Bli oslagbar – snart dags för 2XU Idre Fjällmaraton!

Att våga bli en vinnare!

En vecka kvar till 2XU Idre Fjällmaraton. Ett år av förberedelser och träning sedan jag anmälde mig till loppet men först nu infaller den svåraste veckan! Den oroligaste veckan. Den långsammaste och mest hypokondriska veckan på hela året.

Viloveckan. Återhämtnings- och laddningsveckan.

Träningen är gjord. Backpassen är sprungna och långpassen avnjutna. Alla vanliga korta och längre distanspass däremellan. Balansträning och lite styrketräning. Cykling, skidåkning och simning… ja under all träning det senaste året har jag tänkt på just detta lopp, just denna upplevelse!

Inte konstigt att jag då blir nervös och lite orolig. Har jag tränat tillräckligt? Hur kommer det att gå? Har jag koll på energi och utrustning? Kartan? Medtävlande?

Känner du likadant inför lopp eller större utmaningar? Det gäller att reda ut tankarna och få kontroll över känslorna.

Tränat tillräckligt? Det klart att jag skulle kunnat lagt mer tid på träning av olika slag, men med risk att bli skadad eller överansträngd. Det är ju hela tiden en balansgång mellan att öka träningsmängden samtidigt som man ska undvika att bli skadad. Eftersom jag inte är skadad och kroppen känns så hel som är möjligt måste jag tillåta mig att vara nöjd med den träning som gjorts. Dessutom har träningen pusslats in i den vanliga livet utan alltför stora uppoffringar med familj och jobb, viktigt det med så klart.

Hur kommer det att gå? Mitt mål är – att ta mig i mål. Jag vill uppleva 45 km fjällöpning med en stark och glad kropp. Ja det kommer att gå bra. Sen kan saker alltid hända under lopp, stukningar, illamående eller andra oförutsedda händelser som man får hantera när/om de dyker upp. Men min målbild är just att jag går i mål. Wow. Längtar efter den endorfinkicken som målgångar alltid ger. Känslan av att vara oslagbar. Att jag kan. Wow!

Utrustning? Viss obligatorisk utrustning som kompass (tur att det fanns en snabbkurs på 2XU Idre Fjällmaratons hemsida!) visselpipa och första förband. Extra kläder vid snabba väderomslag. Vätskevästen Chase Bike Vest från Camelback blir perfekt, den har jag använt under många långpass i sommar. Skorna är jag tveksam över än så länge, men tar med mig några olika par Hoka One One och testspringer på fredagen innan loppet för att känna på underlag och spänst. EvoJawz är roligast men Challenger antagligen klokast. Fast de väl insprungna Speedgoat 2 pålitliga och mjuka. Beroende på väder blir klädseln långa eller korta 2XU kompressionstights. Linne eller tunn långärmad tröja. Jag hoppas ändå kunna springa i korta kläder för att behålla en skön sommarkänsla.

Ett av de sista längre passen, här på Getryggen i Skatåsterrängen.

Energi? Jag har under flera år använt Umaras sportdryck, gels och bars och vet att de fungerar bra för min mage. Dessutom är just Umara leverantör av sportdrycken under loppet så då borde magen hålla sig lugn och fin hela vägen. Vätskeblåsan i västen rymmer 1,5 liter och det är säkert mer än tillräckligt.

Kartan? Jag ser massor av höjdkurvor och några våtmarker. Det är 1400 höjdmeter, som sedan ska springas nedför. Inte alls mycket om man jämför med hur många höjdmeter våra duktiga svenska traillöpare springer i skyrunning-lopp, men för mig blir detta höjdmeterrekord! Spännande! Uppför Städjan två gånger, det ser mäktigt ut.

Medlöpare? Jag kollar igenom startlistan för 45 km och känner igen några namn från sociala medier, det ska bli roligt att träffas i verkligheten! Naturligtvis ser jag också några riktigt duktiga superlöpare och det blir spännande att stå på samma startlinje och att höra efteråt hur de erfarna fjäll-löparna tog sig an terrängen och hur de upplevde loppet.

Till sist tänker jag varför? Mitt varför som ger mig mening när det gör ont och när jag är trött. För att jag älskar att springa i vacker natur. För att jag älskar att känna att jag kan, att jag är stark och att jag kan genomföra en krävande utmaning. För att löpning är glädje och gemenskap med alla härliga medlöpare. Och mest av allt, jag vill verkligen klara av ett långt fjällopp, en helt ny typ av löpning för mig.

Så. Tankarna sorterade och det mesta är redan under kontroll. Tillräckligt med sömn och bra mat så hoppas att jag att alla baciller håller sig borta en vecka till.

Ett år av väntan har blivit bara en vecka. Längtar. Ses vi?

Backträning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • Spring med vilken kropp du vill! Peter Lindquist
  Läs mer
 • In i vinternatten igen Bo Johansson
  Läs mer
 • Förenkla vardagen med matkasse Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X