Backträning i midsommar

Dagens midsommarfirande inleddes med en dryg timmes backträning. Med två månader kvar till Idre Fjällmara är det dags att börja trappa upp backträningen så att man kommer någorlunda väl...

21 juni, 2019 |

Dagens midsommarfirande inleddes med en dryg timmes backträning. Med två månader kvar till Idre Fjällmara är det dags att börja trappa upp backträningen så att man kommer någorlunda väl förberedd till en av sommarens stora höjdpunkter. Tanken var att få till minst 1000hm idag, men jag var alldeles för trött när klockan ringde i morse och snoozade vidare istället för att gå upp direkt. Bristen på disciplin gjorde att jag fick dra ner passet till 750hm eftersom andra göromål väntade på förmiddagen. Men som alltid är all träning bättre än ingen träning!! På dagens pass kändes det också att vinterns pass på gymmet har gett resultat. Backarna var lättare att besegra än vanligt. Återhämtningen mellan varje uppförsbacke gick oväntat snabbt och segheten som brukar infinna sig efter ett tag uteblev helt. Härligt när man ser resultat av en målinriktad träning.

 

En vy jag hoppas få se många gånger i sommar, med starka ben som resultat.

Området jag bor i bjuder tyvärr inte på så många alternativ när det gäller branta, eller långa backar. Det krävs därför ofta många vändor i en och samma backe för att få till många höjdmeter. Dagar när kroppens vilja är starkare än huvudet så är risken stor att passet avbryts i förtid eller att man hittar alternativa (lättare) stigar att springa. MEN, nu har sonen och hans kompisar hittat en kanonbra backe åt mig endast några minuter från hemmet. En backe som går upp till ruinen av ett gammalt vattentorn. Den är inte jättelång, men erbjuder hyfsat branta 40hm så det krävs "bara" 25 vändor för att få ihop mina önskade 1000hm.

 

Stigen upp till toppen och det gamla vattentornet.

Hiaklitten i Åkulla

 

I vanliga fall när det står backe på schemat brukar jag åka till Åkulla Bokskogar och Skogsbostigen. Eller Hiaklitten som den kallas i folkmun. Det är en vacker slinga över 5 kullar i naturskön miljö, och där skrapar man ihop ca 270hm på 5,5km löpning. Jag brukar dock ta alla backar flera gånger varje varv och kan då pricka av 1200-1500hm på 15-20km löpning. Allt för att effektivisera backträningen. En fördel med att köra backarna upp och ner flera gånger är att man inte bara tränar uppför utan också får med nerförslöpningen samtidigt. Och det är ju minst lika viktigt.

 

Hiaklitten i Åkulla bokskogar - ett paradis för en traillöpare.

 

Nu är det bara att öka dosen backträning så kommer sommarens äventyr i Idre att gå som smort. Men innan dess väntar Backyard Ultra Sydkusten om två veckor, också det en av sommarens absolut största höjdpunkter. Till det loppet krävs inte lika många pass i backarna hemma, där handlar det mer om att vänja kroppen att vara ute under lååååång tid och att sova ikapp så man är pigg inför loppet. Vill det sig väl så väntar 1-2 dygns löpning under BUS och då gäller det att vara ordentligt utvilad innan start.

 

Belöningen på toppen - en bedårande utsikt över Viskan som ringlar sig fram genom landskapet.

 

Glad midsommar!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X