Test av sportglasögon för löpning

Att använda sportglasögon vid löpning och andra uteaktiviteter har flera funktioner men framförallt är det så klart som skydd för ögonen vid starkt solljus, vind, snö eller hårt regn....

4 juni, 2019 |
Oakley sportglasögon

Att använda sportglasögon vid löpning och andra uteaktiviteter har flera funktioner men framförallt är det så klart som skydd för ögonen vid starkt solljus, vind, snö eller hårt regn. De ger oss god sikt och gör det lättare att urskilja konturer och skiftningar i snö, dimma eller på vatten. Men för oss traillöpare har de ännu en funktion och det är att skydda ögonen mot kvistar och skräp, därför är det viktigt med glasögon som sitter skönt och fungerar väl i alla väder, inte bara i solljus.

Jag har under våren använt två olika slags sportglasögon, ett par från Rudy Project med fotokromatiska linser och ett par Oakley med prizm-teknologi. Sportglasögonen har jag fått i samarbete med Sportbrillor.se för vilka jag är ambassadör, ett företag med lång erfarenhet av sportglasögon till många olika slags sommar- och vintersporter. Det var en ny upplevelse för mig att få hjälp med att välja glasögon av någon som verkligen är kunnig och insatt i både komfort och funktion där mitt behov styr vilken typ av båge, lins och färg som passar allra bäst.

Sportbrillor Rudy Project

Fotokromatiska linser från Rudy Project

Sportglasögonen från Rudy Project med bågen Rydon Slim och linsen ImpactX2 i färgen Laserbrown fick jag i vintras medan snön ännu låg kvar och jag var i full färd med att träna inför Öppet spår och Frozen Lake Marathon. De sportglasögon som jag haft tidigare hade tre olika linser som jag bytte mellan, ett par mörka för starkt solljus, ett par orangea för mulet väder eller för aktiviteter i gryning/skymning och ett par helt klara för mörker eller när det enbart blåser och snöar t ex. Men med Rudy behövde jag inte längre fundera över vilka linser jag skulle välja, till dessa bågarna fick jag fotokromatiska linser!

Rudy Project med bågen Rydon Slim.

Det var första gången som jag använde sportglasögon med sådana linser och det var väldigt spännande att upptäcka deras funktion i olika väder och ljusförhållanden. Fotokromatiska linser ändrar färg beroende på det omgivande ljuset, i starkt solljus blir de mörka och i mörker blir de nästan helt klara. Fördelen med det är att de kan användas under en hel dag utan att man behöver byta linser eller glasögon. De fungerar lika bra i gryningsljus, i starkt solljus och i svagt skymningsljus. Även när löpturen går både på solbelysta skogsvägar och i skuggig skog är fotokromatiska linser perfekta, linserna ändrar färg efter en stund i det aktuella ljuset. Det tycker jag är en fantastisk funktion!

I mål på Frozen Lake Marathon. Nöjd med de fotokromatiska linserna.

De var riktigt bra under Öppet spår i vintras, det var en mulen dag med vind över myrarna och de var inte för mörka utan gav struktur i den vitgråa omgivningen. Skönt att kunna skydda ögonen mot vinden utan att förlora i sikt. Likaså kändes de perfekta under Frozen Lake Marathon då loppet startade i starkt solljus som reflekterades i snön men avslutades i en blåsigare vintervärld där både underlag, himmel och bakgrund hade samma ljusgråa färg. Läs mer om mitt Öppet Spår 2019 här och om Frozen Lake Marathon här.

Oakley med bågen EVZero Path

Oakley med Prizm-teknologi

Detta är ett par sportglasögon från Oakley, bågen EVZero Path med linsen Prizm Road. Prizm-teknologin reducerar bakgrundsljus, förstärker de färger vi behöver för att se tydligt och ger en skarpare bild. Just denna lins är utvecklad för aktiviteter i starkt ljus som löpning bredvid vatten, cykling på landsväg och skidåkning en solig dag. Bågen finns även med en lins som heter Prizm Trail som är ljusare och har ännu bättre kontrasthöjning, dvs mer utvecklad för skogsaktiviteter som mtb-cykling och traillöpning.

Oakley-brillorna på premiärloppet Trailvarvet.

Jag tycker mycket om både bågen och linsen som är utmärkta när jag springer en solig dag. De ger ett mycket behagligt ljus för ögonen och jag gillar att linsen är bred och vid så att inte ljuset kommer in vid sidan av glasögonen och stör. De är ovanligt lätta, de väger nästan ingenting fast de är bredare och större än Rudy-sportglasögonen. Jag använde dem första gången under soliga Trailvarvet och de satt perfekt hela vägen, så härligt! Jag har ännu inte cyklat med dem men jag förstår att cyklister uppskattar dem för deras panoramakänsla.

Viktigt att de även kan sitta skönt ovanpå skärmen.

Jag har funderat på att även skaffa ett par sportglasögon med receptslipade glas, jag använder kontaktlinser men ibland skulle det vara skönt att kunna ta ett par sportglasögon istället för att sätta in linserna vid löpning, särskilt nu under den pollenrika våren då ögonen rinner och blir irriterade.

Avslutningsvis, mina tips till dig som ska skaffa ett par riktigt bra sportglasögon:

  1. Fundera över dina behov! Till vilka idrotter ska du använda dina glasögon? Hur är ljusförhållandena? Väder, vind? Fotokromatiska linser?
  2. Prova ut ett par riktigt sköna bågar. De ska sitta tight utan att glida runt när du rör dig och huden blir svettig, men inte så tight så att de klämmer över öronen. De får inte orsaka någon irritation under träning eller tävling.
  3. Använder du glasögon i vanliga fall kan det vara en god idé att investera i slipade sportglasögon. De är tåliga och behandlade för att stå emot repor och slag på ett sätt som dina vanliga glasögon inte är.

Lycka till med din träning!

Viktigt att se detaljer under löpningen, naturen är vacker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X