Test av sportglasögon för löpning

Oakley sportglasögon

Att använda sportglasögon vid löpning och andra uteaktiviteter har flera funktioner men framförallt är det så klart som skydd för ögonen vid starkt solljus, vind, snö eller hårt regn. De ger oss god sikt och gör det lättare att urskilja konturer och skiftningar i snö, dimma eller på vatten. Men för oss traillöpare har de ännu en funktion och det är att skydda ögonen mot kvistar och skräp, därför är det viktigt med glasögon som sitter skönt och fungerar väl i alla väder, inte bara i solljus.

Jag har under våren använt två olika slags sportglasögon, ett par från Rudy Project med fotokromatiska linser och ett par Oakley med prizm-teknologi. Sportglasögonen har jag fått i samarbete med Sportbrillor.se för vilka jag är ambassadör, ett företag med lång erfarenhet av sportglasögon till många olika slags sommar- och vintersporter. Det var en ny upplevelse för mig att få hjälp med att välja glasögon av någon som verkligen är kunnig och insatt i både komfort och funktion där mitt behov styr vilken typ av båge, lins och färg som passar allra bäst.

Sportbrillor Rudy Project

Fotokromatiska linser från Rudy Project

Sportglasögonen från Rudy Project med bågen Rydon Slim och linsen ImpactX2 i färgen Laserbrown fick jag i vintras medan snön ännu låg kvar och jag var i full färd med att träna inför Öppet spår och Frozen Lake Marathon. De sportglasögon som jag haft tidigare hade tre olika linser som jag bytte mellan, ett par mörka för starkt solljus, ett par orangea för mulet väder eller för aktiviteter i gryning/skymning och ett par helt klara för mörker eller när det enbart blåser och snöar t ex. Men med Rudy behövde jag inte längre fundera över vilka linser jag skulle välja, till dessa bågarna fick jag fotokromatiska linser!

Rudy Project med bågen Rydon Slim.

Det var första gången som jag använde sportglasögon med sådana linser och det var väldigt spännande att upptäcka deras funktion i olika väder och ljusförhållanden. Fotokromatiska linser ändrar färg beroende på det omgivande ljuset, i starkt solljus blir de mörka och i mörker blir de nästan helt klara. Fördelen med det är att de kan användas under en hel dag utan att man behöver byta linser eller glasögon. De fungerar lika bra i gryningsljus, i starkt solljus och i svagt skymningsljus. Även när löpturen går både på solbelysta skogsvägar och i skuggig skog är fotokromatiska linser perfekta, linserna ändrar färg efter en stund i det aktuella ljuset. Det tycker jag är en fantastisk funktion!

I mål på Frozen Lake Marathon. Nöjd med de fotokromatiska linserna.

De var riktigt bra under Öppet spår i vintras, det var en mulen dag med vind över myrarna och de var inte för mörka utan gav struktur i den vitgråa omgivningen. Skönt att kunna skydda ögonen mot vinden utan att förlora i sikt. Likaså kändes de perfekta under Frozen Lake Marathon då loppet startade i starkt solljus som reflekterades i snön men avslutades i en blåsigare vintervärld där både underlag, himmel och bakgrund hade samma ljusgråa färg. Läs mer om mitt Öppet Spår 2019 här och om Frozen Lake Marathon här.

Oakley med bågen EVZero Path

Oakley med Prizm-teknologi

Detta är ett par sportglasögon från Oakley, bågen EVZero Path med linsen Prizm Road. Prizm-teknologin reducerar bakgrundsljus, förstärker de färger vi behöver för att se tydligt och ger en skarpare bild. Just denna lins är utvecklad för aktiviteter i starkt ljus som löpning bredvid vatten, cykling på landsväg och skidåkning en solig dag. Bågen finns även med en lins som heter Prizm Trail som är ljusare och har ännu bättre kontrasthöjning, dvs mer utvecklad för skogsaktiviteter som mtb-cykling och traillöpning.

Oakley-brillorna på premiärloppet Trailvarvet.

Jag tycker mycket om både bågen och linsen som är utmärkta när jag springer en solig dag. De ger ett mycket behagligt ljus för ögonen och jag gillar att linsen är bred och vid så att inte ljuset kommer in vid sidan av glasögonen och stör. De är ovanligt lätta, de väger nästan ingenting fast de är bredare och större än Rudy-sportglasögonen. Jag använde dem första gången under soliga Trailvarvet och de satt perfekt hela vägen, så härligt! Jag har ännu inte cyklat med dem men jag förstår att cyklister uppskattar dem för deras panoramakänsla.

Viktigt att de även kan sitta skönt ovanpå skärmen.

Jag har funderat på att även skaffa ett par sportglasögon med receptslipade glas, jag använder kontaktlinser men ibland skulle det vara skönt att kunna ta ett par sportglasögon istället för att sätta in linserna vid löpning, särskilt nu under den pollenrika våren då ögonen rinner och blir irriterade.

Avslutningsvis, mina tips till dig som ska skaffa ett par riktigt bra sportglasögon:

 1. Fundera över dina behov! Till vilka idrotter ska du använda dina glasögon? Hur är ljusförhållandena? Väder, vind? Fotokromatiska linser?
 2. Prova ut ett par riktigt sköna bågar. De ska sitta tight utan att glida runt när du rör dig och huden blir svettig, men inte så tight så att de klämmer över öronen. De får inte orsaka någon irritation under träning eller tävling.
 3. Använder du glasögon i vanliga fall kan det vara en god idé att investera i slipade sportglasögon. De är tåliga och behandlade för att stå emot repor och slag på ett sätt som dina vanliga glasögon inte är.

Lycka till med din träning!

Viktigt att se detaljer under löpningen, naturen är vacker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • Förenkla vardagen med matkasse Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Vinterpepp och Icebug fotografering Bröderna Backa
  Läs mer
 • Sörmlandsleden mellan jul och nyår Patrik Söderqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X