Tillräckligt långsamt för ett snabbt Bocksten Trailrun

På lördag får vi med största sannolikhet se den första eritreanska segern i TRS Trailtours unga historia. Jag har kanske redan skrivit tillräckligt mycket om Nackheland Bocksten Trailrun då det avgörs i skogarna där jag lärde mig springa. Men i vår har det blivit lite av en tradition att även spekulera i lite resultat inför loppen, och nedan får ni även ett sista tydligt taktiktips för en lyckad upplevelse i de nackheländska bokskogarna.

Undertecknad på upptäcksfärd längs tävlingsbanan.

Damtipset i klartext

 1. Amanda Nilsson, Ryssbergets IK
 2. Lena Trillelv, Falkenberg Allstars
 3. Emy Thorén, Solvikingarna

Damerna först…

Damklassen vinns med högsta sannolikhet av Amanda Nilsson. Därefter är det lite mer oklart, men eftersom Lena Trillelv har börjat springa lite mer i klubbens namn får jag ju hoppas att hon slår sig in på andraplatsen och att hon främst utmanas av Emy Thorén. Men Karin Nilsson var mycket stark på Skatås Ryggar och det är högst oklart vilken av de tre tjejerna som får äran ”göra en Lundblad” och knipa den något tråkiga fjärdeplatsen. I totalställningen går Amanda upp i totalledning, troligtvis för att stanna där till slutet av touren, och sedan blir det en hård inbördes kamp mellan Emy Thorén och Karin Nilsson om silvret. Än så länge.

… Och så herrarna

Herrklassen såg ut att för en gångs skull bli lite spännande när vi nåddes av det tråkiga beskedet om Bakkmans skada och därmed uteblivna start. Men istället hittade jag namnet Samuel Tsegay när jag scrollade igenom anmälningslistan för någon vecka sedan. Kommer han till start så vinner han, inget snack om den saken. Rent fysiskt är han i storleksordningen 20-30% starkare än oss andra med följande slätlöpningsregister i bagaget:
– Maraton 2:07:28 (räckte då, 2011, till eritreanskt nationsrekord på sträckan…)
– Halvmaraton 59:21 (och VM-femma 2009)
– 10 000 meter 28:20,96
– 5 000 meter 13:15,69
… Visst skulle det kunna vara så att vi har fördel mot honom när det kommer till att springa i skogen. Men inte SÅ stor fördel.

Bakom Samuel – eller om han stannar hemma i Göteborg på lördag – finns det chans till lite mer spännande uppgörelser. Hallands starkaste löpare är anmäld, och även om han säger sig ha varit otroligt lat i vår så har han en hög lägstanivå och en sällan skådad viljestyrka. Det ska bli väldigt spännande att se vad han kan åstadkomma i hemlandet Nackheland. Annars får jag nog sätta orienteraren Andreas Höye och hinderbanelöparen Linus Hultegård som starkast utmanare till pallplatserna.

Sen återstår förstås Patrik Lindegårdh och undertecknad. Hittills har vi ju prenumererat på tredje- och fjärdeplatserna, vilket inte är omöjligt att vi fortsätter att göra. Men det ska mycket till om vi lyckas slå oss in bland de tre snabbaste löparna på lördag.

Samuel Tsegay hade visserligen sin storhetstid för 5-10 år sedan och har främst tävlat i slätlöpning. Men han får nog gå baklänges på händer runt banan om vi andra ska ha en chans på lördag.

Herrtoppen

 1. Samuel Tsegay, Eritrea
 2. Linus Hultegård, Sävedalens AIK
 3. Hallands starkaste löpare
 4. Andreas Höye, IFK Göteborg Orientering
 5. Patrik Lindegårdh, Tolered-Utby OL

En bild från banan

Elin springer längs fjolårets bana. Här hoppas vi förstås att den passerar i år igen!

Banan och genomförandet

Banan gick jag ju igenom i ett tidigare inlägg. Det ryktas om att den har ändrats något från förra året och tävlingsledaren är så hemlighetsfull att inte ens Nackhelands ursprungsbefolkning har fått tillgång till någon ny karta. Kanske inga stora överraskningar, men det verkar som att vi får ställa in oss på en något justerad och förhoppningsvis ännu roligare bana jämfört med förra året. Tills vi vet får vi utgå från fjolårets bana, som i grova drag går att dela in i tre avsnitt. Den första innehåller en hel del grus- och skogsvägar, den andra är lite mer kuperad och bitvis teknisk, den tredje betydligt flackare men desto roligare löpning och sjöutsikt. Mitt tips till samtliga deltagare är enkelt:

Lägg upp loppet så att du kan njuta av den sista tredjedelen.

Den som har gott om energi för denna sträcka (i grova drag från Skärbäck tillbaka till Öströö) kommer dels att kunna springa ikapp och förbi många medlöpare, men även orka njuta av vyerna längs sjöar och genom stora öppna bibliotek*.

*blandskog, i huvudsak bok, på nackheländska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trailkalendern
Trailkalendern
trail-kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
Slider

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Född: 1986

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara redo för vad som helst, när som helst, med vem som helst

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Längdskidåkning - från Skidome mot Birkebeinerrennet Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vinn priser för över 40 000 kr, stor giveaway! Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Runstreak 400 Fysparet
  Läs mer
 • I med- och motgång Anna Carlsson
  Läs mer
 • This is going to be a tough one! Bo Johansson
  Läs mer
 • När nyårsmotivationen försvunnit. Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • När träningslusten dör Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Upplevelslöpning Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
TRAILRESA TJECKIEN
20-24 MAJ 2020
public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
PlayPause
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X