Spring in Midsommar – min första nattlöpning

Morgonljuset syns bakom molnen

Jag hade aldrig sprungit en hel natt.  Aldrig löpandes sett solen gå ned och mörkret falla, sprungit genom de svarta timmarna och sett hur ljuset återkom längre österut på himlen. Men nu skulle det bli, jag valde en av årets kortaste nätter, natten till midsommarafton.

 

Jag drömmer om att någon gång springa ett lopp som sträcker sig över ett dygn. Det roligaste vore ett traillopp i fantastisk terräng och natur men jag känner även en lockelse till ett helt instängt 24-timmarslopp runt, runt på bana. Vad händer i kroppen under så lång löpning? Vad händer i huvudet och hur kommer jag att reagera på trötthet och smärta? Vilka tankar föds och vad behöver jag för att fortsätta? Ett litet steg mot den erfarenheten ville jag ta och valde natten till midsommarafton, en av årets allra kortaste nätter. Här strax utanför Göteborg där jag bor skulle natten bli ungefär 4 h, alldeles lagom för att börja med.

Min sjö i kvällsljuset.

När resten av familjen gjorde sig i ordning för natten fyllde jag vätskeblåsan med sportdryck och packade fingervantar i ryggsäcken. När klockan närmade sig 23 gav jag mig av, 15 grader varmt och himlen fortfarande ljus. Jag sprang längs sjön bort mot grusvägen så som jag brukar, svängde av upp i skogen och eftersom ögonen vant sig vid mörkret tog det en timme innan jag behövde tända pannlampan. Den lyste på små grodor och sniglar och vid en sjö jag ofta springer förbi på dagen hade paddorna nattkonsert, det hade jag aldrig hört förut!

Ljuset från Göteborg syns på natthimlen.

Jag närmade mig ett terrängspår som jag gled in på. Här har jag tränat till massor av lopp, sprungit tidiga morgnar och sena kvällar, ensam och med sällskap men aldrig så här mitt i natten. Skogen var helt tyst, tills ett par uppretade fiskmåsar började skrika, sedan la sig lugnet igen. Jag joggade på, gick i några uppförsbackar och kände hur kroppen var allt svårare att få att springa efter mina gångpausar. Min pannlampa hittade små kantareller i gräskanten, jag plockade dem så klart och la platsen på minnet för att återkomma.

Gillar strumporna med reflexer!

Jag vände hemåt, en och en halv timme kvar och himlen var som mörkast. Två gula ögon lyste mot mig och jag undrade om det var en grävling eller ett litet vildsvin. Medan mina tankar for runt och övervägde om jag skulle vända håll kom en kelsjuk katt fram och jag skrattade lättat. Inga farliga djur ännu. Längre fram i skogen möttes jag av flera par lysande ögon som betraktade mig och pulsen slog nervöst innan jag förstod att det bara var en nyuppsatt reflexbana. Puh! Jag är inte rädd för att springa i mörker. Jag har aldrig upplevt något läskigt eller skrämmande i skogen, vare sig från människor eller djur. Men jag märkte att jag var mer uppmärksam och vaksam när jag sprang ensam på natten än vad jag brukar vara en mörk kväll. Är det bara ovana eller är hjärnan programmerad att  avläsa eventuella faror i god tid?

En flock älgar?

Jag kände tydligt hur kroppen gick ner i tempo. Mina gångpauser blev tätare och längre. Benen var trötta och ville inte springa men att gå fort gick bra. Kanske blev jag också lite störd av att höra min egen andhämtning när jag sprang och jag tyckte om tystnaden som blev när jag gick.

Sprang förbi en skogstjärn. Himlen ljusnar.

De sista kilometrarna på väg hem genom skogen hade jag sommarmorgonshimlen framför mig. Den var täckt av tjocka moln men ibland öppnade sig små glipor och morgonljuset visade sig. Det skulle inte bli en vacker rosa himmel denna morgon men vid sjön gnistrade det i vattnet och jag hade gjort min första nattlöpning. En av de kortaste men ändå, från skymning till gryning. Med pannlampa de mörkaste timmarna, till paddors sång och med bara några lysande ögon som sällskap,

När jag postade mitt nattliga inlägg på Instagram kl 3 hoppades jag att jag var först med att önska resten av världen en Glad Midsommar! Jag hade iallafall startat min helg på bästa sätt!

Skogen, natten och jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X