Helgens ambassadörsskap och två lopp!

Äntligen var det så dags för tävling i helgen under Höga Kusten Trail! På två dagar erbjöds det två lopp, Twin Peaks och  HK Trail. Det är utan tvekan...

11 september, 2019 |

Äntligen var det så dags för tävling i helgen under Höga Kusten Trail! På två dagar erbjöds det två lopp, Twin Peaks och  HK Trail. Det är utan tvekan två av våra favoritlopp med tanke på utmaningen, de fina omgivningarna, den tekniska terrängen och inte minst fantastiska (men brutala) målgångar! Därför kunde vi inte heller låta bli att springa båda loppen, som tillsammans bjuder på 68 km och ca. 2400 hm. Det blev en fantastisk löparhelg med fina prestationer, men vi lämnar ändå helgen med en stor revanchlysta till nästa år.. 

Vi var på plats som ambassadörer för Icebug och fick möjlighet att ge tips och pepp till alla deltagare inför varje lopp. Så roligt att träffa så många glada löpare som både såg fram emot, och fruktade, vad som väntade. Vi pratade mycket om våra upplevelser av loppen då vi sprungit tidigare, och det visade sig stämma för många andra också. Loppen är tuffa med svår terräng bitvis, men alla som tar sig igenom det kan känna igen den euforiska känslan av att gå i mål!

  1. Twin Peaks

Vi har laddat för den här helgen länge, så det var riktigt roligt att på fredag eftermiddag få åka ned till Höga Kusten i strålande sol och börja med det första loppet Twin Peaks som är 25 kilometer. Starten går i nedförsluta som följs åt av platt stiglöpning som sedan övergår i en rätt tung stigning uppför, genom Slåttdalsskrevan och upp på Slåttdalsberget via ett litet scramblingparti. Vi tog rygg på ett par löpare som startade i ett högt tempo, och vi hade båda snabbt en bra känsla i kroppen. Under den första tunga stigningen började vi komma igång ordentligt och tog kommandot på loppet, men vi var väldigt noga med att inte gå ut för hårt. Halvvägs upp kom en konkurrent och sprang om oss med riktigt bra fart, men vi bestämde oss för att inte försöka hänga på då han såg väldigt stark ut. Vi höll istället en stabil andraplats tillsammans och skapade en lucka ned till de övriga löparna uppe på Slåttdalsberget.

Med en magnifik utsikt börjar sedan en teknisk, men riktig rolig nedförslöpa som följs åt av 9 km blandad löpning längs grus- och skogsstigar. Det var en perfekt dag och vi kände oss starka! I den tekniska nedförslöpningen fick vi fint flyt och vi kunde koncentrera oss på att hålla oss till vår plan och inte gå på för hårt.  När vi passerade första kontrollen efter 10 km var vi bekväma med farten och vi visste vilket tempo vi behövde hålla de kommande 9 km för att orka med den hårda avslutningen uppför Skuleberget. Här var vi säkra på att vi fortfarande låg på andra plats, och vi kollade därför med en funktionär hur långt det var fram till den ledande löparen. Vi fick däremot ett förvånat svar att vi ligger på plats 5 och 6! Vi trodde verkligen han skämtade och vi trodde inte det var möjligt då vi var säkra på att vi sprungit rätt och ingen hade passerat oss!

Men efter någon km fick vi faktiskt syn på 3 (!) andra löpare framför oss. Där började vi få onda aningar och pressade därför på lite fortare än planerat. Vi kom ikapp dom och i farten ställde vi inga frågor om hur de har kommit förbi oss, utan istället fokuserade vi på att ta tillbaka de tappade platserna. Det blev ett högt tempo när vi blev 5 löpare i en klunga,  och efter någon km ytterligare passerarade vi löpare nummer 1 som gått in i väggen. Tankarna gick hela tiden hur vi kunde ha tappat hela tre placeringar och blivit tvungna att gå ikapp dem, när vi inte ens blivit passerade av någon. Vi var säkra på att vi sprungit rätt väg! Vi körde på till nästa vätskestation som är precis innan den tuffa och avgörande stigningen uppför Skuleberget, som sedan övergår i en lång och teknisk nedförslöpa in i mål. Uppför stigningen tar David kommando, sliter sig uppåt och tar en ledning som han sedan höll in i mål! Joel började däremot tappa några meter till klungan, och en bit upp för berget hade han tappat ryggarna framför sig.

David vann loppet i år och tog en stor revansch på Joel, som förra året var starkast uppför Skuleberget och vann tävlingen då! Besvikelsen är dock stor hos båda då Joel kom på en femteplats, för det visade sig nämligen att de tre löparna som plötsligt kom före oss inte var uppe på Slåttdalsberget utan hade sprungit fel och med det tagit en enklare och kortare väg. Vi hade förmodligen hade kommit delad etta eller åtminstone etta och tvåa om inte tre löpare hade sprungit fel och tjänat en hel del tid på det. Vi fick dock inte riktigt reda ut det på plats och såhär efter loppet känner vi inte att det spelar någon större roll. Oavsett så blev loppet inte som vi tänkt oss eftersom vi fick köra på ett hårdare tempo utan kontroll, och det straffade sig lite för Joel. Men nu siktar vi på en dubbelrevansch till nästa år istället!

Efter målgång hejade vi in andra löpare och det var så roligt att se deras eufori av att kämpa sig i mål! Vissa kom in på mer pigga ben medan andra hade kramp, men alla var oerhört nöjda.

2. HK Trail

Efter en pizzaladdning och en tältnatt vaknade vi till mulet väder, som senare på dagen övergick i spöregn. Kroppen kändes okej, om än lite stela ben från fredagens lopp. Vi startade HK Trail med inställningen att ta det lugnt och bara njuta. Vi sprang och pratade med varann och andra löpare samtidigt som vi livesände på Instagram. Allt gick fint under dagen, men med ca 15 km kvar började energinivån kännas lite låg för oss. Det är lite svårt att få i sig mängder av energi när man redan ligger back från dagen innan, men vi gjorde vad vi kunde. Det var en härlig dag, men efter 68 km och 2400 hm var det skönt att nå toppen av Skuleberget för tredje gången på två dagar.. :)

Hela helgen kan summeras som otroligt lyckad! Jerry och hans crew i Friluftsbyn levererade ett arrangemang i toppklass, och atmosfären var lika härlig som den brukar vara! Vi fick springa, hänga, prata och peppa många andra löpare vilket verkligen var roligt. Nu ser vi fram emot Höga Kusten Winter Trail!!

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X