För löpning på is, snö och hala rötter – Tips på tre Icebugskor med ståldubbar

Den första lilla snön, äntligen!

Precis nu har det kommit vinter till Göteborg! Minusgrader och ett tunt lager snö och äntligen plockar jag fram merinostrumpor, vintertights och Icebugskorna med ståldubbar får riktigt komma till sin rätt! Men faktum är att jag redan har sprungit i dubbade skor i säkert en månad. När kala rötter blir såphala, när jag springer med pannlampa i mörkret och när jag inte vill halka på sluttande bergshällar – ja då är skor med ståldubb helt fantastiska.

Här beskriver jag tre olika Icebugskor med ståldubb. Tre skor för tre lite olika typer av löpning, olika breda fötter och för olika fart. Välj ett par eller alla tre, det viktiga är att du kan springa genom hela vinterns is och snö och vara helt trygg i fästet och att du kan springa vilken fart du vill utan rädsla för att halka.

Icebug Pytho4 BUGrip. Drop: 5 mm, vikt: 325 g.

Detta är en riktigt fin och pålitlig vintersko. Förra vintern hade vi snö och is långt fram i april och dessa skor, Pytho4 BUGrip, blev väl använda. Jag skrev om mina första intryck av skorna i ett inlägg i vintras, du kan läsa det här.

Detta är en något bredare sko med rundad och rymlig tåbox. Tyget är vattenavstötande, men inte vattentätt och trots att den blir blir genomvåt är den inte tung. Jag upplever den som en ombonad, varm sko med mjukt tyg runt foten, en skön och snäll sko för långa löpturer.

Icebug Oribi3 BUGrip Vikt: 225 g,  drop: 7 mm

Det första jag tänker när jag ser Oribi3 BUGrip är den fantastiskt vackra blåa färgen och de läckra orangea skosnörena som matchar sulan. Snyggt! Lite fräckt med de blåa stänken på sulan, den har också en reflexsöm på hälkappan.

Det här är den dubbade modellen av den populära Oribi3 som från början utvecklades för nyblivna traillöpare men som är lika omtyckt hos erfarna löpare pga låg vikt och ett fint grepp. Modellen utan dubbar har jag använt mycket vid löpning på berg och sten vid kusten för att gummisulan fäster så bra på fuktiga klippor.

Skon är något bredare än den tighta Spirit7 som jag skriver om längre ner, faktiskt måste jag dra åt snörningen lite hårt för att skon ska sitta sådär riktigt nära foten som jag tycker om. Men när jag nu i vintertid använder tjockare merinostrumpor och även de ultravänliga tåstrumporna är det bra med extra utrymme för tårna. Skorna är något dämpade så jag har sprungit både rena skogslöpningar men även rundor med blandat underlag såsom grus, asfalt och mjuka stigar. De blir efter en stunds löpning hårda på asfalt, men för att transportera sig en kort sträcka mellan skogarna fungerar det alldeles utmärkt att springa med dubbarna på hårt underlag.

Oribi3 BUGrip upplever jag som en väldigt skön sko, en mycket lätt, snygg och användbar sko inte bara för snö och is utan även när vi vill ha mer dämpning på de längre, hala löpturerna under höst och vår. Oribi3 BUGrip finns också i en modell med vattentätt Gore-Textyg men det har inte denna blåa sko. Här är tyget lätt vattenavstötande, i vått gräs eller i leriga pölar blir skon blöt men på grund av låg vikt behålls den positiva löpkänslan.

Icebug Spirit7 OLX Vikt: 215 g, drop: 4 mm

Wow alltså! Vilken sko! Spirit7 OLX är drömmen när du vill kombinera fart, fäste, tight sko och att kunna springa helt utan oro över hur eller var du trampar under löpningen. Fokus kan du ha på målet, tiden eller kartan – för detta är skon som vår duktiga orienterare Tove Alexandersson har varit med och utvecklat. Jag älskar den redan när jag ser den smäckra formen och den snygga röda sulan.

Det är en smal sko utan dämpning. Den känns lätt även när den är blöt så den snabba känslan har du under hela löpturen. Jag har mest sprungit korta, snabba löpningar i kuperad och blöt terräng och aldrig behövt tvivla på hur foten ska fästa i underlaget. Jag använde den även under våra 2XU Reflect Run-pass i mörker och märkte att jag hade fint grepp där andra deltagare gled omkring på blöta löv. Skon är låg runt vristen och hindrar inte fotens rörelser i någon riktning. En snabb racersko!

Blött och lerigt eller snö och is, allt klarar Spirit7.

Jag hoppas att du inte låter underlaget hindra dig när du vill ge dig ut i vintervärldens löpningar utan satsar på en riktigt skön sko med ståldubbar som passar dig och dina behov. Lägg till bra löparkläder som håller dig varm och torr i snö och blåst så har du de bästa förutsättningarna för att njuta av traillöpningen hela vintern. Välkommen decemberlöpning!

Första lilla snön i år. Med Oribi3 i fokus!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör27junalldayalldayFeaturedBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmLandskap:Halland

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Vinn återhämtningsprodukter från Flowlife Sweden Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • November Linda Doktar
  Läs mer
 • Sex tips till skönare vinterlöpning Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Stockholm Rogaining Bo Johansson
  Läs mer
 • När traillöpning möter bergsbestigning Peter Lindquist
  Läs mer
 • Big's backyard ultra: det sitter i huvudet Anna Carlsson
  Läs mer
 • Ibland tänkte jag... vad ska andra tro? Annika Repo Wallman
  Läs mer
 • Träning på bortaplan? Malin Tidqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X