För löpning på is, snö och hala rötter - Tips på tre Icebugskor med ståldubbar

Precis nu har det kommit vinter till Göteborg! Minusgrader och ett tunt lager snö och äntligen plockar jag fram merinostrumpor, vintertights och Icebugskorna med ståldubbar får riktigt komma till...

30 november, 2018 |
Den första lilla snön, äntligen!

Precis nu har det kommit vinter till Göteborg! Minusgrader och ett tunt lager snö och äntligen plockar jag fram merinostrumpor, vintertights och Icebugskorna med ståldubbar får riktigt komma till sin rätt! Men faktum är att jag redan har sprungit i dubbade skor i säkert en månad. När kala rötter blir såphala, när jag springer med pannlampa i mörkret och när jag inte vill halka på sluttande bergshällar - ja då är skor med ståldubb helt fantastiska.

Här beskriver jag tre olika Icebugskor med ståldubb. Tre skor för tre lite olika typer av löpning, olika breda fötter och för olika fart. Välj ett par eller alla tre, det viktiga är att du kan springa genom hela vinterns is och snö och vara helt trygg i fästet och att du kan springa vilken fart du vill utan rädsla för att halka.

Icebug Pytho4 BUGrip. Drop: 5 mm, vikt: 325 g.

Detta är en riktigt fin och pålitlig vintersko. Förra vintern hade vi snö och is långt fram i april och dessa skor, Pytho4 BUGrip, blev väl använda. Jag skrev om mina första intryck av skorna i ett inlägg i vintras, du kan läsa det här.

Detta är en något bredare sko med rundad och rymlig tåbox. Tyget är vattenavstötande, men inte vattentätt och trots att den blir blir genomvåt är den inte tung. Jag upplever den som en ombonad, varm sko med mjukt tyg runt foten, en skön och snäll sko för långa löpturer.

Icebug Oribi3 BUGrip Vikt: 225 g,  drop: 7 mm

Det första jag tänker när jag ser Oribi3 BUGrip är den fantastiskt vackra blåa färgen och de läckra orangea skosnörena som matchar sulan. Snyggt! Lite fräckt med de blåa stänken på sulan, den har också en reflexsöm på hälkappan.

Det här är den dubbade modellen av den populära Oribi3 som från början utvecklades för nyblivna traillöpare men som är lika omtyckt hos erfarna löpare pga låg vikt och ett fint grepp. Modellen utan dubbar har jag använt mycket vid löpning på berg och sten vid kusten för att gummisulan fäster så bra på fuktiga klippor.

Skon är något bredare än den tighta Spirit7 som jag skriver om längre ner, faktiskt måste jag dra åt snörningen lite hårt för att skon ska sitta sådär riktigt nära foten som jag tycker om. Men när jag nu i vintertid använder tjockare merinostrumpor och även de ultravänliga tåstrumporna är det bra med extra utrymme för tårna. Skorna är något dämpade så jag har sprungit både rena skogslöpningar men även rundor med blandat underlag såsom grus, asfalt och mjuka stigar. De blir efter en stunds löpning hårda på asfalt, men för att transportera sig en kort sträcka mellan skogarna fungerar det alldeles utmärkt att springa med dubbarna på hårt underlag.

Oribi3 BUGrip upplever jag som en väldigt skön sko, en mycket lätt, snygg och användbar sko inte bara för snö och is utan även när vi vill ha mer dämpning på de längre, hala löpturerna under höst och vår. Oribi3 BUGrip finns också i en modell med vattentätt Gore-Textyg men det har inte denna blåa sko. Här är tyget lätt vattenavstötande, i vått gräs eller i leriga pölar blir skon blöt men på grund av låg vikt behålls den positiva löpkänslan.

Icebug Spirit7 OLX Vikt: 215 g, drop: 4 mm

Wow alltså! Vilken sko! Spirit7 OLX är drömmen när du vill kombinera fart, fäste, tight sko och att kunna springa helt utan oro över hur eller var du trampar under löpningen. Fokus kan du ha på målet, tiden eller kartan - för detta är skon som vår duktiga orienterare Tove Alexandersson har varit med och utvecklat. Jag älskar den redan när jag ser den smäckra formen och den snygga röda sulan.

Det är en smal sko utan dämpning. Den känns lätt även när den är blöt så den snabba känslan har du under hela löpturen. Jag har mest sprungit korta, snabba löpningar i kuperad och blöt terräng och aldrig behövt tvivla på hur foten ska fästa i underlaget. Jag använde den även under våra 2XU Reflect Run-pass i mörker och märkte att jag hade fint grepp där andra deltagare gled omkring på blöta löv. Skon är låg runt vristen och hindrar inte fotens rörelser i någon riktning. En snabb racersko!

Blött och lerigt eller snö och is, allt klarar Spirit7.

Jag hoppas att du inte låter underlaget hindra dig när du vill ge dig ut i vintervärldens löpningar utan satsar på en riktigt skön sko med ståldubbar som passar dig och dina behov. Lägg till bra löparkläder som håller dig varm och torr i snö och blåst så har du de bästa förutsättningarna för att njuta av traillöpningen hela vintern. Välkommen decemberlöpning!

Första lilla snön i år. Med Oribi3 i fokus!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X