För löpning på is, snö och hala rötter – Tips på tre Icebugskor med ståldubbar

Den första lilla snön, äntligen!

Precis nu har det kommit vinter till Göteborg! Minusgrader och ett tunt lager snö och äntligen plockar jag fram merinostrumpor, vintertights och Icebugskorna med ståldubbar får riktigt komma till sin rätt! Men faktum är att jag redan har sprungit i dubbade skor i säkert en månad. När kala rötter blir såphala, när jag springer med pannlampa i mörkret och när jag inte vill halka på sluttande bergshällar – ja då är skor med ståldubb helt fantastiska.

Här beskriver jag tre olika Icebugskor med ståldubb. Tre skor för tre lite olika typer av löpning, olika breda fötter och för olika fart. Välj ett par eller alla tre, det viktiga är att du kan springa genom hela vinterns is och snö och vara helt trygg i fästet och att du kan springa vilken fart du vill utan rädsla för att halka.

Icebug Pytho4 BUGrip. Drop: 5 mm, vikt: 325 g.

Detta är en riktigt fin och pålitlig vintersko. Förra vintern hade vi snö och is långt fram i april och dessa skor, Pytho4 BUGrip, blev väl använda. Jag skrev om mina första intryck av skorna i ett inlägg i vintras, du kan läsa det här.

Detta är en något bredare sko med rundad och rymlig tåbox. Tyget är vattenavstötande, men inte vattentätt och trots att den blir blir genomvåt är den inte tung. Jag upplever den som en ombonad, varm sko med mjukt tyg runt foten, en skön och snäll sko för långa löpturer.

Icebug Oribi3 BUGrip Vikt: 225 g,  drop: 7 mm

Det första jag tänker när jag ser Oribi3 BUGrip är den fantastiskt vackra blåa färgen och de läckra orangea skosnörena som matchar sulan. Snyggt! Lite fräckt med de blåa stänken på sulan, den har också en reflexsöm på hälkappan.

Det här är den dubbade modellen av den populära Oribi3 som från början utvecklades för nyblivna traillöpare men som är lika omtyckt hos erfarna löpare pga låg vikt och ett fint grepp. Modellen utan dubbar har jag använt mycket vid löpning på berg och sten vid kusten för att gummisulan fäster så bra på fuktiga klippor.

Skon är något bredare än den tighta Spirit7 som jag skriver om längre ner, faktiskt måste jag dra åt snörningen lite hårt för att skon ska sitta sådär riktigt nära foten som jag tycker om. Men när jag nu i vintertid använder tjockare merinostrumpor och även de ultravänliga tåstrumporna är det bra med extra utrymme för tårna. Skorna är något dämpade så jag har sprungit både rena skogslöpningar men även rundor med blandat underlag såsom grus, asfalt och mjuka stigar. De blir efter en stunds löpning hårda på asfalt, men för att transportera sig en kort sträcka mellan skogarna fungerar det alldeles utmärkt att springa med dubbarna på hårt underlag.

Oribi3 BUGrip upplever jag som en väldigt skön sko, en mycket lätt, snygg och användbar sko inte bara för snö och is utan även när vi vill ha mer dämpning på de längre, hala löpturerna under höst och vår. Oribi3 BUGrip finns också i en modell med vattentätt Gore-Textyg men det har inte denna blåa sko. Här är tyget lätt vattenavstötande, i vått gräs eller i leriga pölar blir skon blöt men på grund av låg vikt behålls den positiva löpkänslan.

Icebug Spirit7 OLX Vikt: 215 g, drop: 4 mm

Wow alltså! Vilken sko! Spirit7 OLX är drömmen när du vill kombinera fart, fäste, tight sko och att kunna springa helt utan oro över hur eller var du trampar under löpningen. Fokus kan du ha på målet, tiden eller kartan – för detta är skon som vår duktiga orienterare Tove Alexandersson har varit med och utvecklat. Jag älskar den redan när jag ser den smäckra formen och den snygga röda sulan.

Det är en smal sko utan dämpning. Den känns lätt även när den är blöt så den snabba känslan har du under hela löpturen. Jag har mest sprungit korta, snabba löpningar i kuperad och blöt terräng och aldrig behövt tvivla på hur foten ska fästa i underlaget. Jag använde den även under våra 2XU Reflect Run-pass i mörker och märkte att jag hade fint grepp där andra deltagare gled omkring på blöta löv. Skon är låg runt vristen och hindrar inte fotens rörelser i någon riktning. En snabb racersko!

Blött och lerigt eller snö och is, allt klarar Spirit7.

Jag hoppas att du inte låter underlaget hindra dig när du vill ge dig ut i vintervärldens löpningar utan satsar på en riktigt skön sko med ståldubbar som passar dig och dina behov. Lägg till bra löparkläder som håller dig varm och torr i snö och blåst så har du de bästa förutsättningarna för att njuta av traillöpningen hela vintern. Välkommen decemberlöpning!

Första lilla snön i år. Med Oribi3 i fokus!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X