Älvdalen Backyard Ultra: bättre sent än aldrig

Det har gått nästan en månad sedan jag sprang min första backyard i Älvdalen och det är bara att konstatera att det är en konstig tävlingsform, tålamodskrävande i och med att det egentligen inte händer någonting förrän på slutet. Du leder aldrig, ligger aldrig efter utan matar samma bana timme efter timme. För mig slutade det på 34 timmar och en delad ”andraplats” vilket egentligen inte existerar i backyard utan är ett DNF: Det var också nytt svenskt damrekord, vilket heller inte existerar då killar och tjejer tävlar på lika villkor. Så man skulle kunna se det som att jag sprang i 34 timmar helt i onödan. Men jag gillar ju att springa och är ganska lättroad så på det stora hela så var det ändå ganska trevligt. Precis som jag trodde tar folk det lite mer manjana än i vanliga ultralopp och jag hann med hur mycket som helst i pauserna. Till exempel att gå på toa. Jag har himlat lite med ögonen åt det här med strulande magar under lopp och att vissa är så himla kinkiga vad de stoppar i sig men jag har bittert fått erfara att det här med löparmage faktiskt existerar och även innebörden av infanterield. Det är inte jättekul när allting bara rinner rakt igenom även om jag var en av de tjejer som var bland de första in varje varvning och därmed slapp stå i toakö.

Det är svårt att skriva en sammanhängande race report då jag egentligen inte minns så mycket från respektive varv. Jag sprang med musik i öronen, pratade med folk längs med banan, och så droppade löpare av ibland. Tionde varvet sprang jag med Rune Larsson vilket var trevligt. Ett varv sprang jag på 35 minuter för att jag skulle hinna äta glass, ett annat på blankt 34 för att jag skulle hinna sova (vilket jag givetvis inte lyckades med). Energin och tålamodet gick lite upp och ner men innan 25 varv vilket var mitt distansrekord så hade jag ingen tanke på att kliva av trots att jag redan från början visste att jag inte skulle vinna eftersom Johan Steene, Kungen av backyard också var med. När du har sprungit 68 varv så har du lite av ett mentalt övertag redan från början… Så jag bestämde mig helt sonika att åtminstone springa fler än 33 varv eftersom ingen dam, såvitt jag visste, sprungit längre på svensk mark. Nu är jag knappast en dam men ändå. När det är dags att gå ut på 28:e varvet har vi varit en kvartett ett tag: jag, Johan Steene, Lars Kålmodin och Daniel Westergren. Vi står alla i startfållan men när vi ska springa iväg tackar Daniel för sig och så är vi bara tre. Dynamiken förändras med ens, nu är det bara vi. Både Lars och Johan drar också på sig lurar och går in i sina egna bubblor. Jag berättar för Johan att jag inte kommer att springa mer än max 35 varv. I efterhand så är det en väldigt tydlig strategi för att INTE ha chans att vinna. Pratar lite med Lars, han frågar om jag sovit nåt. Nej. Han sover tydligen varje varv och känner sig pigg. I efterhand förstår jag att det är 99 procent det mentala spelet och 1 procent sanning. Jag ska lära mig spelet, ut i varje cell. Jag tycker det här med psykningar är rätt så roligt. Under varv 29 (eller är det 30?) så händer något och när jag kommer tillbaka till varvning känner jag att jag är påväg att tappa det. Är yr, frossar och tankarna är grumliga. Nej, jag har inte druckit. Slarv slarv slarv och det betalar sig snabbt efter så här pass många timmar. Resorb, ytterligare en resorb ut på nästa varv och jag kommer tillbaka. Men i början av varv 32 säger mitt knä ifrån. Jag har sen i vintras till och från haft mer eller mindre problem med en punkt på insidan av knät när det blir ”trött” och då är det som benen bankar mot varandra. Vi försöker linda men det stasar. Tejpa har jag inte någon aning om hur man gör. Två varv kvar och sen har jag sprungit 34. Bestämmer mig för att halt runt dessa och sen kliva av. Sista varvet säger jag hejdå till publiken. Det ska bli både skönt och vemodigt att sluta springa och se på medan Johan och Lars fortsätter. Men jag har förlikat mig med tanken och någonstans så är jag ändå ganska nöjd ändå. Det här med nöjdhet är en farlig känsla. Kliver av och knyter upp skorna. Done. Jag är trött men inte slut, inte i närheten av känslan som jag hade när jag gick i mål på TEC. När starten av varv 35 närmar sig så är det bara Johan som står i fållan. Vad fan?! Lars?! Jag har ju sagt till honom att jag ska kliva av så varför springer han inte bara ett varv till??? Det visar sig inte vara så bara då han inte fått i sig någon form av energi på flera timmar och så, helt plöstligt, är spelet slut. Eller ja, inte riktigt för Johan går ut på sitt sista varv. Kvar står vi som inte fullföljde.

Ok, ska man hårdra det: några varv till hade jag väl kunnat halta runt bara för att? Den där jäkla bekvämligheten. Men annars gick det nog ungefär som jag väntat. Hade inte tippat på färre varv men egentligen inte på fler heller så jag ser det ändå som en stabil debut i tävlingsformen och att det finns mycket utvecklingspotential. Man kan väl säga att det blev 34 timmar av lärdomar och att jag tänker göra min hemläxa grundligt till nästa gång. För det blir en nästa gång, på Big dog’s backyard i november dit jag blev inbjuden av självaste Gary Cantrell (grundaren av Bigs och Barkley) som var på plats i Älvdalen. På Big’s kommer jag rätt och slätt att gå för att vinna och jag har redan nu börjat med att försöka övertyga mig själv att det går. Lyckas jag inte få in det i skallen så kan jag ju i princip lika gärna stanna hemma.

Men jag har glömt det viktigaste! Alla andra som var där! Petra och Marcus på Sweden Runners har verkligen lyckats skapa ett fantastiskt arrangemant och är outsinliga i sin energi för att peppa alla löpare. Är också så troligt tacksam till publiken som orkade stå och heja varv efter varv (speciellt kvinnan som sa att jag sprang finast av alla samt den lilla killen som gav mig en blomma på sista varvet). Laz och hans fru Sandra som gjorde loppet oförglömligt för många av oss. Alla andra löpare som stretade på varv efter varv och ändå hade tid och ork att peppa andra. Lars och Johan som jag fick tillbringa de sista timmarna tillsammans med och som visade sig vara lika fantastiska personer som löpare. Roger som servade mig konstant i 34 timmar och inbte tycker att det är konstigt att jag vill träna flera timmar om dagen och åka hit och dit bara för att springa (när jag egentligen kan göra det hemma på fjället). Scout, Roy och Birger som tålmodigt väntade vid tältet. Ja, det var nog ÄBU 2019 det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

Född: 1985

Kontakt: [email protected]

Mål: Att springa längre och snabbare och ha så roligt som möjligt längs vägen.

Motto: Det går aldrig som man tänkt sig men det blir bra ändå!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Löpning på semestern Linda Doktar
  Läs mer
 • En omväxlande 40-åring Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Löptest på Aktivitus Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
 • Jönköping swimrun 2020 - Virtuellt lopp! Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X