Isaberg - aktiviteter och träning för hela familjen

I samarbete med Isaberg bodde jag och min man där ett par dagar för att träna och uppleva en del av vad anläggningen har att erbjuda. För några år...

12 november, 2020 |
Isaberg

I samarbete med Isaberg bodde jag och min man där ett par dagar för att träna och uppleva en del av vad anläggningen har att erbjuda. För några år sedan när var vi på semester i närheten tog vi med mtb-cyklarna och testade deras mtb-banor och leder. Jag minns att jag blev överraskad över hur mycket det fanns att göra och hur lite vi hann på vårt korta besök. Därför var det med stor förväntan som jag åkte dit igen, nu för att få längre tid att utforska området.

Isaberg ligger i  Småland i Hestra nära Gislaved med flera slalombackar i sluttningarna bakom och den lilla sjön Agnsjön framför. Det finns stugor av olika storlek, hotellboende och camping, restauranger och kiosker. Vi bodde i en liten men väldigt mysig och välplanerad stuga i området Ekorren, nära till reception och restaurang och med mtb-spår och hinderbana bakom knuten.

Isaberg, ett aktivitetscentrum för hela familjen.

Vi packade med oss mtb cyklar, löparskor och jag tog även med våtdräkt ifall det skulle bli möjlighet för sim i sjön och vi bokade bastuflotten i förväg. Några dagar utan våra ungdomar med bara vår egen träning i fokus, en ny upplevelse för oss.

Ett par dagar med fokus på egen träning, hur underbart?

Från Göteborg är det bara 1,5 h bilresa till Isaberg, snabbt och enkelt.

Mtb-leder och Bike Park

När vi installerat oss i stugan drog vi på träningskläderna och tog cyklarna för en tur på de närmsta mtb banorna. Jättefina skogsstigar och iordningställda banor som slingrar upp och ner längs bergssluttningen. Det finns mängder av leder med olika svårighetsgrad och olika längd, du väljer vad som passar dig bäst. Lång och enkel cykling eller tuff och teknisk? Har man inte egna cyklar går det såklart att hyra och att gå mtb-kurs.

Rodelbanan

Vi kollade in den nya rodelbanan och åkte ett par åk i den. Wow, det var som en riktig berg och dalbana! Eftersom det är bromsar på kälken bestämmer du farten själv, när den fick hög fart kittlade det i magen i de doserade kurvorna! En riktigt häftig upplevelse!

Rodelbanan, tjohoo!

Hinderbanan

Vidare till Hinderbanan! 16 hinder på 1,2 km med en fin blandning av både väldigt, väldigt svåra och riktigt enkla hinder. Klättra upp och ned i nät, springa upp på ramp, monkeybar, balansstänger, ninja steps och romerska ringar...det var en bra blandning där vi klarade av de flesta men jag förstår också vad jag behöver träna på för att klara fler, grepp- och armstyrka.

Oj så vingligt! Men om jag spände kroppen och lutade mig mot det övre repet var det lättare att hålla balansen och gå framåt.

Ringarna var absolut svårast! På Isabergs hemsida finns filmer på varje hinder och hur de ska forceras, bra tips! (Länk till filmerna här.) Hinderbanan är en aktivitet som passar hela familjen där även yngre barn kan klara några hinder och de mest vältränade tonåringar hittar sina utmaningar. Några av hindren som jag tyckte var läskiga första gången jag testade kunde jag komma tillbaka till senare och klara av utan höjdpirr i magen, träning ger färdighet.

Nätet. Läskigt först att klättra över till andra sidan, men efter lite övning gick det smidigt.

Traillöpning

Nästa dag som var blåsig och riktigt höstkall tog vi på oss löparkläderna, packade löparryggan med bananer och vatten och besåg de närmsta lederna för vandring/traillöpning. Vi började med Jättestigen, en kort led, bara 2,8 km, men med 155 hm.

Jättestigen

Hög puls utlovades, och så blev det! Spännande klättring genom en smal, brant klippskreva upp till toppen och det gamla utkikstornet och sedan härlig löpning genom skidområdet och nedför serpetinbackar tillbaka till Isabergs aktivitetscentrum.

Vem blir inte sugen på en tur här?

Vi fortsatte löpturen ner till sjön, till den fina sandstranden med badplats och kajakuthyrning och längs den lilla Sjöstigen runt en udde och vidare på mtb-stigar söderut längs sjön. Fina stigar genom lingonris och över bergsknallar täckta av vitmossa, väldigt lätt och skön löpning.

Skön löpning längs sjön.

Jag tittade på kartan och letade efter enklare cykling och fastnade för Ettöleden till Isabergs Golfbana. Egentligen är det en vandringsled men det gick bra att cykla den, det var inte många vandrare ute denna blåsiga höstdag. På några partier med mycket rötter och stenar i nedförsbacke ledde jag cykeln. En del av leden gick genom hagar med gult gräs och gula löv och jag fick en riktigt skön naturupplevelse av hösten.

Ettöleden, en jättefin vandringsled

Bastuflotte

På kvällen hade vi bokat bastuflotten och med pannlamporna tända gick vi ner till sjön i mörkret, väldigt mysigt! Bastun var varm och gungade mjukt på vågorna. Vi tog med lite gott att äta och dricka och dukade upp i det lilla omklädningsrummet utanför bastun.

Isabergs fina bastuflotte

Vilken känsla att bli riktigt varm och avslappnad i bastun och sedan glida ner i den kalla sjön! Helt underbart. Jag provade en ny pannlampa, Explore 4RC från Silva, som är helt vattentät och som jag simmade med i mörkret.

Jag provade Silvas pannlampa Explore 4RC som är helt vattentät. Perfekt för sim och bad i mörker.

Höghöjdsbanan

På vår sista dag på Isaberg blev det dags för min största utmaning, höghöjdsbanan. Jag är inte höjdrädd egentligen, men att vistas högt upp på små plattformar ser läskigt ut. Och att klättra och klänga över och på hinder högt upp känns ju obehagligt. Men detta var något jag vill utmana mig med och de lägre banorna skulle nog att gå bra?

Höghöjdsbanan Isaberg Tree Top Adventure har fyra olika svårighetsgrader; grön, blå, röd och svart, där grön är enklast och lägst och den svarta banan högst (upp till 15 m) och med mest krävande hinder.

Instruktören går noga igenom all säkerhetsutrustning och de olika banorna.

Vår instruktör berättade om banorna och hur säkerhetselen fungerar. Det finns två vajrar med varsitt lås som ett i taget flyttas allteftersom man går vidare på banan. Ett lås i taget, det går inte att öppna båda samtidigt så man sitter alltid säkrad.

Säkerhetsselen

Sedan bar det av. Barnfamiljerna startade på de enklare banorna, det hade jag också velat men för att slippa stå i kö gick jag direkt på den röda banan. Svårigheterna började direkt, gå på smala brädor, en lina att balansera på, en zipline och jag hoppade till ett nät. Det var roligt men jag fick vara fokuserad och systematisk, ett hinder i taget, flytta med mig säkerhetslåsen och koncentrera mig på varje hinder.

Koncentration

Efter den röda banan fortsatte jag till den svarta, den svåraste. Den går högre upp och den "kräver smidighet, balans, styrka och mod" som det står på hemsidan. Och det gör den verkligen. Här handlade det inte bara om att utmana sin höjdrädsla utan dessa hinder krävde även fysisk styrka. Jag fick ta i, sträcka mig, hålla hårt och klättra. Jag blev lite orolig inför varje hinder men liksom i ultralöpning fick jag inte tänka för långt fram, bara ta ett hinder i taget. Lösa en uppgift åt gången. Till slut var jag framme vid den avslutande ziplinen och det var faktiskt med darriga ben jag klättrade ner på marken, en jätterolig utmaning men också en fysisk ansträngning.

Ett av hindren på röd bana.

Höghöjdsbanan är liksom de andra aktiviteterna på Isaberg något hela familjen kan göra tillsammans. Beroende på ålder väljer man olika svårighet men man delar den gemensamma upplevelsen.

Bild ur Isabergs informationsfolder.

Tack Isaberg för en jättefin vistelse hos er! Nästa gång tar jag med mig hela familjen, jag är säker på att även ungdomarna kommer att uppskatta alla era aktiviteter.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X