Löparupplevelser x 3! Skirun, Urban Run och utsiktslöpning på Tjolöholm

Löparglädje!

Tänk vad löpningen tillför livet! Inte bara i ren träning och starkare och uthålligare kropp, utan i upplevelser, gemenskap och glädje. Hade jag inte sprungit hade jag inte fått alla dessa fantastiska minnen och äventyr som ger livet större mening och innehåll. Förra helgen var ett strålande exempel på vad jag får till mig genom löpningen.

Test av Skirun i Skidome

På lördagen provade jag Skirun i Skidome, inomhusarenan för längdskidåkning här i Göteborg. Under vintern kommer jag att ha ett samarbete med dem och prova deras kurser, personlig coaching och få träna skidåkning i deras stora inomhusarena. I lördags var det första tillfället som jag stod på skidor efter Öppet Spår i vintras, det kändes spännande! Deras riktiga Skirun-lopp är den 21 september och den 14 fick alla komma och testa.

Skidorna redo i växlingszonen

Skirun, vad är det? En kombination av skidåkning och löpning så som swimrun består av simning och löpning, fast i Skirun byter vi till skidpjäxor och tar på oss lite varmare kläder när vi går in i skidarenan. Men vi började med 4 km traillöpning i Kvibergs skogar bakom arenan. Jag har inte sprungit där så mycket så det var nya fina, slingrande stigar, helt nära bostadsområden men ändå i tät skog.

Först 4 km traillöpning

Tillbaka vid Skidome sprang vi in genom en dörr på baksidan och jag bytte det svettiga linnet mot torr t-shirt och långärmad tröja. På med pjäxorna och en slurk sportdryck, ut med skidorna i snön och så körde vi några varv på banan. Först var det en märklig känsla att kunna glida i varje steg och överkroppen var ovan vid stakningen men vilken glädje att känna snö under fötterna och kylig luft i näsan. Jättekul!

Sedan 4 km skidåkning

Det var ett roligt träningspass, kombinationen löpning ute i sommarvärme och skidåkning i några minusgrader var härlig! På lördag, i morgon, är det Skirun-lopp med tidtagning och vi kan välja mellan 8 + 8 km eller sprint 4 + 4 km, sprinten blir alldeles utmärkt för mig så här i början av skidsäsongen.

Posering inför Urban Run

Urban Run Göteborg

På söndagsmorgonen var det dags för mitt första Urban Run, Göteborgsvarvets sköna citylopp i samarbete med innerstadens företag. Ett avslappnat och roligt lopp, 6 km långt, där vi springer genom Biopalatsets salonger, Domkyrkan, Göteborgs Operan och vidare mot Maritiman och på hala landgångar upp på ett av deras fartyg.

 

In genom Operan

Upp på ett fartyg i Maritiman

Vi tog selfies med fiskare och blev påhejade av Cheerleading-grupper precis i början av långa trappor och branta backar, precis den energin man behövde.

Go gubbe!

Vidare sprang vi genom en skola med musicerande elever och blev bjuden på äpplemust och kaffe. Ett lopp helt utan tidtagning men med upplevelser och överraskningar bakom varje hörn. Ett glädjefyllt lopp, prova om du får möjlighet!

Utsiktslöpning på Tjolöholm

Direkt från Urban Run i innersta Göteborg åkte jag söderut till Tjolöholms slott söder om Kungsbacka i Halland. Ut på landet, ut mot havet, vindarna och de mörka regnmolnen. Här skulle jag springa med i en guidad tur till olika utkiksplatser på bergen. Sedan en tid har jag följt en av Tjolöholms trädgårdsmästare på Instagram för att han arrangerar löparguidningar med olika teman i omgivningarna kring Tjolöholm. Jag tycker att det är ett så härligt koncept med att springa, få se nya skogar och stigar och samtidigt lära sig om historien som förknippas med platsen.

Andreas berättar om de gamla ekarna.

Vi samlades vid manegen ner vid Tjolöholms parkering och begav oss bort mot skogen lite norrut. Regn öste över oss men Andreas guidade in mellan hagarna och upp i en skogsdunge där han stannade under en vid och stor gammal ek. Här blev det både lä och regnskydd. Andreas berättade om slottets historia, om vilka som bott där och om växter i området. Han visade stensötan som växte i ekens grenklykor och berättade att rötterna är ätliga.

Ägarinnan Blanche önskade sig nya stigar i födelsedagspresent. De finns kvar, så vackra att springa på!

Andreas berättade om ägarinnan Blanche som i slutet av 1800 talet bodde på slottet med sin familj och lät bygga om slottet i Tudorstil. Fasadens sten kommer från Östergötland och Småland och skeppades hit, då byggdes den lilla hamnen som fortfarande finns kvar och används. Istället för presenter önskade sig Blanche en ny stig vid varje födelsedag och dessa stigar byggdes som låga murar fyllda med sten och grus. De slingrar sig runt och genom skogarna kring slottet och vi sprang på flera av dem upp till de olika utkiksplatserna. De är helt övervuxna av mossa och gräs men så mysiga att springa på! Och dessa gamla stentrappor, jag blir helt lyrisk av att få springa här.

Vackra gamla stentrappor

Det fina med att springa en guidad tur är att farten anpassas efter deltagarna och passar därför de flesta som kan springa lite lugnt. Vi stannar och njuter av utsikten, vi går i de brantaste backarna och det är ingen som har bråttom, det är verkligen upplevelsen som är i fokus.

Utsikt över Kungsbackafjorden.

Tillbaka vid slottet berättar Andreas om sitt arbete som trädgårdsmästare, om slottsträdgården som är prydlig och välklippt närmast slottet men blir alltmer vild och skogslik längre bort. På Lucia håller han nästa guidade löpning, då med pannlampa för att se slottsträdgården och slottet i julbelysning. Det kommer att bli vackert!

Tjolöholmsslott

Jag är tacksam över allt jag får uppleva i löparskorna och önskar att du har fina äventyr i dina!

 

Gammal ek som är livsnödvändig för mängder av andra växter och djur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löpargrupper i Göteborg del 3 - Forest Femmes Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Drygt 2 veckor efter op. Fysparet
  Läs mer
 • Broken. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vardag Anna Carlsson
  Läs mer
 • En fullträff i Åre Bröderna Backa
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Marviksdrömmen Bo Johansson
  Läs mer
 • Höstlöpning utan hosta Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X