GKR – en 21 mil lång resa längs med Göta kanal med mötet mellan människor i fokus

Jag springer för upplevelsens skull. Jag väljer mina rundor efter vad jag är sugen på, nyfiken vad naturen och omgivningarna kommer bidra med just idag. Jag springer lopp där jag uppfattar att äventyret och löpglädjen är i fokus, där ett leende är viktigare än kilometertid. Jag kan springa kort och verkligen uppskatta det, och springa långt och fullkomligt älska det. Jag förundras över vad kroppen klarar och utforskar gärna hur jag reagerar på olika utmaningar. I år hade jag inte ett enda lopp planerat, men var sugen på någon utmaning. Något som bygger minnen och fyller dagarna med liv. Och jag hittade det. Oboy, vilken resa.

Sjötorp – Mem. En fem dagars fantastisk tur längs med Göta kanal. 21 mil fördelat på fem maraton på fem dagar-isch. Någon dag nådde vi inte full maratondistans, någon dag prickade jag 50 km. En hel del löpning, javisst, men Göta Kanal Run är så mycket mer. Jag har påbörjat ett dussin blogginlägg om årets event, men inga ord lyckas riktigt ringa in den värme och gemenskap som jag kände de där dagarna i början av juni. Men någonstans måste orden ut, så here we go!

Låt semestern börja!

Hepp! Foto: Göta Kanal Run

Vi var 24 deltagare i årets upplaga av GKR. I gruppen fanns både otroligt rutinerade och starka ultralöpare och några som slog distansrekord redan första dagen och klev in i ultralöpningens fantastiska värld dag två (och tre och fyra!). Visst var jag lite nervös när jag packade det sista och begav mig iväg mot några dagars semester i rörelse. Men mest var jag förväntansfull. Vad väntade mig och alla andra deltagare?

Resan och core team

Jag mötte upp Karl och Lisa i Örebro och vi reste gemensamt tillsammans därifrån till Sjötorp. Det var så roligt att träffa dessa härliga personer som jag tidigare endast haft virtuell kontakt med. Samtalet flöt lätt. Pirret i magen lugnade sig, men smög sig tillbaka när vi kom fram till Sjötorp och fler och fler deltagare anslöt. När vi var fulltaliga gick vi gemensamt ner och träffade core team (som funktionärsgruppen kallar sig). Och vilket bemötande! De kunde redan våra namn, kramade om var och en och helt plötsligt hade alla ett glas bubbel i handen och vi skålade glatt för äventyrets början.

Fantastiska core team bestod bl.a. av härliga Coyntha och Helena. Jag är glad över att få hänga med dem i ett par dagar!!

Löpningen

Efter en natts ganska orolig sömn var det så äntligen dags att få börja springa. Efter att ha lärt oss lite historia av Göta kanals VD fick Richard Leckne som ligger bakom hela eventet starta årets GKR med ett kanonskott. Första dagen gick mestadels på grusväg längs med Göta kanal. Det var vackert och varmt. Jag springer långsamt, försöker springa med lite olika personer, nyfiken på att lära känna alla. Samtalen gör att kilometerna trillar på och vips har vi nått första depån. Några svalkar sig i kanalen och vi fyller på med vätska och energi. Vi kämpar mot värmen, men peppar varandra och når tillslut dagens mål. Dopp i kanalen, häng i solen. Kroppen känns bra och jag känner stor glädje över att vi har hela fyra dagar kvar av löpning, samtal, bad och pepp tillsammans. Underlaget varierar på de olika etapperna, grusväg, asfalt och en del stig och skogsvägar. Det är varmt alla dagar, och när det under dag tre regnade och åskade stora delar av eftermiddagen vände vi bara ansiktet mot regnet och njöt av den syrefyllda luften. Banan tar oss igenom ett sommarvackert Sverige, och core team har finurligt prickat att lägga banan med möjlighet till badstopp för de som vill. Vi peppar varandra och ibland går det lätt, ibland får vi kämpa mot hjärnspöken eller trötta ben. Vi pratar, sjunger, springer i tystnad. Tuggar på i olika takt, möts och möter varandra med hejarop vid varje dagsetappmål. Jag njuter!

Skogslöpning – wohoo! Foto: Karl Avedal

 

Varmt!! Vi tar alla chanser vi får att svalka oss. Foto: Karl Avedal

 

Äntligen kom regnet!! Som vi njöt! Foto: Karl Avedal

Core team

Funktionärerna är helt fantastiska, varenda en. De fraktar väskor, fixar energi och vätska, ordnar med middagar, snitslar och avsnitslar banan, håller yogapass och masserar ömma löpkroppar, bokar bastu och kyler bastuöl. Oavsett vilken tid på dygnet det är, möts du alltid av ett leende av core team. Varje gång du kommer till depå möts du av sådan energi och hejarop att du tror att du vunnit ett stort lopp. Core team gör verkligen att GKR känns som en lyxig semester. Du behöver inte tänka på något annat än att ta dig från punkt A till punkt B. Jag som i vanliga fall gillar att veta precis varje detalj släpper hela kontrollbehovet och rullar bara med. Jag har full tillit till core team från första stund, och låter GKR bli återhämtning i rörelse.

Kungligt mottagande i depån Foto: Anna-Karin Mellring

 

All inclusive! Frukost, energi under dagen, middag med efterrätt. Mums!

Lyxig återhämtning med bastu, bad och massage Foto: Göta Kanal Run

Kvällarna

Fem maraton på fem dagar är naturligtvis en hel del löpning, men när jag tänker tillbaka är det just mötet med deltagarna som var det största med hela GKR. Varje deltagare är noga utvald, gruppen klokt sammansatt för att vi tillsammans ska bilda en bra helhet. Alla deltagare har förberett ett campfire talk (ett litet föredrag) där du på ca 11 minuter delar med dig av något som du själv väljer. Hela idén känns genialisk. Hur fint är det inte att få äran att lyssna på någon som delar med sig av sig själv? Ämnena varierade från vad känslan av att vara ”hemma” egentligen innebär till att leda med värderingar eller hur man reser sig efter en svår olycka eller efter att ha förlorat någon nära. Vi skrattar och gråter tillsammans, och det kändes mäktigt och märkligt att vi som bara för någon dag sedan var främlingar för varandra nu delar något speciellt. En närhet och en gemenskap som jag tror förvånade oss alla lite.

Campfire talks Foto: Göta Kanal Run

 

Värmeslag, blåsor och en liten j**la bakterie

Visst, löpningen tog ut sin rätt. Det var rätt många som rotade runt efter compeed för att skydda blåsor och/eller skav innan vi gav oss ut på respektive etapp och massören fick jobba rätt hårt på våra trötta löparkroppar på kvällarna. Några fick cykla eller gå eller åka med core team vissa sträckor. Jag kände mig förvånansvärt ok i kroppen med tanke på avsaknaden av långa pass under våren, men jag fick blåsor, rätt fula sådana. Det var flera år sedan jag hade blåsor, men jag är ju van att springa i skogen och värmen och den monotona löpningen på flacken tror jag ledde till att fötterna betedde sig lite lustigt. Men lite blåsor är ju inget som sätter stopp för en. Om inte en bakterie letar sig in i en sprucken blodblåsa. Då är det tydligen stopp. Och det hände mig. Jag steg upp på söndagen, sista dagen, peppad för slutspurten som ju var kort! Bara 31 km (man blir lite avtrubbad efter några dagar…). Blåsan var inte vacker, men vilken blåsa är det? Käkade frukost, packade ihop väskorna, fyllde på vatten i flaskorna, satte på mig västen, redo att ge mig av skulle bara ta på mig skorna… men nu hade min tå svullnat, var illröd och rodnaden hade börjar sprida sig upp på foten, som var varm. Det var tydligen färdigsprunget för mig. Foten i högläge och vila. Jag var totalt oförberedd på att det skulle vara slut, hade inte en tanke på att jag inte skulle få springa i mål med de andra. Tårarna kom. Besvikelsen att inte få springa klart blev påtaglig. Men jag hade lovat mig själv att jag inte skulle riskera hälsan på något sätt, inte göra något som skulle kunna äventyra sommarens löpning. Det blev ”bara” 180 km för mig, och nu en antibiotikakur senare, en tånagel mindre och några veckors distans till det hela är jag ok med det. Kroppen alltså – vilken fantastisk manick som ställer upp på allt tok jag utsätter den för.

Kämpar! Foto: Göta kanal Run

Post GKR

Det kändes snopet att säga hej då. Glädje och hemlängtan blandat med en känsla av ”låt det inte ta slut”. Det var så härligt bekymmersfria dagar, så många samtal om allt mellan himmel och jord, vackra vyer (och ok, ibland lite oinspirerande asfalt även om core team varje år hittar lite mer stig att springa på), kramar, tårar, skratt. Redan dagen efter plingar det till i telefonen. I messengertråden vi delar dyker det upp rapporter om att inga skor passar svullna fötter, vi delar bilder och bollar olika lopp som vi vill springa och funderar på när vi ska ha reunion med gänget. Jag är glad att jag deltog. Jag funderade länge, lite väl länge kanske (förlåt rektor Viktor) innan jag tillslut bestämde mig för att haka på. Och det är inget jag ångrar. Om du liksom jag är löpare med glädje, upplevelse och nyfikenhet i fokus – då kan jag varmt rekommendera dig att ansöka. Du kommer älska det!

Skovalet stod mellan badtofflor eller altra första dagen tillbaka på jobb

Till core team och deltagare i GKR 2019 – tack för fantastiska dagar som jag sent glömmer. You are superstars!

Minnen! Foto: Göta kanal Run

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Äventyrare och lopparrangör som älskar naturupplevelser i kombination med löpning samt att coacha och inspirera. Skriver om prioriteringar, äventyr samt den gemenskap och glädje löpningen ger.

Född: 1979

Kontakt: [email protected]

Mål: Att inspirera till att välja en aktiv livsstil och att öka antalet tältnätter och bestigna toppar per år.

Motto: Det är träningen som blir av som är den bästa!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

Senaste blogginläggen

 • My Icebug Backyard Trail - Yxsjön i Mölnlycke Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Projekt Hallandsleden Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Jagar backrekord på Stava Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
 • Löptekniksträning Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • 24-timmars och skrivkramp Anna Carlsson
  Läs mer
 • Gravidlycka, eller rättare sagt snart dags! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Swimrunpremiär Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X