HeaderAD

Vinter, resultat och långa intervaller

Hej vänner!

Nu har den tiden på året kommit när man måste se till att sätta batteriet till pannlampan på laddning efter varje löptur. Jag är inte särdeles fascinerad av mörker och kyla måste jag erkänna. Jag gillar det inte alls faktiskt. Förr om åren var jag mest trött och sur mellan Oktober och Mars vilket inte var roligt för någon. Mitt humör och min energi svängde hit och dit och jag tyckte mest att folk borde dra åt olika mindre trevliga ställen och låta mig sova i soffan utan påpekanden. Men när jag började få smak för löpträning och speciellt den som utförs i grupp försvann höstdepressionen i ett ögonblick. Jag blev till och med piggare och friskare på kuppen. Ni som läser den här lilla bloggen är förmodligen löpare eller mina närmaste släktingar och känner förmodligen redan till löpningens positiva egenskaper, men ni kanske känner en ofrälst ickelöpare med dassigt hösthumör som kan dra nytta av att komma ut i löparspåret? Tipsa gärna vederbörande i så fall.

För ett tag sedan skrev jag att jag ämnade börja med intervallöpning. Det gjorde jag. Jag har sprungit intervaller ett till två pass i veckan faktiskt. Intervaller har underligt sätt att växa på en. Först hatar man dem, sen hatar man dem verkligen. Efter ett litet tag börjar man vackla lite i sitt hat och till sist kommer man på sig själv med att gå omkring och längta till nästa intervallpass. Det är rätt märkligt hur man kan lära sig att tycka om något som är så fruktansvärt jobbigt på ganska kort tid. Äras den som äras bör, jag får ge cred till Patric på TriHARD PT som i våras fick mig att springa tills jag inte kunde andas fort nog och sen lite till. Till min granne och löparpartner Patrik W som alltid hänger med på allt från intervaller i ösregn till tävlingar i fjällen. Till min fru som faktiskt var den som fick mig att börja springa över huvud taget. Och till sist lite cred till mig som faktiskt varit den som sprungit alla intervallerna. Heja mig…

Som nybliven ledare för Team Nordic Trail får jag även nöjet att varje onsdag peppa ett stort antal andra löpare att springa tills de inte kan andas ordentligt, vilket gör att intervallcirkeln på något vis är sluten. Dubbelt positivt blir det i och med att det inte bara är kul utan också ger resultat. Jag och min granne Patrik sprang för någon vecka sedan Edsvidsleden i Trollhättan för att prova formen efter en hel höst med intervallträning på vardagarna och långpass på helgerna. Vi sprang en måndagskväll med pannlampa, lite småkallt väder och måndagssega ben utan att titta på klockan under löpningen. Båda två gjorde personbästa tider utan att någon av oss egentligen satsat hårt. Är inte detta ett tecken på att intervaller är effektivt så vet jag inte vad som kan vara det. Så det finns med andra ord inte någon enda anledning att låta bli intervaller i sin träning om man vill bli snabb och stark.

Nu till min ”10k per day challenge” som jag testade i slutet på september. Jag sprang och gick minst 10km per dag i 8 dagar sen blev logistiken min fiende och jag kunde inte hålla en längre svit. Experimentet anser jag varit lyckat. Jag har länge dragits med kramp i vaderna på långpass och vid spurter, som nu nästan helt har försvunnit. Kroppen svarade bra på löpningen men blev märkbart segare att få varm de sista dagarna, särskilt fotlederna var extra trötta mot slutet. I övrigt var det liten skillnad mellan första och sista passet. Experimentet ledde till ytterligare en prövning som gick av stapeln i mitten av november. Trailmarathon-intervaller. Fyra rundor på 11km avverkades med start av ny runda varannan timme. För skojs skull bytte vi håll på rundan varje gång och sista rundan fick vi springa med pannlampa. resultatet blev bra, tre rundor med 5:50 tempo och en (den med pannlampa) med 6:20 tempo. En ny session är planerad till Januari men då med tätare starter. Kanske varje 90min?

I mellandagarna skall jag försöka få till en testomgång av min lilla tävling jag planerar. Håll utkik i sociala medier och här på bloggen för mer information. Bor du i närområdet och vill vara med på testtävlingen i mellandagarna får du gärna höra av dig.

 

Puss på er

/Ingemar

@springemar_sandberg på Instagram

Ingemar Sandberg på Strava och FB

Vattenfallet vid Nordkroken i Vargön

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X