”Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges”

Den danske filosofen Søren Kierkegaard är kanske Nordens mest kända filosof och det är nog flera som känner att citatet ovan stämmer in just på dig. Vi förstår inte vad som sker just i stunden men med lite tid emellan så inser vi vad som egentligen hände. För er som har utmanat er själva och sprungit längre eller snabbare än ni någonsin tidigare har gjort känner igen känslan av att komma i mål. Inte sällan känner man att detta ska jag aldrig mer göra. Kroppen skriker av smärta och utmattning och ibland är det nära till hands att vilja kräkas. Under min första Ultravasa 90 km så vill jag minnas att jag under de tre sista milen hela tiden tänkte “säg till min hustru att jag aldrig mer ska göra detta”. Det blev som ett mantra som upprepades i mitt huvud men som samtidigt drev mig framåt. För i mål skulle jag. När jag väl gått i mål kunde jag knappt gå, än mindre böja mig ner. Jag var helt på det klara över att detta var första och sista gången jag sprang detta lopp. Året efter stod jag på startlinjen i Berga By igen. Vad var det som hände från det att jag gick i mål till året därpå?

Premiäråret 2014 tillsammans med min löparvän Jonas Tosteby

När man blickar tillbaka på ett lopp och får lite distans till det så inser de flesta det mest uppenbara…jag överlevde och jag klarade det. Smärtan i benen var olidlig och ryggen gjorde ont. Men efter en tid så börjar tankarna på att göra en bättre tid eller få till en behagligare känsla under loppet bli allt mer aktuella. Jag börjar också förstå varför jag kände och mådde som jag gjorde då pusselbitarna börjar att falla på plats. Jag borde ju tränat annorlunda, kanske inte gått ut så snabbt inledningsvis, valt att äta och dricka annorlunda. Erfarenheterna har gjort mig klokare och jag kan vid nästa tillfälle lägga upp loppet lite mer strategiskt. Så året efter stod jag på startlinjen igen. Denna gång en Ultravasa klokare. Men en del saker kan man inte styra över alla gånger.

Starten går klockan 05.00 på morgonen och efter en dålig natts sömn så är det alltid lite svårt att få i sig tillräckligt med energi så tidigt på morgonen. Några ostmackor och två koppar kaffe får jag i mig för jag vet att detta är det som även får min mage att gå igång. Det är det som är planen, kaffet gör att jag rätt snart måste gå på toaletten och det är alltid skönt att fått avklarat innan start. Denna gång var köerna vid de provisoriska toaletterna så långa så jag kände mer och mer att jag kommer att missa starten. In på toaletten 3 minuter innan start, ut därifrån 1 minut innan start…full fart mot startfållan och min löppartner och precis när jag funnit honom så gick starten. Inte en optimal start men var vi igång.

En suddig bild vid 2015 års lopp från Eldris och just här är även minnet lite suddigt efter en mycket varm dag. Vid start var det +3 grader. Här +25 grader i skuggan.

Denna gång var jag mer förberedd och trots att min sluttid blev bra mycket bättre så mådde kroppen så mycket bättre än året innan. Erfarenheterna från den första Ultravasan blev värdefulla för detta lopp. Det handlade alltså om en bättre förberedelse både fysiskt men även mentalt. Nu kände jag till banan, jag visste var jag året innan fick mina mentalt tunga stunder och kunde denna gång hantera dessa bättre. Att lyckas med ett lopp handlar mycket om förberedelserna. Vi kan inte inte förbereda oss optimalt om vi inte vet vad vi ger oss in i. Första året blev alltså en provlöpning, åren efter blev det något helt annat där erfarenheten var en viktig förutsättning. Vi lever och förstår.

Nu blev jag ju sugen på att köra loppet igen…så jobbigt var det ju inte…eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ultralöpare, filosof och jämt frågande. Springer för att förstå mig själv och andra bättre och för att kunna fostra min kropp till att bli ett verktyg för själen. Sen älskar jag att stå på startlinjen då och då.

Född: 1969

Kontakt: [email protected]

Mål: Springa 200 miles...rätt så snabbt

Motto: Oavsett hur tuff, lång och brant backen är så kommer det att bli lättare så småningom. Ta det lugnt...ta en kopp kaffe.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör08majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

lör15majalldayalldayFeaturedSundsvall Trail21,1 km, 9,8 km, 5 km, 2.8 kmLandskap:Medelpad

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Hälsingevår, memory lanes och Bergslagsleden Anna Carlsson
  Läs mer
 • Skogen, I love you! Linda Doktar
  Läs mer
 • Pryltest - Altra Lone Peak 5.0 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Inspiration till traillöpning med Polar Grit X Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Höga Kusten Winter Trail Bröderna Backa
  Läs mer
 • Det överprioriterade långpasset Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler

PlayPause

Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

6 soliga km fick starta denna söndag, även denna tur med fantastiskt sällskap ☀️ #löpning #löparglädje #löpningärlivet #löpare #run #running #runningismytherapy #happyrun #trail #trailrunning #trailrunningsweden ...

Runstreak day 188.

Var med mig och samla pengar till cancerfonden!

Så inte van vid solen. Vad är för mycket vad är för lite. Måste också börja ta med vatten. Kroppen tog slut...jobbigaste passet på väldigt länge. Pannben att ta sig hem, gång i branta backar fick en gå ner i tempo.
Men ska inte klaga. Springa är alltid skönt

Tänkt på avstånd, tänk på varandra!

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#trailrunners #runninginthewoods #swedenrunners #salming #running #runningmotivation #trail6 #salmingrunning #garminvivoactive3 #garmin #trailrunningsweden #craftsportswear #craftsportswearswe #salmingrunning #löparglädje #love2run #silva #silvacrosstrail3 #instarunners #idrefjällmaraton #löpninärfrihet #winterrunning #runstreak #runstreak2021 #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2021 #runstreak2021 ...

Sunday funday. Trailrun kid! 🥰
#trailrunning #löpare #löpning #trailrunningsweden #trailrunner #running #swedemount #sweden #blekingerivertrail #springsnyggtpodden
...

Lite bättre stämning på morgonens runda än i går..
Nu jäklar har våren levlat upp! Svalt den första insekten för i år också...då vet man att det är vår på riktigt😲👾

#forestbathing #shinrinyoku #skogsbad #löpning #älskalöpning #löpare #runner #runnersofinstagram #trailrunning #trailrunner #traillöpning #traillöpare #trailslikethese #trail #laufen #laufenmachtglücklich #trailrunningsweden #borås ...Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

2 days ago

Då är skorna provade hooka one speedgoat 4 och en mil löpning senare på lerigt elljusspår i Hedekas, så får de mycket väl godkänt. Nästan på gränsen till för trånga men en mil gick väldigt bra. Väldigt stabila och snälla mot fötterna. Dock lyckades jag fastna två gånger i vegetationen, gräs o annat. Sulan var som klister. Men ändå Mycket nöjd 🙂 ... Se merSe mindre

Då är skorna provade hooka one speedgoat 4 och en mil löpning senare på lerigt elljusspår i Hedekas, så får de mycket väl godkänt. Nästan på gränsen till för trånga men en mil gick väldigt bra. Väldigt stabila och snälla mot fötterna. Dock lyckades jag fastna två gånger i vegetationen, gräs o annat. Sulan var som klister. Men ändå Mycket nöjd :)

Kommentarer på Facebook

Vad heter skorna ?

Ser ut som Hoka Speedgoat 4. Finns i wide också.

Inga tillbud för stukningar med hög sula vid ojämn terräng?

Finns ju även Hoka Torrent som också är en fin trailsko, något lättare men ändå väldigt stabil. Har provat båda.

Över stock och sten på riktigt skogsstig är Hoka för klumpiga.

2 days ago

Trailrunning Sweden

Årets Stora Trailskoguide är här.
https://trailrunningsweden.se/2021/04/…
... Se merSe mindre

4 days ago

Löpar klocka?

Skulle vilja ha bra tips på en bra klocka. Idag springer jag med en Polar M430 o är supernöjd. Men känner att jag skulle vilja få med funktionen att ladda ner GPX kartor i klockan o springa efter.
Vad är nästa steg utan att köpa nån värsting med massa onödiga funktioner. 🤔

Hitade även gamla trådar i forumet här som jag ska spana på oxå. 👍

/Daniel ✌️ ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Om du vill stanna hos Polar så kan du ladda ner GPX-filer via Komoot-kartplatformen till Vantage V2 och GritX och få enkel vägvisning (utan kartbild).

Vill du ha the full monty, så är det Garmin Fenix 6 eller Forerunner 945 som gäller.

Hypade märket Coros, som erbjuder bra pris/prestanda men endast ruttnavigering utan kartvisning.

Suunto 9 baro verkar också ha kartvisning - inte helt säker.

2 weeks ago

Tar gärna emot tips om träningsklocka som inte är så avancerad men ändå bra. Vill kunna koppla till spotify, gps, pulsmätning, alltså inget annat utöver när jag tränar så som sömnmönster. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Suunto 7 är ett bra alternativ mig veterligen, såg att XXL hade bra pris på den nu.

Med Garmins klockor kan du tanka ner musik i klockan, med Polars klockor kan du styra appen i telefonen. Vilket föredrar du?

Hur lång batteritid behöver du?

Har en Garmin Instinct som jag är väldigt nöjd med😊 Basic men har ändå det du efterfrågar.

Kolla nya Vantage M2 från Polar. Den fyller din kravspecifikation, om nu priset lirar vet jag inte 😊

Tack för era tips! Ska kolla upp dem vid tillfälle 😁

Garmin forerunner 245 musik billig och funkar väldigt bra.

1 week ago

Någon som springer i någon av varianterna av Salmon Alphacross? Vad tycker ni?
Jag kör nu New Balance Summit Q.O.M och är så nöjd! Men nu är det dags för nya, och då tillverkas inte den modellen längre...
... Se merSe mindre

2 weeks ago

Ska till Mölndal nästa helg och tänkte ta med mina trailskor och springa en runda, ca 5-7km. Måste vara ren trail, ingen asfalt eller grusvägar. Springer mycket på MTB stigar annars. Har knäproblem så behöver mycket rötter och ojämnheter för att isättningarna ska bli naturligt varierade. Vad har ni för tips på leder? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Änggårdsbergen har hur mycket fin trail som helst. Kolla t.ex på appen Trailforks

Sandsjöbacka, har fina leder

Bohusleden!

I Änggårdsbergen har du massor att välja mellan, men du kan även få en riktigt mysig tur uppe på Safjället i Mölndal. Undvik motionsspåret och ta stigarna runtom och passa på att njuta av utsikten från klippavsatserna längst ut på platån. Runt 6 km blev denna runda på sist jag skuttade runt där.

Kika bort mot Pixbo och Gunnebo slott. Fantastisk skog!

Åk till Herkulesgården och spring bohusleden ned mot Kållered. Tillbaka följer du vit mtb-led. Då har du knixiga och fina stigar hela tiden. ...och kan springa i Gunneboskogarna om du är pigg när du kommer tillbaka!

Utgå från Råda Säteri och kör runt halvön Labra, sedan en bit på Rådasjön Runt norrut. Väldigt bra trail. Alternativt Bohusleden runt Norra Långevattnet, ovanför Öisgården. Där är det också bra, allt från knixig stig till berghällar.

Partille tex runt Kåsjön 👍

Sandsjöbacka har allt möjligt, särskilt södra Sandsjöbacka, kör av E6 vid Lindome och parkera vid Långås så har du fin och mjuk löpning runt Sandsjön och upp på bräckan med mer.

vastkuststiftelsen.se/wp-content/uploads/2016/10/Sandsj%C3%B6backa-sp%C3%A5rt-o-leder.pdf

Lackarebäcks reflexbana i Ö Mölndal. Ren trail med många höjdmeter o utsikt över Möndal o delar av Gbg.

Birgitta Edenarw

Sandsjöbacka mjukt och fint

Johannes Rudolfsson vad tror du om de här lederna?

View more comments

4 weeks ago

Jag behöver tips! Jag är inget vidare insatt i hur man ska tänka när man räknar på hur fort man ska springa intervallerna. När jag läser på, så brukar det stå "om du springer milen på den här tiden så ska du springa intervallerna i den här farten" etc.

Eftersom att jag är lat så undrar jag om det finns appar för sånt här? 😅

Typ att man kan fylla i hur snabbt man springer milen och så räknar appen ut ett pass åt en som man bara kan följa, sedan uppdaterar man tiden allt eftersom man blir snabbare! ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Se till att ligga på tröskel/max varje gång. Tycker man ska hålla samma fart varje intervall. Så gå inte ut för hårt, för att avsluta med en långsammare tid på slutet.
MITT tips 😉

Eller spring efter puls, ligg i en hög pulzone varje intervall. Då behöver du inte tänka på farten.

Racefox ska ha bra upplägg har jag hört. Dock abonnemang.

runfastcoach.com/calc2/index.php denna tycker jag är bra!

Om du springer trail så tycker jag det är omöjligt springa efter en given hastighet. Spring efter puls och /eller känsla. Kör så hårt att du inte kan snacka mer än enstaka ord i stöten. Tänk på att pulsen är trög, det som känns helt ok första minuten kan bli grymt jobbigt väldigt fort 😉

Jag tränar med runningcoach.me/sv inför Göteborgsvarvet Marathon. Programmet anpassas till ens prestationsnivå. Litar på dem, har sprungit flera halvmara med deras träningsupplägg, använde Brons abonnemanget

Hämta flerPoddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/


Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 
Meny

X
X