av era historier, så peppar vi varandra att (för)bli hållbara löpare.

 

Ett svar till “Att springa med smärta”

 1. Elin skriver:

  Hej!
  För 7 veckor sedan stelopererade jag min stortåled efter hallux rigidus grad 4 och avaskulär nekros i hela leden, det absolut bästa beslutet. Nu efter 7 veckor har jag inte längre ont och har börjat jogga, jogga känns knappt annorlunda mot förut. Jag tävlade fram till förra året inom häcklöpning på elitnivå och har ambitionen att komma tillbaka till banan tids nog. Jag tror verkligen att den här rädslan för steloperation behöver tonas ner lite! Jag hade tagit samma beslut igen 10 gånger av 10!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Äventyrare och lopparrangör som älskar naturupplevelser i kombination med löpning samt att coacha och inspirera. Skriver om prioriteringar, äventyr samt den gemenskap och glädje löpningen ger.

Född: 1979

Kontakt: [email protected]

Mål: Att inspirera till att välja en aktiv livsstil och att öka antalet tältnätter och bestigna toppar per år.

Motto: Det är träningen som blir av som är den bästa!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • En fullträff i Åre Bröderna Backa
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Bo Johansson
  Läs mer
 • Höstlöpning utan hosta Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X