Långpass på höstfjäll

Egentligen vill jag ligga kvar i sängen, och jag gör det. Länge. Så pass länge att jag börjar tro att jag faktiskt inte kommer att kliva upp. Men så är löparryggan packad. Hux flux. För långpass över fjället, dryga 70 km. Vindjacka, primaloftjacka, långa tights, regnbyxor, extra underställströja, två buffar, liners och skoterhandskar. Godis, gels och sportdryck. Pannlampa. När jag går ut i shorts och t-shirt utan att frysa så känns allt detta en smula overkill, men det är samtidigt bara vikt och jag bär hellre för mycket än för lite. 

Roger kör mig till Katterjokk och världen är slående vacker. Färgerna så klara att om jag inte visste bättre så hade jag trott att de fått en rejäl dos av instagramfilter. Ändå är jag inte helt övertygad om att jag verkligen vill springa och för ett ögonblick önskar jag att jag vore mer konstnärligt lagd och skulle tillbringa dagen vid kanten av Torneträsk och måla istället. Men klockan två på eftermiddagen ger mig iväg. Benen sega, en fot som är lite av ett bihang efter att jag vrickat till den häromdagen. Men de första stegen är alltid värst, första kilometrarna alltid längst. Jag vet det då jag sällan är sugen innan, sällan pigg. Och jag har inte bråttom. När man tränar för backyard behöver man inte ha bråttom, bara göra, fullfölja. 

Det är förvånande grönt vid Katterjaure. Om jag inte visste bättre skulle jag tro att det fortfarande är sommar, men de få vandrare jag möter är dock inte sommarklädda och värmen försvinner när jag ger mig upp i det karga. Som vanligt överraskas jag av vilken fantastisk trail vi ändå har in Sverige. Som jag har på hemmaplan. Inser också att det tekniska stenskravlet kanske inte är ultimat för en sladdrig fot. Kanske inte helt otippat. Men jag tar det lugnt, hittar en lunk där jag gåspringer. Efter ett par timmar är allting stenlandskap. Grått. Ensam i världen och någonstans finner jag en trygghet i den känslan, Av att det är jag och fjället. Jag och evigheten. Eller evigheten och jag. 

Efter några timmar börjar det regna. Passerar Sjangeli, en av de vackraste platserna på jorden. Där vill jag bo. Skoterhandskarna har redan åkt på, likaså underställströjan, jackan och mina två buffar. Benen fryser till is, blir röda. Tänker att det är bra att att den riviga dvärgbjörken inte känns så mycket. Nere vid leden till Unna Allakas tar jag på mig primaloftjacka, regnbyxor och äter upp mitt godis utan att smaka eller tugga. Inte ett klädesplagg har varit överflödigt denna gång, eller jo, de långa tightsen men det beror mest på att mina fingrar inte är i fas att pilla med skosnören. Det är bra att påminnas om att man aldrig kan veta i förväg. 

På väg ner i dalen blickar jag ut över ett brinnande mästerverk. Naturen sjunger på sista versen inför vintern och som den gör det. Jag har varit på många vackra platser men ingenstans känner jag mig så hel och hemma som på fjället. Som att jag är en del, om en så liten, och inte bara betraktare. Det är någonting i vinden, luften, den stora stillheten som raserar alla murar och lämnar mig skyddslös. Sårbar men ändå stark. Fyller mig med en urkraft jag inte kan förklara. Bruset, allt det andra, allt det som tar plats men som egentligen inte är viktigt, försvinner. Jag kan släppa garden utan att någon dömer, utan att jag dömer mig själv och jag kan känna mitt innersta tydligt. Förstår ni? Förstår jag? Allting kanske inte alltid behöver förklaras. 

Det börjar bli dunkelt och slutar regna. Jag har tagit fram pannlampan men ännu inte slagit på den. Jag springer som på slutet av första gången jag sprang en ultra, Ler, vad annat kan jag göra? Kantigt och stolpigt men ändå framåt. Slår på pannlampan och inser att det var länge sedan jag sprang i mörker utan att det låg snö på marken. Utan frost i träden. Det är annorlunda, jag hade glömt. Visste inte att jag saknat. Det är ungefär 25 kilometer kvar hem. Kilometrarna går lika långsamt som tiden går fort. I brist på ljus blir alla ljud tydligare. Ripornas kuttrande. Prasslet i fjällbjörkarna. Två ripor sitter på stigen och stirrar på mig, undrar förmodligen var det skarpa ljuset kommer ifrån. Jag berättar att det kommer ifrån mig och de nickar och flyger iväg. Nåja, iväg flyger de åtminstone. Strax ser jag ytterligare två par ögon längre fram och undrar om det möjligen är tältare. Vanskapta i så fall, med långt mellan ögonen. Det är såklart renar och när jag vänder blicken åt sidan lyser ytterligare ett 30-tal ögonpar i mörkret. “Hej, hej”. De svarar inte, bara fortsätter betrakta mig medan jag passerar. 

Abiskojaure. Då är jag hemma. Tänk att jag alltid får den känslan här, trots att fortfarande är över en timme kvar. Det är farligt för att se slutet tenderar att bryta trancen och tidlösheten. Den här gången gör det inte så mycket. Jag behöver inte pressa på och har egentligen inte brådska hem. Det är ganska bra som det är. Förutom att jag är jäkligt sugen på en macka. Himlen har börjat klarna upp och stjärnorna får mig att tänka på de gamla grekerna. Trots att de förmodligen aldrig studerade stjärnor från fjället. Får mig att tänka på alla människor innan mig som tittat på samma bilder, ser samma bilder just nu, och det inger en känsla av trygghet och gemenskap. Jag som är en ensamvarg. Men att titta på stjärnor på avstånd tillsammans med andra verkar vara ett vinnande koncept. 

Med några kilometer kvar blir jag tvungen att släcka lampan och bara stå i mörkret en stund. Miss Aurora har kommit på besök och som hon dansar. Med slöjor av grönt och rosa fyller hon himmelen. Magi, som att en fe viftar med sin trollstav. Och kanske är det det hon gör. Sista kilometern hem går lika tungt som den första, men inte tyngre och jag känner tacksamhet gentemot min kropp. För att den bär mig och för allt den låter mig uppleva. För att jag kan lita på att den kan även när det inte går lätt eller fort. Det är bara knappen där längst upp det är fel på ibland. 

Om en månad ska jag återigen springa backyard. Den fysiska träningen är egentligen klar, behöver bara underhållas, sen är jag redo att springa långt. Men jag behöver hitta den där strömbrytaren till den där knappen däruppe, stänga av. Bara göra. Lära mig att vara i nuet och ingen annanstans. Nuet är för det mesta uthärdligt, ibland för att valen inte är så många. Det är tanken på vad som komma skall som ibland stjälper en. Rädslan för att det ska fortsätta vara jobbigt under lång tid. Backyard är ganska mycket som livet. Kanske är det därför jag återkommer till den här tävlingsformen trots att jag säger att den inte är någonting för mig? För att jag lär mig? Eller kanske för att jag inte lär mig?

2 svar till “Långpass på höstfjäll”

 1. Thomas skriver:

  Fint skrivet Anna🙏🏽

 2. Laila skriver:

  Inspirerande!!! 👍👍

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

Född: 1985

Kontakt: [email protected]

Mål: Att springa längre och snabbare och ha så roligt som möjligt längs vägen.

Motto: Det går aldrig som man tänkt sig men det blir bra ändå!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Långpass på höstfjäll Anna Carlsson
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Kan en skada inspirera? Peter Lindquist
  Läs mer
 • Etapp 24:3 på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X