Dot watching nostalgi – Dragons Back Race

Dot watching när damtäten passerar Crib Goch första dagen

En lång period för att få skaplig ordning på krämporna i kroppen var pågått under vintern och våren, lite sakta ökning av träningsmängden men alldeles för lite prehab träning, det är alltid svårt att få till det regelbundet när det trots allt fungerar att löpträna. Den tydligaste lärdomen just nu är att inte springa några långa sträckor på asfalt och det kan man ju vara utan när stigarna är så mycket härligare att vara på. Behöver vara lite försiktig med farten också, vet å andra sidan inte om det har med de gamla skadorna att göra eller det kanske är åldern, det gör å andra sidan inte så mycket huvudsaken är att det går att springa långt. Hösten närmar sig ju och vi har redan högsommar för andra gången så snart är den här och då väntar årets stora utmaning med Kullamannen 100 miles. Det var flera år sedan jag körde 100 miles non-stop och träningsvolymen är inte alls uppe på den nivån än.

Den här veckan är det lite extra mycket tankar kring vad som faktiskt fungerade för inte mer än 4 år sedan. Just nu pågår Dragons Back Race genom bergen i Wales. Drygt 30 mil och 17000 höjdmeter på 5 dagar genom delvis extremt tuff bergsterräng. Ett av de mest utmanande bergsloppen i världen och definitivt det tuffaste som jag genomfört, den gången för 4 år sedan.

Nu är det kul att ägna säg åt lite ”dot watching” hela veckan, d.v.s. följa prickarna från GPS sändarna som alla deltagare har på sig och deras framfart över kartan. Speciellt kul att följde de 5 svenskar som är med i år och som går riktigt bra med Kerstin Rosenqvist i topp. Just nu efter 3 dagar är hon på en 4:e plats bland damerna och en 33:e totalt av 404 startande. Att följa en massa färgglada prickar som kryper fram på en karta kanske inte låter så spännande, men när man varit där och varit med om samma utmaningar kan man se alla vyerna och nästan känna alla känslorna. Det är märkligt vad mycket spår av ens upplevelser som finns där inne bland de små grå cellerna.

Några fler siffror som visar hur tufft det är, ca 65 km i snitt per dag i tuff bergsterräng. När jag var med för 4 år sedan var finisher rate precis  50 % av de 129 som startade den gången. I år är antalet fullföljande efter 2 dagar redan nere i ca 70% och det minskar för varje dag.

En bild säger mer än tusen ord sägs det, här är tävlingens mest utmanande passage som kommer under senare delen av första dagen, knivseggen Crib Goch.

 

Lisa Watson, en av prickarna på kartan ovan. ©No Limits Photography

Läs om loppet på hemsidan, testa lite dot watching och inspireras för framtida utmaningar. Nästa chans att stå på startlinjen är om 2 år. Den tiden behövs för att vara förberedd, både fysiskt och inte minst mentalt. Vill ni ha lite mera inspiration kan ni läsa om hur det var för mig den där gången för 4 år sedan. Här är länken till min gamla blog site och berättelsen om den första dagen. Klicka i menyn till höger där för att läsa om de andra dagarna och mycket, mycket annat också för den delen.

Nu får det vara slut på nostalgi för i dag, det gäller att träna också, skall försöka få ihop antalet kilometer denna vecka till att motsvara i varje fall en dag på Dragons Back, 65 alltså. Sen gäller det att öka mycket inför hösten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Vlog v24 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Sjöloppet! Vinnare och banrekord! Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Välkommen till Beech 2019, Nackheland och Bocksten Trailrun! Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Inför backyard premiären Karin Ådale
  Läs mer
 • Dan före dan före ÄBU Anna Carlsson
  Läs mer
 • Fem viktiga träningstips; #2 Bröderna Backa
  Läs mer
 • Eco Trail Stockholm - snart dags! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vilken go träningshelg i Idre! Peter Lindquist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

sön07jul10:00Mora Trail8 km, 15 km, 30 kmRegion:Dalarna

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider
X
X