Löparupplevelser x 3! Skirun, Urban Run och utsiktslöpning på Tjolöholm

Tänk vad löpningen tillför livet! Inte bara i ren träning och starkare och uthålligare kropp, utan i upplevelser, gemenskap och glädje. Hade jag inte sprungit hade jag inte fått...

20 september, 2019 |
Löparglädje!

Tänk vad löpningen tillför livet! Inte bara i ren träning och starkare och uthålligare kropp, utan i upplevelser, gemenskap och glädje. Hade jag inte sprungit hade jag inte fått alla dessa fantastiska minnen och äventyr som ger livet större mening och innehåll. Förra helgen var ett strålande exempel på vad jag får till mig genom löpningen.

Test av Skirun i Skidome

På lördagen provade jag Skirun i Skidome, inomhusarenan för längdskidåkning här i Göteborg. Under vintern kommer jag att ha ett samarbete med dem och prova deras kurser, personlig coaching och få träna skidåkning i deras stora inomhusarena. I lördags var det första tillfället som jag stod på skidor efter Öppet Spår i vintras, det kändes spännande! Deras riktiga Skirun-lopp är den 21 september och den 14 fick alla komma och testa.

Skidorna redo i växlingszonen

Skirun, vad är det? En kombination av skidåkning och löpning så som swimrun består av simning och löpning, fast i Skirun byter vi till skidpjäxor och tar på oss lite varmare kläder när vi går in i skidarenan. Men vi började med 4 km traillöpning i Kvibergs skogar bakom arenan. Jag har inte sprungit där så mycket så det var nya fina, slingrande stigar, helt nära bostadsområden men ändå i tät skog.

Först 4 km traillöpning

Tillbaka vid Skidome sprang vi in genom en dörr på baksidan och jag bytte det svettiga linnet mot torr t-shirt och långärmad tröja. På med pjäxorna och en slurk sportdryck, ut med skidorna i snön och så körde vi några varv på banan. Först var det en märklig känsla att kunna glida i varje steg och överkroppen var ovan vid stakningen men vilken glädje att känna snö under fötterna och kylig luft i näsan. Jättekul!

Sedan 4 km skidåkning

Det var ett roligt träningspass, kombinationen löpning ute i sommarvärme och skidåkning i några minusgrader var härlig! På lördag, i morgon, är det Skirun-lopp med tidtagning och vi kan välja mellan 8 + 8 km eller sprint 4 + 4 km, sprinten blir alldeles utmärkt för mig så här i början av skidsäsongen.

Posering inför Urban Run

Urban Run Göteborg

På söndagsmorgonen var det dags för mitt första Urban Run, Göteborgsvarvets sköna citylopp i samarbete med innerstadens företag. Ett avslappnat och roligt lopp, 6 km långt, där vi springer genom Biopalatsets salonger, Domkyrkan, Göteborgs Operan och vidare mot Maritiman och på hala landgångar upp på ett av deras fartyg.

 

In genom Operan
Upp på ett fartyg i Maritiman

Vi tog selfies med fiskare och blev påhejade av Cheerleading-grupper precis i början av långa trappor och branta backar, precis den energin man behövde.

Go gubbe!

Vidare sprang vi genom en skola med musicerande elever och blev bjuden på äpplemust och kaffe. Ett lopp helt utan tidtagning men med upplevelser och överraskningar bakom varje hörn. Ett glädjefyllt lopp, prova om du får möjlighet!

Utsiktslöpning på Tjolöholm

Direkt från Urban Run i innersta Göteborg åkte jag söderut till Tjolöholms slott söder om Kungsbacka i Halland. Ut på landet, ut mot havet, vindarna och de mörka regnmolnen. Här skulle jag springa med i en guidad tur till olika utkiksplatser på bergen. Sedan en tid har jag följt en av Tjolöholms trädgårdsmästare på Instagram för att han arrangerar löparguidningar med olika teman i omgivningarna kring Tjolöholm. Jag tycker att det är ett så härligt koncept med att springa, få se nya skogar och stigar och samtidigt lära sig om historien som förknippas med platsen.

Andreas berättar om de gamla ekarna.

Vi samlades vid manegen ner vid Tjolöholms parkering och begav oss bort mot skogen lite norrut. Regn öste över oss men Andreas guidade in mellan hagarna och upp i en skogsdunge där han stannade under en vid och stor gammal ek. Här blev det både lä och regnskydd. Andreas berättade om slottets historia, om vilka som bott där och om växter i området. Han visade stensötan som växte i ekens grenklykor och berättade att rötterna är ätliga.

Ägarinnan Blanche önskade sig nya stigar i födelsedagspresent. De finns kvar, så vackra att springa på!

Andreas berättade om ägarinnan Blanche som i slutet av 1800 talet bodde på slottet med sin familj och lät bygga om slottet i Tudorstil. Fasadens sten kommer från Östergötland och Småland och skeppades hit, då byggdes den lilla hamnen som fortfarande finns kvar och används. Istället för presenter önskade sig Blanche en ny stig vid varje födelsedag och dessa stigar byggdes som låga murar fyllda med sten och grus. De slingrar sig runt och genom skogarna kring slottet och vi sprang på flera av dem upp till de olika utkiksplatserna. De är helt övervuxna av mossa och gräs men så mysiga att springa på! Och dessa gamla stentrappor, jag blir helt lyrisk av att få springa här.

Vackra gamla stentrappor

Det fina med att springa en guidad tur är att farten anpassas efter deltagarna och passar därför de flesta som kan springa lite lugnt. Vi stannar och njuter av utsikten, vi går i de brantaste backarna och det är ingen som har bråttom, det är verkligen upplevelsen som är i fokus.

Utsikt över Kungsbackafjorden.

Tillbaka vid slottet berättar Andreas om sitt arbete som trädgårdsmästare, om slottsträdgården som är prydlig och välklippt närmast slottet men blir alltmer vild och skogslik längre bort. På Lucia håller han nästa guidade löpning, då med pannlampa för att se slottsträdgården och slottet i julbelysning. Det kommer att bli vackert!

Tjolöholmsslott

Jag är tacksam över allt jag får uppleva i löparskorna och önskar att du har fina äventyr i dina!

 

Gammal ek som är livsnödvändig för mängder av andra växter och djur.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X