Senja och sammanfattning av BAMM 2019

Joel

Bland sommarens bästa minnen återfinns resan till Senja och medverkandet i tävlingen BAMM som jag och Charlotta genomförde. Resan till Senja var inte planerad, men vi hade en öppen vecka där vi kunde göra vad vi kände för och sedan resan till Lofoten för 2 år sedan har vi längtat tillbaka till nordnorge igen!

Senja ligger tydligen lite i skuggan av Lofoten har vi hört, men väl där kunde vi konstatera att det var betydligt fler än vi som fått upp ögonen för den här pärlan.
Det som skiljer från Lofoten är att det är betydligt mer begränsat med boende och framförallt campingar, men det gjorde verkligen inte något för oss.

 

När vi kom till Senja kunde vi konstatera att det är efter den omtalade Scenic Route som allt ligger längs efter, och den bilvägen är faktiskt den finaste vi någonsin åkt på. Det är dramatiska berg som störtar ner i havet, smala vägar med långa tunnlar, mindre samhällen och fina sandstränder. Den är verkligen värd resan dit! Sträckan är 10 mil och efter vägen finns ett flertal stränder och en mängd olika toppar i olika nivåer att utforska, helt perfekt!

Tältplats med berget Segla i bakgrunden, som är Senjas mest populär. Tips är docka att ta berget Hesten ”bakom”, speciellt på kvällen!

En till tältplats på en topp, närmare bestämt Husfjellet.

 

Under dagarna på Senja gjorde vi olika toppturer mest varje dag, såg fantastiska solnedgångar varje kväll, tältade på toppar, fixade vår egen torkade mat på stormköket och badade i ett friskt norskt hav. Eftersom det inte finns någon särskild camping som vi bodde på blev all tvättning gjord i havet, uppfriskande men rätt kallt! Vi hade turen att få strålande väder alla dagar, vindstilla med 15-20 grader var helt galet att pricka in! Känns som det är lite ”once in a lifetime” att få spendera en hel vecka i nordliga Norge med dessa väderförhållanden, vilket gjorde att vi tog vara på tiden så gott vi kunde!

Det mest positiva med att bo i tält är att du bryr dig mindre om bekvämligheter, får välja var du ska sova och du är utomhus exakt hela tiden. När man i höst kommer sitta inne mer av tiden är det guld värt att tänka tillbaka på hur mycket vi kunde vara ute den här sommaren!

Extremt fin löpning på bergsryggen mellan berget Barden och Segla, rekommenderas verkligen!

   

Det går att säga mycket om Senja, men det kanske räcker med att rekommendera att åka dit!

Efter Senja, en sväng på Sommarøy och ett besök i Tromsø åkte vi till Riksgränsen för att vara med i tävlingen BAMM, en tvådagars orientering på fjället där man väljer mellan distanserna 30 km, 50 km eller 70 km. Noterbart är att distanserna är fågelvägen, vilket gör att man måste navigera otroligt bra för att komma i närheten av den distansen, oftast blir det en mycket längre distans. Vi hade siktat på en ordentlig utmaning och anmält oss till 50 km klassen och skaffat utrustning därefter, men efter spontanresan till Senja med många toppturer samt 1 vecka i tält, tillsammans med insikten att vi aldrig varit med i en orienteringstävling förut gjorde att vi beslutade att starta i 30 km klassen. Tur var väl det för alla sträckorna innebar en väldigt stor utmaning!

I 50, samt 70 km klasserna ska man ha med all packning själv, medan 30 km klassen får sovsäck och tält utkört till nattlägret där alla samlas efter dag 1 och slår upp sina tält.

Vi har som sagt aldrig startat i en orienteringstävling, och hade inga förhoppningar alls förutom att vi skulle ha en bra upplevelse, vilket vi fick! Starten gick på fredagen i total dimma upp mot första kontrollen och toppen, men som tur sprack det upp mot den andra kontrollen och sedan fick vi fint väder.

 

Vi tog oss fram och försökte navigera så bra som möjligt, samtidigt som det var helt obanad fjällterräng vi sprang på vilket var otroligt kul. Efter den andra kontrollen gav vi oss iväg mot den andra toppen och 3e kontrollen. Där gjorde vi ett väldigt ”safe” vägval som dessvärre kostade oss tid, i efterhand skulle vi valt en annan väg upp.. 🙂  Vi tog oss upp, sedan ner mot den 4e och sista kontrollen för dagen innan vi landade i nattlägret, där vi kom in på en 6e plats. Nattlägret är otroligt bra uppbyggt av arrangörerna och det var väldigt trevligt att få prata med många andra som springer och heja in deltagare som hela tiden droppar in.

     

Efter natten vaknade vi i strålande solsken och det var dags för jaktstart, utifrån hur man placerat sig under gårdagen. Vi drog iväg samtidigt som ett annat lag och det första som väntade var ett vad upp till låren, bra start! Vi beger oss mot första kontrollen och första toppen för dagen, gör ett bra vägval upp och beger oss sedan ner i dalen för att ta oss upp på den andra och högsta toppen. Det var en rejäl stigning upp men väldigt fint, och efter den toppen var det bara att bege sig ner till nästa dal för en ny kontroll och därefter upp på en till topp innan det gav sig neråt igen till mål!

För att summera BAMM 2019 kan vi bara konstatera att det var en otroligt rolig tävling, bra uppstyrt och riktigt härlig gemenskap med nya människor. Att få genomföra det i ett lag om två, och i det här fallet med Charlotta var riktigt roligt och en bra utmaning tillsammans. Som nybörjare på orientering fick vi göra egna vägval, diskutera olika alternativ, kämpa oss fram genom berg och dalar med all mat och packning och det gick  väldigt bra! En utmaning man absolut kan genomföra och det var kul att få göra något nytt. Vid målgång hade vi behållt vår 6e plats i mixklassen och under två dagar genomförde vi 4 mil på fjället med ca. 2000 höjdmetrar. Extra cred till Charlotta som genomförde tävlingen på ett exemplariskt sätt!

Tack till tävlingsledningen och Riksgränsen för ett superbra arrangemang och alla som gjorde tävlingen BAMM 2019 till ett riktigt härligt minne!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

Född: 1990

Kontakt: [email protected]

Mål: Anta större utmaningar och utvecklas varje år med en aktiv livsstil

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör30maj10:00FeaturedEnervits Distansrekord - Virtuellt loppLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

Senaste blogginläggen

 • Projekt Hallandsleden Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Jagar backrekord på Stava Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
 • Löptekniksträning Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • 24-timmars och skrivkramp Anna Carlsson
  Läs mer
 • Gravidlycka, eller rättare sagt snart dags! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug trailskor vår/sommar 2020 Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Swimrunpremiär Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X