Inspiration till traillöpning med Polar Grit X

I betalt samarbete med Team Sportia och Polar Nordic har jag skrivit en artikel om min löpning och hur jag använder multisportklockan Polar GritX i träningen. Artikeln är publicerad på Team Sportias hemsida och jag tänkte att den kunde vara intressant att läsa även här. Jag heter Gunilla Kidmark och jag gillar att träna utomhus, ...

24 mars, 2021 | ,

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Mot målet i HUB, Halland Ultra Beach. Ett av mina mest minnesvärda traillopp.

I betalt samarbete med Team Sportia och Polar Nordic har jag skrivit en artikel om min löpning och hur jag använder multisportklockan Polar GritX i träningen. Artikeln är publicerad på Team Sportias hemsida och jag tänkte att den kunde vara intressant att läsa även här.

Jag heter Gunilla Kidmark och jag gillar att träna utomhus, ja jag kan till och med kalla det kärlek till rörelse och äventyr i naturen. Främst springer jag trail, löpning på stigar i skog och mark. Jag tycker också om att åka längdskidor och förra året började jag lära mig crawl och open water-simning. Drömmen är att delta i swimrunlopp, jag ser det som ett sätt att utveckla traillöpandet till att inte begränsas till land utan att jag även kan ta mig fram obehindrat i hav och sjöar.

Swimrun eller bara helt enkelt spring och simma när du kommer till vatten. Frihetskänslan är total!

Som hjälp i min träning använder jag multisportklockan Polar GritX där jag loggar alla slags träningspass. I appen Polar Flow kan jag se min utveckling men klockan har även en mängd bra funktioner som underlättar och motiverar mig i min dagliga träning.

Mina största utmaningar handlar om ultratraillöpning. Jag tycker om att förflytta mig långa sträckor, att starta tidigt på morgonen och veta att jag ska röra mig framåt hela dagen. Jag har sprungit ultralopp upp till 95 km och siktar mot ännu längre distanser. Men egentligen behövs det inte lopp för att jag ska känna motivation till träning. Jag uppskattar känslan av en stark kropp. Att den håller för vardagens utmaningar såväl som för spontana äventyr med vänner. Jag tycker om att kunna åka flera mil längdskidor ena dagen och springa lika långt några dagar senare.

Att förflytta mig långt och länge, det är äventyr.

När jag förbereder mig för långa äventyr handlar det om att vänja både kroppen och huvudet vid lång påfrestning, att ha en hållbar, stark kropp och att träna på att ta in energi och vätska under lång tid. Jag samlar kilometer med veckor av mycket distanslöpning och jag tränar intervaller för att förbättra konditionen. Även om ultralopp går i lugn fart har jag stor nytta av att ha ett brett register av olika hastigheter, då kan jag springa länge med lägre ansträngning.
Att bygga upp och förbereda kroppen för långa distanser börjar egentligen med styrketräning för att klara av den ökade mängden löpning. Jag föredrar cross fit där jag blir både starkare och smidigare samtidigt som jag tränar balans och spänst, men det viktigaste är nog att hitta en form av styrketräning som du trivs med och vill fortsätta med. Du kommer långt med några enkla redskap som gummiband, hantlar och kettlebells av olika vikt och din egen kroppsvikt vid hemmaträning.

Springa fartlek på stigar i skogen blir ofta både lerigt och kuperat, och väldigt roligt!

Att springa intervaller av olika slag gör dig snabbare men se upp med skaderisken, jag föredrar backintervaller för att det är skonsammare för kroppen när det inte blir lika hög fart. Jag springer helst backintervaller i en mjuk mossbacke där jag springer 10 gånger upp (ca 1,5 min upp) går ner och på klockan kan jag ha koll så att jag har samma fart i alla intervaller. Jag springer också i en lång, svagt sluttande backe där jag tränar på att hålla farten under längre tid. Även här är syftet att ha samma fart i alla intervaller, jag har lätt ansträngning i början av passet men samma fart i slutet blir med mycket högre puls, bra uthållighetsträning! Andra gånger springer jag i slalombacke fast då går jag upp och springer ner, hög puls när jag går upp och jag tränar på att springa avslappnat och snabbt utför. Men det allra härligaste är att springa fartlekspass i skogen, att följa terrängen och ta i i uppförsbackarna och återhämta sig utför. Gärna lite obanat rakt ut i blåbärsriset, det går inte fort men oj så jobbigt det är! För visst måste löpträningen vara roligt också, det är jätteviktigt för mig.

Mosslöpning är bra träning, geggigt och superroligt!

När det gäller att träna uthålligheten och få många kilometer älskar jag de lugna långpassen. Jag samlar gärna rutter från vänner som jag laddar ner till klockan och som visar vägen i nya områden, det är en härlig känsla att ge sig ut i okänd mark med tryggheten att pilen på displayen visar precis hur jag ska springa. Jag gör även egna rutter i Komoot och laddar ner gpx-filer från traillopp i närheten. Ofta hittar jag fantastiska stigar och kan springa långa sträckor utan att möta en enda människa fast jag egentligen springer nära bebyggelse, den naturupplevelsen är magisk.

För att hålla motivationen uppe är det viktigt att variera löpningen så mycket som möjligt. Det är utmanande att springa med snabbare löpare som drar upp farten till det lite obekväma och väldigt avslappnande tillsammans med långsammare löpare där vi travar på länge med låg puls. Jag vill springa vid olika tider på dygnet, tidiga morgonpass och sena kvällspass, gärna med pannlampa som ger traillöpningen ytterligare en dimension och fokus. Jag väljer korta snabba pass på tekniska stigar och jag försöker att inte ducka för dåligt väder utan ha kläder och skor för regn, kyla och is. Variationen är nyckeln till att fortsätta vara nyfiken, till att vilja upptäcka nytt och även ge sig ut när det känns obekvämt. Att springa ultratraillopp är sällan bekvämt, jag stöter ofta på nya problem och besvär som ska lösas och fixas och att ha stött på svårigheter under träning ger mig trygghet i att jag klarar av just det.

Snöstorm och kyla. Inte mysigaste vädret för löpträning men du övar dig på att springa oavsett väder och testar kläder och utrustning inför lopp.

5 tips när du vill utveckla din löpning:

1. I början kommer framstegen fort, du förbättrar snabbt din kondition och det är lätt att dras med och springa lite för hårt eller lite för långt så att kroppen tar skada. Muskler anpassar sig fortare till en högre belastning än leder och ligament så starta lugnt, låt utvecklingen ta tid. Öka sakta påfrestningen, en skadad löpare kan inte springa alls så där vill vi inte hamna.

2. Tänk att du ska ha dessa tre grundpass i varje träningsperiod (en vecka, 10-dagars eller två veckorsperiod, vilket som passar din livssituation bäst) :
*Ett långpass där du springer länge och långsamt, kanske varvat med gång för att hålla nere pulsen. Du ska vänja kroppen vid allt längre tid i rörelse.
* Några distanspass där du springer betydligt kortare och snabbare än långpasset. Värm upp lugnt och spring sedan i ett lite ansträngt tempo. Börja med kortare distanser och öka när du märker att kroppen klarar av påfrestningen.
* Intervaller av olika slag, springa i backe, springa fartlek i terrängen, springa stege, spring på mosse eller pulsa i nysnö...ja egentligen spelar det ingen roll hur du springer dina intervaller men syftet är att det under kort tid ska vara riktigt ansträngande. Men med känsla för vad kroppen tål såklart.

3. Däremellan föreslår jag rena njutpass där du springer så långt eller fort som du känner för. Upptäck vad som hänt i naturen sedan sist, ta med fika och pausa vid en vacker plats i skogen, vid en sjö, mitt på myren. Gläds och var tacksam över din kropp och din löpning.

4. Träna även löpstyrka och gärna någon annan konditionsidrott som låter löparmusklerna vila, t ex simning, cykling, skidåkning, paddling. Låt klockans olika sportprofiler inspirera dig till att testa nya träningsformer.

5. Variation! Ibland sviktar motivationen och då är det guld värt att ha vänner med samma löparintresse. Gå med i en löparklubb eller leta efter springkompisar i sociala medier, anmäl dig till ett lopp (när alla evenemang startar upp igen, hoppas snart!) och involvera din familj. Variera plats och tid för din löpning så att du får nya upplevelser, t ex genom att ladda ner en ny rutt i klockan.

Nytt område? Ladda ner en rutt till klockan och pilen visar vägen.

Jag hoppas att du känner dig sugen på att ge dig ut i din skog, i din närmiljö och leta efter dina egna äventyr! Naturen och de olika årstidernas skiftningar är våra allra bästa sparringpartners, varje dag ger nya upplevelser. Lycka till med din löpning!

Vill du läsa mer och få inspiration om träning och lopp? Följ mig gärna på Instagram @trailbykidmark

#itsbetteroutside #raiseyourpulse

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Salomon Ultraglide Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Kullamannen 2021: Just himmel, hav och helvete Anna Carlsson
  Läs mer
 • Massiv loppångest Linda Doktar
  Läs mer
 • Race Report HOKA Torekov-Båstad 21 km Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Solen värmde inte idag #älskaåre ...

Du vet väl om att det finns en förträfflig guide till dig som vill ta ett kallbad i anslutning till löpningen på bloggen. Rekommenderas ”varmt”. Det är ett härligt inslag jag inte kommer att sluta med i första taget.
Följ länken i profilen och skriv ”kallbadet” i sökfunktionen för att komma till guiden.

#lärare #lärarepåinstagram #idrottslärare #idrottochhälsa #kallbad #kåsjön #vinterlöpning #utomhusträning #löpning #löpningärlivet #löparglädje #löpare #älskalöpning #trail #trailrunning #trailrunningsweden #teamnordictrail #runfeeling #aktivitus #solvikingarna #ultralöpning #ultralöpare #orientering #träning #träningsglädje #rörelsevarjedag #runnersworldswe #springigbg #göteborgsvarvet
...

🌘⛰🌑

#deamountain #mountain #mountainrunning #mountainrunner #trailrun #trailrunner #ultratrail #ultrarun #ultrarunninglife #skyrace #skyrunning #trailrunninglife #trailrunningsweden #corro #correr #correrpormontaña #corrermehacefeliz #happyrun #happyrunning #liferun #liverun #endurance #endurancerunning #corrermais #outdoorrunning #outdoorrun #climb #climbing #climbinglife #climbinginspiration
...

From 🎥 :runningterritory
Wow 😍🐾
👉 Follow runningmetag⠀
👫 Tag a friend⠀
�⁠🎁 Shop for Lovers 👉 Link in my bio!
-
-
-
-
#runningmakesmehappy #runningmanchallenge #runningclub #happyrunning #onrunning #runningislife #running4thosewhocant #freerunninglife #runningismypassion #runningdrills #runningforlife #ihaterunning #runningblog #runningforacause #runningtips #runningtrack #trailrunningsweden #runningteam #runningwomen #londonrunning #runningpics #barefootrunning #newtonrunning #runningaround #runningjourney #runningbiji #perunning #runningwiththecoolkids #addictedtorunning #ukrunning
...

Follow us for more new1704
😍😍😍
TAG a friend 👦👩
Reposted from running_is_mylife
. 📷: Please DM
No copyright infringement intended. All credit to the creators.
(Please DM us I will give you credite or remove)

#runningmama #nikerunning #garminrunning #nevernotrunning #asicsrunning #runninggirl #runningnike #runningfervor #happyrunningcrew #runningyogi #runningformentalhealth #runninglovers #runningtrail #runningclothes #fortheloveofrunning #treadmillrunning #londonrunning #runningroom #salmingrunning #runningtechnique #outdoorrunning #runningdepartment #lonelygoatrunningclub #runningtherapy #runningforweightloss #runningpassion #igrunning #runningcouple #trailrunningsweden #marathonrunning
...

Don't know why but this evening my legs were quite speedy. It was a long time since I felt this great feeling of pleasure while running faster. The snowy and icy surface slowed me a bit but it was a great overall feeling. Maybe I just needed a day resting with no running.
I'm enjoying these weeks with lower mileage.

Well, it was a shame that I did not get the chance to race the wser the next year but hey, i will run istria100 and the lavaredoultratrail and probably other lovely races as well in 2022. 😍🔥

The preparations for the next season is soon to get started.... in the meantime a few weeks with easier training load is much appreciated! 😍🔥

Have a nice weekend my friends! 😘

#springigbg #trailrunningsweden #trailrunning #runtoinspire #ultralopning #wildandhappy #wildandfree #runforlife #positivity #feelgood #goodvibes #runner #trailrunner #loverunning #trailexploring #nevergiveup #neverstopexploring #runfree #loverunning #lonesomerunners  #timetoplay #flatisboring #changeyourattitude #runningtoinspire #altrarunningfans #ultragbg #vegan #veganrunner #nomeatathlete #plantbasedathlete
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
4 days ago

Jag springer ensam i skogen. Mitt ”överlevnadskit” nu på vintern (i Göteborg, så måttlig kyla) kommer bestå av väska med
-tunn dunjacka
-torr underställströja
-torra strumpor plus plastpåsar. Påsarna om skorna är blöta, då bli jag inte blöt igen med en gång
-dunkjol
-lampa (är det mörkt har jag lampan på huvudet 😬)
-foliefilt/räddningsfilt
-extra vantar

Vad mer är bra att ha med? Linda, plåster, powerbank, chokladkaka osv. Hjälp mig packa.

Jag räknar med att kunna linka till räddning eller bli hämtad av räddningstjänsten inom max 2 timmar och jag är självklart inte risktagande eller oförsiktig. Tänker att det är bra att vara förberedd och samtidigt vänja mig vid att springa m saker i väskan.
Bättre att vara förberedd och aldrig behöva sakerna än tvärt om. Och det ger möjlighet att eventuellt hjälpa andra också.
... Se merSe mindre

Jag springer ensam i skogen. Mitt ”överlevnadskit” nu på vintern (i Göteborg, så måttlig kyla) kommer bestå av väska med 
-tunn dunjacka
-torr underställströja
-torra strumpor plus plastpåsar. Påsarna om skorna är blöta, då bli jag inte blöt igen med en gång
-dunkjol
-lampa (är det mörkt har jag lampan på huvudet 😬) 
-foliefilt/räddningsfilt 
-extra vantar

Vad mer är bra att ha med? Linda, plåster, powerbank, chokladkaka osv. Hjälp mig packa. 

Jag räknar med att kunna linka till räddning eller bli hämtad av räddningstjänsten inom max 2 timmar och jag är självklart inte risktagande eller oförsiktig. Tänker att det är bra att vara förberedd och samtidigt vänja mig vid att springa m saker i väskan. 
Bättre att vara förberedd och aldrig behöva sakerna än tvärt om. Och det ger möjlighet att eventuellt hjälpa andra också.

Kommentarer på Facebook

Bars, gel, strumpor, tröja, första förband, telefon och påsar har jag med mig😄och papper

Ullstrumpor!!! Man blir inte kall även om dom blir blöta.

Extra lampa är gott om den andra sluta funka.. kan bli jäkligt mörkt.

Berätta för närstående om var du tänker springa och när du tror du är tillbaka. En räddningsfilt har jag med mig, känns tryggt.

Engångs värmekuddar för hand och fot är inte dumt. Tar inte mkt plats. Guld värda om man blir stilla en längre tid eller bara blir blöt på rundan

Klokt. Använder också live track genom Garmin

Om du är nöjd med det du har tänker jag att du kanske kunde lägga till visselpipa, liten pannlampa i reserv förutom den du redan har om du är ute när det är/kan bli mörkt och ett första förband.

Något smärtstillande är inte fel.

Skriver också under på dubbla lampor. Pannlamporna kan vara lite luriga i kyla och tokigt om den man har på huvudet lägger av mitt i en kolsvart skog. Sedan tycker jag en tjockare mössa är guld värt som nödplagg, särskilt om man springer med buff. Slår också ett slag för "nödproviant". Man får upp kroppsvärme genom att äta lite, så allt från energibars eller lite nötter eller bara en godispåse är bra i bagaget.

Visselpipa, vevdriven ficklampa, kompass👍

Jag har nån slags pipa som ser ut som en hund visselpipa som ska höras på väldigt långt håll och en kompass.

Tror du fått med det mesta... kanske lägga till godispåse, visselpipa och en kompressionslinda, tar minimalt med plats och kan göra skillnaden på att kunna linka sig fram eller inte om en fotskada skulle vara framme.

Bivacksäck är bättre än nödfilt.

Prova gaiters. Suveränt på vintern. Sitter få in snö i skorna så de håller sig torra mycket längre.

Gasbinda för att göra tryckförband, samt SOS-appen i telefonen för att enkelt kalla på akuthjäp inkl. skicka position har jag alla årstider. Samt försvarsmojäng med högt ljud och "pepparspray" med rödfärg. Känns skönt att ha något att ta till när man är ensam i skogen. Så här års fryser den väl till is förstås ...

oj vad avancerade ni är. Jag har förmodligen underskattat alla risker. Själv brukar jag vara noga med att ta med lampa om jag ska springa på eftermiddagen då jag har en tendens att underskatta hur länge jag är ute nu under vintern, men annars inget extra med mig jämfört med en kortare runda på sommaren. Om jag startar mitt pass i mörker har jag alltid en reservlampa med mig om den ena lägger av. Hände faktiskt en gång att ena lampan slocknade så var skönt att kunna ta sig ut ur skogen utan problem!

Mobiltelefon torde vara hög prio.

Beror kanske även en hel del hur långa sträckor du kör...

View more comments

Rösta på Årets Traillöpare och Årets Prestation i Trailrunning Sweden Awards! Du som röstar har chansen att vinna presentkort på 1 000 kr hos Salming.

trailrunningsweden.se/awards/
... Se merSe mindre

Rösta på Årets Traillöpare och Årets Prestation i Trailrunning Sweden Awards! Du som röstar har chansen att vinna presentkort på 1 000 kr hos Salming.

https://trailrunningsweden.se/awards/
5 days ago

Silva Exeed 4X gör natten till dag och din plånbok och batteri tomt.
Väldigt stark lampa drar dock väldigt mycket ström så det kräver stort batteri för att ta lite längre turer. Till löpspåret lyser den så starkt så man bländar allt och alla. Angenämt problem :) .
... Se merSe mindre

Silva Exeed 4X gör natten till dag och din plånbok och batteri tomt.
Väldigt stark lampa drar dock väldigt mycket ström så det kräver stort batteri för att ta lite längre turer. Till löpspåret lyser den så starkt så man bländar allt och alla. Angenämt problem :) .

Kommentarer på Facebook

ja den är grym! älskar min!

Testade Olight e27. Nu har jag två och 2 extrabatterier. Det finns många bra lampor. Tyvärr finns det massa mindre bra också. Svårt stt veta utan att få prova.

Jag måste dock säga att det inte är ett angenämt problem. Cyklister och löpare med starka lampor nu för tiden bländar mer än de verkar tro. Väldigt störande att springa vidare efter att man mött någon med för starkt ljus och som ej bländar av.

Själv tycker jag lite av tjusningen med mörkertrail är just att det inte är ljust som på dagen. Jag gillar svagare lampor som bara precis räcker. Typ Silvia Trail 5 (?). Framför allt när det ligger snö!

Man behöver inte ha fullt "blås" på sin "dunderlampa"...Jag brukar dimma ner den till 25% 😉 precis lagom och hållder då i över 7 timmar ;-)

Om vi ska jämföra så min första pannlampa är en från biltema som jag är väldigt förtjust i. Jättebillig, lång batteritid, bra ljus och billiga batterier man kan ta med sig enkelt i fickan om man behöver extra. Använder den frekvent fortfarande 🙂https://www.biltema.se/fritid/lampor/pannlampor/pannlampa-laddningsbar-2000040941

View more comments

7 days ago

Nån kunnig person som har koll på sånthär? Resultaten kommer från samma runda mätt med Apple Watch och Garmin Fenix 5 (med pulsband). Båda inställda på autopaus. En tisdagstrail med Aktivitus. Ganska lika i kalorier och ”Avg GAP”, men där slutar likheterna. Vilken av dessa två känns mest rimlig? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag använder aldrig autopaus, blir heltokigt 😅

Jag hade gått på Garmin, rätt säker på att den generellt är en bättre klocka för att logga träning.

Intressant, har pågående jämförelser i träningsgruppen mellan olika modeller av Garmin, Polar, Suunto och numera även Coros. Lägger in i excel-tabell (ja, lätt nördigt), stående reflexion är att löparkompisen som har en Apple Watch alltid får bonusmeter 🙂 , även testat på bana, när vi körde Cooper på bana och avslutade exakt på samma tid var han 300m bakom mig, klockan sa 50m. detta är ett mönster på alla våra pass. Jämför även poolsimfunktionalitet, där är skillnaderna än värre, Garmins nyare modeller (Venu2, 945) verkar ge bra loggning även när man t.ex. tränar bara ben medan min Coros Pace2 loggar sämst av de Garmin, Polar, Suunto och Apple Watch jag fått data från (men hittills riktigt bra för löpning).

Håller med Pernilla om autopaus. Vid löpning ger det dessutom helt missvisande statistik eftersom en paus gör att kroppen hinner ladda batterierna en stund. Finns den tiden inte med i träningspasset så är det lätt att tro man är snabbare än man är 😉 När det gäller puls hade jag alla gånger litat på Garminklockan eftersom du bar pulsband, oavsett märke är det överlägset en optisk mätning. När det gäller distans är det en evigt diskuterad fråga och i 99% av fallen så anses den klocka som visar kortast distans vara del felaktiga. Kanske inte så konstigt eftersom man vill vara snabbare och orka mer 🙂 Jag resonerar som så att det absolut viktigaste är precision. Samma runda skall ge samma distans. Jag har sprungit med olika generationer Fenix i snart 7 år och en del rundor över 100 gånger med en otrolig precision, alltid inom ett 10-tal meter i distans. Med samma distans kan jag också jämföra min prestation från en gång till en annan, oavsett om det är ett par procent fel på distansen.

Ursäkta nyfiken fråga! Vad har du för VO2- Max på de olika klockorna?

View more comments

6 days ago

Reflexlöparjacka från jula. Satt som en smäck. Funkade fint i 8 minusgrader, helt vind o vattentät. Billig :) ... Se merSe mindre

Reflexlöparjacka från jula. Satt som en smäck. Funkade fint i      8 minusgrader, helt vind o vattentät. Billig :)Image attachmentImage attachment

Kommentarer på Facebook

"Andades" den? Om du förstår va jag menar 😁

Vill du länka? Hittade inte🤷‍♂️

1 week ago

Hej! Jag har två frågor:
1) någon som testat altra lone peak Mid (alltså höga skor) - funkar de att springa i snömodd?
2) vilka utländska affärer handlar ni altraskor när ni vill göra ett kap?

Tacktack

Erik
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Beror på hur du menar. De är inte vattentäta men har fäste för gaiter och under har de ”Trail claws” som fungerar bra vid traillöpning vår-sommar-höst. Går kanske att skruva i dubb (har inte testat).

Finns bluffsidor som kopierat design och logga men inte har någon koppling till Altra. Vi hittade en sådan med 50% rea, men blev misstänksamma vid betalning och kontaktade Altrarunning.se, visade sig vara ren bluff.

I samarbete med Billingen Skövd har vi tagit fram åtta förslag på trailrundor. Du hittar dem på här: trailrunningsweden.se/trails/billingen/ ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

grymt! perfekt ska dit och springa snart

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X