Vinterskor – ett kärt ämne! Test av Icebug.

Vinterlöpning kräver skor för kyla, väta och halka.

Vinterlöpning! Så underbart och härligt friskt, om man har rätt utrustning och framförallt bra skor. Valet av skor är högst personligt, och beror såklart på hur ombonad sko du vill ha, vilket underlag och terräng det är och hur långt löppass du ska springa. Vilken temperatur det är och hur fort du planerat att ta dig fram i skogen.

Jag är inte mycket för att köpa nytt så fort det kommer ut en ny färg eller modell av ett särskilt märke utan sliter mina skor tills de nästan faller sönder. Därför vill jag verkligen veta att jag köper en bra sko som uppfyller mina krav, jag frågar andra löpare, läser artiklar och kollar hemsidor. Nu fick jag chansen att själv testa tre olika par Icebugskor, alla tre fungerar för vinterlöpning men de har olika funktion, känsla och utseende.

Icebug! Svart/neon peach Pytho4 BUGrip, svarta DTS3 RB9X och lila/orange Acceleritas5 RB9X.

Isigt och hala rötter, lugna långpass på mjuka stigar eller geggig, blöt snölera? Sveriges vintertraillöpare utmanas av de mest varierande underlagen och väderlekarna, men här är tre par skor som passar för våra vanligaste önskemål.

Icebugs Pytho4 BUGrip. Drop: 5mm, vikt: 325 gr i stl US 9.

Vi har haft några mycket isiga dagar i Göteborg så den första skon jag testade var Pytho4 med metalldubbar. Den har låg drop och upplevs inte särskilt tung för att ha metalldubbar, sitter lagom hårt runt foten med ett såpass brett tåparti så att jag med tjocka tåstrumpor ändå fick plats att spreta med tårna. Tyvärr hade isen på stigarna smält, men grusvägen upp till skogen var täckt av blöt is och när min man i vanliga trailskor fick trippa försiktigt på vägkanten i gräset kunde jag springa rakt fram på isen helt utan rädsla för att halka. De fäster fantastiskt bra på is, men även i skogen på hala rötter och i blöt mossa. På berghällar kan man få känslan av att metalldubbarna ska glida iväg, men det hände aldrig utan greppet var perfekt hela vägen. Skon är lite ombonad och mjuk runt häl och tunga, men inte tjock och tung. Tyget är vattenavstötande men inte vattentätt, vilket är bra tycker jag så att vätan som kommer in också kan komma ut. Den kan användas hela året, ja kanske inte de allra hetaste sommardagarna, men alla regniga, geggiga, hala eller isiga tider på året. Rätt så ofta alltså.

Plus i kanten för loggan på sidan av skon som egentligen är svart men som lyser upp av kamerablixten, det är en reflex! Bra där Icebug!

Favoriten Acceleritas5 RB9X. Drop: 4 mm, vikt: 210 gr i stl US 9.

Bara färgen gör ju att man måste prova den. Den känns lite som en mjuk toffla som formar sig helt efter foten. Skon är så lätt så det känns som om man bara knyter på sig en sula, mycket skön! Den sitter tight och smalt runt foten, är lite uppbyggd under hålfot och runt hälen så den upplevs inte helt platt trots att den bara har 4 mm drop. Det gillar jag. Den här skon är fullkomligt rätt när du ska springa i blöt lera och bland grus och sten, fäster i allt och har en förstärkning runt hela skon ovanför sulan för att skydda foten mot vassa stenar och kvistar. Tyget släpper igenom vatten och ökar knappt i vikt trots att den är blöt, jag förstår att den är populär hos swimrun-utövare. Jag tycker om att skon uppmuntrar till ett lätt framfotssteg, att det är enkelt att tassa mellan stenar och på grästuvor, man känner sig säker och kraftfull.

Min absoluta favorit för att den ger en härlig spänst i steget och för att den kan användas året om. Troligen skon för mitt 2xu Idre Fjällmaraton i augusti och jag längtar efter att springa några långpass i den för att uppleva känslan under längre tid, återkommer om det.

De mjuka och sköna DTS3 RB9X med gummidubbar. Drop: 12 mm, vikt: 315 gr i stl US 9.

DTS står för Distance Training Shoe och det är vad den är, en uppbyggd, stabil, väldämpad, och välkomnande sko. Den passar utmärkt när vi springer lite längre långsamma distanser, när löpningen inte bara går i skogen utan också på löparspår, grus och asfaltsvägar och när vi blandar löpning och gång under passet. Jag kommer att använda den även till promenader och som fritidssko, den ser inte så ”trailig” ut fast den har grovmönstrad sula. Tyget på ovansidan är glesare, när jag sprang med skon en kylig dag kände jag till en början hur det blåste in luft. Härligt under varmare dagar, tänker jag, och bra att skon inte blir tung när den är blöt. En mycket användbar sko och snäll mot nyblivna traillöpare som vill ha mer dämpning.

Acceleritas5, för spänst och energi. Riktigt härlig trailsko!

Tack Icebug för möjligheten att få testa några av era skor för vinterlöpning. Riktigt roligt att det är ett svenskt och till och med ett Göteborgskt företag. Att kunna fortsätta att springa i naturen under hela året, i alla väder och på alla underlag är livskvalité för mig, det är i skogens sus, i regnet, snöfallet och mörkret som jag även under vintern samlar ny energi och får lycka och glädje. Bra jobbat Icebug!

Du har väl inte missat premiärupplagan av Icebug Xperience Mountain Trail, löpäventyret i Åres fjällvärld i mitten av maj? För mig låter det som ett helt underbart spännande upplägg med möjlighet till vacker löpning/vandring i en natur som ruskar av sig vinterkylan och vaknar till vårvärmen. 7 mils löpning i fjällen under tre dagar, i den takt du själv bestämmer, tillsammans med människor som uppskattar löpningen lika mycket som du. Magiskt.

Jag önskar dig en fin vecka och vet du, magin finns nära dig också. Bortom de närmsta granarna och tallarna ligger oupptäckta stigar och väntar. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Vlog V32 - Besök på en Trail Running Arena Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • En gång för längesedan försökte jag bli längdskidåkare Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X