Icebug trailskor vår/sommar 2020

Mina favoriter, Acceleritas 8.

Visst är skorna vår viktigaste utrustning som löpare? Som ambassadör för outdoorskoföretaget Icebug har jag fått testa flera av årets nya traillöparskor. Några gamla godingar i ny tappning och några helt nya modeller. Alla har dock gemensamt att de är framtagna av ett företag som arbetar för att utveckla och tillverka hållbara skor, nu och för framtiden. Här kommer jag att beskriva dem så som jag upplever dem när jag springer och försöka ge dig vägledning när du ska välja nya skor för sommarens äventyr i skog och mark. Häng med!

När du väljer sko, tänk på hur din fot ser ut och till vilket underlag och distans som skorna ska passa. Vill du ligga nära marken eller ha mer dämpning? Springer du bara på stig eller blandat med asfalt och grus? Är din fot smal eller bredare? Ha gärna flera skor att byta med för att foten ska få jobba på olika sätt. Det är också väldigt roligt att ha olika skor som passar för både våta mossintervaller och långsamma stiglöpningar.

Icebug Acceleritas8 Vikt: 210 g Drop: 4 mm

Icebug Acceleritas8 är en lätt, låg, tight och flexibel sko. Känslan är att jag knyter på mig en sula, det är en minimalistisk och nästan helt odämpad sko. Sulan av RB9X-gummi är mycket kraftigt mönstrad för att greppa i lera och blöta underlag, liksom traktordäck pressar den leran ut åt sidorna. Skon behåller sin låga vikt även när den är blöt eftersom tyget knappt absorberar något vatten och det mesta av vattnet som kommer in pressas också ut. Tyget är förstärkt i nederkant för att skydda foten mot vassa stenar och kvistar. Årets modell Acceleritas8 är något bredare och längre än sina föregångare vilket ger tårna mer utrymme.

Grov sula och låg vikt, perfekt för de tekniska och blöta stigarna.

Detta är min absoluta favorit av alla trailskor som jag har använt och den sko som jag springer med allra mest. Jag älskar greppet i underlaget och att foten sitter fast i skon utan att glida runt. Där jag landar i steget fäster skon, på berg, stenar, lera och blöt mossa. Med den nya större tåboxen kan jag även springa långpass där foten sväller (jag sprang i Acceleritas8 på Trailrunning Swedens virutella lopp 50 km) lika väl som de korta, snabba löppassen när steget ska vara lätt.

Icebug Spirit8 Vikt: 250 g Drop: 4 mm

Icebug Spirit8 är orienteringsskon som Tove Alexandersson hjälpt till att utveckla. Lika tight, lätt och låg som Acceleritas men med 14 fixerade ståldubbar för maximalt grepp i alla underlag, året runt. Liksom Acceleritas8 har Spirit8 fått bredare och större tåbox men fortfarande sitter den tätt och tryggt runt foten. Låg våtvikt och förstärkt runt sulan för att skydda foten.

Icebug Spirit8 med 14 fixerade ståldubb

Om Acceleritas är modellen för tuff och lerig löpning så ger Spirit samma löpkänsla men med extra trygghet på hala underlag som våta rötter, klippor, spångar och frusen mark. Med Spirit på foten kan jag forcera lerpölar och blåbärsris där jag inte ser underlaget utan att vara rädd för att halka, en väldigt användbar sko även för oss som inte är orienterare men som gillar att utforska ny terräng. I vintras när vi inte hade någon snö utan variationer av lera och frusen mark sprang jag ofta med Spirit för att inte överraskas av plötsliga isiga partier.

Leriga skor är ofta ett tecken på rolig löpning!

Icebug Spirit8 är skon som jag sprang Trailrunning Swedens Höjdmeterskamp med, över 4 h och 1800 höjdmeter. perfekt för kvicka steg i lerig och bitvis hal slalombacke. Den nya bredden gjorde att jag kände att jag kunde sprida ut tårna även med tåstrumpor.

Icebug Zeal5 RB9X Vikt: 235 g Drop: 6 mm

Icebug Zeal5 är en helt ny sko för mig. Den har inte tillverkats under några år men saknades av löpare och swimrun-utövare och till deras glädje är den tillbaka i sortimentet. Liksom Acceleritas8 och Spirit8 är Zeal5 en smal och tight sko men den är mer dämpad och har 2 mm större drop, alltså 6 mm. Hälen är extra stabil och sulan är mönstrad för grepp i lera och geggigt underlag.

Icebug Zeal5

Den här skon gjorde mig glatt överraskad! Den är väldigt skön och mjuk att springa i samtidigt som den är lätt och tight på foten, det är en toppensko för att springa långt på blandat underlag. Både fint grepp tack vare kraftigt mönstrad sula och mjuk dämpning. Jag har använt den till löpningar som jag vet kommer att gå delvis på hård asfalt och grus men jag har även haft den på tekniska stigar och snabbare intervallträning. En väldigt bra allround-trailsko för smalare fötter.

Icebug Capra Vikt: 245 g Drop: 7 mm

Icebug Capra är en helt ny sko som också är framtagen tillsammans med Tove Alexandersson. Den är utvecklad för skyrunning, alltså löpning på höga berg och i stenig terräng men fungerar lika bra på stigar i skogen. Capra har en tight passform runt foten men en större och bredare tåbox. Skons mellansula heter BUGforce, den dämpar i landning och ger energi i frånskjutet. Skons främre del är förstärkt med Rock Shield för att skydda mot stenar och sulan i RB9Xgummi fäster på det mesta, även blöta berg.

Icebug Capra

Det här är en mjuk och följsam sko, den sitter skönt runt foten och inbjuder till långa löpningar. Eftersom den är snäll i dämpningen har jag sprungit med den där jag blandar underlag mellan asfalt, grus, stig och mossa. Jag har inte använt den i riktiga berg ännu, mitt bergsmaraton i Ehunmilak får vänta till nästa år men då är detta en given sko att springa med.

Icebug OutRun Vikt: 265 g Drop: 7 mm

Icebug OutRun är också en helt ny sko denna sommar. Den är Icebugs bästa sko ur klimatperspektiv, ja kanske den mest hållbara traillöparsko du kan köpa idag. Mellansulan är gjord av 20% alger, yttersulan av återvunnet gummi och överdelen av 100% återvunnen polyester. Det är en skön och bekväm sko för långa löpningar och ger bra stöd under lång tid. Skon har bred passform och mönstret i sulan passar för enklare traillöpning och grusväg. BUGforce för mellansula för dämpning och energigivande frånskjut.

Icebug OutRun

Än så länge har jag använt OutRun till lugna återhämtningspass och promenader i skogen, jag upplever den något för bred för mig som har smala fötter. Däremot tror jag att den kan bli riktigt bra för långa lopp i värme när fötterna sväller mycket och jag behöver mer dämpning. Och är du ny inom traillöpning och vill ha en skön sko för både asfalt och enklare stig passar den utmärkt.

Medaljer till My Icebug Backyard Trail

På söndag är det dags för My Icebug Backyard Trail. Istället för Icebugs vanliga lopp i Jonsered springer vi tillsammans i små grupper, jag kommer att leda en grupp på en av mina finaste stigar runt Yxsjön i Mölnlycke. Idag packade jag deltagarnas goodiebags med medaljer och buffar. Så roligt det ska bli! Hoppas att du har ett event nära dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X