Gott Nytt Träningsår!

Nytt år, nya mål och möjligheter. Egentligen kan vi ju börja om och starta nytt varje dag på året men visst är det något speciellt med en helt tom...

11 januari, 2020 |
Nyårsdagens skidtur avslutades i magisk solnedgång.

Nytt år, nya mål och möjligheter. Egentligen kan vi ju börja om och starta nytt varje dag på året men visst är det något speciellt med en helt tom almanacka framför sig? Hur vill du forma ditt kommande träningsår? Vill du satsa på snabba tider och rekord eller njuta av din träning så som lusten faller på? Kanske prova nya idrotter, ändra något i kosten eller lägga mer tid på återhämtning?

För mig blir det nog en härlig blandning av både resultatinriktad träning och att låta kroppen bestämma när och hur jag ska träna. Mina främsta mål i år är några långa traillopp som jag vill klara av med stark kropp i sommar och dit ska jag nå med mer varierad träning. De senaste åren har jag mest tränat löpning och bara lagt in enkel styrketräning hemma med hantlar och egen kroppsvikt. Trots det märker jag att muskelmassan minskar och jag förstår att jag måste få hjälp med att träna styrka mer strukturerat. Gärna kombinerat med smidighet, balans och spänst för att ge löpsteget lite extra kraft. Därför har jag börjat med cross fit. En jätterolig träningsform som jag blev glatt överraskad av, jag uppskattar den omväxlande träningen och de positiva coacherna som brinner för att lära ut och se deltagarna utvecklas. Det kommer jag säkert att berätta mer om under våren.

Nya övningar varje gång, spännande att lära nytt!

En annan idrott som jag uppskattar nästan lika mycket som traillöpning är längdskidåkning. Vår familj har sedan barnen var små spenderat nyårsveckan i Orsa Grönklitt i Dalarna för att åka slalom och längdskidor. Och för första året kände jag mig nu riktigt väl förberedd när vi tog de första stavtagen på söndagskvällen när vi kom fram. Den där första rundan i mörker med pannlampa på och snön gnistrande bredvid skidorna, ja det är magi!

Lyckan är total! Snö, glitter och pannlampa på!

Under hela hösten har jag åkt längdskidor minst en gång i veckan i Skidome, inomhusskidarenan i Göteborg. I september/oktober gick jag en nybörjarkurs som trots att jag inte riktigt är nybörjare (har ju ändå lyckats ta mig i mål i Mora på Öppet Spår) gav mig enormt många bra tips för att förbättra min teknik. Varje gång som jag har åkt i Skidome har jag fokuserat på de där sakerna och momenten som skidcoacherna tipsade om, och sakta håller jag på att nöta in nya rörelser. I början gick det långsammare än jag åkt tidigare men tanken är ju att jag ska lära om och istället kunna åka snabbare och energisnålare allt eftersom. Och i Grönklitt var jag helt plötsligt stark i stakningen! Så roligt! Visserligen var spåren väldigt snabba så skidorna gled lätt, men känslan av att orka staka flera kilometer (faktiskt en hel platt mil!) gav mig självförtroende! I mars ska jag åka Birkebeinerloppet i Norge så än har jag några månader på mig att bli ännu uthålligare.

Nytt år och nya möjligheter, kanske var det känslan av nystart som fick mig att börja med ännu en ny vana, vinterbad. Jag har alltid fascinerats av människor som frivilligt utsätter sig för kylan och vinterbadar, jag har aldrig känt mig lockad att prova. Inte utan värmande bastubad i alla fall! Men nu har jag faktiskt badat flera gånger de senaste veckorna, både i havet och i sjön hemma.

Vinterbad, vem kunde tro det...

Men när jag väl börjar kliva i det iskalla vattnet finns det ingen annan väg än att fullfölja och fortsätta i och doppa mig. Kanske simma lite. För varje gång som jag badar försöker jag vara i vattnet lite längre, räkna till tio när kroppen är nedsänkt och känna att andningen blir lugn. Först får kroppen en chock och fötterna fryser jättemycket. Men sedan strömmar, ja rusar värmen runt i kroppen och gör huvudet helt klart och när jag stiger upp känns kroppen fräsch och nystartad. Jag fryser knappt något efter badet trots att det var jättekallt att gå i vattnet, visst är det konstigt? Jag vet att en del ultralöpare använder sig av iskall dusch för att starta om alla system när de är trötta och kraftlösa och nu förstår jag känslan. Har du provat att vinterbada? Nu längtar efter att det ska bli kallare och frysa is på sjön så att jag kan prova hur det är att slå hål och bada i vak.

Lycka till med din träning och nystart på året!

Räknar till tio och tar kontroll över andningen.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X