Höstlöpning utan hosta

Höstlöpning kan vara fantastisk på många sätt. Det är inte bara vackert när löven skiftar färg och stigarna är mjuka och lättsprungna. Luften brukar dessutom kännas extra syrerik om än lite kall.

Jag fryser sällan när jag springer utan stångas snarare med det omvända, att jag blir alltför varm. Det är något jag ofta slipper på hösten eftersom det då är lättare att själv kunna reglera värmen med förstärkningsplagg, buffar och vantar.

Det som har varit knöligare de senaste åren är att jag dragits med hosta när det blivit kallare. Hosta som river i bröstet så fort jag kommer ut och börjar springa eller om jag försöker dra ett djupt andetag. Har egentligen inte funderat så mycket på det utan har nog bara tänkt att det är normalt eftersom det har varit på det här sättet så länge jag kan minnas.

Efter att ha beklagat mig lite över hostan efter ett intervallpass fick jag tips om att kolla upp om det kanske var någon form av ansträngningsastma. Det fick mig att boka tid hos min husläkare som genast tyckte att vi skulle utreda det hela vidare. I väntan på spirometri fick jag en luftrörsvidgande medicin som jag testade i samband med dagens långpass på Sörmlandsleden.

Solen sken när jag och Patrik gav oss iväg i krispig höstluft. Termometern visade 5 grader och för första gången sedan tidig vår fick jag dra på mig långärmad ulltröja och långa löpartights. Till det buff, vantar och pannband. Vi passade på att packa vätskeryggorna lite extra tungt för att förbereda inför Kullamannen där vi vet att vi kommer behöva bära en hel del energi.

När vi rullade iväg kändes det fint att åter besöka vår egen lilla del av Sörmlandsleden. Vid det här laget är den välbekant men den bjuder på olika upplevelser i takt med att årstiderna skiftar.

Idag bjöd herr bäver på en överraskning i form av ett gäng fällda träd rakt över leden. Det är alltid spännande att leka hinderbana när man är ute och springer. Vi fick även övervinna ett gäng vattenhinder där marken var vattensjuk efter den senaste veckans ihärdiga regn.

Efter 3-4 km slog det mig att jag inte börjat hosta än. Jag testade att dra ett djupt andetag och väntade på den välbekanta rossliga hostan som brukar komma till svar. Ingenting. Ingen hosta, bara en utandning.

Det här blev första passet på länge där jag kunde springa med en lätthet i bröstet. Vilken jäkla grej att fullt ut kunna njuta av att få springa i skogen en vacker höstdag.

Har du en favoritårstid för löpning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

Född: 1979

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara så pass grundtränad att jag aktivt kan söka nya utmaningar och äventyr.

Motto: Jag kan, om jag vill!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Mount Everest på en vecka Bo Johansson
  Läs mer
 • Julklappstips Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Avbruten runstreak, tacksamhet och The Dark Night Race(s) på skidor Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vinn återhämtningsprodukter från Flowlife Sweden Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • November Linda Doktar
  Läs mer
 • När traillöpning möter bergsbestigning Peter Lindquist
  Läs mer
 • Big's backyard ultra: det sitter i huvudet Anna Carlsson
  Läs mer
 • Ibland tänkte jag... vad ska andra tro? Annika Repo Wallman
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X