Stockholm Rogaining

Vilket härligt återfall i gamla ”spår” det blev i går, tillbaka till Orienteringen som var min form av löpning under så många år. Perfekt när man kan kombinera det med lite längre äventyr än den ”vanliga” orientering som erbjuds i dag. Jag har sneglat på Stockholm Rogaining i flera år men det har alltid varit något annat i vägen, i år passade det perfekt. Jag hade insett att nivån på träningen inte motiverade en start på Kullamannen 100 miles som det var tänkt, då behövdes något annat i ljus i höstmörkret på löparsidan. När Kerstin frågade om en start i Rogainingen så var det givet, nu var det dags, man är minst 2 i varje lag så det blev start i mixed klassen.

Vad är då Rogaining undrar kanske någon? Enkelt uttryck är det en poängorientering som pågår lite längre tid och över ett större område. Det finns ett antal kontroller utspridda, de får tas i valfri ordning under en bestämt tid. Kontrollerna ger olika poäng och den som samlar flest poäng vinner. Årets Stockholm Rogaining hade sin bas vid Rudbeck skolan i Sollentuna med 30 kontroller spridda i två områden väster- och österut. Fågelvägen till kontrollerna längst bort var det 8 respektive 5 km och däremellan var det en rejäl spridning med en del sjöar och Edsviken som var ”i vägen”. Här skulle det plockas kontroller under 6 timmar. Efter ett evigt regnande under november väntade helt säkert mycket lera, men vi hoppades slippa regn och så blev det, inte en droppe under hela dagen.

Alla var på plats en dryg timma före start, det gäller att hinna prata med alla kända ansikten en stund och sedan fixa iordning grejerna i god tid för exakt 1 timma innan start ”släps” kartorna och man får se vad det är som väntar. Då utbryter en intensiv koncentration, diskussioner i alla lag och räknande, mätande och planerande. Vilka kontroller skall man ta, i vilken ordning och hur avsluta så man kan ändra sig lagom mycket beroende på vilken tid som är kvar mot slutet?

Högtryck i planeringen                        Foto: Stockholm Rogaining

Vi fick ihop vår plan, satsade först på den västra sidan ut på Järvafältet. Den var visserligen lite längre men gav fler kontrollpoäng och hade mycket mera ren skogsorientering, bra att börja där i dagsljus. Starten gick kl 12 så det skulle bli ungefär halva tiden i dagsljus och halva med pannlampa. Fast i årets novembermörker behövde man nästan lampan från början.

När starten gick välde folk ut från skolgården, det var 52 lag i löparklasserna som skulle vara ute i 6 h och minst lika många i cykelklasserna som hade 4 h på sig att ta ett liknande kontrollutbud. Det blev naturligtvis lite väl högt tempo den första kilometern med tanke på att 6 timmar väntade, men snart kom vi in i ett bra flyt. Trots allt folk blev det många olika vägval och vi var själva på i stort sett varje sträcka, men framme vid nästan varje kontroll dök det upp folk från något håll.

Fina små berg var det gott om                             Foto: Kerstin

Våran plan på den västra delen höll perfekt, inte en enda miss, trots att det var en hel del ”riktig” orientering i skogen. Vi hade räknat med 3.30 fram till kartbytet, dit var det ca 21 km fågelvägen med den planering vi gjort. När vi kom dit och det var dags att byta karta hade vi varit ute i 3.40, perfekt timing.

Nu insåg vi däremot att vi inte skulle hinna så långt som vi tänkt på den östra sidan så planen ändras och vi kortade av den delen, skippade kontrollområdet längst bort. Här, mellan 3 och 4 timmar, hade jag en lite segare period då benen tyckte det var tungt, tur att Kerstin höll upp tempo lite lagom då. Det släppte igen och de sista två timmarna flöt på bättre även om tempot var lugnare än på första halvan och det blev lite fler gåbackar trots den ”flacka? norrortsterrängen”.

Vi kom i mål efter 5.43 med lite onödigt god marginal mot 6 timmar, men det fanns inga kontroller att nå på den tiden, Lite drygt 43 km löpta blev det, med en hel del obanad skog och t.o.m. en mindre klättring där vi var tvungna att hjälpas åt.

När jag kommit till omklädningsrummet kom den stora överraskningen, någon kollade resultat på mobilen och det visade sig att vi hade vunnit mixed klassen! Vilken överraskning, visserligen kände vi att vi gjort bra vägval och haft närmast klockren orientering, men att vi skulle vinna räknade vi inte med. Kul, inte så ofta man vinner tävlingar och det t.o.m. i ”ordinarie” åldersklass trots att vi hade varit veteraner om man räknat snittålder istället för att båda skulle vara +50 🙂

Det blev en riktigt kul dag tillbaka i orienteringen och bästa möjliga träning inför nästa äventyr Marmot Dark Mountains som vi skall på i Wales i januari, därav vårt lagnamn denna gång ”Snowdonia Prep”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag skriver om loppen, upplevelserna och känslorna därute, om förberedelser och en del praktiska tips. Framförallt vill jag inspirera till att våga testa att våga flytta ribban och sätta utmanande mål. Det skall inte vara lätt, men det skall vara möjligt.

Född: 1960

Kontakt: [email protected]

Mål: Det sitter i huvudet

Motto: Att fortsätta hålla igång kroppen så länge det går för att kunna ta nya tuffa utmaningar. Det är inte farten som förbättras längre när man passerat 55, men uthållighet och mental styrka räcker mycket längre.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Vill du lära dig pull-ups? Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Vinterpepp och Icebug fotografering Bröderna Backa
  Läs mer
 • Sörmlandsleden mellan jul och nyår Patrik Söderqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X