10 månader mot 10 mil

Hur sammanfattar man första månaden med 10 månader mot 10 mil?
Jag blev först väldigt glad och hedrad att få testa detta online coachingprogram från Pace on Earth alldeles gratis.
Så betänk detta när ni läser att jag kanske är aningens färgad i mina åsikter, men jag var också väldigt tydlig att jag kommer vara öppen och ärlig i vad jag skriver vilket inte alls var några problem.

Varför hoppade jag ens på detta kan man undra, men det är inte så konstigt eftersom jag mer och mer gått från att försöka springa snabbt på ”kortare” distanser som 5 och 10 km utan att för den skull bli varken särskilt snabb eller tycka att det var kul. Jag upptäckte runstreak för 546 dagar sedan och fick ett helt nytt lugn, både gällande löpning och i livet i övrigt och jag började också mer och mer fascineras av dessa ultralöpare, vad är det som driver dem? hur fasen klarar dom hålla igång både fysiskt och psykiskt i så oerhört långa lopp både km-mässigt och tidsmässigt. Det längsta jag sprungit tidigare är Axa fjällmaraton på 45 km och då led min kropp på alla tänkbara sätt så det är ju ett ganska stort steg att hoppa upp till 100 km eller till och med 160 km som är mitt huvudsakliga mål.


Det första man får göra innan man ens börjat programmet är att fylla i ett frågeformulär med ganska kluriga men väldigt tänkvärda frågeställningar, jag fick själv en funderare till varför jag springer och vad är mitt mål med löpningen. Jag grävde ganska djupt i mitt inre i mitt svar så jag kan tänka mig att Johnny och Ellen satte kaffet i vrångstrupen då jag öppenhjärtligt berättade om uppväxtmiljöer barnhem på 70-talet och fosterhem efter det. Att man alltid hade en känsla av att aldrig duga, att aldrig hamna i första rummet utan man var alltid det där barnet som fick det som blev över och som inte riktigt hörde hemma någonstans. För att kompensera för detta försökte man på alla sätt vara duktig på allt, för att synas. Det kunde gälla allt från simning, fotboll, Tae Kwon Do, till att dricka sprit och härja på stan, allt ville man bli bäst på men kanske som tur var blev jag inte särskilt bäst på något.

Tillbaka till programmet. Första två veckorna började enligt mig väldigt, väldigt lugnt, men jag förstår att för många som kanske inte tränar varje dag så är det en viss omställning som kanske kräver nån veckas tillvänjning. För mig som kört både runstreak och alternativ träning varje dag under ganska lång tid kändes det först lite för lugnt och jag oroade mig lite för att det kanske inte skulle utmana mig tillräckligt, men någonstans hade jag ändå känslan av att detta är bara för att vagga in oss medverkande i någon slags meditativ fas där vi sakta tar till oss hela filosofin med upplägget.
Själva löpningen är för mig inte så stor skillnad mot hur det varit senaste året, det jag kan sakna är att ta ut mig rejält nån gång ibland men eftersom upplägget är att vänja kroppen på alla sätt med att klara ultralöpning så gäller det ju att vänja muskler och leder vid att kunna hålla igång länge, det gäller att vänja kroppen med att försöka ta bränsle ur lagrat fett istället för kolhydrater och kanske det som kommer bli det allra svåraste för många, att rent psykiskt få hjärnan att vilja fortsätta när det är motigt, tungt, det gör ont och man känns helt utmattad och man har hållit på i många timmar i sträck. Det ska bli riktigt spännande att se hur man själv reagerar på detta.
Jag har ju varit där i andra sammanhang som i det militära men det var ju typ 30 år sedan så man vet ju inte om man fortfarande har den envisheten och viljan längre. Jag har ju dock kört vätternrundan några vändor och sprungit diverse fjällmaror på väldigt dåliga tider men det innebär också att man är igång många timmar så det är ju positivt, jag vet att jag kan hålla på länge.

Det märks nu att programmet börjat växla upp i intensitet och tränad tid och det blir mer och mer utmanande för varje vecka som går, vi har precis fått julis månads schema och jag har skummat igenom det med stor entusiasm. För mig är det är verkligen roligt att följa ett program med ett schema som är så väl uppbyggt, det är hittills en väldigt bra mix mellan olika löpövningar, temapass, funktionell styrka, meditation och en blandning av kortpass, baspass och långpass. Det blir aldrig tråkigt och det verkar väl genomtänkt på alla sätt.
Den största bonusen av alla är att min höft som strulat i över ett år blivit betydligt bättre under denna månad, kanske är det styrketräningen i programmet som gjort underverk 🙂

Mer information om coachingprogrammet finns på Pace On Earths sida 

2 svar till “10 månader mot 10 mil”

 1. Marcus skriver:

  Det kommer att bli jobbigare 🙂 Jag körde själv detta program förra året och jag kan varmt rekommendera det. Jag gillade nog bäst rutinen jag fick till morgon- och styrketräning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Spännande lopp

sön08novalldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27mar10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

sön18apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • 666 The Number Of The Runstreak Fysparet
  Läs mer
 • Vakuum Anna Carlsson
  Läs mer
 • Pannlampan i garderoben Linda Doktar
  Läs mer
 • Upplandsstigar vid Siggefora Tony Hoffstrom
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Aktuella resor

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider

Trailrunning Sweden Store

Hoka One One Rincon 2
Nya Trailskor
1499kr
Salming Trail 6 M Safety Yellow/Navy
Nya Trailskor

1399kr


Suunto 9 All Black
GPS-klocka

4999

3999kr

Salming Elements 3
Trailskor

1249kr

USWE Pace 12L Black/Grey
Löparryggsäck

999kr

FiveFingers V-Trail 2.0 W Black/Yellow
Barfotaskor

1699kr

Enervit Liquid Competition
Energi

45kr

Lumonite Compass R
Pannlampa

1499kr

Icebug Acceleritas8 RB9X M TigerLily/Forest
Trailskor

1389kr

Hoka One One Speedgoat 4 W Sand/Anthracite
Trailskor

1699kr

USWE Nordic 4 White
Löparryggsäck

999kr

Merrell Trail Glove 5 W Aqua

779kr

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X