Back to backyard

Viker dukar till eldens sprakande. Travar i linneskåpet. Textilierna verkar aldrig ta slut och själv kan jag inte förmå mig att sluta. Dras till dukarna, kökshanddukarna, lakanen. De gamla hantverken. Och finner ett lugn i att passa hörnen mot varandra, lägga dem på rätt plats. Repetitivt. Meditativt.  Repetitivt, meditativt eller tråkigt, frustrerande och jobbigt? Om ...

Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

Kontakt: [email protected]

Mål: Att springa längre och snabbare och ha så roligt som möjligt längs vägen.

Motto: Det går aldrig som man tänkt sig men det blir bra ändå!

Viker dukar till eldens sprakande. Travar i linneskåpet. Textilierna verkar aldrig ta slut och själv kan jag inte förmå mig att sluta. Dras till dukarna, kökshanddukarna, lakanen. De gamla hantverken. Och finner ett lugn i att passa hörnen mot varandra, lägga dem på rätt plats. Repetitivt. Meditativt. 

Repetitivt, meditativt eller tråkigt, frustrerande och jobbigt? Om knappt en vecka springer jag Big Dogs Backyard Ultra Satellite World Championship (jag kommer fortfarande inte ihåg namnet utantill). På startlinjen finner jag både gamla bekantskaper samt några nya, och jag ser verkligen fram emot att spendera många timmar tillsammans med detta gäng. Det var också i Älvdalen den här “avstickaren” in på backyard började för knappt ett och ett halvt år sedan. Den gången sprang jag 34 varv och lutade mig sedan tillbaka mot att jag var där för att se och lära och att jag hade TDS som huvudmål ett par månader senare. Den här gången åker jag varken för att se, lära eller sätta distansrekord - även om jag såklart hoppas att det kommer på köpet. 

Har jag blivit en bättre löpare på den här tiden? Det är svårt att säga, men jag inbillar mig åtminstone att jag blivit snäppet klokare. Med ytterligare två backyards i bagaget, en på Laz bakgård i Tennessee och en på min egen bakgård ute på Torneträsks is, så börjar jag även få lite bättre hum om vad den här tävlingsformen handlar om. Jag har sagt att backyard inte är min grej, men ändå är det någonting i konceptet som drar i mig, kanske det faktum att det handlar mer om att kontrollera sina tankar än om att springa. Själv har jag blivit bättre för varje gång jag försökt, men aldrig blivit riktigt bra. Inte top notch. Och jag har sprungit vårdslöst, kaxigt om man så vill. Eller fegt. För jag fruktar den där riktiga långsamheten, vad som händer om jag inte leker, om jag inte sätter upp små tävlingar längs med vägen. Och det funkar ju - om man vill springa 34, 37 eller 45 varv. Men bortom det? 

Det vore lögn att påstå att jag inte gruvar mig inför nästa helg. Jag vet att det kommer bli trevligt, roligt men framför allt alldeles alldeles fruktansvärt. Min komfortzon vad det gäller löpning är ganska stor och jag går väldigt sällan utanför, men den här gången ska jag försöka. Det är mitt enda mål. Att lämna det där jäkla bekväma. Att ta mig till ett stadie där jag till sist inte har kontroll längre, förutom på en fot framför den andra. Hur gör man det? Jag har ingen aning, men jag vet att jag är ute efter en känsla. En kartong. Min kartong där jag får vara ifred och allt det där andra bara är lätt bakgrundsbrus, om ens det. Jag ser fram emot att få krypa in inom fyra väggar, enkelheten, och att hålla fokus på en sak. Med gott samvete strunta i precis allting annat än exakt det som pågår just nu. Tappa tiden. 

Jag vet, ni är säkert mer intresserade av det praktiska såsom varvtider, energi, med mera. Det finns en plan och den går rätt och slätt ut på att inte springa något varv snabbare än 45 minuter. Det finns inget syfte i sig att sitta och bli stel och jag det som jag ska göra i depån hinner jag utan att stressa göra på 15 minuter, eller 5. 2,5 dl Umara sportdryck per timme som bas och sen fyller jag på med cola, juice, vatten, resorb när det behövs. Något litet med energi (ex en gel, smågodis, en halv bar) varje timme och sen en mindre måltid var fjärde timme förutom på natten. Ju mer energi som går att pytsa i utan att magen kraschar desto bättre. Fördelen med backyard är ju att man håller en rätt låg ansträngningsnivå och magen har tid att jobba också. Sen en salttablett var tredje timme (det kommer inte vara så varmt så att svett borde inte vara något problem) och förmodligen en jäkla massa koffein på slutet när det bara gäller att pressa ut så många varv som möjligt. Jag har som mål att sova fem minuter varje varvning men jag vet sen innan att det är svårt. Kanske kommer det bli lättare om vi håller på längre än jag hittills gjort. Jag och Roger kommer att ha ett eget tält med en tältsäng, främst till våra stackars fyrbenta vänner som tvingas med på alla galenskaper, men jag hoppas att det även hjälper mig att slappna av i depån och inte vimsa omkring så mycket. Min största farhåga just nu är en höft (dessa eviga problembarn) som inte är helt nöjd med allt det platta men ofta så är det ju så att krämpor “ger upp” när man sprungit ett tag och ersätts av nya. 

Den här veckan fortsätter vi trava, jag och Scout. Dukar, stolar och tillsammans på stigarna. Smygande och utan ansträngning. Jag längtar efter att springa med hela kroppen och göra av med energi istället för att vara så ekonomisk som möjligt men det kommer ju en tid efter detta. En tid med snöpuls, backar och brinnande lår. Ja, den tiden kommer utan att jag behöver längta.

Bilden kan innehålla: himmel, moln, berg, utomhus och natur

Från en annan backyard, foto Emil Sergel.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Senaste blogginläggen

 • Att börja om från början Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Ultralöparens bön Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Val d'Aran 2021 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Felspringspolitik. Och en terapeutisk rapport från Mora Trail Andreas Lundblad
  Läs mer
 • En tidig DNS Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Äntligen swimrunlopp igen Linda Doktar
  Läs mer
 • Äntligen riktig tävling igen! Racerapport Skatås Ryggar 2021 Peter Lindquist
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Två av oss från Stockholm Trail Crew turistade Sandhamn idag och testade på Coasteringvarianten som Göran tipsat om. Vackert och härligt sätt att träna på om än dock lite farligt på de hala klipporna. Tagga gärna med #stockholmtrailcoastering om ni också testar under sommarn 🙂
#stockholmtrailcoastering
#stockholmtrail
#trailrunningsweden
#löplabbet
...

I dag är det återhämtningsdag och #löparvila efter en jobbig natt 🌛med armen 💪som var allt annat än stark pga såret som krävde tryckförband. Inte mycket att göra åt men 71 min #powerwalk🚶‍♀️ efter besök hos distriktssköterska kan man ju alltid klara av. Besök hos hästarna 🐴🐎 som är tillbaka i sina hagar går också bra. Imorgon blir det löprunda 🏃‍♀️ hoppas jag men först ska jag och sonen gratta maken 👱‍♂️på hans födelsedag 🎉🎈☕🎁.

#wewill #sommarlöpning #löpningärlivet #löpningföralla #springandetjejer #springsnyggt #springa #löparglädje #instarunner #motivation #jagspringer #jagärenlöpare #löpningärkul #löpare #löprunda #träningsglädje #träningsmotivation #trailrunning #trailrunningsweden #lonesomerunners #älskarlöpning #womenrunners #stressrelief #loverunning #stressmanagement #fitbit #midnattsloppet
...

Yesterday’s 3h long run - Usually I feel fine during my long runs but the last hour I felt nauseous, so I got some adjusting to do when it comes to my energy plan ahead of the race.
Still got a couple of long runs left before the race to try things out ✌️
.
.
.
.
#blioslagbar #idrefjällmaraton #paceonearth #10månadermot10mil #ultrarunning #run #running #trail #trailrunning #trailrunningsweden #runnersofinstagram #instarunners #älskalöpning #longrunsunday
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

1 month ago

Hur tänker ni kring detta med att ha med sig mat och vatten ut i spåret?
Har ni alltid med er, eller har ni någon gräns på hur passet ska vara innan ni tar med er det ena eller andra?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Har för det mesta inget med, men nu när det är så varmt så har jag med mig dryck. Om pass beräknas bli bortåt två timmar eller mer så har jag med mig både något ätbart och dryck.

Planerar lika som Annika men för nya sträckor kollar jag alltid kartan för att se hur kuperad sträckan är.

Har alltid vatten med mig, i min väst ligger alltid några nötcreme + druvsocker.

Gillar att ha vatten. Har ändå alltid väst för nycklar, telefon, extra tröja etc. Brukar däremot anpassa mängden vatten utifrån väder och sträcka. Springer aldrig så långt (Max 15-20km) så jag behöver ingen mat på vägen. Är sugen på att testa hur kroppen skulle reagera på ”mat” så kommer nog prova inom kort ☺️

Beror på temperatur, längd och typ av löpning. En mils mysrunda i 15 graders värme klarar man sig bra utan vatten. Två timmar kuperat i 27 grader klarar jag mig absolut inte utan en massa vätska.

Jag har order att ha sportdryck med på alla pass över 45 min. Jag har behov av kalorierna, men det ska vara sportdryck med elektrolyter. På varma dagar, typ +18°C eller varmare har jag "order" från idrottsnutritionist att alltid ha med mig sportdryck. Nästan alltid med en kapsel BCAA i sportdrycken. Alltid proteindryck efteråt, återigen pga att jag annars får brist så är det proteindryck med kolhydrater också. På långa pass tar jag gärna salttabletter också.

Jag har alltid med mig vatten.och salttabletter samt druvsocker, även om jag bara ska ta en kortis på ett par kilometer. Jag är ständigt törstig och blir torr i munnen. De flesta jag möter då jag joggar har ingen vätskeväst med. Jag måste ha vatten. Ev pga astma, jag vet inte. På planerade längre turer, över milen har jag umaras sprortdrycker med, för kolhydrater och salter. Hamnar ofta på ställen jag inte riktigt planerat för innan då jag improviserar färdvägen medan jag springer. Kan ibland bli längre sträckor och jobbigare terräng än jag tänkt innan jag far ut. Har hänt att vattnet tagit slut mitt ute i skogen med okänd sträcka hem, hamnar man så är vatten, kolhydrater & salt bra att ha så man tänker klarare Har klarat mig hem hittills, men turen blir ju roligare om man inte får slut på energi mitt i ingenstans. Men som jag skrev från början, jag behöver dricka även vid ett pass på bara ett par kilometer, man är olika, känner inte till någon annan som tar med sig och dricker upp 5 dl vatten på ett par kilometers joggingtur. Eftersom jag inte tror det handlar om vätskebrist har jag kommit på att spara vatten genom att ha med tuggummi samt plocka och tugga på saker som finns i naturen, ex granskott på våren, björklöv, ängsgräs och harsyra.

2 days ago

Hej! Any tips for websites where you can buy Topo shoes here in Sweden?
Tack!
... Se merSe mindre

3 days ago

Tips på bra löparslingor i Lindvallen? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Fjället såklart!🔝

Massor! Allt beror på hur långt och brant du vill ha det.

Fjällmarabanorna 10k, 21k o 42k är fint uppmärkta 👍

Ett tips är att använda heatmaps på strava, där kan du enkelt rita egna kartor utifrån där andra sprungit ofta, inte bara i Lindvallen men överallt, och du ser längd och höjdmeter i takt med att du ritar 👍🏻 (kräver premium, men ca 500 per år). Det i kombination med WorkOutDoors app på Apple Watch ger dig också rutten utmärkt på en karta på armen med varning när du lämnar rutten. Gör att du kan springa på nya ställen utan risk att hamna fel varje gång. Magiskt bra

1 week ago

Skor 👟 fråga till er alla ni kunniga. Jag har varit i flera butiker och blir inte klok på vad jag skall ha. Utbudet i Mora räcker inte till och kanske ni kan hjälpa mig. Jag älskar lättvikt skor och snabba temposkor. MEN eftersom jag springer mest skog så går de sönder och alla andra jag testar upplevs klumpiga och inte alls den känslan jag är ute efter. Finns de någon trail skor som ni kan rekommendera om ni är som mig? Skall tillägga att jag springer mest Stig och inte offroad. 😄 ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag springer trail i Saucony Peregrine, funkar fint och är lätta 😊

Inov-8 x-talon 200

Säger också Inov-8 👍😁.

Snabba trailskor: Adidas Terrex Speed Ultra. Fin kombo av lätt och snabbt men med skydd för trail. 🧨🔥

New balance summit. Prisvärda och sköna enligt mig

Inov8 x-talon 215. Grym känsla, håller för allt!

Jag gillar Salomon sense ride. Supersköna🥰

Inov-8 MUDCLAW 300 är mina fotkompisar. 🏃‍♂️

Bästa skorna jag haft någonsin för kortare turer (under 12km) och för kortare tävlingar är VJ XTRM. 260g ca på mina 42,5or och ett grepp som är så sjukt överlägset allt annat jag provat. Tyvärr, efter att jag fått uppleva det greppet, så är det många andra märken och skor som plötsligt känns kassa, särskilt på blöta stenar, spångar mm. Salomon, Salming, Altra, Inov8, rubbet har fått lägre betyg av mig nu sedan jag kört ett par VJ-skor. Nu börjar mina sjunga på sista versen, så jag ska beställa ett nytt par och det är första gången någonsin jag köper exakt samma sko en gång till.... mvh #greppfrälst

Altra mt king 2, sitter som en smäck 👍

Saucony Mad River 🙌

Hoka one one speedgoat alla dagar i veckan

Altra superior är riktigt fina om man gillar bred tåbox och nolldrop. Känns som att springa i en mockasin.

Följer:)

Altra Superior 👌

Salomon Greyhound?

Kika in Merell om du gillar lättare skor, själv kör jag primärt Altra (0 drop å bred tåbox) eller JoeNimble för minimalistskor

Altra

Arc'teryx Norvan SL

The Running Company Älvdalen har Hoka skor och många olika trail skor i Hoka modellen 🙂 jag själv gillar speedgoat men de har andra ”snabba” trail skor. Även löpband där du kan prova skorna

La Sportiva Helios 3 är lätta, tunna och hållbara, liksom La Sportiva Lycan2 (något mer stabila och dämpade). Gillar du nolldrop rekommenderar jag Altra Lone Peak 5 för dig. Alla dessa har tunnare sula än Speedgoat 4 (som jag gillar mkt).

Merrell Trail Glove! 👍

Lasportivas jackal är mitt förstahands val till stigar, sköna och tåliga, bra dämpning, känns ok även om de blir våta. Använder även Lasportivas bushido, de är lite smalare passform än jackal lätta, snabba & drar inte åt sig vatten kännbart, precis som jackal. De går inte sönder lätt, dem använder jag mest vid stig/offroad. Använder dock andra innersulor än de som satt i skorna.

Jag har 2 lätta skor: salomon s-lab sense som är superlätta och sitter som en smäck på foten. Sen har jag salming elements som är supersköna OCH lätta. Så jag kan rekommendera båda väldigt mycket!

Jag har köpt mitt andra par speedgoat och springer med dom på allt underlag. Har haft två asfaltskor från Hoka och ett par trail från Hoka goretex iinnan jag valde speedgoat. Så kör numera bara hoka. Finns inga bättre och den marginella viktskillnaden känns inte om du inte är väldigt kräsen. Jag behöver dämpningen på alla underlag så jag kan bara varmt rekommendera dom 🤩

View more comments

1 week ago

Har haft mina hoka- skor på mig när jag tog 50 km (10 grader ute) utan problem. I går var skorna på mellan Evertsberg- Mora där jag kände att allt inte stod rätt till vid Hökberg. Väl efter avklarade 44 km och vid portalen i Mora förstod jag att jag nog måste hitta andra skor. Det var 90% grus sträckan. Mellan sälen och Evertsberg hade jag altra- skor. Tror att det är bra att byta till skor med dämpning när det är hårt underlag km efter km. Vad gör jag åt blåsorna under, i fotsulorna och vad finns det för tipps man kan få för att inte få blåsor? ... Se merSe mindre

Har haft mina hoka- skor på mig när jag tog 50 km (10 grader ute) utan problem. I går var skorna på mellan Evertsberg- Mora där jag kände att allt inte stod rätt till vid Hökberg. Väl efter avklarade 44 km och vid portalen i Mora förstod jag att jag nog måste hitta andra skor. Det var 90% grus sträckan. Mellan sälen och Evertsberg hade jag altra- skor. Tror att det är bra att byta till skor med dämpning när det är hårt underlag km efter km. Vad gör jag åt blåsorna under, i fotsulorna och vad finns det för tipps man kan få för att inte få blåsor?

Kommentarer på Facebook

Otroligt att du klarat dej så bra annars 👍😊 Tror att värmen hjälper till. Fötterna sväller mer i värme. Då blir det trångare i skona. Tycker du verkar ha bra skor om du klarat dej så bra tidigare.

Ser ut som tryckblåsor efter många steg mer än skavsårsblåsor. Har också fått det ibland på längre lopp. Vet inte om man kan göra så mycket 🤷‍♂️ Gel kuddar i skorna kanske ? Mot "vanliga" skavsår och blåsor säger många att dubbla strumpor funkar

Om du gillar Altra så är Olympus 4 riktigt bra alternativ till Speed goat. Fungerar bra både på asfalt och stig

Mmmm förklara varför man får tryckblåsor, då kanske man oxå hittar en lösning 😝

Har du fått blåsorna av smågrus i skorna eller är skorna trånga där fram ? :)

Nej, ingetdera....kan vicka på tårna fram och Ch snörar på dem bra vid vristen. Har funkat bra för det mesta men har ett par andra skor ( icebug) som jag fått liknande om jag springer mer än 20 km.

Mina fötter uppvisar rejäla sprickor precis efter långa turer där nu blåsorna dykt upp....kan det ha ett samband?

Finns skavsårs plåster som man kan ha just under tramdynan, fick samma problem då jag sprang långt . Tror de kom från friktion mellan strumpa och skor

This has happened to me with shoes that were slightly too big and my foot slid around in the shoe too much

Strumpa...viktigt..

Tips!https://open.spotify.com/episode/3NtNQs8tkbHMU0pMW0I5LW?si=uhd-Z6EKQrqyZwsioFodoA&utm_source=copy-link&dl_branch=1

View more comments

1 week ago

Finns det fler som har problem med nedsjunket fotvalv framtill? Jag har fått specialgjorda iläggssulor och nu är det också dags för nya skor.

Har idag Saucony peregrin som är sååå bra pga att de är så vattenavstötande t ex.

Men finns det andra rekommendationer på skor som är vattenavstötande och har bra grepp - samtidigt som de är bra med min fot problematik?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Ett tips är att kolla in fotanders på Instagram. Han delar med sig av många tips på att stärka upp fötterna. Grannen har haft liknande problem och alltid sprungit med inlägg. Dock så har han kunnat skippa dessa när han började springa med noll drop skor (Altra Olympus 4)

Lyssna på maraton podden med "fot Anders" Nordström! Tror många kommer att få sig en tankeställare

Tack Niclas Brunnberg för tipset att lyssna på Maratonpodden. Avsnittet med "fot-Anders" var intressant podcasts.nu/avsnitt/maratonpodden/219-fot-anders-nordstrom-darfor-sabbar-loparskorna-din-lopning-...

2 weeks ago

Söker tips på kalfjällslöpning för turer på 12-35 km! Om allt går som det ska, så drar jag med mig årets jobbigaste kattunge Ziggy som tror sig ha makten att rubba jorden ur sin axel.. Försöker få till en tur med äventyrsvanen norröver och vill kunna parkera vanen och dra ut på ett par timmars go fjällöpning på kalfjäll. Gör inget om det tar 45 min att löpa upp på kalfjäll, men typ parkering 35-45 min från kalfjäll och goa springleder? Idre har jag koll på och även Helags/fältjägaren samt klassiska Jämtlandstriangeln. Tar tacksamt emot tips på stökig, brutal, älskvärd och härlig löpning på kalfjäll! ... Se merSe mindre

Söker tips på kalfjällslöpning för turer på 12-35 km! Om allt går som det ska, så drar jag med mig årets jobbigaste kattunge Ziggy som tror sig ha makten att rubba jorden ur sin axel.. Försöker få till en tur med äventyrsvanen norröver och vill kunna parkera vanen och dra ut på ett par timmars go fjällöpning på kalfjäll. Gör inget om det tar 45 min att löpa upp på kalfjäll, men typ parkering 35-45 min från kalfjäll och goa springleder? Idre har jag koll på och även Helags/fältjägaren samt klassiska Jämtlandstriangeln. Tar tacksamt emot tips på stökig, brutal, älskvärd och härlig löpning på kalfjäll!

Kommentarer på Facebook

Kolla Fjällmaratonlederna mellan Vålådalen och Trillevallen! Riktigt fina leder enligt mig ☺️

Grövelsjöfjällen ...oändliga möjligheter...

2 weeks ago

Tar tacksamt emot tips på goa trailrundor i Halmstad, gärna i närheten av Östra stranden 😀 ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Svårt med trail inne i Halmstad. Prins Bertils Stig är väldigt fin att springa men det är också grusväg och asfalt på den. Sen finns det mycket stigar uppe på galgberget. Man kan springa längs ån som går ut till Snöstorp också. Mitt bästa tips är annars att ta sig ut till Biskopstorps naturreservat.

Annie Bäck kolla med ”Curremus” på Insta! Han vet. 👌🙌

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

En av Sveriges mest meriterade löpare, @idanilssi är tillbaka efter långdragna skadebekymmer. https://trailrunningsweden.se/2021/07/19/ida-nilsson-jag-orkar-vara-trott-lange/

Löpargruppen i Göteborg-Härryda - vilken dundersuccé. Fullbokad inför hösten med 50 löpare på nån timme. https://trailrunningsweden.se/lopargrupper/goteborg-harryda/

Fem tjejer tycker till om nya MOAB FLIGHT från Merrell. https://trailrunningsweden.se/2021/06/10/moab-flight/

Intervju med Sebastian Ljungdahl. https://trailrunningsweden.se/2021/06/04/fran-oldrickare-till-skyrunner/

Jämn kamp mellan Fredrik Bakkman och Sebastian Ljungdahl i @skatasryggar . Karin Nilsson vann damklassen.

Efter positiva besked kring höstens motionslopp har det lagts till många spännande lopp i Trailkalendern. https://trailrunningsweden.se/trailkalendern

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X