Back to backyard

Viker dukar till eldens sprakande. Travar i linneskåpet. Textilierna verkar aldrig ta slut och själv kan jag inte förmå mig att sluta. Dras till dukarna, kökshanddukarna, lakanen. De gamla hantverken. Och finner ett lugn i att passa hörnen mot varandra, lägga dem på rätt plats. Repetitivt. Meditativt. 

Repetitivt, meditativt eller tråkigt, frustrerande och jobbigt? Om knappt en vecka springer jag Big Dogs Backyard Ultra Satellite World Championship (jag kommer fortfarande inte ihåg namnet utantill). På startlinjen finner jag både gamla bekantskaper samt några nya, och jag ser verkligen fram emot att spendera många timmar tillsammans med detta gäng. Det var också i Älvdalen den här “avstickaren” in på backyard började för knappt ett och ett halvt år sedan. Den gången sprang jag 34 varv och lutade mig sedan tillbaka mot att jag var där för att se och lära och att jag hade TDS som huvudmål ett par månader senare. Den här gången åker jag varken för att se, lära eller sätta distansrekord – även om jag såklart hoppas att det kommer på köpet. 

Har jag blivit en bättre löpare på den här tiden? Det är svårt att säga, men jag inbillar mig åtminstone att jag blivit snäppet klokare. Med ytterligare två backyards i bagaget, en på Laz bakgård i Tennessee och en på min egen bakgård ute på Torneträsks is, så börjar jag även få lite bättre hum om vad den här tävlingsformen handlar om. Jag har sagt att backyard inte är min grej, men ändå är det någonting i konceptet som drar i mig, kanske det faktum att det handlar mer om att kontrollera sina tankar än om att springa. Själv har jag blivit bättre för varje gång jag försökt, men aldrig blivit riktigt bra. Inte top notch. Och jag har sprungit vårdslöst, kaxigt om man så vill. Eller fegt. För jag fruktar den där riktiga långsamheten, vad som händer om jag inte leker, om jag inte sätter upp små tävlingar längs med vägen. Och det funkar ju – om man vill springa 34, 37 eller 45 varv. Men bortom det? 

Det vore lögn att påstå att jag inte gruvar mig inför nästa helg. Jag vet att det kommer bli trevligt, roligt men framför allt alldeles alldeles fruktansvärt. Min komfortzon vad det gäller löpning är ganska stor och jag går väldigt sällan utanför, men den här gången ska jag försöka. Det är mitt enda mål. Att lämna det där jäkla bekväma. Att ta mig till ett stadie där jag till sist inte har kontroll längre, förutom på en fot framför den andra. Hur gör man det? Jag har ingen aning, men jag vet att jag är ute efter en känsla. En kartong. Min kartong där jag får vara ifred och allt det där andra bara är lätt bakgrundsbrus, om ens det. Jag ser fram emot att få krypa in inom fyra väggar, enkelheten, och att hålla fokus på en sak. Med gott samvete strunta i precis allting annat än exakt det som pågår just nu. Tappa tiden. 

Jag vet, ni är säkert mer intresserade av det praktiska såsom varvtider, energi, med mera. Det finns en plan och den går rätt och slätt ut på att inte springa något varv snabbare än 45 minuter. Det finns inget syfte i sig att sitta och bli stel och jag det som jag ska göra i depån hinner jag utan att stressa göra på 15 minuter, eller 5. 2,5 dl Umara sportdryck per timme som bas och sen fyller jag på med cola, juice, vatten, resorb när det behövs. Något litet med energi (ex en gel, smågodis, en halv bar) varje timme och sen en mindre måltid var fjärde timme förutom på natten. Ju mer energi som går att pytsa i utan att magen kraschar desto bättre. Fördelen med backyard är ju att man håller en rätt låg ansträngningsnivå och magen har tid att jobba också. Sen en salttablett var tredje timme (det kommer inte vara så varmt så att svett borde inte vara något problem) och förmodligen en jäkla massa koffein på slutet när det bara gäller att pressa ut så många varv som möjligt. Jag har som mål att sova fem minuter varje varvning men jag vet sen innan att det är svårt. Kanske kommer det bli lättare om vi håller på längre än jag hittills gjort. Jag och Roger kommer att ha ett eget tält med en tältsäng, främst till våra stackars fyrbenta vänner som tvingas med på alla galenskaper, men jag hoppas att det även hjälper mig att slappna av i depån och inte vimsa omkring så mycket. Min största farhåga just nu är en höft (dessa eviga problembarn) som inte är helt nöjd med allt det platta men ofta så är det ju så att krämpor “ger upp” när man sprungit ett tag och ersätts av nya. 

Den här veckan fortsätter vi trava, jag och Scout. Dukar, stolar och tillsammans på stigarna. Smygande och utan ansträngning. Jag längtar efter att springa med hela kroppen och göra av med energi istället för att vara så ekonomisk som möjligt men det kommer ju en tid efter detta. En tid med snöpuls, backar och brinnande lår. Ja, den tiden kommer utan att jag behöver längta.

Bilden kan innehålla: himmel, moln, berg, utomhus och natur

Från en annan backyard, foto Emil Sergel.

Ett svar till “Back to backyard”

 1. Youssef skriver:

  Jag ser verkligen fram emot att följa upp dig och hela tävlingen… Stort lycka till önskar jag dig. Jag blev alltid så himla glad när jag läser din blogg, massa känslor varje gång 😍. Du kommer att klara dina mål, jag tror på dig 💖

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

Född: 1985

Kontakt: [email protected]

Mål: Att springa längre och snabbare och ha så roligt som möjligt längs vägen.

Motto: Det går aldrig som man tänkt sig men det blir bra ändå!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön08novalldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • PB vecka! Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Höststigar Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Back to backyard Anna Carlsson
  Läs mer
 • En maxad fjällhelg Bröderna Backa
  Läs mer
 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Kan en skada inspirera? Peter Lindquist
  Läs mer
 • Etapp 24:3 på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X