Test av sportglasögon för löpning

Oakley sportglasögon

Att använda sportglasögon vid löpning och andra uteaktiviteter har flera funktioner men framförallt är det så klart som skydd för ögonen vid starkt solljus, vind, snö eller hårt regn. De ger oss god sikt och gör det lättare att urskilja konturer och skiftningar i snö, dimma eller på vatten. Men för oss traillöpare har de ännu en funktion och det är att skydda ögonen mot kvistar och skräp, därför är det viktigt med glasögon som sitter skönt och fungerar väl i alla väder, inte bara i solljus.

Jag har under våren använt två olika slags sportglasögon, ett par från Rudy Project med fotokromatiska linser och ett par Oakley med prizm-teknologi. Sportglasögonen har jag fått i samarbete med Sportbrillor.se för vilka jag är ambassadör, ett företag med lång erfarenhet av sportglasögon till många olika slags sommar- och vintersporter. Det var en ny upplevelse för mig att få hjälp med att välja glasögon av någon som verkligen är kunnig och insatt i både komfort och funktion där mitt behov styr vilken typ av båge, lins och färg som passar allra bäst.

Sportbrillor Rudy Project

Fotokromatiska linser från Rudy Project

Sportglasögonen från Rudy Project med bågen Rydon Slim och linsen ImpactX2 i färgen Laserbrown fick jag i vintras medan snön ännu låg kvar och jag var i full färd med att träna inför Öppet spår och Frozen Lake Marathon. De sportglasögon som jag haft tidigare hade tre olika linser som jag bytte mellan, ett par mörka för starkt solljus, ett par orangea för mulet väder eller för aktiviteter i gryning/skymning och ett par helt klara för mörker eller när det enbart blåser och snöar t ex. Men med Rudy behövde jag inte längre fundera över vilka linser jag skulle välja, till dessa bågarna fick jag fotokromatiska linser!

Rudy Project med bågen Rydon Slim.

Det var första gången som jag använde sportglasögon med sådana linser och det var väldigt spännande att upptäcka deras funktion i olika väder och ljusförhållanden. Fotokromatiska linser ändrar färg beroende på det omgivande ljuset, i starkt solljus blir de mörka och i mörker blir de nästan helt klara. Fördelen med det är att de kan användas under en hel dag utan att man behöver byta linser eller glasögon. De fungerar lika bra i gryningsljus, i starkt solljus och i svagt skymningsljus. Även när löpturen går både på solbelysta skogsvägar och i skuggig skog är fotokromatiska linser perfekta, linserna ändrar färg efter en stund i det aktuella ljuset. Det tycker jag är en fantastisk funktion!

I mål på Frozen Lake Marathon. Nöjd med de fotokromatiska linserna.

De var riktigt bra under Öppet spår i vintras, det var en mulen dag med vind över myrarna och de var inte för mörka utan gav struktur i den vitgråa omgivningen. Skönt att kunna skydda ögonen mot vinden utan att förlora i sikt. Likaså kändes de perfekta under Frozen Lake Marathon då loppet startade i starkt solljus som reflekterades i snön men avslutades i en blåsigare vintervärld där både underlag, himmel och bakgrund hade samma ljusgråa färg. Läs mer om mitt Öppet Spår 2019 här och om Frozen Lake Marathon här.

Oakley med bågen EVZero Path

Oakley med Prizm-teknologi

Detta är ett par sportglasögon från Oakley, bågen EVZero Path med linsen Prizm Road. Prizm-teknologin reducerar bakgrundsljus, förstärker de färger vi behöver för att se tydligt och ger en skarpare bild. Just denna lins är utvecklad för aktiviteter i starkt ljus som löpning bredvid vatten, cykling på landsväg och skidåkning en solig dag. Bågen finns även med en lins som heter Prizm Trail som är ljusare och har ännu bättre kontrasthöjning, dvs mer utvecklad för skogsaktiviteter som mtb-cykling och traillöpning.

Oakley-brillorna på premiärloppet Trailvarvet.

Jag tycker mycket om både bågen och linsen som är utmärkta när jag springer en solig dag. De ger ett mycket behagligt ljus för ögonen och jag gillar att linsen är bred och vid så att inte ljuset kommer in vid sidan av glasögonen och stör. De är ovanligt lätta, de väger nästan ingenting fast de är bredare och större än Rudy-sportglasögonen. Jag använde dem första gången under soliga Trailvarvet och de satt perfekt hela vägen, så härligt! Jag har ännu inte cyklat med dem men jag förstår att cyklister uppskattar dem för deras panoramakänsla.

Viktigt att de även kan sitta skönt ovanpå skärmen.

Jag har funderat på att även skaffa ett par sportglasögon med receptslipade glas, jag använder kontaktlinser men ibland skulle det vara skönt att kunna ta ett par sportglasögon istället för att sätta in linserna vid löpning, särskilt nu under den pollenrika våren då ögonen rinner och blir irriterade.

Avslutningsvis, mina tips till dig som ska skaffa ett par riktigt bra sportglasögon:

 1. Fundera över dina behov! Till vilka idrotter ska du använda dina glasögon? Hur är ljusförhållandena? Väder, vind? Fotokromatiska linser?
 2. Prova ut ett par riktigt sköna bågar. De ska sitta tight utan att glida runt när du rör dig och huden blir svettig, men inte så tight så att de klämmer över öronen. De får inte orsaka någon irritation under träning eller tävling.
 3. Använder du glasögon i vanliga fall kan det vara en god idé att investera i slipade sportglasögon. De är tåliga och behandlade för att stå emot repor och slag på ett sätt som dina vanliga glasögon inte är.

Lycka till med din träning!

Viktigt att se detaljer under löpningen, naturen är vacker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X