När blev du löpare?

 

Kopparklinten i Trollhättan

Kommer du ihåg när du betraktade dig själv som löpare för första gången?

Det gör jag.

För en tid sedan besökte jag min barndomsstad under den äldsta sonens hockeycup. Jag hade planerat en löpning mellan två matcher, en fin 14 km trailrunda, Edsvidsleden heter den och springs som ett traillopp på våren i Trollhättan. Jag hade skaffat kartan. Men strax efter att vi sprang iväg längs kanalen mitt i stan, ville jag vika av från leden upp mot utkiksplatsen Kopparklinten istället. Högt upp, fantastisk utsikt över staden, kanalen, Göta älv och kraftstationen. Istället för att följa trailleden in i skogen till fågelkvittret och nyutslagna vitsippor, sprang vi den asfalterade, slingrande Kärlekens stig till slussarna. På de stora gräsmattorna vid Gamle dal´n spelade jag brännboll kvällen innan studenten, tänk att jag inte varit där sedan dess! Vi sprang förbi caféet som jag mindes gjorde de största räkmackorna. Vi sprang vidare längs kanalen och jag berättade minnen och händelser från uppväxten, saker jag inte visste att jag kom ihåg men som lockades fram av nostalgi, värmande vårsol och ljudet av springande fötter. Som ung sprang jag aldrig mer än vad som krävdes på idrottslektioner och som sällskap till tränande familjemedlemmar, aldrig av egen vilja. Nu är löpningen något jag inte kan vara utan, något jag planerar in i vardagen, under semestern och vill dra iväg på så fort det finns en liten stund över. Hur blev det så?

När mitt tredje och sista barn var ungefär ett år, amningen var avslutad och jag kunde vara hemifrån längre stunder, anmälde jag mig till Göteborgsvarvet. Min otränade gravid- och amningspåverkade kropp skulle förvandlas – nej det låter som om det vore med tvång, den skulle förvaltas och förädlas med omtanke och kärlek, till en stark och hållbar kropp med ett hälsosamt sinne. Jag hade nio månader på mig, som en graviditet. Jag minns när jag första gången sprang längre än två kilometer och fick träningsvärk i ovana muskler. Jag minns när jag gick till Löplabbet och köpte nya fina löparskor, dock orutinerat precis lagom så mina första, blåa tånaglar kom efter några veckor. Och när jag vågade springa i löpartights, för det har bara riktiga löpare. Jag minns när jag upptäckte att löpningen gjorde mig glad och trött, lycklig och stark, en bättre person med större tålamod. Då tänkte jag att nu, nu är jag en löpare!

Löparglädje! Viktigast för att fortsätta att springa.

 

För löpare är du när löpningen är viktig för dig. När den får dig att må bra. När den gör dig till en lite trevligare människa än du var innan du fick din löptur. Oavsett hur fort du springer, hur långt du springer, med eller utan tights, så är du en löpare.

Grattis! Fortsätt spring! Du håller på att skapa den bästa versionen av dig själv.

Hur mitt första Göteborgsvarv gick? Strålande! Inte för att jag sprang ovanligt snabbt, utan för att det var en mäktig känsla att dela löparglädjen med så många tusen människor. En känsla som gav mig skjuts att fortsätta träna och sätta nya mål. Ur de nio månaderna av förberedelse föddes mitt nya sätt att leva, ett liv som löpare.

Instagram: trailbykidmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X