Test av Polars nya multisportklocka Polar Grit X

Detta inlägg är ett betalt samarbete med Polar Global. I april 2020 lanserade Polar sin nya efterlängtade multisportklocka Polar Grit X. Efter en förfrågan om jag ville testa den, vilket jag såklart ville, har Grit X varit en trygg vän under träning och virtuella lopp. På instagram har jag skrivit kortare inlägg om några av klockans funktioner men här på bloggen ska jag berätta mer ingående om det jag uppskattar och kommer ha allra mest nytta av som trail- och ultralöpare, men även i min längdskidåkning, cykling, ja i all min träning och välmående.

Polar Grit X är främst utvecklad för utomhussporter t ex löpning, cykling, simning, paddling, triathlon och skidåkning men fungerar såklart även för träning inomhus. Men just att den är slagtålig och byggd för att klara tuffa omständigheter och svåra väderförhållanden gör att den är väldigt användbar. Jag tänker inte att jag ska vara rädd om Grit X när jag springer utan den får hänga med genom lera, vatten och rusk.

Min bästa löpning, genom lera i kvällssol. Grit X hänger med.

I appen Polar Flow görs personliga inställningar som synkas till klockan. Bland fler än 100 sporter väljer du ut dina 20 favoriter som du använder mest och sparar dem till klockan. I appen kan du även göra personliga val beträffande vad klockskärmen ska visa när du utövar de olika sporterna, för varje sport kan du bläddra mellan flera olika skärmbilder. När du startar ett träningspass väljer du aktuell sport i klockan.

 

Batteritid

Polar Grit X har 40 h batteritid med GPS- och pulsmätning och 100 h med strömsparinställningar. Detta är nog det jag gillar allra mest, att jag aldrig mer kommer att vara orolig för att batteriet tar slut under ett långpass eller ultralopp. Nej, över två dygn kommer jag nog inte att hålla igång och skulle jag det hinner jag nog stanna för att ladda den!

50 km och 8 h, lång batteritid kvar.

FuelWise

FuelWise är funktionen för oss som lätt glömmer att fylla på med vätska och energi en bit in på loppet och går tomma eller tappar koncentration. Vi kommer att älska den här funktionen som surrar till med jämna mellanrum och påminner oss att äta och dricka. Antingen lägger du själv in hur ofta och hur mycket vätska och energi du ska ta eller så låter du klockan själv räkna ut det beroende på tänkt intensitet och tidsåtgång. Ett jämnt energiintag under hela loppet är ofta nyckeln till en lyckad prestation.

Dags för påfyllning!

Hill Splitter

Gillar du som jag att samla höjdmeter och se hur många höjder eller berg du kan bestiga under ett träningspass? Då kommer du också att gilla funktionen Hill Splitter. Där får du all information du kan önska dig om varenda uppförs- och utförsbacke du passerat. Dels ögonblicklig information när du kämpar i backen beträffande höjd, fart och lutning men efteråt kan du se för varje enskild backe hur långa de var, höjdmeter och hastighet både upp och ner. Perfekt vid backintervaller då du kanske ska ha en progression och springa fortare för varje varv eller för att ha koll på att du har jämn fart.

 

Rutter via Komoot

I appen Komoot gör du rutter som sparas till Polar Flow och synkas till klockan. På så sätt kan du utforska nya platser och få guidning i klockan vilken väg eller stig du ska följa. När du närmar dig startpunkten surrar klockan till och du ser på skärmen åt vilket håll du ska springa och när du närmar dig en korsning surrar klockan ca 30 meter innan du ska svänga av. Klockan visar hela tiden hur lång distans det är kvar till mål.

Grit X har även funktionen Hitta tillbaka som leder dig tillbaka till startpunkten om du kommit vilse. Även utan färdiga rutter kan jag ge mig ut i okänd terräng och vara lugn i att jag hittar tillbaka.

Rutt via Komoot, snart i mål.

Strava Live Segment

Tycker du om att ta Strava segment under din träning? Du kan ladda ner Strava Segment i din närhet så att de kommer upp som förslag när du närmar dig dem under din träningsrunda.

 

Serene

Serene är en vägledd djupandningsövning som under valfritt antal minuter (max 20 min) hjälper dig andas djupt och långsamt för att koppla av i kropp och sinne. Du kan själv ställa in ut- och inandningstid. Klockan vibrerar svagt under inandning och skärmen visar små bubblor som animation.  Jag använder funktionen som nedvarvning efter avslutat träningspass eller för att slappna av när jag ska somna.

Serene, nedvarvningsfunktion

Weather Forecast

Grit X har åtta olika skärmbilder att växla mellan och en av dem visar vädret för två timmar framåt. Klickar du dig vidare får du en noggrann väderprognos för två dygn framåt, perfekt när vi ska planera långpass eller packa för morgondagens äventyr.

 

Puls

Polar Grit X mäter puls på handleden och visar puls och pulszoner under träning. I sammanfattningen efter träningen får du veta hur lång tid du legat i varje pulszon. Jag har tidigare inte brytt mig så mycket om pulszoner men nu förstår jag att jag kan ha stor nytta av att veta hur ansträngande jag ska springa för att träna dels uthållighet och dels snabbhet. Genom ett test i klockan mäter du din vilopuls och får därefter uppskattade pulszoner.

Jag kommer snart att göra ett avancerat löptest på Aktivitus för att lära mig mer om hur jag kan använda pulszonerna för att utvecklas som löpare. Det skriver jag om i ett senare inlägg.

Min högst uppmätta puls, hittills.

Nightly Recharge

Nightly Recharge mäter genom pulsen hur väl du har sovit och hur du har återhämtat dig från tidigare träning. Utifrån din registrerade sömnrytm får du förslag på träning och hur du vid behov kan förbättra din sömn. Sammanfattningen från varje natts sömn är mycket grundlig och informativ.

 

Fit Spark

Fit Spark ger dig dagliga träningsförslag baserat på dina individuella träningsresultat, din sömn och konditionsnivå. Ett första förslag som passar bäst och sedan ytterligare 3 förslag. Träningarna varierar mellan kardio, styrka och stödträning.

Sammanfattning

Multisportklockan Polar Grit X har snabbt blivit en trygg vän att ha med på träning och de virtuella lopp som jag sprungit i vår. Men den hjälper mig även genom att ha koll på sömn och återhämtning, ge träningsförslag och andningsövningar och den funkar lika bra på tuffa löppass som för cross fit-passen inomhus.

Mina 5 favoritfunktioner:

 1. Batteritiden utan tvekan! 40 h med GPS- och pulsmätning, jag känner mig lugn över att klockan kommer att hjälpa mig från start till mål genom alla lopp jag kommer att starta i. Så skönt att slippa oroas över batteritiden.
 2. Multisportklocka! I klockan kan jag spara 20 olika sportprofiler och jag kan ställa in för var och en av dem vad jag vill att klockskärmen ska visa. Jag kan även växla mellan olika sporter under ett och samma träningstillfälle.
 3.  Rutter och Hitta tillbaka-funktionen. Jag älskar att utforska nya områden och med rutter genom Komoot kan jag ge mig ut och upptäcka okända stigar. Skulle jag komma vilse visar Hitta tillbaka-funktionen vägen hem.
 4. FuelWise som påminner om energi och vätska. Jag vet att det är superviktigt, särskilt nu i sommarvärmen, att äta och dricka kontinuerligt men det är så lätt att glömma under långa löpturer. Med en eller två salttabletter i vätskan vet jag dessutom att jag får allt jag behöver för att orka länge.
 5. Pulsmätning och pulszoner. När jag har koll på pulsen kan jag springa med tillräckligt låg ansträngning på de långsamma passen och ta i ordentligt på de snabba, precis så som jag ska för att utvecklas. Sammanfattningen efter genomfört pass visar hur lång tid jag legat i de olika pulszonerna.

Länk till Polar Grit X här.

Länk till användarmanual Polar Grit X här.

Hur klockan känns på armen? Den är superlätt och smidig. Det känns inte konstigt att sova med den och den är aldrig i vägen. Jag har militärgrönt silikonarmband men det finns även mängder av andra snygga armband i olika material och färger att välja till sin klocka.

Lycka till med din träning och hör gärna av dig om du undrar något om Polar Grit X!

Lyckan när det sätts nya rekord 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Förändringar Anna Carlsson
  Läs mer
 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Kan en skada inspirera? Peter Lindquist
  Läs mer
 • Etapp 24:3 på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X