Mentala bilder och strategier

Vinterlöpning

När löpningen har fått stå tillbaka till förmån för julförberedelser och rynkan mellan ögonbrynen blivit allt djupare förstår jag äntligen vad som är fel. Då är det dags att göra det enda rätta, att ta en riktigt skön långlöpning.

Knappt hinner jag en kilometer innan jag känner hur axlarna sjunker och de vassa armbågarna rätas ut. Händerna gungar avslappnat i höfthöjd och stegen är korta och lätta på stigen. En ny långtur som jag planerat i huvudet, vackert längs Bohusleden, bitvis pulsandes i mycket snö och halkandes i blöt lera där solen tinat marken. Till sonens ishall i grannkommunen och via hästgårdar och motionsspår i yrande snöfall kommer jag hem igen 3,5 h senare.
Väl hemma är hjärtat lätt och pulsen avslappnad. Inser återigen hur mycket jag behöver löpningen. Beroende, ja verkligen! Kanske ännu mer än vanligt nu när jag har som minst tid för den.

När jag springer långpass försöker jag visualisera loppet som kommer, Sandsjöbacka Trail 82 km, och förbereda mig på problem som jag måste hantera. Mitt distansrekord är Ultravasans 90 km, men detta är nog lika utmanande eftersom vinterförhållandena ger svårare förutsättningar.

Jag försöker skapa och spara minnesbilder att plocka fram när jag är trött, ensam och känslan i kroppen bara är eländig. För hur väl förberedd man än är kommer de tankarna alltid, jag vet det. När de kommer kan jag välja hur jag reagerar på dem. Dras ner och fastna i en negativ spiral som gör löpningen ännu mer besvärlig än den är, eller låta dem susa förbi och använda mig av mentala strategier för att få styrka.

Medan jag springer långpass känner jag efter hur kroppen är när den är trött men hur den ändå kan fortsätta framåt. Jag föreställer mig hur jag springer på stigen under loppet och lägger kilometer efter kilometer bakom mig. Jag tänker på hur det luktar i skogen, hur underlaget känns under mina fötter, hur andningen låter och vilka ljud som kommer från naturen. Hur jag upplever med alla sinnen att jag tar mig närmare nästa vätskestation, nästa mil, nästa berg och ända fram till mål. Smärta kommer i olika kroppsdelar, men ofta förändras känslan och det onda flyttar runt, dämpas och uppstår någon annanstans. När tröttheten kommer, när de tunga tankarna vill snurra i huvudet och när jag känner mig som den mest ensamma och sämsta av alla löpare i hela världen, då ska jag låta de känslorna flyga förbi. Acceptera att de kommer, men inte låta dem stanna. Acceptera att låg energinivå ger dåligt självförtroende men veta att det går att förändra med mat, gels och dryck. Också det faktum att det djupa svarta hålet kan bytas ut mot de härligaste känslorna när jag lyfter blicken och ser min löpning på lite avstånd. Vilken förmån att få springa en hel dag, att få springa under en stjärnklar himmel, eller får oväntat sällskap av härliga medlöpare. Inget tillstånd är för evigt under ett ultralopp, tyvärr inte de lätta men heller inte de jobbiga.

Att se det vackra och njuta av förmånen att kunna springa, det ger ny energi när sinnet blir tungt.

Jag har delat in Sandsjöbacka Trail 82 i 4 större delar, fyra nästan-halvmaraton. Jag har gett delarna namn, med inspiration från Pace on earths blogginlägg om ”Mentala strategier för ultralöpning”. Mycket intressant läsning, inte bara för ultralöpare utan för alla löpare som vill utmana sig där de är just nu i sin löpning.

0-20 km, Uppvärmning. Inte lägga så stor vikt vid hur kroppen känns utan bli varm, få igång energiintaget, inte tänka på hur långt det är kvar. Springa lugnt, spara på krafterna. Glädjas över att ha löpare runt mig, sedan kommer jag att springa långa sträckor ensam.

20-40 km, Själva loppet. Nu kommer tröttheten smygande men jag fyller på med energi och försöker att njuta av omgivningarna. Här har jag aldrig sprungit förut. Hälften närmar sig, med dropbag-station, nya kläder och varm mat. Går i uppförsbackar.

40-60 km, Kämpadelen. Börjar med torra kläder och mätt mage, känslan av nystart sitter i några kilometer. Med mörkret kommer pannlampslöpning. Äta ofta och tänka starka tankar. Acceptera det som gör ont.

60-82 km, Bara in i mål! Långa kilometer och långa timmar. Men att jag faktiskt har tagit mig till sista etappen ger kraft. De här stigarna och vägarna känner jag igen. Nästan hemma, snart framme. Visualisera målet. Det får ta tid.

Tre veckor kvar! Roligt! Och nervöst…men motar envist bort det oroliga. Jag ska ha en spännande dag. Punkt.

 

Jag önskar dig en varm och skön julhelg med dina närmaste runt dig. Njut av ledighet och spring ofta, spring med glada tankar!

 

God Jul!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X