Fem tips till en nybliven traillöpare

Jag blev intervjuad av Göteborgsposten om min löpning. Vi talade om tidhets, ständig jakt på bättre kilometertider, besvikelse när nya personbästa-resultat uteblev och hur hastighet verkade vara det enda...

Fotoshoot inför GP-artikel. Foto: Nicklas Elmrin

Jag blev intervjuad av Göteborgsposten om min löpning. Vi talade om tidhets, ständig jakt på bättre kilometertider, besvikelse när nya personbästa-resultat uteblev och hur hastighet verkade vara det enda som beskrev en bra löpare. Hur jag tog löpningen till skogen, la bort klockan och började lära känna löpningen på nytt. Ja, jag sprang för att känna och uppleva löpningen.

Resultatet blev en riktigt fin artikel om jag får säga det själv (länk här till artikeln) det är alltid vanskligt att låta en annan person tolka ens ord och sätta samman dem men detta blev bra.

Jag fick många glada tillrop och härliga kommentarer på artikeln, många löpare som liksom jag ofta springer utan tidtagning och vill ta in naturen och omgivningarna hellre än att alltid vilja bli snabbare. Har du fortfarande inte testat kommer här 5 tips till dig som vill ge traillöpningen en chans, för våren måste vara den allra enklaste årstiden att börja springa i naturen.

Things I see on my run...blommande slånbärsbuskar och blåmusselskal.

 

  1. Lägg bort tidtagningen. Du kommer att springa mycket långsammare än vad du gör på plant underlag, det gör alla i början, så bry dig inte om hur lång tid en viss distans tar. Så småningom kommer du att träna upp löpteknik och hur du ska sätta i fötterna, hur du hjälper till med armpendling och hur du håller balansen över rötter och stenar men i början ska du springa lugnt och kontrollerat. Du behöver sakta stärka fötter och ben, lära dig att läsa av underlaget och att våga lyfta blicken för att planera stegen. Det gör du bäst i lugnt tempo. Dessutom är skogen kuperad, knixig och med olika underlag så för att undvika att snubbla är det viktigt att springa sakta för att vänja dig.
  2. Du kan springa trail med vanliga löparskor men för att springa så säkert som möjligt och för att kunna känna glädjen i att trycka ifrån i leriga backar är det en fördel med trailskor. Trailskor har kraftigare mönster under sulan för att få ett tryggt grepp, vissa modeller har väldigt lite dämpning för att man ska känna underlaget bättre medan andra är mer uppbyggda så att de kan användas på grusväg och terrängspår i närheten av stigen samt för långa distanser. Välj skor som sitter skönt, som ger dig plats att breda ut tårna och som du trivs i. Du ska höra dem viska om äventyr...
  3. Det finns massor av stigar att springa på men det kan vara svårt att veta var du ska börja. Vid motionsanläggningar och terrängspår brukar det alltid finnas stigar, ofta markerade eller bara uppsprungna. Kolla på kartor från trailtävlingar, från hemsidor, på appar som Strava eller liknande. Ta hjälp av en orienteringsklubb, fråga springande vänner och be om tips på sociala medier. Ge dig iväg, spring en bit på en ny stig, spring lite längre nästa gång, ibland behöver inte allt vara planerat utan det går att bara springa för att upptäcka! Men ha med dig mobilen ifall du behöver hjälp.
    Innan start i 2XU Idre Fjällmaraton. Ryggan packad för äventyr.
  4. Annan utrustning som kan vara bra att investera i när du fastnat för traillöpning är pannlampa och vätskeryggsäck. Pannlampan gör att du under den mörkare delen av året kan springa när och var du vill och i vätskeryggsäcken packar du förutom vätska även kläder och lite att äta. Både pannlampa och vätskeryggsäck adderar mer upptäckarlust och äventyrskänsla till traillöpningen.
  5. När du har tränat ett tag på att springa i skogen vill du kanske anmäla dig till ett traillopp, det finns massor av vackra och spännande lopp i många olika distanser runt om i landet (och utomlands såklart) att välja bland. Gör det! Trailloppsvärlden är en varm och välkomnande gemenskap där vi delar kärleken till naturen och upplevelselöpningen. Jag har i ett tidigare blogginlägg skrivit om varför jag älskar traillopp och hur bra jag mår av träningen inför, upplevelsen under och den stolta känslan efter, läs inlägget här. Trailrunning Sweden har en fantastisk kalender med många spännande traillopp, länk till Trailkalendern. Prova lopp i miljöer du vanligtvis inte springer i för att skapa minnen och få vänner för livet.
    Icebug Xperience West Coast, högt ovanför Hunnebostrand.

    Har du ännu inte testat traillöpning hoppas jag att du gör det nu, att tröskeln att ge sig ut har blivit lite lägre och att längtan efter naturen, träningen och njutningen har blivit större. Lycka till!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X