Tävlingskalender 2019

Tre månader av året har snart passerat och jag tänkte att jag skulle presentera årets tävlingskalender för egen del. Som vanligt är det inte särskilt många inbokade lopp, utan jag håller mig till ett fåtal väl utvalda tävlingar som en liten extra krydda till min träning.

 

Det blev inget UTMB för mig i år, lotten ville annorlunda. Så jag får vänta något år på min första start nere i de franska alperna.

 

Men vilka är då loppen, och varför har jag valt just dem?

 

Sandsjöbacka ultratrippel – januari

Det första loppet är redan avklarat men får ändå stå med på listan (läs om det här).  För det första är det ett fantastiskt välarrangerat lopp som går i vacker miljö i Sandsjöbackas naturreservat, Änggårdsbergen osv. För det andra är det en rejäl utmaning såväl för kroppen som för pannbenet med tre lopp på lika många dagar. Det är häftigt att se vad man är kapabel till och trots 80km i benen efter fredagens och lördagens lopp så går det ändå att klara av 89km på söndagen med hyfsat pigga ben. Hade någon sagt det för 5 år sedan hade jag bara skrattat åt dem.

Det ska ju också tilläggas att detta är på vintern på Västkusten, så man vet inte förrän sista veckan om det blir ett lopp i 15 minusgrader och isigt underlag eller om det blir 10 plusgrader och lervälling. Det är alltså inte lätt att förbereda sig inför loppet alltför långt i förväg.

 

Sandsjöbacka Trail 2018. Glädjen efter att ha sprungit hela söndagens etapp tillsammans, 85km från start till mål.

Stockholm Maraton – juni

Jag är i vanliga fall ingen fan av asfaltslöpning, men ska göra ett undantag i år. Efter tips från några löparvänner har jag fått en plats som farthållare till årets Stockholm Maraton. Det ska bli otroligt kul att uppleva folkfesten på plats. Och riktigt kul att få chansen att hjälpa andra löpare att förhoppningsvis förverkliga sina drömmar och mål genom att ta sig in under en bestämd tid på maran (4.15). Men lika kul och spännande som det ska bli, lika nervöst kommer det också att vara. Tänk om jag missbedömer tiden och kommer in en halv minut för sent, det vore ju oerhört snopet. Men hur det än går ser jag fram emot en trevlig och social runda i vår vackra huvudstad.

 

Bocksten Trailrun – juni

BTR är ett otroligt vackert lopp som går i mina hemtrakter, i vackra Åkulla Bokskogar. Detta är stigarna som jag själv söker upp för mina långpass när jag bara vill njuta av naturen. En löprunda här blir som ren meditation. Om jag inte står på startlinjen själv kommer jag som tidigare år förmodligen att finnas med bakom kulisserna som fotograf, förlöpare, påhejare eller liknande. Loppet ligger för nära BUS för att jag ska kunna köra ultran, hur gärna jag än skulle vilja göra det. Men att jag kommer att finnas i skogen i samband med loppet, det är givet. Arrangören själv kallar det för Hallands vackraste lopp och jag är helt klart benägen att hålla med.

 

Backyard Ultra Sydkusten (BUS) – juli

BUS var förra årets absoluta höjdpunkt för mig och det ska bli skitkul att komma tillbaka igen. Det är extremt socialt och ett supertrevligt arrangemang. Tävlingsformen i sig är ju unik i och med att ALLA kan springa och prata med varandra oavsett hur duktig eller snabb löpare man är. I vanliga tävlingar har ju täten och de långsammare löparna ingen som helst kontakt under loppet, men på en backyard ultra gäller det ju inte att ta sig i mål så snabbt som möjligt. Där vinner istället den som kan hushålla bäst med krafterna och orkar flest varv på den 6.7km långa banan, vilket innebär att eliten många gånger springer långsammare än de mer oerfarna löparna.  Själv lyckades jag kamma hem en tredjeplacering förra året och det ska bli kul att se om den går att försvara i år.

 

BUS 2018 – på väg ut på mitt sista varv som en av tre återstående löpare.

Idre Fjällmaraton – augusti

Jag har aldrig tidigare sprungit i fjällen, så det här blir en av årets största utmaningar där jag inte har en aning om vad jag ger mig in på. Jag kommer till start som en riktig rookie och är väl införstådd med att jag förmodligen kommer att göra alla möjliga nybörjarmisstag som att gå ut för hårt och ta tvärslut alldeles för tidigt i loppet. Det här loppet har jag valt av två anledningar. Dels för att vidga mina vyer och springa ett annorlunda lopp mot vad jag är van vid här nere i södra delarna av landet. Men framförallt för att de bilder jag har sett från loppet har varit helt magiska.  Vyer som jag vill uppleva med mina egna ögon. Om jag stapplar mig i mål sist av alla, på blytunga ben, spelar ingen roll så länge som jag får uppleva den magiska naturen.

 

Kullamannen 100 miles – november

Jag sprang det här loppet premiäråret 2017 och lyckades som en av ganska få löpare att erövra en ring, denna åtråvärda belöning som är så mycket mer än en vanlig medalj. Egentligen borde jag vara nöjd med det och njuta av den prestationen, men det finns något lockande i utmaningen som är svår att förklara. Jag vill gärna bevisa för mig själv att det inte var en engångsföreteelse. Jag vill också se om jag kan kapa några timmar på sluttiden och göra ett ännu bättre lopp. Min träningsdos inför loppet förra gången var inte särskilt imponerande och förhoppningen är att ett bättre träningsupplägg ska kunna ge ett bättre resultat. Om jag kommer i mål på 25:e eller 125:e plats är oväsentligt, det är kampen mot mig själv som är det intressanta. Och jämförelsen med mitt förra lopp. Hur har jag utvecklats som löpare på två år? Har jag samma mentala styrka nu som då? Eller har jag blivit en vekling som bryter ihop och ger upp när det börjar gå tungt…?

 

Så här glad blir man när man tar sig i mål i ett av Sveriges tuffaste traillopp, Kullamannen 100 miles. Går det att återupprepa till hösten…?

Falktouren – november/december

Om kroppen håller efter Kullamannen och om jag har tid och möjlighet skulle jag gärna springa ett eller ett par lopp inom Falktouren. Förvisso är loppen 10km vilket är den absolut jobbigaste distansen som finns. Men det är en tour där jag har många vänner och bekanta som springer så det hade varit kul att ställa upp i några etapper. Dessutom har jag inte sprungit några millopp de senaste åren så det vore spännande att se hur hårt jag kan pressa mig själv. Men det är länge till dess och mycket kan hända på vägen. Om det blir start eller inte får framtiden utvisa.

 

Vilka lopp ska jag springa 2020? Kom gärna med tips på olika lopp, och berätta VARFÖR jag ska springa just dem. Själv har jag en del funderingar och planer redan nu, men det kommer jag att berätta om längre fram.

 

Vill du veta mer om de olika loppen, se bifogade länkar.

 

http://sandsjobackatrail.se/

https://www.stockholmmarathon.se/

http://bockstentrailrun.se/

https://swedenrunners.se/bus/

https://idrefjallmaraton.se/

http://www.kullamannen.com/sv/

http://www.falktouren.se/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X