Arosa/Lenzerheide äventyr i Schweiz

Arosa Lenzerheide är ett fantastiskt område i Schweiz som du hittar runt två till tre timmar från Zürich. Du kan hyra en bil från flygplatsen, men det är även väldigt lätt att ta tåget. Tåg finns från flygplatsen och du tar tåget till Chur, där du byter till Rhätische Bahn som tar dig upp till Arosa Lenzerheide. Resan tar drygt tre timmar.

Arosa och Lenzerheide är i princip två helt olika byar på vardera sidan av berget men sedan 2014 räknas de som ett område eftersom de ny kopplas samman med liftsystemet på toppen.

Området är även välkänt för skidåkare. Det finns skidåkning för alla, både nybörjare och avancerade.

Dag 1
Vårt äventyr började med 2 dagar i Lenzerheide. Vi checkade in på Hotel Dieschen, ett mycket familjevänligt hotell nära bergen och cirka 15 minuters promenad från byns centrum.

Lenzerheide är en drömplats för mountainbike åkare och det anordnas stora tävlingar här varje år.

Vårt första äventyr i Lenzeheide var naturligtvis mountainbike. Vi hade hyrcyklar från Pesko Rothornbahn och en guide från Bikeschule Lenzerheide.

Vi fick lära oss grunderna och cyklade en liten tur innan vi åkte till en övningspark. Vi övade på små stigar och hinder och fick lite tips och tricks.

Vi avslutade vår mountainbike tur med att ta en lift upp till toppen och cyklade sedan på grusvägar nedåt. I området kan du hitta många downhill backar men vi var fortfarande lite för mycket nybörjare för att våga testa.

Vårt nästa äventyr för att utforska området var att göra Foxtrail. Foxtrail ledde oss genom Lenzerheide och vi fick se det mesta av byn och var tvungna att samarbeta för att avkoda hemliga meddelanden, tolka ledtrådar och låsa upp svåra hemligheter.

 

Dag 2
Vi körde vidare från Lenzerheide till Arosa. Arosa ligger på andra sidan berget och du måste köra runt det.

På vägen gjorde vi ett stopp i Churwalden precis utanför Lenzerheide, där det finns är en super cool rodelbanda. Från Churwalden tog vi liften upp till toppen där vi hittade rodelbanan  Toboggan run. Det var ett äventyr som vi alla gillade. Till en början såg det lite läskigt ut men hastigheten gick enkelt att justera under tiden man åkte.

Det är ungefär en timme att köra mellan Lenzerheide och Arosa och vi körde genom en fantastisk natur innan vi kom till Arosa.

Arosa  är en liten och mysigt by där du kan hitta många sommaraktiviteter och landskapet är fantastiskt med bergen runt. Vi bodde på  Sunstar Hotel Arosa  och det första vi gjorde var att prova pool- och spaområdet.

Barnen älskar vatten så nästa grej att utforska en liten sjö som vi såg från vårt hotellrum. Mitt i sjön fanns det en vattentrampolin som var väldigt populär.


Dag 3

Vi gick upp tidigt för en morgonlöpning. Bergen är så drömiga och det kändes som om vi kunde stanna ute i timmar.

Vi följde markeringarna upp till Schwellisee sjön, en vacker sjö ca 4 km upp i bergen. Schwellisee-sjön ligger på 1 933 m över havet på Aroser Alp, sydväst om Innerarosa längs floden Plessur. Från Innerarosa kan sjön nås inom en vandring på 1 timme.

Här är en GPX-fil att följa.

Vi hade en fantastisk frukost på hotellet innan det var dags för en dag ute i bergen. Vi började med en 15 minuters promenad ner till byns centrum där vi hittade liftarna. Vi tog liften hela vägen upp till toppen Weisshorn.

2639 meter upp

Efter en stund på toppen tog vi linbanan halvvägs ner till Arosa Bärenland , en björnpark.
Parken är ett samarbete med  FOUR PAWS och de räddar björnar och tar hand om dem.
Björnarna, som tidigare hölls under dåliga förhållanden, får nu ett djurvänligt hem på ett område på tre hektar i de schweiziska bergen.

I de stora områdena kan björnarna att hitta en livsmiljö som motsvarar deras naturliga behov. Förutom områden för att bada planeras olika aktiviteter för att hålla björnarna sysselsatta. För att motivera björnarna och uppmuntra utvecklingen av deras instinkter döljs deras mat på nya platser varje dag. Liksom i naturen behöver djuren tillbringa större delen av sin dag på att leta efter mat.

Vi fortsatte ner från berget och stannade och åt lunch på en restaurang innan vi kom till den berömda ekorrstigen.

Detta var en aktivitet som vi alla tyckte var väldigt kul. De små och söta ekorrarna kom och åt från våra händer. Det var lite svårt i början, men efter att vi gick en bit på stigen blev det lite lättare att komma nära dem. Ekorrarna äter hasselnötter så vi hade köpt en stor påse att ha med oss. 

Dag 4

Sista dagen i Arosa började vi med att fira Leya som fyllde 10 år. Efter tårta och frukost checkade vi ut och åkte till den sista aktiviteten, mountainbike.

I Arosa finns det fantastiska terrängbanor för mountainbike. Vi hyrde cyklar på Bike Skill Center upp vid Hörnli trail. Vi hade en guide som gav oss några små tips. Vi övade lite i träningscentret innan det var dags att ta linbanan upp till toppen.

Det tar cirka 30 minuter att cykla ner om du är ganska snabb. Vi kom ner på 35 minuter och vi stannade och vilade lite. Leden var riktigt cool. Vi är inte så erfarna mountainbikers så våra händer och fötter var ganska trötta när vi kom ner på berget. Men det var så roligt!

 

Arosa Lenzerheide är ett område där det finns otroligt mycket att upptäcka, vare sig du letar efter aktiviteter i bergen eller kopplar av i ett spa. Eller kanske lite av varje.

Bra att veta om Arosa Lenzerheide.
Arosa ligger  1 775 meter över havet, Hörnli-toppen är 2 512 meter Weisshorn sträcker sig upp till 2 653 meter (högsta bergstationen).

Lenzerheide by ligger på 1 477 meter över havet.

Närmaste större stad: Chur och Zürich

Det är alltid en bra idé att ta ut pengar eftersom vissa platser inte tar betalkort.

Stäng av mobildata eftersom Schweiz inte är i EU eller ESS måste du betala extra. Du hittar wifi på hotell och vid många lifter.

Med flyg eller tåg kan du enkelt komma till Zürich. Därifrån tar det cirka två timmar upp till Arosa Lenzerheide. Du planerar din resa enkelt via www.sbb.ch om du vill resa med tåg.

För mer information om Schweiz,

Se mer från Schweiz bloggen Teamlost.se  eller följ oss på Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trailkalendern
Trailkalendern
trail-kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
Slider

Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

Född: 1985

Kontakt: [email protected]

Mål: Swimrun VM ( ÖtillÖ) , Kunna springa berg och fjäll utan skador.

Motto: Do what you love and love what you do

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör25apralldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör13jun10:00FeaturedBillingen Trail Marathon45km, 22km, 12km 2,6 kmLandskap:Västergötland

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Hälsoboosta din personal! Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Gör som ett barn - försök igen Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • Sjukdomsnojja Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Nyheter från Silva Bröderna Backa
  Läs mer
 • Längdskidåkning - från Skidome mot Birkebeinerrennet Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Runstreak 400 Fysparet
  Läs mer
 • I med- och motgång Anna Carlsson
  Läs mer
 • This is going to be a tough one! Bo Johansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
TRAILRESA TJECKIEN
20-24 MAJ 2020
public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X