Spring in Midsommar – min första nattlöpning

Morgonljuset syns bakom molnen

Jag hade aldrig sprungit en hel natt.  Aldrig löpandes sett solen gå ned och mörkret falla, sprungit genom de svarta timmarna och sett hur ljuset återkom längre österut på himlen. Men nu skulle det bli, jag valde en av årets kortaste nätter, natten till midsommarafton.

 

Jag drömmer om att någon gång springa ett lopp som sträcker sig över ett dygn. Det roligaste vore ett traillopp i fantastisk terräng och natur men jag känner även en lockelse till ett helt instängt 24-timmarslopp runt, runt på bana. Vad händer i kroppen under så lång löpning? Vad händer i huvudet och hur kommer jag att reagera på trötthet och smärta? Vilka tankar föds och vad behöver jag för att fortsätta? Ett litet steg mot den erfarenheten ville jag ta och valde natten till midsommarafton, en av årets allra kortaste nätter. Här strax utanför Göteborg där jag bor skulle natten bli ungefär 4 h, alldeles lagom för att börja med.

Min sjö i kvällsljuset.

När resten av familjen gjorde sig i ordning för natten fyllde jag vätskeblåsan med sportdryck och packade fingervantar i ryggsäcken. När klockan närmade sig 23 gav jag mig av, 15 grader varmt och himlen fortfarande ljus. Jag sprang längs sjön bort mot grusvägen så som jag brukar, svängde av upp i skogen och eftersom ögonen vant sig vid mörkret tog det en timme innan jag behövde tända pannlampan. Den lyste på små grodor och sniglar och vid en sjö jag ofta springer förbi på dagen hade paddorna nattkonsert, det hade jag aldrig hört förut!

Ljuset från Göteborg syns på natthimlen.

Jag närmade mig ett terrängspår som jag gled in på. Här har jag tränat till massor av lopp, sprungit tidiga morgnar och sena kvällar, ensam och med sällskap men aldrig så här mitt i natten. Skogen var helt tyst, tills ett par uppretade fiskmåsar började skrika, sedan la sig lugnet igen. Jag joggade på, gick i några uppförsbackar och kände hur kroppen var allt svårare att få att springa efter mina gångpausar. Min pannlampa hittade små kantareller i gräskanten, jag plockade dem så klart och la platsen på minnet för att återkomma.

Gillar strumporna med reflexer!

Jag vände hemåt, en och en halv timme kvar och himlen var som mörkast. Två gula ögon lyste mot mig och jag undrade om det var en grävling eller ett litet vildsvin. Medan mina tankar for runt och övervägde om jag skulle vända håll kom en kelsjuk katt fram och jag skrattade lättat. Inga farliga djur ännu. Längre fram i skogen möttes jag av flera par lysande ögon som betraktade mig och pulsen slog nervöst innan jag förstod att det bara var en nyuppsatt reflexbana. Puh! Jag är inte rädd för att springa i mörker. Jag har aldrig upplevt något läskigt eller skrämmande i skogen, vare sig från människor eller djur. Men jag märkte att jag var mer uppmärksam och vaksam när jag sprang ensam på natten än vad jag brukar vara en mörk kväll. Är det bara ovana eller är hjärnan programmerad att  avläsa eventuella faror i god tid?

En flock älgar?

Jag kände tydligt hur kroppen gick ner i tempo. Mina gångpauser blev tätare och längre. Benen var trötta och ville inte springa men att gå fort gick bra. Kanske blev jag också lite störd av att höra min egen andhämtning när jag sprang och jag tyckte om tystnaden som blev när jag gick.

Sprang förbi en skogstjärn. Himlen ljusnar.

De sista kilometrarna på väg hem genom skogen hade jag sommarmorgonshimlen framför mig. Den var täckt av tjocka moln men ibland öppnade sig små glipor och morgonljuset visade sig. Det skulle inte bli en vacker rosa himmel denna morgon men vid sjön gnistrade det i vattnet och jag hade gjort min första nattlöpning. En av de kortaste men ändå, från skymning till gryning. Med pannlampa de mörkaste timmarna, till paddors sång och med bara några lysande ögon som sällskap,

När jag postade mitt nattliga inlägg på Instagram kl 3 hoppades jag att jag var först med att önska resten av världen en Glad Midsommar! Jag hade iallafall startat min helg på bästa sätt!

Skogen, natten och jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • En fullträff i Åre Bröderna Backa
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Bo Johansson
  Läs mer
 • Höstlöpning utan hosta Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X