Gott Nytt Träningsår!

Nyårsdagens skidtur avslutades i magisk solnedgång.

Nytt år, nya mål och möjligheter. Egentligen kan vi ju börja om och starta nytt varje dag på året men visst är det något speciellt med en helt tom almanacka framför sig? Hur vill du forma ditt kommande träningsår? Vill du satsa på snabba tider och rekord eller njuta av din träning så som lusten faller på? Kanske prova nya idrotter, ändra något i kosten eller lägga mer tid på återhämtning?

För mig blir det nog en härlig blandning av både resultatinriktad träning och att låta kroppen bestämma när och hur jag ska träna. Mina främsta mål i år är några långa traillopp som jag vill klara av med stark kropp i sommar och dit ska jag nå med mer varierad träning. De senaste åren har jag mest tränat löpning och bara lagt in enkel styrketräning hemma med hantlar och egen kroppsvikt. Trots det märker jag att muskelmassan minskar och jag förstår att jag måste få hjälp med att träna styrka mer strukturerat. Gärna kombinerat med smidighet, balans och spänst för att ge löpsteget lite extra kraft. Därför har jag börjat med cross fit. En jätterolig träningsform som jag blev glatt överraskad av, jag uppskattar den omväxlande träningen och de positiva coacherna som brinner för att lära ut och se deltagarna utvecklas. Det kommer jag säkert att berätta mer om under våren.

Nya övningar varje gång, spännande att lära nytt!

En annan idrott som jag uppskattar nästan lika mycket som traillöpning är längdskidåkning. Vår familj har sedan barnen var små spenderat nyårsveckan i Orsa Grönklitt i Dalarna för att åka slalom och längdskidor. Och för första året kände jag mig nu riktigt väl förberedd när vi tog de första stavtagen på söndagskvällen när vi kom fram. Den där första rundan i mörker med pannlampa på och snön gnistrande bredvid skidorna, ja det är magi!

Lyckan är total! Snö, glitter och pannlampa på!

Under hela hösten har jag åkt längdskidor minst en gång i veckan i Skidome, inomhusskidarenan i Göteborg. I september/oktober gick jag en nybörjarkurs som trots att jag inte riktigt är nybörjare (har ju ändå lyckats ta mig i mål i Mora på Öppet Spår) gav mig enormt många bra tips för att förbättra min teknik. Varje gång som jag har åkt i Skidome har jag fokuserat på de där sakerna och momenten som skidcoacherna tipsade om, och sakta håller jag på att nöta in nya rörelser. I början gick det långsammare än jag åkt tidigare men tanken är ju att jag ska lära om och istället kunna åka snabbare och energisnålare allt eftersom. Och i Grönklitt var jag helt plötsligt stark i stakningen! Så roligt! Visserligen var spåren väldigt snabba så skidorna gled lätt, men känslan av att orka staka flera kilometer (faktiskt en hel platt mil!) gav mig självförtroende! I mars ska jag åka Birkebeinerloppet i Norge så än har jag några månader på mig att bli ännu uthålligare.

Nytt år och nya möjligheter, kanske var det känslan av nystart som fick mig att börja med ännu en ny vana, vinterbad. Jag har alltid fascinerats av människor som frivilligt utsätter sig för kylan och vinterbadar, jag har aldrig känt mig lockad att prova. Inte utan värmande bastubad i alla fall! Men nu har jag faktiskt badat flera gånger de senaste veckorna, både i havet och i sjön hemma.

Vinterbad, vem kunde tro det…

Men när jag väl börjar kliva i det iskalla vattnet finns det ingen annan väg än att fullfölja och fortsätta i och doppa mig. Kanske simma lite. För varje gång som jag badar försöker jag vara i vattnet lite längre, räkna till tio när kroppen är nedsänkt och känna att andningen blir lugn. Först får kroppen en chock och fötterna fryser jättemycket. Men sedan strömmar, ja rusar värmen runt i kroppen och gör huvudet helt klart och när jag stiger upp känns kroppen fräsch och nystartad. Jag fryser knappt något efter badet trots att det var jättekallt att gå i vattnet, visst är det konstigt? Jag vet att en del ultralöpare använder sig av iskall dusch för att starta om alla system när de är trötta och kraftlösa och nu förstår jag känslan. Har du provat att vinterbada? Nu längtar efter att det ska bli kallare och frysa is på sjön så att jag kan prova hur det är att slå hål och bada i vak.

Lycka till med din träning och nystart på året!

Räknar till tio och tar kontroll över andningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trailkalendern
Trailkalendern
trail-kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör11apr10:00FeaturedHoka One One Trail 28 km28 kmAnmälanDeltagare

lör18apr10:00FeaturedMerrells HöjdmeterrekordAnmälanDeltagare

lör25apr10:00FeaturedTrailrunning Sweden Store Trail 12 km12 kmAnmälanDeltagare

lör02maj10:00FeaturedIcebug Trail 50 km50 kmAnmälanDeltagare

lör09maj10:00FeaturedUSWE Trail 21,1 km21,1 kmAnmälanDeltagare

lör16maj10:00FeaturedNvii Trailmaraton42,195 kmAnmälanDeltagare

lör23maj10:00FeaturedSalming Trail 6 km6 kmAnmälanDeltagare

lör30maj10:00FeaturedEnervits DistansrekordAnmälanDeltagare

lör13jun10:00FeaturedBillingen Trail Marathon45km, 22km, 12km 2,6 kmLandskap:Västergötland

tis16junalldayFeaturedAmazing Trail6 km, 10 km, 20 kmLandskap:StockholmAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Inte ens ett aprilskämt! Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Swimrun premiär Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Joggugglan skådad. Fysparet
  Läs mer
 • Vad kommer bli din utmaning? Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trans GranCanaria – luften gick ur Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Skogen är virusfri - sommarens traillopp och målbilder Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Utevistelse Linda Doktar
  Läs mer
 • Gör som ett barn - försök igen Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
TRAILRESA TJECKIEN
20-24 MAJ 2020
FULLBOKAD
public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X