Stockholm Rogaining

Vilket härligt återfall i gamla spår det blev i går, tillbaka till Orienteringen som var min form av löpning under så många år. Perfekt när man kan kombinera det...

24 november, 2019 |

Vilket härligt återfall i gamla "spår" det blev i går, tillbaka till Orienteringen som var min form av löpning under så många år. Perfekt när man kan kombinera det med lite längre äventyr än den "vanliga" orientering som erbjuds i dag. Jag har sneglat på Stockholm Rogaining i flera år men det har alltid varit något annat i vägen, i år passade det perfekt. Jag hade insett att nivån på träningen inte motiverade en start på Kullamannen 100 miles som det var tänkt, då behövdes något annat i ljus i höstmörkret på löparsidan. När Kerstin frågade om en start i Rogainingen så var det givet, nu var det dags, man är minst 2 i varje lag så det blev start i mixed klassen.

Vad är då Rogaining undrar kanske någon? Enkelt uttryck är det en poängorientering som pågår lite längre tid och över ett större område. Det finns ett antal kontroller utspridda, de får tas i valfri ordning under en bestämt tid. Kontrollerna ger olika poäng och den som samlar flest poäng vinner. Årets Stockholm Rogaining hade sin bas vid Rudbeck skolan i Sollentuna med 30 kontroller spridda i två områden väster- och österut. Fågelvägen till kontrollerna längst bort var det 8 respektive 5 km och däremellan var det en rejäl spridning med en del sjöar och Edsviken som var "i vägen". Här skulle det plockas kontroller under 6 timmar. Efter ett evigt regnande under november väntade helt säkert mycket lera, men vi hoppades slippa regn och så blev det, inte en droppe under hela dagen.

Alla var på plats en dryg timma före start, det gäller att hinna prata med alla kända ansikten en stund och sedan fixa iordning grejerna i god tid för exakt 1 timma innan start "släps" kartorna och man får se vad det är som väntar. Då utbryter en intensiv koncentration, diskussioner i alla lag och räknande, mätande och planerande. Vilka kontroller skall man ta, i vilken ordning och hur avsluta så man kan ändra sig lagom mycket beroende på vilken tid som är kvar mot slutet?

Högtryck i planeringen                        Foto: Stockholm Rogaining

Vi fick ihop vår plan, satsade först på den västra sidan ut på Järvafältet. Den var visserligen lite längre men gav fler kontrollpoäng och hade mycket mera ren skogsorientering, bra att börja där i dagsljus. Starten gick kl 12 så det skulle bli ungefär halva tiden i dagsljus och halva med pannlampa. Fast i årets novembermörker behövde man nästan lampan från början.

När starten gick välde folk ut från skolgården, det var 52 lag i löparklasserna som skulle vara ute i 6 h och minst lika många i cykelklasserna som hade 4 h på sig att ta ett liknande kontrollutbud. Det blev naturligtvis lite väl högt tempo den första kilometern med tanke på att 6 timmar väntade, men snart kom vi in i ett bra flyt. Trots allt folk blev det många olika vägval och vi var själva på i stort sett varje sträcka, men framme vid nästan varje kontroll dök det upp folk från något håll.

Fina små berg var det gott om                             Foto: Kerstin

Våran plan på den västra delen höll perfekt, inte en enda miss, trots att det var en hel del "riktig" orientering i skogen. Vi hade räknat med 3.30 fram till kartbytet, dit var det ca 21 km fågelvägen med den planering vi gjort. När vi kom dit och det var dags att byta karta hade vi varit ute i 3.40, perfekt timing.

Nu insåg vi däremot att vi inte skulle hinna så långt som vi tänkt på den östra sidan så planen ändras och vi kortade av den delen, skippade kontrollområdet längst bort. Här, mellan 3 och 4 timmar, hade jag en lite segare period då benen tyckte det var tungt, tur att Kerstin höll upp tempo lite lagom då. Det släppte igen och de sista två timmarna flöt på bättre även om tempot var lugnare än på första halvan och det blev lite fler gåbackar trots den "flacka? norrortsterrängen".

Vi kom i mål efter 5.43 med lite onödigt god marginal mot 6 timmar, men det fanns inga kontroller att nå på den tiden, Lite drygt 43 km löpta blev det, med en hel del obanad skog och t.o.m. en mindre klättring där vi var tvungna att hjälpas åt.

När jag kommit till omklädningsrummet kom den stora överraskningen, någon kollade resultat på mobilen och det visade sig att vi hade vunnit mixed klassen! Vilken överraskning, visserligen kände vi att vi gjort bra vägval och haft närmast klockren orientering, men att vi skulle vinna räknade vi inte med. Kul, inte så ofta man vinner tävlingar och det t.o.m. i "ordinarie" åldersklass trots att vi hade varit veteraner om man räknat snittålder istället för att båda skulle vara +50 :)

Det blev en riktigt kul dag tillbaka i orienteringen och bästa möjliga träning inför nästa äventyr Marmot Dark Mountains som vi skall på i Wales i januari, därav vårt lagnamn denna gång "Snowdonia Prep".

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X