Att få vila eller att inte få träna

Helger på landet brukar betyda mini-träningsläger för Team Pannband där det varvas långlöp på Sörmlandsleden med simning eller i extremt sällsynta fall cykel. Den här helgen blev ett undantag. Just...

3 november, 2019 |

Helger på landet brukar betyda mini-träningsläger för Team Pannband där det varvas långlöp på Sörmlandsleden med simning eller i extremt sällsynta fall cykel. Den här helgen blev ett undantag.

Just denna allhelgonahelg skulle vi egentligen ha sprungit sjukt långt längs Skåneleden följt av ett och annat varv runt Kullaberg. Pga anledning blev det inte så och det fick coachen att genast kasta in ordination om två veckor total vila från löpning och simning. Detta med start omedelbart efter ÖtillÖ Cannes där vi gjorde vårt sista swimrunlopp för säsongen.

Men tillbaka till det här med ordinerad vila. Två veckors totalvila är svinlång tid om man som jag aldrig haft ens en sammanhållen planerad vilovecka... någonsin. Jag har vilat några dagar här och där men nu var det dags att bli lika seriös med vilan som jag är med min träning.

För mig är träning och rörelse en ventil och de första dagarna visste jag knappt vart jag skulle ta vägen för att inte gå under mentalt. Lagom till att första veckan passerat och det blev helg insåg jag hur mycket man hinner med när man får vila från träning. (Enligt coachen säger man "får vila" och inte "får inte träna").

Jag hann rensa bland barnens urvuxna kläder, panta tretusen burkar och flaskor, tömma förrådet på skräp, gå på bio, besöka Gröna Lund, Halloweenpynta och massa annat som jag aldrig ens hade kommit på tanken att göra annars. Sjukt effektivt och väldigt tillfredsställande. På sitt sätt.

Fick dock inse att jag behövde någon form av rörelse och petade ut mig själv på ett par promenader. Återupptog även min "yoga every three times a year"-streak och drämde till med hela två pass på en vecka. Fick till och med mig Patrik på ett av passen och det säger rätt mycket om hur sjukt svårt det kan vara att totalvila när man är van att träna många timmar i veckan. När träning är ens intresse och man för tillfället tar en paus från det.

Den här helgen drog vi till landet och där har man om möjligt ännu mer tid att slå ihjäl med icke-träning. Det är nästintill självplågeri att veta att Sörmlandsleden ligger runt knuten och bara väntar på tassande löpsteg. Men samtidigt (måste jag något motvilligt erkänna) rätt skönt och nyttigt att få tid att bara vara.

För att inte vara helt stillasittande har vi knatat ut med pannlampa och fått möta både hjort och älg. Vi gjorde dessutom ett ryck och plockade med oss cyklar så att vi kunde cykla delar av den sträcka vi under vanliga träningslägerhelger springer. Galet praktiskt när Patrik är ungefär lika lång och kunde trampa på min mtb och låna ett par passande cykelskor medan jag tog cyclocrossen på sin premiärtur på grusväg.

Nästa gång det blir vilovecka kommer jag vara rustad och sannolikt mer avslappnad inför att jag inte kommer tappa bort mig själv när jag "får vila".

Hur bra är du på att vila?

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X