UTMB – Kommer storhetstiden ta slut nu?

De flesta av oss som någon gång sprungit ett lopp i fjällen har väl lite nyfiket tittat på banprofilen till UTMB och smått önskat att stå där på startlinjen...

22 april, 2019 |

De flesta av oss som någon gång sprungit ett lopp i fjällen har väl lite nyfiket tittat på banprofilen till UTMB och smått önskat att stå där på startlinjen en vacker dag, jag själv har haft den tanken sen jag sprang mitt första lopp i dolomiterna 2015.

Poängjakten har länge varit grejen med UTMB, att man inte bara kan betala för sin plats på startlinjen utan den här startplatsen måste man betala med slit och släp. Det har varit svårt att komma med och många har fått vänta 2-3 år.

I och med att fler lopp ger poäng så blir ju såklart fler intresserade av huvudloppet och till årets lopp hade man 26.000 sökande på 10.000 platser och organisationen såg då att det fanns ett behov att förändra systemet men frågan är om väljer rätt väg, jag är tveksam.

Kravet som har varit fram till årets lopp har varit 15 poäng, insamlade under två år och på maximalt tre lopp. Det är inte ett supertufft krav i sig, det krävs lite planering för att välja lopp som passar bra och en hel drös med träning för att ta sig i mål såklart.

Min långsiktiga plan har länge varit att 2020 ska jag stå där i Chamonix och vänta på starten. Den planen byggde såklart på att jag skulle ha råtur i lotteriet första året men man måste ju tro. Sen det nya systemet lanserades så har jag i princip skrotat den planen. Från 2020 är det 10p som gäller för UTMB och mängden löpare som då kommer kunna gå med i lotteriet ökar ordentligt, lite surt när man lagt upp en plan men tur iallafall att ett lopp är så mycket mer än poäng.

Från 2021 så kommer det nya systemet vara igång fullt ut och det känns som att UTMB och Ultra Trail World Tour vill kontrollera hela ultrakalender. Från och med nu kommer man kunna komma med i UTMB på två olika sätt:

  1. 10 poäng på två lopp under två år, ungefär som nu.
  2. 18 running stones ger dig en direktplats till UTMB.

Running stones kommer man få genom att delta i andra lopp som går under namnet byUTMB eller något av loppen under Ultra Trail World Tour.

Lopp under UTWT ger en sten per poäng men byUTMB kommer ge tre stenar per poäng, ett lopp där räcker alltså för att säkra en plats.

byUTMB är något som jobbats på ett antal år nu med lopp i Kina, Oman och Argentina, det är säkert fina lopp i sig men det luktar köpt på långa vägar och att det kostar en hel del att få en sån attraktiv stämpel som byUTMB är jag helt säker på. Bara att ha ITRA-poäng drar ju en hel del folk till lopp men det kostar ju också en del för arrangören.
Ultra Trail World Tour känns ändå så väletablerad att deras stenar känns mer ok, dessutom slipper man åka runt halva jordklotet för att hitta deras lopp.

Visst blir det nu lättare att få en startplats, om man väljer byUTMB-vägen men håller man sig till poäng tror jag det blir svårare, även fast man får en extra lott i dragningen för varje år man missade så kommer antagligen antalet sökande öka enormt, dessutom kommer det bli färre platser som lottas ut på grund av stensystemet. I det tidigare systemet var man garanterad en plats år 3 om man blivit nekad två år i rad men det verkar vara borttaget nu.

Jag hade hellre sett ett lite hårdare krav på 16 poäng men nu är det som det är, jag tror att det här kan vara slutet på den stora dragningskraften UTMB haft i så många år nu men det betyder inte att jag inte vill dit. Det må vara ett stort jippo nu men banan och stämningen runt hela veckan under loppen är helt magisk. Jag har haft tur med lottningen till Lavaredo Ultra Trail så jag hoppas det håller i sig.

 

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X