Icebug trailskor vår/sommar 2020

Visst är skorna vår viktigaste utrustning som löpare? Som ambassadör för outdoorskoföretaget Icebug har jag fått testa flera av årets nya traillöparskor. Några gamla godingar i ny tappning och...

13 maj, 2020 |
Mina favoriter, Acceleritas 8.

Visst är skorna vår viktigaste utrustning som löpare? Som ambassadör för outdoorskoföretaget Icebug har jag fått testa flera av årets nya traillöparskor. Några gamla godingar i ny tappning och några helt nya modeller. Alla har dock gemensamt att de är framtagna av ett företag som arbetar för att utveckla och tillverka hållbara skor, nu och för framtiden. Här kommer jag att beskriva dem så som jag upplever dem när jag springer och försöka ge dig vägledning när du ska välja nya skor för sommarens äventyr i skog och mark. Häng med!

När du väljer sko, tänk på hur din fot ser ut och till vilket underlag och distans som skorna ska passa. Vill du ligga nära marken eller ha mer dämpning? Springer du bara på stig eller blandat med asfalt och grus? Är din fot smal eller bredare? Ha gärna flera skor att byta med för att foten ska få jobba på olika sätt. Det är också väldigt roligt att ha olika skor som passar för både våta mossintervaller och långsamma stiglöpningar.

Icebug Acceleritas8 Vikt: 210 g Drop: 4 mm

Icebug Acceleritas8 är en lätt, låg, tight och flexibel sko. Känslan är att jag knyter på mig en sula, det är en minimalistisk och nästan helt odämpad sko. Sulan av RB9X-gummi är mycket kraftigt mönstrad för att greppa i lera och blöta underlag, liksom traktordäck pressar den leran ut åt sidorna. Skon behåller sin låga vikt även när den är blöt eftersom tyget knappt absorberar något vatten och det mesta av vattnet som kommer in pressas också ut. Tyget är förstärkt i nederkant för att skydda foten mot vassa stenar och kvistar. Årets modell Acceleritas8 är något bredare och längre än sina föregångare vilket ger tårna mer utrymme.

Grov sula och låg vikt, perfekt för de tekniska och blöta stigarna.

Detta är min absoluta favorit av alla trailskor som jag har använt och den sko som jag springer med allra mest. Jag älskar greppet i underlaget och att foten sitter fast i skon utan att glida runt. Där jag landar i steget fäster skon, på berg, stenar, lera och blöt mossa. Med den nya större tåboxen kan jag även springa långpass där foten sväller (jag sprang i Acceleritas8 på Trailrunning Swedens virutella lopp 50 km) lika väl som de korta, snabba löppassen när steget ska vara lätt.

Icebug Spirit8 Vikt: 250 g Drop: 4 mm

Icebug Spirit8 är orienteringsskon som Tove Alexandersson hjälpt till att utveckla. Lika tight, lätt och låg som Acceleritas men med 14 fixerade ståldubbar för maximalt grepp i alla underlag, året runt. Liksom Acceleritas8 har Spirit8 fått bredare och större tåbox men fortfarande sitter den tätt och tryggt runt foten. Låg våtvikt och förstärkt runt sulan för att skydda foten.

Icebug Spirit8 med 14 fixerade ståldubb

Om Acceleritas är modellen för tuff och lerig löpning så ger Spirit samma löpkänsla men med extra trygghet på hala underlag som våta rötter, klippor, spångar och frusen mark. Med Spirit på foten kan jag forcera lerpölar och blåbärsris där jag inte ser underlaget utan att vara rädd för att halka, en väldigt användbar sko även för oss som inte är orienterare men som gillar att utforska ny terräng. I vintras när vi inte hade någon snö utan variationer av lera och frusen mark sprang jag ofta med Spirit för att inte överraskas av plötsliga isiga partier.

Leriga skor är ofta ett tecken på rolig löpning!

Icebug Spirit8 är skon som jag sprang Trailrunning Swedens Höjdmeterskamp med, över 4 h och 1800 höjdmeter. perfekt för kvicka steg i lerig och bitvis hal slalombacke. Den nya bredden gjorde att jag kände att jag kunde sprida ut tårna även med tåstrumpor.

Icebug Zeal5 RB9X Vikt: 235 g Drop: 6 mm

Icebug Zeal5 är en helt ny sko för mig. Den har inte tillverkats under några år men saknades av löpare och swimrun-utövare och till deras glädje är den tillbaka i sortimentet. Liksom Acceleritas8 och Spirit8 är Zeal5 en smal och tight sko men den är mer dämpad och har 2 mm större drop, alltså 6 mm. Hälen är extra stabil och sulan är mönstrad för grepp i lera och geggigt underlag.

Icebug Zeal5

Den här skon gjorde mig glatt överraskad! Den är väldigt skön och mjuk att springa i samtidigt som den är lätt och tight på foten, det är en toppensko för att springa långt på blandat underlag. Både fint grepp tack vare kraftigt mönstrad sula och mjuk dämpning. Jag har använt den till löpningar som jag vet kommer att gå delvis på hård asfalt och grus men jag har även haft den på tekniska stigar och snabbare intervallträning. En väldigt bra allround-trailsko för smalare fötter.

Icebug Capra Vikt: 245 g Drop: 7 mm

Icebug Capra är en helt ny sko som också är framtagen tillsammans med Tove Alexandersson. Den är utvecklad för skyrunning, alltså löpning på höga berg och i stenig terräng men fungerar lika bra på stigar i skogen. Capra har en tight passform runt foten men en större och bredare tåbox. Skons mellansula heter BUGforce, den dämpar i landning och ger energi i frånskjutet. Skons främre del är förstärkt med Rock Shield för att skydda mot stenar och sulan i RB9Xgummi fäster på det mesta, även blöta berg.

Icebug Capra

Det här är en mjuk och följsam sko, den sitter skönt runt foten och inbjuder till långa löpningar. Eftersom den är snäll i dämpningen har jag sprungit med den där jag blandar underlag mellan asfalt, grus, stig och mossa. Jag har inte använt den i riktiga berg ännu, mitt bergsmaraton i Ehunmilak får vänta till nästa år men då är detta en given sko att springa med.

Icebug OutRun Vikt: 265 g Drop: 7 mm

Icebug OutRun är också en helt ny sko denna sommar. Den är Icebugs bästa sko ur klimatperspektiv, ja kanske den mest hållbara traillöparsko du kan köpa idag. Mellansulan är gjord av 20% alger, yttersulan av återvunnet gummi och överdelen av 100% återvunnen polyester. Det är en skön och bekväm sko för långa löpningar och ger bra stöd under lång tid. Skon har bred passform och mönstret i sulan passar för enklare traillöpning och grusväg. BUGforce för mellansula för dämpning och energigivande frånskjut.

Icebug OutRun

Än så länge har jag använt OutRun till lugna återhämtningspass och promenader i skogen, jag upplever den något för bred för mig som har smala fötter. Däremot tror jag att den kan bli riktigt bra för långa lopp i värme när fötterna sväller mycket och jag behöver mer dämpning. Och är du ny inom traillöpning och vill ha en skön sko för både asfalt och enklare stig passar den utmärkt.

Medaljer till My Icebug Backyard Trail

På söndag är det dags för My Icebug Backyard Trail. Istället för Icebugs vanliga lopp i Jonsered springer vi tillsammans i små grupper, jag kommer att leda en grupp på en av mina finaste stigar runt Yxsjön i Mölnlycke. Idag packade jag deltagarnas goodiebags med medaljer och buffar. Så roligt det ska bli! Hoppas att du har ett event nära dig!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X