Att springa med smärta

”Som löpare har du alltid ont” Ni har säkert hört någon säga det någon gång. Jag håller inte med. Om du inte är elitidrottare och hela tiden måste ligga just på gränsen av vad kroppen klarar av så behöver du inte ha ont, anser jag. Alltså, det är klart, springer du ultra så kommer du förr eller senare uppleva smärta, men det är en annan sak. Det är skillnad på smärta och smärta.

Det fanns en tid då jag tyckte att jag inte hade tränat om jag inte var supslut efteråt. Hög intensitet, värkande muskler följt av mördande träningsvärk. Jag gillar fortfarande den känslan, men min syn på träning – den är en annan.

Jag tränar inte för att nå fantastiska prestationer, en så bra löpare blir jag aldrig. Jag tränar för att kunna fylla livet med mäktiga upplevelser. Jag tränar för att kunna knyta på mig skorna i gryningen och starta min färd uppåt bergen för att få möta dagens första ljus då jag nått över trädgränsen. Jag tränar för att kunna utmana mig själv att nå längre än vad jag egentligen tror att jag har kapacitet för. Jag tränar för allt kunna göra allt det där, UTAN att ständigt behöva ha ont.

Har du alltid ont, då finns det förmodligen något i din träning som inte är i fas med hur förberedd din kropp är för påfrestningen du utsätter den för. Konditionen kan du ganska snabbt träna upp, leder och ligament behöver längre tid. Kanske är fötter och vrister inte starka nog för det underlag du springer på, kanske behöver du bli starkare i vaderna, kanske tycker du så mycket om att springa att du glömmer bort att löpning kräver en stark bål? Lyssnar du på kroppen, ger den rätta förutsättningarna, då kan du springa mycket och ofta utan att alltid ha ont.

Om du inte får artros i stortån.

Mina fötter alltså, jag blir så trött… Först hälsenan (pga att jag inte tränade klokt, utan körde tokintensivt eller jättelångt och nästan inget däremellan) sedan den olyckliga tant-vurpan som ledde till ett trasigt ledband. Hälen är ok, jag är starkare och klokare nu. Ledbandet läker så sakteliga, trots att det fortfarande är långt kvar innan rörlighet och styrka är densamma (och jag tränar båda delarna i min rehab, så otroligt vuxet av mig va?) men så idag, efter långvarig smärta i stortån sökte jag tillslut läkarhjälp. Diagnosen kom snabbt – ”du har artros”. Jag skakar såklart på huvudet, det kan väl inte stämma, och om det stämmer, vad gör jag för att bli av med det? Läkaren svarar ”Det finns inget att göra åt smärtan, och den kommer med stor sannolikhet att bli värre”. Jaha. Muntert. Jag har idag ont så fort jag rör det minsta lilla på tån. Än värre när den belastas (vilket den ju görs i varje steg) och galet illa blir det efter ett backpass. Så om jag gillar att springa, och allra helst i bergen, då känns det som en rätt pissig sak att få höra. Artros?! Jag är ju för sjutton inte ens 40 år (snart, jag vet, men inte än). Skrutt. Att steloperera leden är det som funkar mot smärtan får jag höra, och jag ser för mitt inre hur jag försöker stappla mig upp för en brant med stelopererad tå. Nej, det känns inte så lockande, även om läkaren säger att det knappt skulle göra någon skillnad eftersom rörligheten i leden idag inte är mycket att skryta med.

Igår var jag med och ledde ett backpass med TNT Västerås, fylld av glädje…

 

…och idag njuter jag av en skogspromenad och försöker förlika mig med smärtan som är här för att stanna.

Jag håller fast vid att du inte ska behöva dras med smärta för att du är aktiv. Du ska kunna träna utan att det gör ont! Och ändå var det just den insikten som jag fick med mig idag. Min löpning gör ont. Och smärtan kommer vara en del av löpningen. Och då är det så. För jag tänker inte sluta springa.

Vad tänker du om träning och smärta? Och har du någon mirakelkur mot artros i tårna så är jag den förste att lyssna. Dela med er av era historier, så peppar vi varandra att (för)bli hållbara löpare.

 

Liknande inlägg by Josefin Forsell

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Peter Lindquist

  Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

  Visa artiklar
 • Anna Carlsson

  Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

  Visa artiklar
 • Fanny Ahlfors

  Hänger och klättrar på det mesta och ser världen som en stor lekplats full av utmaningar. Vill springa massor med berg och fjäll samt simma på coola ställen framöver och har mycket att dela med mig av.

  Visa artiklar
 • Gunilla Kidmark

  Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar, där upplevelsen är i fokus

  Visa artiklar
 • Bröderna Backa

  Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

  Visa artiklar
 • Cecilia Jagestedt

  Träning har för mig blivit en livsstil, löpningen har blivit meditation. Jag tränar för att må bra, vara stark och för att kunna springa hinderbana som är bland det roligaste jag vet.

  Visa artiklar
 • Linda Doktar

  Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

  Visa artiklar
 • Fysparet

  Vi heter Jörgen Stagreus och Marie Kinnander och kallas Fysparet. Vi älskar träning i alla dess former men brinner mest för trailrunning och att stå på händer lite varstans.

  Visa artiklar
 • Andreas Lundblad

  Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

  Visa artiklar
 • Niclas Bergqvist

  Stockholmsbaserad prylnörd som gillar att testa gränserna med långa lopp och höga toppar. Tränar just nu för Lavaredo Ultra Trail. Skriver om träningen och valen på vägen mot målet.

  Visa artiklar
 • Josefin Forsell

  Äventyrare och lopparrangör som älskar naturupplevelser i kombination med löpning samt att coacha och inspirera. Skriver om prioriteringar, äventyr samt den gemenskap och glädje löpningen ger.

  Visa artiklar
 • Patrik Söderqvist

  Ultralöpare, swimrunner och traillöpare som ofta hakar på saker utan större eftertanke med mottot ”allt är möjligt”. Älskar äventyr och att sikta högt. Drivs av att göra allt på mitt eget sätt.

  Visa artiklar
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X