Test av sportglasögon för löpning

Oakley sportglasögon

Att använda sportglasögon vid löpning och andra uteaktiviteter har flera funktioner men framförallt är det så klart som skydd för ögonen vid starkt solljus, vind, snö eller hårt regn. De ger oss god sikt och gör det lättare att urskilja konturer och skiftningar i snö, dimma eller på vatten. Men för oss traillöpare har de ännu en funktion och det är att skydda ögonen mot kvistar och skräp, därför är det viktigt med glasögon som sitter skönt och fungerar väl i alla väder, inte bara i solljus.

Jag har under våren använt två olika slags sportglasögon, ett par från Rudy Project med fotokromatiska linser och ett par Oakley med prizm-teknologi. Sportglasögonen har jag fått i samarbete med Sportbrillor.se för vilka jag är ambassadör, ett företag med lång erfarenhet av sportglasögon till många olika slags sommar- och vintersporter. Det var en ny upplevelse för mig att få hjälp med att välja glasögon av någon som verkligen är kunnig och insatt i både komfort och funktion där mitt behov styr vilken typ av båge, lins och färg som passar allra bäst.

Sportbrillor Rudy Project

Fotokromatiska linser från Rudy Project

Sportglasögonen från Rudy Project med bågen Rydon Slim och linsen ImpactX2 i färgen Laserbrown fick jag i vintras medan snön ännu låg kvar och jag var i full färd med att träna inför Öppet spår och Frozen Lake Marathon. De sportglasögon som jag haft tidigare hade tre olika linser som jag bytte mellan, ett par mörka för starkt solljus, ett par orangea för mulet väder eller för aktiviteter i gryning/skymning och ett par helt klara för mörker eller när det enbart blåser och snöar t ex. Men med Rudy behövde jag inte längre fundera över vilka linser jag skulle välja, till dessa bågarna fick jag fotokromatiska linser!

Rudy Project med bågen Rydon Slim.

Det var första gången som jag använde sportglasögon med sådana linser och det var väldigt spännande att upptäcka deras funktion i olika väder och ljusförhållanden. Fotokromatiska linser ändrar färg beroende på det omgivande ljuset, i starkt solljus blir de mörka och i mörker blir de nästan helt klara. Fördelen med det är att de kan användas under en hel dag utan att man behöver byta linser eller glasögon. De fungerar lika bra i gryningsljus, i starkt solljus och i svagt skymningsljus. Även när löpturen går både på solbelysta skogsvägar och i skuggig skog är fotokromatiska linser perfekta, linserna ändrar färg efter en stund i det aktuella ljuset. Det tycker jag är en fantastisk funktion!

I mål på Frozen Lake Marathon. Nöjd med de fotokromatiska linserna.

De var riktigt bra under Öppet spår i vintras, det var en mulen dag med vind över myrarna och de var inte för mörka utan gav struktur i den vitgråa omgivningen. Skönt att kunna skydda ögonen mot vinden utan att förlora i sikt. Likaså kändes de perfekta under Frozen Lake Marathon då loppet startade i starkt solljus som reflekterades i snön men avslutades i en blåsigare vintervärld där både underlag, himmel och bakgrund hade samma ljusgråa färg. Läs mer om mitt Öppet Spår 2019 här och om Frozen Lake Marathon här.

Oakley med bågen EVZero Path

Oakley med Prizm-teknologi

Detta är ett par sportglasögon från Oakley, bågen EVZero Path med linsen Prizm Road. Prizm-teknologin reducerar bakgrundsljus, förstärker de färger vi behöver för att se tydligt och ger en skarpare bild. Just denna lins är utvecklad för aktiviteter i starkt ljus som löpning bredvid vatten, cykling på landsväg och skidåkning en solig dag. Bågen finns även med en lins som heter Prizm Trail som är ljusare och har ännu bättre kontrasthöjning, dvs mer utvecklad för skogsaktiviteter som mtb-cykling och traillöpning.

Oakley-brillorna på premiärloppet Trailvarvet.

Jag tycker mycket om både bågen och linsen som är utmärkta när jag springer en solig dag. De ger ett mycket behagligt ljus för ögonen och jag gillar att linsen är bred och vid så att inte ljuset kommer in vid sidan av glasögonen och stör. De är ovanligt lätta, de väger nästan ingenting fast de är bredare och större än Rudy-sportglasögonen. Jag använde dem första gången under soliga Trailvarvet och de satt perfekt hela vägen, så härligt! Jag har ännu inte cyklat med dem men jag förstår att cyklister uppskattar dem för deras panoramakänsla.

Viktigt att de även kan sitta skönt ovanpå skärmen.

Jag har funderat på att även skaffa ett par sportglasögon med receptslipade glas, jag använder kontaktlinser men ibland skulle det vara skönt att kunna ta ett par sportglasögon istället för att sätta in linserna vid löpning, särskilt nu under den pollenrika våren då ögonen rinner och blir irriterade.

Avslutningsvis, mina tips till dig som ska skaffa ett par riktigt bra sportglasögon:

 1. Fundera över dina behov! Till vilka idrotter ska du använda dina glasögon? Hur är ljusförhållandena? Väder, vind? Fotokromatiska linser?
 2. Prova ut ett par riktigt sköna bågar. De ska sitta tight utan att glida runt när du rör dig och huden blir svettig, men inte så tight så att de klämmer över öronen. De får inte orsaka någon irritation under träning eller tävling.
 3. Använder du glasögon i vanliga fall kan det vara en god idé att investera i slipade sportglasögon. De är tåliga och behandlade för att stå emot repor och slag på ett sätt som dina vanliga glasögon inte är.

Lycka till med din träning!

Viktigt att se detaljer under löpningen, naturen är vacker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Inför Swedish Alpine Ultra 2019 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Min bästa plats: Tjurpannan Cecilia Jagestedt
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X