Tävlingskalender 2019

Tre månader av året har snart passerat och jag tänkte att jag skulle presentera årets tävlingskalender för egen del. Som vanligt är det inte särskilt många inbokade lopp, utan jag håller mig till ett fåtal väl utvalda tävlingar som en liten extra krydda till min träning.

 

Det blev inget UTMB för mig i år, lotten ville annorlunda. Så jag får vänta något år på min första start nere i de franska alperna.

 

Men vilka är då loppen, och varför har jag valt just dem?

 

Sandsjöbacka ultratrippel – januari

Det första loppet är redan avklarat men får ändå stå med på listan (läs om det här).  För det första är det ett fantastiskt välarrangerat lopp som går i vacker miljö i Sandsjöbackas naturreservat, Änggårdsbergen osv. För det andra är det en rejäl utmaning såväl för kroppen som för pannbenet med tre lopp på lika många dagar. Det är häftigt att se vad man är kapabel till och trots 80km i benen efter fredagens och lördagens lopp så går det ändå att klara av 89km på söndagen med hyfsat pigga ben. Hade någon sagt det för 5 år sedan hade jag bara skrattat åt dem.

Det ska ju också tilläggas att detta är på vintern på Västkusten, så man vet inte förrän sista veckan om det blir ett lopp i 15 minusgrader och isigt underlag eller om det blir 10 plusgrader och lervälling. Det är alltså inte lätt att förbereda sig inför loppet alltför långt i förväg.

 

Sandsjöbacka Trail 2018. Glädjen efter att ha sprungit hela söndagens etapp tillsammans, 85km från start till mål.

Stockholm Maraton – juni

Jag är i vanliga fall ingen fan av asfaltslöpning, men ska göra ett undantag i år. Efter tips från några löparvänner har jag fått en plats som farthållare till årets Stockholm Maraton. Det ska bli otroligt kul att uppleva folkfesten på plats. Och riktigt kul att få chansen att hjälpa andra löpare att förhoppningsvis förverkliga sina drömmar och mål genom att ta sig in under en bestämd tid på maran (4.15). Men lika kul och spännande som det ska bli, lika nervöst kommer det också att vara. Tänk om jag missbedömer tiden och kommer in en halv minut för sent, det vore ju oerhört snopet. Men hur det än går ser jag fram emot en trevlig och social runda i vår vackra huvudstad.

 

Bocksten Trailrun – juni

BTR är ett otroligt vackert lopp som går i mina hemtrakter, i vackra Åkulla Bokskogar. Detta är stigarna som jag själv söker upp för mina långpass när jag bara vill njuta av naturen. En löprunda här blir som ren meditation. Om jag inte står på startlinjen själv kommer jag som tidigare år förmodligen att finnas med bakom kulisserna som fotograf, förlöpare, påhejare eller liknande. Loppet ligger för nära BUS för att jag ska kunna köra ultran, hur gärna jag än skulle vilja göra det. Men att jag kommer att finnas i skogen i samband med loppet, det är givet. Arrangören själv kallar det för Hallands vackraste lopp och jag är helt klart benägen att hålla med.

 

Backyard Ultra Sydkusten (BUS) – juli

BUS var förra årets absoluta höjdpunkt för mig och det ska bli skitkul att komma tillbaka igen. Det är extremt socialt och ett supertrevligt arrangemang. Tävlingsformen i sig är ju unik i och med att ALLA kan springa och prata med varandra oavsett hur duktig eller snabb löpare man är. I vanliga tävlingar har ju täten och de långsammare löparna ingen som helst kontakt under loppet, men på en backyard ultra gäller det ju inte att ta sig i mål så snabbt som möjligt. Där vinner istället den som kan hushålla bäst med krafterna och orkar flest varv på den 6.7km långa banan, vilket innebär att eliten många gånger springer långsammare än de mer oerfarna löparna.  Själv lyckades jag kamma hem en tredjeplacering förra året och det ska bli kul att se om den går att försvara i år.

 

BUS 2018 – på väg ut på mitt sista varv som en av tre återstående löpare.

Idre Fjällmaraton – augusti

Jag har aldrig tidigare sprungit i fjällen, så det här blir en av årets största utmaningar där jag inte har en aning om vad jag ger mig in på. Jag kommer till start som en riktig rookie och är väl införstådd med att jag förmodligen kommer att göra alla möjliga nybörjarmisstag som att gå ut för hårt och ta tvärslut alldeles för tidigt i loppet. Det här loppet har jag valt av två anledningar. Dels för att vidga mina vyer och springa ett annorlunda lopp mot vad jag är van vid här nere i södra delarna av landet. Men framförallt för att de bilder jag har sett från loppet har varit helt magiska.  Vyer som jag vill uppleva med mina egna ögon. Om jag stapplar mig i mål sist av alla, på blytunga ben, spelar ingen roll så länge som jag får uppleva den magiska naturen.

 

Kullamannen 100 miles – november

Jag sprang det här loppet premiäråret 2017 och lyckades som en av ganska få löpare att erövra en ring, denna åtråvärda belöning som är så mycket mer än en vanlig medalj. Egentligen borde jag vara nöjd med det och njuta av den prestationen, men det finns något lockande i utmaningen som är svår att förklara. Jag vill gärna bevisa för mig själv att det inte var en engångsföreteelse. Jag vill också se om jag kan kapa några timmar på sluttiden och göra ett ännu bättre lopp. Min träningsdos inför loppet förra gången var inte särskilt imponerande och förhoppningen är att ett bättre träningsupplägg ska kunna ge ett bättre resultat. Om jag kommer i mål på 25:e eller 125:e plats är oväsentligt, det är kampen mot mig själv som är det intressanta. Och jämförelsen med mitt förra lopp. Hur har jag utvecklats som löpare på två år? Har jag samma mentala styrka nu som då? Eller har jag blivit en vekling som bryter ihop och ger upp när det börjar gå tungt…?

 

Så här glad blir man när man tar sig i mål i ett av Sveriges tuffaste traillopp, Kullamannen 100 miles. Går det att återupprepa till hösten…?

Falktouren – november/december

Om kroppen håller efter Kullamannen och om jag har tid och möjlighet skulle jag gärna springa ett eller ett par lopp inom Falktouren. Förvisso är loppen 10km vilket är den absolut jobbigaste distansen som finns. Men det är en tour där jag har många vänner och bekanta som springer så det hade varit kul att ställa upp i några etapper. Dessutom har jag inte sprungit några millopp de senaste åren så det vore spännande att se hur hårt jag kan pressa mig själv. Men det är länge till dess och mycket kan hända på vägen. Om det blir start eller inte får framtiden utvisa.

 

Vilka lopp ska jag springa 2020? Kom gärna med tips på olika lopp, och berätta VARFÖR jag ska springa just dem. Själv har jag en del funderingar och planer redan nu, men det kommer jag att berätta om längre fram.

 

Vill du veta mer om de olika loppen, se bifogade länkar.

 

http://sandsjobackatrail.se/

https://www.stockholmmarathon.se/

http://bockstentrailrun.se/

https://swedenrunners.se/bus/

https://idrefjallmaraton.se/

http://www.kullamannen.com/sv/

http://www.falktouren.se/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare från Varberg, med fokus på upplevelselöpning. Springer för att må bra hellre än att jaga tider, men kryddar träningen med några väl utvalda traillopp varje år.

Född: 1973

Kontakt: [email protected]

Mål: Ingenting är omöjligt

Motto: Att hålla träningen på en nivå som gör att jag orkar springa långt också om 20 år

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör30maj10:00FeaturedEnervits Distansrekord - Virtuellt loppLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

Senaste blogginläggen

 • Projekt Hallandsleden Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Jagar backrekord på Stava Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
 • Löptekniksträning Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • 24-timmars och skrivkramp Anna Carlsson
  Läs mer
 • Gravidlycka, eller rättare sagt snart dags! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug trailskor vår/sommar 2020 Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Swimrunpremiär Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X