HeaderAD

Som bergslöpning fast med skidor

Aiguille du Midi, Chamonix.

Även fast jag nog främst skulle kalla mig löpare, och trots att man hör klart och tydligt på namnet vad trailrunningsweden handlar om, så är det faktiskt över en månad sedan som jag stack ut i löparskor senast. Inte för att jag inte haft lust att träna utan helt enkelt för att det äntligen har blivit vinter och dags att få på sig skidorna igen! I vanliga fall hade det varit perfekt, och även nödvändigt, att kombinera skidor och löpning, men nu har jag lyckats ordna det så fint så att nästan all min träning sedan nyår har varit med skidor under fötterna.

Fostrande väder på Kebnekaise.

Skidalpinism (eller ski mountaineering, eller skimo), som är det jag snöat in på och som jag i regel menar när jag pratar om skidåkning, är inte en särskilt stor sport i Sverige och många har säkert inte hört talas om den, men jag tycker det är en fantastisk träningsform och ett underbart sätt att uppleva vinterfjällen. Precis som i sommarens bergslöpning får man chansen att snabbt och fritt ta sig ut, ta sig upp och ta sig vidare nästan vart man vill i ett landskap som är både storslaget och respektingivande. Skillnaden, och en solklar fördel med skidalpinismen, är att man förhoppningsvis får sig några sköna svängar på nedvägen, svängar som känns mycket värdefullare än ett liftburet åk eftersom man förtjänat dem själv!
Vintern medför självklart att förutsättningarna förändras i bergen och för min del blir det än mer uppenbart hur liten och obetydlig jag är bland enorma mängder sten och snö (vi håller väl tummarna för enorma mängder snö i alla fall! 😉 ). När sikten försvinner i en riktig white-out och kylan och vinden piskar ansiktet och river i kläderna är det svårt att känna sig vidare kaxig, men ödmjukhet och kunskap kommer förhoppningsvis göra att vi alla fattar kloka beslut och hanterar riskerna på ett bra sätt.

Trots detta så hävdar jag att skidalpinism är en sport som har allt! Man får:
1. Mata höjdmeter och bli sjukt trött.
2. Jobba på gogglebrännan, ovanför molnen är det soligt.
3. Fila på tekniken och bli grymt snabb av och på med stighudar, stegjärn och annat som imponerar på ytterst få vanliga människor.
4. Glida runt i kroppsstrumpa.
5. Hinna före fetskidåkarna till de bästa åken.
6. Köra fantastiska puderåk på alldeles för smala skidor.

Och det, det är bra!

Lagkamrat Magnus på långpass i Chamonix, inte lika fostrande väder.

Liknande inlägg by Johan Östman

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X