Varför tävlar vi?

Den frågan kan vi ställa oss ibland. Vore det inte bättre att bara springa själv? Utan press på att prestera på en viss tid eller distans, bara få springa. Är det inte vad vi alla vill egentligen? Vi kan ju egentligen springa tävlingarnas distanser själva, och att då betala pengar för något vi kan göra själva verkar ju inte så smart.

Men vi är ju så många som samlas på tävlingar, både motionärer och elit. Gör vi det för att vi vill vara bäst och vinna? Nej, det är bara ett fåtal startande som faktiskt har chans att vinna. Gör vi det för att vi vill visa upp oss? Nej visst är det roligt med en selfie från ett lopp, men vi kan ju synas varje dag i sociala medier nu på egen hand. Vad är det då som gör att tusentals samlas vid samma tidpunkt, vid samma plats flera gånger per år? Jo, det är så mycket mer än bara en tid eller distans.

KIA Fjällmaraton 2017

Det är en väg ut till att träffa likasinnade. Få dela upplevelser med varandra. Det är ett perfekt sätt att upptäcka nya platser man inte visste fanns.

Vi vill utvecklas, och det hjälper tävlingar oss med. Vi presterar ofta bättre i ett sällskap av människor. Vi pushar oss hårdare och längre. Vi tänjer på gränser och upptäcker sidor vi inte visste att vi hade. Ibland misslyckas vi, men vi utvecklas.

Vi blir insiprerade och får motivation. Kan andra, kan jag. Vi har ett mål att träna inför, som gör att vi springer ut på mörka kvällar eller regniga dagar. Alla pass räknas, för om vi inte tävlar kan vi gömma oss i soffan och tänka att imorgon blir en bättre dag.

Att gå i mål är belöning! Alla borde få känna på känslan av att komma på ett upplopp efter att ha klarat av sin utmaning!

Vi tror att alla mår bra av att tävla, men på sina villkor och efter sina behov. Just för att man spränger gränser och utvecklas.

Vad tycker ni?

Liknande inlägg by Bröderna Backa

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X