HeaderAD

Tillräckligt långsamt för ett snabbt Falkenbergs Stadslopp. Och följ med på genrep!

På lördag, 29 juli, är det dags för årets höjdpunkt i Falkenberg, staden som i min barndom kort och gott hette ”Stan”. Här köptes det mesta av mitt LEGO. Här hämtades (och hämtas) de flesta pizzor jag ätit i mitt liv. En gång var den centrum av hela min värld och här finns världens godaste kebabsås (även om Varbergarna gärna vill påstå något annat). Och även Sveriges godaste potatismos. Därför känns det lite extra viktigt för mig att skriva om just Falkenbergs Stadslopp. Kanske kan jag locka några extra deltagare till efteranmälan? Kanske kan jag coacha just dig till att springa några sekunder eller minuter snabbare än du trodde var möjligt? Kanske kan jag få med just dig Genrepet?

Genrepet

Onsdagen före loppet kör jag alltid ett intervallpass längs med tävlingsbanan. I år bjuder jag in allmänheten, så det skulle vara kul om just du ville komma. Passet syftar främst till att identifiera banans kritiska partier, och blir lite av en praktisk genomgång av nedanstående guide. Men jag lägger även upp det som en del av formtoppningen inför lördagen, som ska kunna funka oavsett fart och nivå.

Preliminärt program för genrepet

Vid tillräckligt intresse kommer jag att erbjuda två pass enligt nedan. Skriv därför gärna till 0706934132 eller [email protected] om du vill vara med på något av dem, och ange vilket du föredrar. Samling framför Tullbroskolans idrottshall, vid loppets startområde.

Onsdag 28 juli klockan 14:00 – ”Äkta” genrep. Forskning har visat att vi presterar som bäst den tiden på dygnet då vi är vana vid att träna, och toppidrottare planerar därför ofta in sina fartpass utifrån nästa tävlings starttid.

Onsdag 28 juli klockan 18:30RunFBG:s ordinarie träningstid. Med respekt för Er som jobbar dagtid och inte har semester.

Banbeskrivning

Falkenbergs Stadslopp är 10 km på en relativt snabb, flack bana. De flesta kan springa någon minut snabbare här än på exempelvis Varbergsloppet, som jag skrev om för några veckor sedan. Men alldeles pengplatt är det inte, och banans karaktärsskiftningar är inte riktigt lika tydliga som de i Varberg. Därför kan du tjäna många sekunder på att känna till banan. Nedan följer min sedvanliga tabell över sluttider med motsvarande kilometertid, även om det blir ganska enkelt när det handlar om just 10 km. Räkna ut just din egen önskade snittfart för att enklare kunna springa Tillräckligt långsamt.

Sluttid Kilometertid
0:30:38 3:04 min/km Mustafa Muhameds segrartid 2016
0:35:00 3:30 min/km
0:36:09 3:37 min/km  Linn Nilsson, damsegrare 2016
0:40:00 4:00 min/km
0:45:00 4:30 min/km
0:50:00 5:00 min/km
0:55:00 5:30 min/km
1:00:00 6:00 min/km
1:05:00 6:30 min/km
1:10:00 7:00 min/km
Mustafa springer över Tullbron

Mustafa Muhamed har vunnit Falkenbergs Stadslopp två år i rad. Här passerar han Tullbron med en halv kilometer kvar till målet. Foto: Edith Camilla Svensson, Hallands Nyheter

Starten – över Tullbron, genom centrum upp runt Gymnasieskolan och Lasarettet

Första kilometern knixar sig över Ätran på den anrika Tullbron, via målområdet i Falkenbergs centrum innan banan börjar räta ut sig precis i början av kilometer två. Här gäller det som vanligt att hålla huvudet kallt och hitta din egen fart. Dra återigen nytta av trängseln och det faktum att övriga löpare begränsar farten åt dig i början. Den som lyckas klocka första kilometern på en tid väldigt nära den önskade snittfarten (alltså: Absolut inte för fort!), är också den som har störst chans att klara sitt mål. Som jag skrivit så många gånger förut; det SKA kännas Löjligt Långsamt i början.

Efter att ha passerat kilometerskylt nummer ett och svängt runt Stortorget upp mot Arvidstorp, kommer banans enda längre uppförsbacke som varar ganska exakt till kilometerskylt nummer två vid banans högsta punkt. Om du har skött dig hit fram, och gjort de första två kilometrarna Tillräckligt långsamt, så kommer nu redan den första belöningen i form av en fin återhämtning i utförslöpan ner mot lasarettet och Ätran.

Karta - Stadsloppet

Karta över banorna vid Falkenbergs Stadslopp.

Njutningen – Längs Ätran till Söderbron

Efter att ha tagit dig ner från banans högsta punkt ovanför Gymnasieskolan, till en av dess lägsta nedanför Lasarettet, är det nu dags att hitta din egen rytm på riktigt. Strax före kilometerskylt nummer tre anländer du till doktorspromenaden längs Ätran, som du följer i ungefär 1.5 km innan det är dags att bestiga Söderbron. Det är fortfarande långt kvar till mål, så fortsätt hålla huvudet kallt. Farten här bör ligga väldigt nära din önskade snittfart, fortfarande inte snabbare. Njut av utsikten och ta vindskydd bakom dina medtävlande. Tanken är att hålla nere pulsen och kunna ta dig upp till toppen av Söderbron utan risk för att dra på dig mjölksyra eller behöva sakta in allt för mycket. Stigningen uppför Söderbron är kort men kännbar, och börjar efter cirka 4.5 km.

Grovjobbet – Runt Herting och Skogskyrkogården

Vid toppen av Söderbron ska du helst av allt känna dig fräsch och pigg. Men pulsen bör ha gått upp något, så använd utförslöpan till att slappna av och återigen hitta den fart du hade, eller önskade hålla, på andra sidan Ätran. Någon minut efter Söderbron passerar du kilometerskylt nummer fem, och därmed är halva jobbet avklarat. Men det är nu som grovjobbet börjar. Vi har lämnat staden och folkfesten, och banan blir nu ganska flack och nästan lite ”tråkig” i 2-3 km. Det är nu du har som mest nytta av en jämn och stabil fart, och det är även här som du har störst möjlighet att påverka ditt slutresultat. Spring gärna lite, lite snabbare än vad du ”behöver” här, så att du har några sekunder till godo när du kommer till den tuffa men vackra avslutningen.

Femhundra meter före mål rundar vi kameramannens position, springer över Tullbron (till vänster i bild) för att sedan följa Ätran i några hundra meter (åt höger på andra sidan vattnet ).

Avslutningen – Längs Vallarna och upp i staden

Efter ungefär 7.5 km lämnar vi asfalten för en stund, och springer ner till Ätran vid Laxbron. Nästan två kilometer avverkas längs en snabb, flack och vacker parkväg mellan Ätran och Vallarna. Även här har du stor nytta av en jämn och stabil fart, och om du känner dig pigg så kan det vara dags att börja långspurta. Men sista femhundra metrarna innehåller såväl stigningar som tvära gathörn, så se till att du har lite kraft kvar till den riktiga spurten. Femhundra meter före mål passerar vi återigen den anrika Tullbron efter en uppförsbacke från Ätran, och svänger sedan direkt höger för att följa andra sidan av ån i knappt 200 meter. 2-300 meter från mål svänger banan tvärt vänster uppför den korta men halvbranta gatan Doktorssträtet. Väl uppe på toppen av denna lilla gata kan du sedan sträcka ut och svänga runt ytterligare två gathörn innan du möter folkets jubel längs Nygatan!

Ha så kul på lördag, vi ses på onsdag, och hörs om en kvart – fjorton da’r!

Liknande inlägg by Andreas Lundblad

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X