Fem tips till en nybliven traillöpare

Fotoshoot inför GP-artikel. Foto: Nicklas Elmrin

Jag blev intervjuad av Göteborgsposten om min löpning. Vi talade om tidhets, ständig jakt på bättre kilometertider, besvikelse när nya personbästa-resultat uteblev och hur hastighet verkade vara det enda som beskrev en bra löpare. Hur jag tog löpningen till skogen, la bort klockan och började lära känna löpningen på nytt. Ja, jag sprang för att känna och uppleva löpningen.

Resultatet blev en riktigt fin artikel om jag får säga det själv (länk här till artikeln) det är alltid vanskligt att låta en annan person tolka ens ord och sätta samman dem men detta blev bra.

Jag fick många glada tillrop och härliga kommentarer på artikeln, många löpare som liksom jag ofta springer utan tidtagning och vill ta in naturen och omgivningarna hellre än att alltid vilja bli snabbare. Har du fortfarande inte testat kommer här 5 tips till dig som vill ge traillöpningen en chans, för våren måste vara den allra enklaste årstiden att börja springa i naturen.

Things I see on my run...blommande slånbärsbuskar och blåmusselskal.

 

 1. Lägg bort tidtagningen. Du kommer att springa mycket långsammare än vad du gör på plant underlag, det gör alla i början, så bry dig inte om hur lång tid en viss distans tar. Så småningom kommer du att träna upp löpteknik och hur du ska sätta i fötterna, hur du hjälper till med armpendling och hur du håller balansen över rötter och stenar men i början ska du springa lugnt och kontrollerat. Du behöver sakta stärka fötter och ben, lära dig att läsa av underlaget och att våga lyfta blicken för att planera stegen. Det gör du bäst i lugnt tempo. Dessutom är skogen kuperad, knixig och med olika underlag så för att undvika att snubbla är det viktigt att springa sakta för att vänja dig.
 2. Du kan springa trail med vanliga löparskor men för att springa så säkert som möjligt och för att kunna känna glädjen i att trycka ifrån i leriga backar är det en fördel med trailskor. Trailskor har kraftigare mönster under sulan för att få ett tryggt grepp, vissa modeller har väldigt lite dämpning för att man ska känna underlaget bättre medan andra är mer uppbyggda så att de kan användas på grusväg och terrängspår i närheten av stigen samt för långa distanser. Välj skor som sitter skönt, som ger dig plats att breda ut tårna och som du trivs i. Du ska höra dem viska om äventyr...
 3. Det finns massor av stigar att springa på men det kan vara svårt att veta var du ska börja. Vid motionsanläggningar och terrängspår brukar det alltid finnas stigar, ofta markerade eller bara uppsprungna. Kolla på kartor från trailtävlingar, från hemsidor, på appar som Strava eller liknande. Ta hjälp av en orienteringsklubb, fråga springande vänner och be om tips på sociala medier. Ge dig iväg, spring en bit på en ny stig, spring lite längre nästa gång, ibland behöver inte allt vara planerat utan det går att bara springa för att upptäcka! Men ha med dig mobilen ifall du behöver hjälp.

  Innan start i 2XU Idre Fjällmaraton. Ryggan packad för äventyr.

 4. Annan utrustning som kan vara bra att investera i när du fastnat för traillöpning är pannlampa och vätskeryggsäck. Pannlampan gör att du under den mörkare delen av året kan springa när och var du vill och i vätskeryggsäcken packar du förutom vätska även kläder och lite att äta. Både pannlampa och vätskeryggsäck adderar mer upptäckarlust och äventyrskänsla till traillöpningen.
 5. När du har tränat ett tag på att springa i skogen vill du kanske anmäla dig till ett traillopp, det finns massor av vackra och spännande lopp i många olika distanser runt om i landet (och utomlands såklart) att välja bland. Gör det! Trailloppsvärlden är en varm och välkomnande gemenskap där vi delar kärleken till naturen och upplevelselöpningen. Jag har i ett tidigare blogginlägg skrivit om varför jag älskar traillopp och hur bra jag mår av träningen inför, upplevelsen under och den stolta känslan efter, läs inlägget här. Trailrunning Sweden har en fantastisk kalender med många spännande traillopp, länk till Trailkalendern. Prova lopp i miljöer du vanligtvis inte springer i för att skapa minnen och få vänner för livet.

  Icebug Xperience West Coast, högt ovanför Hunnebostrand.

  Har du ännu inte testat traillöpning hoppas jag att du gör det nu, att tröskeln att ge sig ut har blivit lite lägre och att längtan efter naturen, träningen och njutningen har blivit större. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Sjöloppet! Vinnare och banrekord! Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Välkommen till Beech 2019, Nackheland och Bocksten Trailrun! Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Inför backyard premiären Karin Ådale
  Läs mer
 • Dan före dan före ÄBU Anna Carlsson
  Läs mer
 • Fem viktiga träningstips; #2 Bröderna Backa
  Läs mer
 • Eco Trail Stockholm - snart dags! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vilken go träningshelg i Idre! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Vlog v23 Tony Hoffstrom
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

sön07jul10:00Mora Trail8 km, 15 km, 30 kmRegion:Dalarna

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

Trailrunning-podden #3 – Lena Trillelv

25 april, 2019
Ironman, swimrun och framför allt - trail. Lena Trillelv tävlade mycket förra året, och hon gjorde det bra. Bland annat vann hon Dubbeldöden på Kullamannen.…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider
X
X