Förmågan att vara för bra på att vara missnöjd.

Min mamma som tyvärr gick bort i våras, saknade en förmåga som jag ser är ack så viktig.
Förmågan att känna sig nöjd. Att se vad man uppnått istället för vad man inte uppnått. På ett sätt är det lite kontraproduktivt för utveckling. Om alla alltid skulle vara nöjda, så skulle utveckling avstanna och vi skulle stå still. Förmågan att söka något nytt, söka något bättre, den driver oss till utveckling. Vi vill kanske bli snabbare, kanske starkare, kanske få en snyggare kropp, kanske genomgå en rehabilitering, kanske återfå en fysik vi haft innan, kanske få en smidigare och mer funktionell fysik. Många är vi som söker något och inte är färdiga med vår utveckling.

Något jag gillar, uppmuntrar och lever efter själv överlag. Ständig förbättring, ständigt ett sökande efter nya nivåver på olika plan i livet. Det kan vara privatekonomi, det kan vara nya recept i köket, det kan vara en ny morgonrutin eller nya träningsplaner.

Min mamma såg dock aldrig ett resultat som tillräckligt bra. Även om det i andras ögon var enastående bra, så såg hon bara det som kunde bli bättre. Hon stannade aldrig upp, gav sig själv beröm, lutade sig tillbaka och bara accepterade att ”fan detta blev rätt bra ändå”. Om det var stor påskmiddag som hägrade, hon kockade ihop 30 olika måltider (ja hon hade inga resonibla gränser) och EN måltid blev lite tokig. Typ pannbiffen hade legat i ugnen 1 minut för länge. Då var hela middagen ”ja men nästa år då ska jag försöka”…

Medan hela omgivningen ser de andra 29 maträtterna som det mest fantastiska man ätit på länge. Ingen noterade ens att något skulle vara tokigt med den 30’e. Den som satte krav och press på sig själv, hela tiden, var inte släkten, vännerna, omgivningen. Det var min mor själv. På sig själv. På ett sätt helt i onödan.

Återigen, i tävlingssammanghand och inom idrott så måste pressen finnas. Det är så vi utvecklas och strävar efter att aldrig ge upp, alltid kriga för något bättre. Men ibland, ibland så önskar jag den där ödmjuka accepten. Där man bara stannar upp i sin utvecklingsresa, konstaterar och faktiskt också säger ”fan jag har blivit rätt bra ändå” eller ”det här loppet blev inte som jag hade tänkt, men min prestation var ändå riktigt bra!”.

En person kanske vill gå ner 20 kg i vikt, men tappar sin plan lite pga en dålig månad på jobbet – och stannar av på -15 kg. Istället för att se att planen gick åt helvete, så se de fem kilona som redan är borta!

En person som vill springa sitt livs första Göteborgsvarv från att aldrig någonsin ha sprungit och sätter ambitionen till att klara det på 2 timmar – och kommer in på 2 tim och 2 minuter och ser det som ett misslyckande. För tusan, du var nyss soffraggare och har precis genomfört ett HALVMARATON!

Jag tror många av oss i vardagen blir lite förblindade av mål vi sätter upp och slår ner på oss själva när målen inte uppfylls, men missar samtidigt delmålen och resan och utvecklingen som skett där mellan. Jag ser också väldigt mycket av jantelagen, en del i vår kultur jag fullständigt avskyr men som jag tyvärr har med mig själv och inte har blivit av med jag heller. Någon säger ”fan vad bra du är!” och man direkt ska tvätta bort det där ”nej, nej, inte jag, herregud, bara tur/bra väder/tokflyt/medvind”… istället för att bara svara, ”ja, jag har tränat inför detta och det gav resultat idag”.

Vi pratar idag ofta om psykisk ohälsa mm i samhället. Vi pratar om press, att man känner sig stressad, pressad osv. Men hur är det om pressen kommer från en själv? Inte omgivningen? Omgivningen säger att du är GRYM som du är, men du själv har fått för dig att du är kass och måste göra mer? Detta är ett område jag hoppas forskningen kommer bränna mer krut på, dvs olika individers förväntningar på sig själva och vad det leder till. I väntan på det så vill jag bara säga att fler av er är mer amazing än vad ni tror ni är, jag följer flera härliga profiler inte nödvändigtvis pga resultat, utan kanske er inställning till träning/livet i sig. Kan bara inte alla av er stanna upp en sekund och säga ”fan vad jag är bra”? För det är ni, oavsett om ni springer milen på 1,5 timme eller 22 minuter.

Det är faktiskt fint att vara lagom. Och vara stolt över det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

Född: 1977

Kontakt: [email protected]

Mål: Bli starkare, snabbare och uthålligare

Motto: Alla kan, bara man vill och vågar försöka

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

02majallday16junalldayFeaturedBillingen Trailrace 5k5 km, 10 km, 10 km, 21 kmLandskap:Västergötland

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löparkompisen Texas Linda Doktar
  Läs mer
 • Tankar om nya UTMB Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Höga Kusten Winter Trail Bröderna Backa
  Läs mer
 • Det överprioriterade långpasset Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

A peak after peak #arfuntional ...

Missa inte träningen i Örsundsbro den 13/5.

OL-banor i alla svårighetsgrader:
- Mycket lätt (vit)
- Lätt (gul)
- Medelsvår (orange)
- Svårt kort (blå)
- Svår lång (blå)

Medför gärna mellanmål/lunch!

Anmälan på Eventor!

#orientering #svenskorientering #träningsglädje #friskvård #familjeaktivitet #skogslöpning #orienteering #trailrunningsweden #terräng #suunnistus #kartor #maps #intellektuellidrott #hittaut #nonamesport #friluftslivetsår #luftenärfri
...

For the past 8 years I have done 15min of strength work almost every single day. I usually mix in hard training runs with easy strength workouts and easy runs with harder workouts.
Today was a easy run day so I did this workout. Link in the bio 👋

Tag a friend who doesn’t do strength work and needs to get started ☺️
...

I’m grateful for all the kind mesages and comments on my last post. 💕
So nice of you to take time and write to me. It was comforting and gave hope. ❤️
Now, I’m a bad responder to your comments and I apologize for that 🤗.
Today I’ve got a day off, will rest 🧘‍♀️and do other stuff than running. Probably some strength 🏋️‍♂️.
Wish you a great Monday. 💕
.
.
.
#idrefjällmaraton #blioslagbar #gbgmystrail #salmingrunning #trailrunning #trailrunner #trailrunningsweden #trailrun #ultratraining #ultrarunning #runner #runnersofinstagram #instarun #magnolia #ınstagood #womenpower #mentalhealth #adhdparenting #adhdawareness #exhaustedmommy
...

Löpning i spåret eller att bara springa rakt in på en stig i skogen 🌲 Kan bli mycket trevligare än så? 🤔 Jag tror inte det 😉 Det är iallafall min favorit! Var springer du helst?


#lopplistan #trail #trailrunning #traillöpning #traillöpning #löpning #löparglädje #springiskogen #terränglöpning #trailopp #terränglopp #springa #trailrunningsweden #svenskalöpare #löpare #running #runner #run #runnercommunity #skogen #naturen #spåret #löpningärlivet #loppisverige
...

Illstorp , Sverige | 10 maj, 2021: Sista tiden har vi sprungit mest inne i skogarna utan stig. Vi har varit extremt leriga i perioder Balou och jag till a.hedlund s förtret. Idag torkade vi upp och drog sen alla till havet där vi kutade på stranden, badade å sen åt glass.

Gött liv.

#Home #österlen #trailrunning #löpning #älskalöpning #running #ultrarunning #trailrunningsweden #traildog #canicross #nature #farm #nikon #dji
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

3 days ago

Halloj
Jag är precis på väg tillbaka efter en skada, den klassiska hamstringen och en ganska kraftig inflammation i slemsäcken. Jag inser att jag måste bekämpa min lathet och införa styrketräning 2-3 ggr/vecka och söker efter ett vettigt program som på ett enkelt sätt täcker dom viktigaste muskelgrupperna. Några tips?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Vet inte om det är det bästa för alla men för mig så har klassisk cirkelstyrka hemmavid varit det bästa,och även det enda som det går att få rutin på (jmnf med sporadiska gymbesök). T ex 40/15 * 3 varv: Upphopp Armhävningar Mountainclimber Utfall Ryggres Benböj Tricepspress Jumpin’ Jacks Planka Situps eller deadbug

Jag är drabbad av samma lathet men försöker bättra mig... kör nu 5 min hemma dagligen (oftast på morgonen) med plankan, armhävningar, bulgariska splits etc. Bra komplement till den "riktiga" träningen och tar ingen tid i anspråk... gäller bara att få in rutinen.😎

Jag skulle kontakta fysioterapeut, det är ju viktigt att träna rätt saker och med rätt belastning, allra helst efter/i samband med skada! 🙏🏼❤️

3 days ago

Testar en av garmin löpartränare till en halvmara den kör ett consept Run walk Run. Någon som provat detta eller har. Några tips?
Verkar ganska så bra.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Låter som intervallträning?

Jag gillar run-walk-run, även om jag inte testat Garmins tränare. Jag brukar komma rätt långt, och passar på att äta eller dricka när jag går.

5 days ago

Bra terränglöpning i Solna? Behöver tips på bra trails i Solna, brukar springa i Ursvik och runt Brunnsviken, men behöver som sagt tips på mer fina rundor, tack. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Häng med vår löpargrupp Stockholm Nord när de drar igång höstterminen👍. trailrunningsweden.se/lopargrupper/stockholm-nord/

Hej I en annan grupp jag är med i brukar en person lägga ut om Judarskogens naturreservat men det är kanske för långt bort och för lite Trail?

Har du strava så kan jag rekommendera deras heatmap. Där ser du hur andra har sprungit och kan sätta ihop en runda utefter det 🙂

Södra Törnskogen i Sollentuna är riktigt fint med blandad terräng, och känner man för att avsluta med ett backpass finns Väsjöbacken strax intill.😅

1 week ago

Tack för insläpp!
Jag har behov av ett lättviktstält.
Jag funderar på att springa någon led i Västergötland eller Bohuslän i sommar vecka 30 eller 31 under ett antal dagar och då sova i tält. Jag vill ta med allt för ”boende”, men inte ta med mat utan äta på ställen längst vägen. Jag behöver ett lättviktstält för min tur.

Lättviktstält är fina men också dyra! Jag är väldigt intresserad av att köpa begagnat eller hyra. Vore fantastiskt om någon i gruppen har ett lättviktstält att sälja eller hyra ut!
Jag bor i Göteborg.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har ett lättviktstält för en person. Hur mycket får det Max väga?

Kolla på ”Lanshan 1 pro”. Lätta och billiga tält från Kina, förvånansvärt bra kvalitet. Jag har ett sådant och är mkt nöjd. Kräver dock en stav/pinne för att sättas upp.

3 weeks ago

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?
... Se merSe mindre

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?

Kommentarer på Facebook

Ajdå, inget kul att se och höra. Har precis köpt mig ett par Lone Peak 5. Är det liknande på dom 🤔

I have both Altra and Topo, and both are the same size for me. Topo is a great choice too 👌

Altra & Topo är samma/lika i storlek.

Trist. Lite märkligt också ändå. Jag köpte mina första Altra för drygt tre år sen. Dom sprack rätt kvickt men efter det har förändringar gjorts och numera har jag inte det problemet. Är helnöjd. Räknar inte mil på skorna men jag springer mycket. Sliter ner sulan innan något speciellt händer med ovandelen.

Jag har exakt samma problem med mina Altras! De kunde användas knappt ett år. Men mina gamla Merrells hänger med efter 3 år! Ganska stor skillnad.

Jag reklamerade ett par Duo som knappt höll i 20 mil. Har nu använt Altra Torin i ett drygt år och de har hållt bra.

Jag har samma problem men inte med alla modeller. Det märks att de jobbar med det. Bland annat med Torin som nu i plushvarianten håller väldigt bra. Problemet är väl som vanligt att ju mjukare och skönare sko ju vekare material måste man använda. En hård och stabil sko håller i allmänhet betydligt längre tycker jag. Det gäller väl för tillverkaren att hitta den perfekta balansen.

Jag skulle ha tagit en halv storlek större i Topo (ultrafly)

Körde salming förut, de såg ut sådär efter 10-mil.

Bedrövligt. Älskar Altra men har blivit jävligt duktig på att laga dem med kite-fix

Köpte ett par Topo blev aldrig kompid med varken mpassform, grepp eller kvalitet, de gick också sönder. Kika på inov8 G270! Asgrym sko, ngt smalare än altra, sjukt bra grepp på häll och rötter men lite snåla dobbar. Följsam och rolig att springa i. Vad har du gör strl i king mt2?

Finns det några skor som håller? Ärligt talat tycker jag det verkar som om det alltid är någon som klagar på kvalitén på skor... oavsett märke. Just att de går hål på sidan precis där de böjs under löpning verkar vara ett återkommande tema. Nästan alla skor jag har haft (vilket nästan uteslutande varit Merrell Trail Glove de senaste 7-8 åren) har förr eller senare pajat precis på det stället. Uppskattningsvis någonstans runt 100-150 mil.. vissa skor håller bättre, vissa sämre. Men generellt struntar jag i det. Så länge skon fungerar så är ju inte några hål någon större fara. Lite jobbigt med sten som letar sig in.. men med hål letar de sig ju gärna ut också. Mina skor har väl gått någonstans i harangen 400-500 mil innan byte... så en 300 mil med hål i sidan.

View more comments

1 week ago

Hej! Tack för insläpp! Ngn som har erfarenhet av Brooks Caldera 5? ... Se merSe mindre

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X