Löparupplevelser x 3! Skirun, Urban Run och utsiktslöpning på Tjolöholm

Löparglädje!

Tänk vad löpningen tillför livet! Inte bara i ren träning och starkare och uthålligare kropp, utan i upplevelser, gemenskap och glädje. Hade jag inte sprungit hade jag inte fått alla dessa fantastiska minnen och äventyr som ger livet större mening och innehåll. Förra helgen var ett strålande exempel på vad jag får till mig genom löpningen.

Test av Skirun i Skidome

På lördagen provade jag Skirun i Skidome, inomhusarenan för längdskidåkning här i Göteborg. Under vintern kommer jag att ha ett samarbete med dem och prova deras kurser, personlig coaching och få träna skidåkning i deras stora inomhusarena. I lördags var det första tillfället som jag stod på skidor efter Öppet Spår i vintras, det kändes spännande! Deras riktiga Skirun-lopp är den 21 september och den 14 fick alla komma och testa.

Skidorna redo i växlingszonen

Skirun, vad är det? En kombination av skidåkning och löpning så som swimrun består av simning och löpning, fast i Skirun byter vi till skidpjäxor och tar på oss lite varmare kläder när vi går in i skidarenan. Men vi började med 4 km traillöpning i Kvibergs skogar bakom arenan. Jag har inte sprungit där så mycket så det var nya fina, slingrande stigar, helt nära bostadsområden men ändå i tät skog.

Först 4 km traillöpning

Tillbaka vid Skidome sprang vi in genom en dörr på baksidan och jag bytte det svettiga linnet mot torr t-shirt och långärmad tröja. På med pjäxorna och en slurk sportdryck, ut med skidorna i snön och så körde vi några varv på banan. Först var det en märklig känsla att kunna glida i varje steg och överkroppen var ovan vid stakningen men vilken glädje att känna snö under fötterna och kylig luft i näsan. Jättekul!

Sedan 4 km skidåkning

Det var ett roligt träningspass, kombinationen löpning ute i sommarvärme och skidåkning i några minusgrader var härlig! På lördag, i morgon, är det Skirun-lopp med tidtagning och vi kan välja mellan 8 + 8 km eller sprint 4 + 4 km, sprinten blir alldeles utmärkt för mig så här i början av skidsäsongen.

Posering inför Urban Run

Urban Run Göteborg

På söndagsmorgonen var det dags för mitt första Urban Run, Göteborgsvarvets sköna citylopp i samarbete med innerstadens företag. Ett avslappnat och roligt lopp, 6 km långt, där vi springer genom Biopalatsets salonger, Domkyrkan, Göteborgs Operan och vidare mot Maritiman och på hala landgångar upp på ett av deras fartyg.

 

In genom Operan

Upp på ett fartyg i Maritiman

Vi tog selfies med fiskare och blev påhejade av Cheerleading-grupper precis i början av långa trappor och branta backar, precis den energin man behövde.

Go gubbe!

Vidare sprang vi genom en skola med musicerande elever och blev bjuden på äpplemust och kaffe. Ett lopp helt utan tidtagning men med upplevelser och överraskningar bakom varje hörn. Ett glädjefyllt lopp, prova om du får möjlighet!

Utsiktslöpning på Tjolöholm

Direkt från Urban Run i innersta Göteborg åkte jag söderut till Tjolöholms slott söder om Kungsbacka i Halland. Ut på landet, ut mot havet, vindarna och de mörka regnmolnen. Här skulle jag springa med i en guidad tur till olika utkiksplatser på bergen. Sedan en tid har jag följt en av Tjolöholms trädgårdsmästare på Instagram för att han arrangerar löparguidningar med olika teman i omgivningarna kring Tjolöholm. Jag tycker att det är ett så härligt koncept med att springa, få se nya skogar och stigar och samtidigt lära sig om historien som förknippas med platsen.

Andreas berättar om de gamla ekarna.

Vi samlades vid manegen ner vid Tjolöholms parkering och begav oss bort mot skogen lite norrut. Regn öste över oss men Andreas guidade in mellan hagarna och upp i en skogsdunge där han stannade under en vid och stor gammal ek. Här blev det både lä och regnskydd. Andreas berättade om slottets historia, om vilka som bott där och om växter i området. Han visade stensötan som växte i ekens grenklykor och berättade att rötterna är ätliga.

Ägarinnan Blanche önskade sig nya stigar i födelsedagspresent. De finns kvar, så vackra att springa på!

Andreas berättade om ägarinnan Blanche som i slutet av 1800 talet bodde på slottet med sin familj och lät bygga om slottet i Tudorstil. Fasadens sten kommer från Östergötland och Småland och skeppades hit, då byggdes den lilla hamnen som fortfarande finns kvar och används. Istället för presenter önskade sig Blanche en ny stig vid varje födelsedag och dessa stigar byggdes som låga murar fyllda med sten och grus. De slingrar sig runt och genom skogarna kring slottet och vi sprang på flera av dem upp till de olika utkiksplatserna. De är helt övervuxna av mossa och gräs men så mysiga att springa på! Och dessa gamla stentrappor, jag blir helt lyrisk av att få springa här.

Vackra gamla stentrappor

Det fina med att springa en guidad tur är att farten anpassas efter deltagarna och passar därför de flesta som kan springa lite lugnt. Vi stannar och njuter av utsikten, vi går i de brantaste backarna och det är ingen som har bråttom, det är verkligen upplevelsen som är i fokus.

Utsikt över Kungsbackafjorden.

Tillbaka vid slottet berättar Andreas om sitt arbete som trädgårdsmästare, om slottsträdgården som är prydlig och välklippt närmast slottet men blir alltmer vild och skogslik längre bort. På Lucia håller han nästa guidade löpning, då med pannlampa för att se slottsträdgården och slottet i julbelysning. Det kommer att bli vackert!

Tjolöholmsslott

Jag är tacksam över allt jag får uppleva i löparskorna och önskar att du har fina äventyr i dina!

 

Gammal ek som är livsnödvändig för mängder av andra växter och djur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

Senaste blogginläggen

 • My Icebug Backyard Trail - Yxsjön i Mölnlycke Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Projekt Hallandsleden Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Jagar backrekord på Stava Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
 • Löptekniksträning Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • 24-timmars och skrivkramp Anna Carlsson
  Läs mer
 • Gravidlycka, eller rättare sagt snart dags! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Swimrunpremiär Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X