Stockholm Rogaining

Vilket härligt återfall i gamla ”spår” det blev i går, tillbaka till Orienteringen som var min form av löpning under så många år. Perfekt när man kan kombinera det med lite längre äventyr än den ”vanliga” orientering som erbjuds i dag. Jag har sneglat på Stockholm Rogaining i flera år men det har alltid varit något annat i vägen, i år passade det perfekt. Jag hade insett att nivån på träningen inte motiverade en start på Kullamannen 100 miles som det var tänkt, då behövdes något annat i ljus i höstmörkret på löparsidan. När Kerstin frågade om en start i Rogainingen så var det givet, nu var det dags, man är minst 2 i varje lag så det blev start i mixed klassen.

Vad är då Rogaining undrar kanske någon? Enkelt uttryck är det en poängorientering som pågår lite längre tid och över ett större område. Det finns ett antal kontroller utspridda, de får tas i valfri ordning under en bestämt tid. Kontrollerna ger olika poäng och den som samlar flest poäng vinner. Årets Stockholm Rogaining hade sin bas vid Rudbeck skolan i Sollentuna med 30 kontroller spridda i två områden väster- och österut. Fågelvägen till kontrollerna längst bort var det 8 respektive 5 km och däremellan var det en rejäl spridning med en del sjöar och Edsviken som var ”i vägen”. Här skulle det plockas kontroller under 6 timmar. Efter ett evigt regnande under november väntade helt säkert mycket lera, men vi hoppades slippa regn och så blev det, inte en droppe under hela dagen.

Alla var på plats en dryg timma före start, det gäller att hinna prata med alla kända ansikten en stund och sedan fixa iordning grejerna i god tid för exakt 1 timma innan start ”släps” kartorna och man får se vad det är som väntar. Då utbryter en intensiv koncentration, diskussioner i alla lag och räknande, mätande och planerande. Vilka kontroller skall man ta, i vilken ordning och hur avsluta så man kan ändra sig lagom mycket beroende på vilken tid som är kvar mot slutet?

Högtryck i planeringen                        Foto: Stockholm Rogaining

Vi fick ihop vår plan, satsade först på den västra sidan ut på Järvafältet. Den var visserligen lite längre men gav fler kontrollpoäng och hade mycket mera ren skogsorientering, bra att börja där i dagsljus. Starten gick kl 12 så det skulle bli ungefär halva tiden i dagsljus och halva med pannlampa. Fast i årets novembermörker behövde man nästan lampan från början.

När starten gick välde folk ut från skolgården, det var 52 lag i löparklasserna som skulle vara ute i 6 h och minst lika många i cykelklasserna som hade 4 h på sig att ta ett liknande kontrollutbud. Det blev naturligtvis lite väl högt tempo den första kilometern med tanke på att 6 timmar väntade, men snart kom vi in i ett bra flyt. Trots allt folk blev det många olika vägval och vi var själva på i stort sett varje sträcka, men framme vid nästan varje kontroll dök det upp folk från något håll.

Fina små berg var det gott om                             Foto: Kerstin

Våran plan på den västra delen höll perfekt, inte en enda miss, trots att det var en hel del ”riktig” orientering i skogen. Vi hade räknat med 3.30 fram till kartbytet, dit var det ca 21 km fågelvägen med den planering vi gjort. När vi kom dit och det var dags att byta karta hade vi varit ute i 3.40, perfekt timing.

Nu insåg vi däremot att vi inte skulle hinna så långt som vi tänkt på den östra sidan så planen ändras och vi kortade av den delen, skippade kontrollområdet längst bort. Här, mellan 3 och 4 timmar, hade jag en lite segare period då benen tyckte det var tungt, tur att Kerstin höll upp tempo lite lagom då. Det släppte igen och de sista två timmarna flöt på bättre även om tempot var lugnare än på första halvan och det blev lite fler gåbackar trots den ”flacka? norrortsterrängen”.

Vi kom i mål efter 5.43 med lite onödigt god marginal mot 6 timmar, men det fanns inga kontroller att nå på den tiden, Lite drygt 43 km löpta blev det, med en hel del obanad skog och t.o.m. en mindre klättring där vi var tvungna att hjälpas åt.

När jag kommit till omklädningsrummet kom den stora överraskningen, någon kollade resultat på mobilen och det visade sig att vi hade vunnit mixed klassen! Vilken överraskning, visserligen kände vi att vi gjort bra vägval och haft närmast klockren orientering, men att vi skulle vinna räknade vi inte med. Kul, inte så ofta man vinner tävlingar och det t.o.m. i ”ordinarie” åldersklass trots att vi hade varit veteraner om man räknat snittålder istället för att båda skulle vara +50 🙂

Det blev en riktigt kul dag tillbaka i orienteringen och bästa möjliga träning inför nästa äventyr Marmot Dark Mountains som vi skall på i Wales i januari, därav vårt lagnamn denna gång ”Snowdonia Prep”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Jag skriver om loppen, upplevelserna och känslorna därute, om förberedelser och en del praktiska tips. Framförallt vill jag inspirera till att våga testa att våga flytta ribban och sätta utmanande mål. Det skall inte vara lätt, men det skall vara möjligt.

Född: 1960

Kontakt: [email protected]

Mål: Det sitter i huvudet

Motto: Att fortsätta hålla igång kroppen så länge det går för att kunna ta nya tuffa utmaningar. Det är inte farten som förbättras längre när man passerat 55, men uthållighet och mental styrka räcker mycket längre.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Löpning på semestern Linda Doktar
  Läs mer
 • En omväxlande 40-åring Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Löptest på Aktivitus Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
 • Jönköping swimrun 2020 - Virtuellt lopp! Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X