Race Rapport Idre Fjällmara

Det finns lopp man springer för tävlandets skull och det finns lopp man springer för gemenskapens skull. Sedan finns det lopp där naturupplevelsen, äventyret eller utmaningen är den stora behållningen. Just ett sådant lopp sprang jag den gångna helgen när jag gjorde min debut i ett fjällopp, närmare bestämt 2XU Idre Fjällmara 45k. Ända sedan ...

Trail- och ultralöpare från Varberg, med fokus på upplevelselöpning. Springer för att må bra hellre än att jaga tider, men kryddar träningen med några väl utvalda traillopp varje år.

Kontakt: [email protected]

Mål: Ingenting är omöjligt

Motto: Att hålla träningen på en nivå som gör att jag orkar springa långt också om 20 år

Det finns lopp man springer för tävlandets skull och det finns lopp man springer för gemenskapens skull. Sedan finns det lopp där naturupplevelsen, äventyret eller utmaningen är den stora behållningen. Just ett sådant lopp sprang jag den gångna helgen när jag gjorde min debut i ett fjällopp, närmare bestämt 2XU Idre Fjällmara 45k. Ända sedan jag anmälde mig till det här loppet har jag sett det som en av årets två största höjdpunkter, i hård konkurrens med BUS (Backyard Ultra Sydkusten, läs mer om det loppet här ).

 

Hur svårt kan det vara?

 

Inför loppet hade jag hört många prata med skräckblandad förtjusning om den tuffa, utmanande banan. De steniga stigarna och de branta backarna. Just backarna var jag inte särskilt bekymrad över då jag har kört mycket backträning i sommar. Värre då med de steniga stigarna där jag inte visste riktigt vad jag hade att vänta mig. Vi har många tekniska, steniga stigar i hemmaskogarna också och min första tanke var att ”hur svårt kan det vara?”. Samtidigt var det duktiga och erfarna löpare som berättade om det svårbemästrade underlaget så jag kunde inte riktigt släppa tanken på vad som väntade.

 

[caption id="attachment_28849" align="alignnone" width="600"] På väg ner från Nipfjället, strax innan min närkontakt med underlaget. /Foto lånat från Idre Fjällmara[/caption]

Strukturerad träning

 

Efter att ha lagt BUS bakom mig har jag försökt att köra på med en strukturerad träning. Det har blivit en mix av backpass, styrketräning, fartpass och distanspass. Upplägget verkar ha gjort susen, för jag har haft känslan av en stigande formtopp de sista veckorna. Absolut sista helgen innan loppet fick jag dock problem med en ljumske under ett fartpass. Jag valde därför att vila hela avslutande veckan för att inte riskera att få mer ont. Många blir nojiga om de tvingas till vila inför ett lopp, men för mig är det oftast tvärtom. Jag har fått till några av mina bästa resultat just efter att ha vilat 1-2 veckor före loppet. Så det var med en avslappnad känsla i kroppen som jag tog bussen från Göteborg upp till Idre för en långhelg tillsammans med en massa andra trevliga löpare.

 

Går ut för hårt

 

Jag har en viss förmåga att gå ut för hårt på många lopp och tröttna på slutet, vilket gör att jag hela tiden blir omsprungen i slutet. Något som är mentalt påfrestande och jag blir deppig och tappar ännu mer fart. Det misstaget ville jag inte göra den här gången, så planen var att köra ganska lugnt i början och inte ryckas med i den allmänna rusningen. Det lugna tempot tänkte jag hålla ca 15km då den första stigningen skulle vara avklarad. Uppe på toppen skulle jag sedan trycka på med ett högre tempo i löpningen.

 

 

[caption id="attachment_28855" align="alignnone" width="600"] Ett pärlband med löpare, ganska tidigt i loppet innan fältet spreds ut.[/caption]

Målsättning

 

Inför loppet hade jag satt upp ett mål om att komma under 5h 30min på loppet, vilket borde innebära en plats bland de 50-60 bästa om tiderna var ungefär som förra året. Jag försökte därför hålla lite koll på klockan och stämma av var 15:e kilometer för att se hur jag låg till. Efter första 15 låg jag väldigt bra till. Med exakt 1.5h löpning hittills innebar det att jag hade 4 timmar på mig för återstående 30km. Nu visste jag att det var tuffa 30 jag hade kvar och att mycket kunde hända på vägen, men hittills kändes det väldigt bra.

 

[caption id="attachment_28853" align="alignnone" width="600"] Ett pärlband med löpare tidigt i loppet,.[/caption]

 

Stenar och myrar om vartannat

 

Planen om ett lägre tempo i början och en ökning efter 15km var bra tills jag insåg att det steniga underlaget hindrade mig från att hitta en bra rytm i löpningen. Och därmed också möjligheten att köra på i det tempo jag önskade. Nåväl, tänkte jag, det kommer väl snart lättare underlag att springa på så att jag kan öka. Men nej, naturligtvis kom det inget enklare underlag. Snarare tvärtom. När stenarna tog slut tog istället myrarna över. Klafsande, och sjunkande ner till knädjup, tog jag mig över myrarna bara för att mötas av nya djävulskt steniga stigar. Det fanns liksom inga alternativa vägar, antingen var det stenar till förbannelse eller så var det blöta myrar som sög musten ur benen.

 

[caption id="attachment_28854" align="alignnone" width="600"] Stenar, stenar, stenar! Men just här var det ändå löpbart.[/caption]

 

Kraschen

 

De tekniska stigarna krävde full koncentration för att man inte skulle snubbla och slå sig halvt fördärvad. Jag såg många löpare som låg ner på marken, eller som hade blodiga knän som vittnade om tidigare fall. Själv lyckades jag hålla mig på benen fram till den 27:e kilometern då det var min tur att undersöka terrängen lite närmare. Efter en fin klättring upp på Nipfjället, några foton på den vackra utsikten och lite energipåfyllning, bar det sedan av nerför backen igen. Just uppe på bergsryggen gick det att springa relativt fort och jag kände en enorm eufori. Men så släppte jag fokus för en tiondels sekund, slog i en sten med tårna och föll handlöst framåt. Jag lyckades ta emot med händerna, men körde ändå ner båda knäna stenhårt i backen. FAN! Det kändes inte bra, men jag vågade inte titta på knäna utan kutade vidare med bultande och stela knän.

 

[caption id="attachment_28851" align="alignnone" width="600"] På väg ner från Nipfjället, med Städjan i horisonten.[/caption]

 

I två kilometer hämmade de stela knäna min löpning innan jag återfick mjukheten och rätt känsla igen. Sedan var det bara att tuta och köra som tidigare. Eller bara och bara… Underlaget satte fortfarande begränsningar för farten. Steniga partier byttes ut mot myrar för att sedan ersättas av steniga partier igen och sedan myrar och stenar osv. Efter 31km kom jag in i en djup svacka där jag förbannade banläggaren ganska ordentligt och undrade när i HELVETE det skulle komma mjuka, barrklädda, mosskantade och löpbara stigar som jag är van vid hemifrån. Den här svackan höll i sig i 3-4 kilometer innan humöret återgick till det normalt positiva.

 

Nära ett dopp

 

Vid ett tillfälle skulle vi över en spång som svängde 45 grader, och där var jag extremt nära att flyga av och landa i vattnet nedanför. Som tur var fanns det en liten upphöjning med ett träd på mitt i vattnet. Jag landade med vänsterfoten på upphöjningen, lyckades få tag i en trädgren och kunde sedan ta mig upp på spången igen. Puh, det var nära.

 

Städjan

 

Tredje och näst sista klättringen för dagen var uppför Städjan, en klättring som kändes evighetslång. När vi närmade oss toppen fick jag dessutom en chock. Fasen vad många löpare jag har före mig!! Jag hade räknat med att jag låg någonstans runt 50-strecket, men hela backen ner från Städjan var full med löpare. Hade jag missbedömt hela situationen så mycket? Det var först när jag förstod att vi inte skulle längst upp på toppen och vända som jag också insåg att nästan alla löpare i backen var 28km-löpare som kom från andra sidan berget. Det förklarade det stora antalet.

 

Full fart utför

 

Löpningen ner från Städjan var dagens absolut roligaste sträcka. Det var ganska teknisk löpning och många hade svårt att springa nerför utan gick istället, försiktigt och stapplande. Själv hade jag så mycket spring i benen att jag fullkomligen FLÖG nerför backen och passerade löpare efter löpare. Några hoppade åt sidan när jag kom farande, andra skrek till när jag sicksackade förbi på höger eller vänster sida om dem. Jag sprang hela vägen med ett brett leende på läpparna och kände mig otroligt levande och snudd på oslagbar.

 

[caption id="attachment_28852" align="alignnone" width="600"] En av få lättlöpta stigar.[/caption]

 

Väl nere från Städjan väntade ganska lätt löpning hela vägen fram till den sista backen, Chocken. Och den blev faktiskt en chock för mig. Jag visste att det fanns en backe kvar, men hade visst missat att det var en slalombacke som vi skulle ta oss uppför. Det var brant, det gick sakta, det var trötta ben som bar mig framåt nu. Men upp kom jag till slut och avslutningen på banan efter att ha besegrat slalombacken var en enda lång defilering in i mål. Nerförsbacke, asfalt och ben som mirakulöst hade återfått krafterna igen. Jäklar vilken fart det blev ner mot byn. Jag flög fram i 3.30-tempo och det kändes som om alla andra löpare stod stilla (vilket somliga också gjorde). Jag passerade många löpare före upploppet och väl på målrakan växte hornen ytterligare. Då kunde jag avsluta med att spurta förbi ännu en eller två löpare på vägen in mot mål. YES!!

 

Kross av måltiden

 

Väl i mål kunde jag konstatera att jag inte bara hade klarat mitt främsta mål på Idre Fjällmara, att ta mig under 5h 30min. Jag hade fullkomligen krossat tiden och tog mig in på 5h 05min, nästan en halvtimme snabbare än jag hade räknat med. Tiden räckte till en 25:e plats på herrsidan, en placering jag inte varit i närheten av tidigare i ett större lopp som det här. Där ser man vad målmedveten, strukturerad träning kan göra för resultatet.

 

 

[caption id="attachment_28850" align="alignnone" width="600"] Nöjd efter målgång[/caption]

 

Det här loppet gav definitivt mersmak och i efterhand kan jag bara skratta åt att jag blev så frustrerad över underlaget. Jag älskar ju teknisk löpning. Och jag älskade vyerna man bjöds på. Loppet blev också en väckarklocka för mig när det gäller träningsupplägg, det går att uppnå resultat om man är fokuserad, ambitiös och följer sin plan. Nästa planerade lopp för min del är Kullamannen 100 miles där jag har som mål att förbättra min tid från 2017. Det loppet tillhör samma kategori som Idre Fjällmara, det är ett lopp man springer för äventyrets och utmaningens skull. Så nu blir det fullt fokus på det loppet och en minst lika strukturerad träning som inför Idre Fjällmara.

 

Wish me luck!!

 

Vill du veta mer om Idre Fjällmara så hittar du info här: https://idrefjallmaraton.se/

Och vill du veta mer om Kullamannen kan du titta in här: http://www.kullamannen.com/sv/

Sist men inte minst så hittar du mer info om BUS här: https://swedenrunners.se/bus/

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Adidas Terrex Speed Pro Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Amfibiemannen 2021 - en dag i källaren Linda Doktar
  Läs mer
 • Att börja om från början Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Ultralöparens bön Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Val d'Aran 2021 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Felspringspolitik. Och en terapeutisk rapport från Mora Trail Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Äntligen riktig tävling igen! Racerapport Skatås Ryggar 2021 Peter Lindquist
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Gympa klar och transportlöpning 🏃 hem från gympan🤸 på Gerdahallen klar. 🏠 Hem till dusch och lunch 🥗🍗. Cirkeln är sluten och eftermiddagen kan ägnas åt avkoppling och läsning av nya kriminalromaner 📚. En veckas semester kvar och den måste avnjutas på rätt sätt för det är då alla viktiga senesterpunkter ska vara klara.

#wewill #sommarlöpning #löpningärlivet #löpningföralla #springandetjejer #springsnyggt #springa #löparglädje #instarunner #motivation #jagspringer #jagärenlöpare #löpningärkul #löpare #löprunda #träningsglädje #träningsmotivation #trailrunning #trailrunningsweden #lonesomerunners #älskarlöpning #womenrunners #stressrelief #loverunning #stressmanagement #fitbit #altrarivera altrarunningfans #midnattsloppet
...

E G E N T I D✨

Idag behövde jag denna tid för mig själv. 10km med bra känsla, varvade lugnare med lite fortare fart. Tröskelpassen med Dimma har gett bra resultat. Idag fick hon vara hemma då hon klivit in i sin andra löp och hon har sprungit bredvid cykeln på morgonen och är lite tröttare än vanligt ✨

#ullmax#ullmaxväder#nordiccab#startlifeexploring#jagspringer#hardwork#aussie#training#löpning#runner#run#ultrarunning#australianshepherdsofinstagram#träningsglådje #trailrunning#trainforelin#caincross#running#løpeglede#rehab#trailrunningsweden#running#tränamedhund#aussielove#springa#motivation#äventyr#australianshepherd#träningsglädje#trailrunning#dogrunning
...

Ett tidigt morgonpass var en perfekt start på lördagen!
#jagspringer #löpning #löpare #runhappy #runner #runners #runnersofinstagram #springa #löparglädje #ilovetorun #runnershigh #runtoinspire #justrun #instarunners #runday #trailrun #trailrunning #trailrunner #trailrunningsweden #ensvenskklassiker #göteborgsvarvet #lidingöloppet #hbgm #jönköpingmarathon
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

14 hours ago

Halloj!!
Ska till Öland en vecka nu!
Någon som har gpx-filer eller förslag på fin trail löpning som jag inte får missa.
Kommer att utgå från brofästet. Kan givetvis åka till fastlandet också.
Jag älskar teknisk Trail!
Eller om någon vill ha sällskap/Guida mig på en runda. (Jag springer inte snabbt, men gärna långt)
... Se merSe mindre

3 days ago

Hej! Jag är nybörjare på trail running och skulle gärna vilja få tips på lämpliga trailskor. Jag springer mestadels i skog och på stigar och vid enstaka tillfällen platser med sten. Några tips på lämpliga skor? Tack för er hjälp!
Spring lugnt! 🏃‍♀️
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag tycker ju VJ Ultra är fantastiska! Bredare tåbox, bra dämpning och fantastiskt grepp även på blöta klippor.

Jag har två par salomon jag salomon, Sense ride 4 och Super cross. Sen kör jag Icebug med ståldubb på vintern

Som du kommer märka kommer du få massa bra tips på skor folk trivs med. Mitt tips är dock att utgå från skor du gillar att springa i vanligtvis. De flesta tillverkare har trailskor så det kan vara bra att börja där istället för att börja labba med nya märken.

Jag rekommenderar starkt VJ IRock 🙌, Inov-8 har också bra trailskor 😊

Altra Olympus 4 🥰😍

Saucony Peregrine 🏃🏼‍♀️

Salming Trail6 alt Icebug

Salomon speedcross 5 de bästa

Jag har också Salomon speedcross 5, och hade den tidigare versionen av samma modell före dem, och har varit mycket nöjd. Men har inte erfarenhet av andra.

Jag hade Salomon speed cross tidigare. De är lite overkill för vanlig stig och trail. Också aningen klumpiga/tunga. Salomon slab speed gillar jag men de har längre drop (4mm) de är snabba men kanske för smala för de flesta. Salomon Ultra pro funkar rätt ok men för styva om underlaget blir för hårt. Salomon Sense är bra till lite allt i allo. Är underlaget torrt och inte så tekniskt så funkar många vanliga mängdträningsskor men så fort det blir blött så är det mer intressant att kolla på hur kuperat och vilken av underlag det är.

Vill du känna varje rot/sten och ha 100 % löpkänsla 🏃‍♂️, inov-8 ( X-TALON 212 eller MUDCLAW 300) hala förhållanden , regn/snö 🥶 välj icebug spirit8 (ståldubb)

Salomon har fina trailskor Jag sprang tidigare i icebug men deras nya modeller är kass. Det är väldigt individuellt vad man tycker om. Men du skall ha riktiga trailskor om du springer trail. Med vanliga löparskor är risken stor att man vrickar fötterna och slinter

Jag tycker också altra olympus 4 är helt fantastiska. Maxdämpade för oss som väger lite mer. Den enda skon där tår får sträcka ut sig på riktigt. Extra bra för den med breda fötter

Salming Trail 6 är faktiskt den skönaste trailsko jag har haft. Har sprungit med många olika trailskor men få som har den comforten och grepp!

Här hittar du en guide med drygt 30 olika modeller. trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Testat Salming, Salomon o Nike men fastnat helt för Hooka, tips gör inte som jag köp dig fram utan åk och testa där dom dels kollar din fot och när du springer.... så hittade jag mina Hooka

Du måste testa en sko som passar för just din löpning, dina fötter osv. Det finns hur många som helst men bara ett fåtal som passar dej. Jag har också frågat om bra skor här, jag har köpt på andras rekommendationer och blivit grymt besviken! Mitt råd är att prova dej fram alltså. Lycka till!

Altra Lone Peak

Jag sprang flera år med vanliga lagom dämpade asfaltsskor även i skogen. Och det funkar oftast väldigt bra men köp ett par som passar dina fötter med bra sulor som greppar i blött (=sulor som ser ut som grova MTB däck) och ett bra för hala klippor (tex VJ eller icebug).

View more comments

3 days ago

Startplats säljes till Kullamannen Joker 100km, fredag den 27/8/21. Känns trist att inte kunna genomföra loppet själv, men hoppas att det finns någon annan krigare där ute som är sugen!

Jag har betalat 1190kr och så tillkommer det en omregistreringsavgift på 120kr. Men släpper den för 1000kr.

Först till kvarn!
... Se merSe mindre

1 month ago

Hur tänker ni kring detta med att ha med sig mat och vatten ut i spåret?
Har ni alltid med er, eller har ni någon gräns på hur passet ska vara innan ni tar med er det ena eller andra?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Har för det mesta inget med, men nu när det är så varmt så har jag med mig dryck. Om pass beräknas bli bortåt två timmar eller mer så har jag med mig både något ätbart och dryck.

Planerar lika som Annika men för nya sträckor kollar jag alltid kartan för att se hur kuperad sträckan är.

Har alltid vatten med mig, i min väst ligger alltid några nötcreme + druvsocker.

Gillar att ha vatten. Har ändå alltid väst för nycklar, telefon, extra tröja etc. Brukar däremot anpassa mängden vatten utifrån väder och sträcka. Springer aldrig så långt (Max 15-20km) så jag behöver ingen mat på vägen. Är sugen på att testa hur kroppen skulle reagera på ”mat” så kommer nog prova inom kort ☺️

Beror på temperatur, längd och typ av löpning. En mils mysrunda i 15 graders värme klarar man sig bra utan vatten. Två timmar kuperat i 27 grader klarar jag mig absolut inte utan en massa vätska.

Jag har order att ha sportdryck med på alla pass över 45 min. Jag har behov av kalorierna, men det ska vara sportdryck med elektrolyter. På varma dagar, typ +18°C eller varmare har jag "order" från idrottsnutritionist att alltid ha med mig sportdryck. Nästan alltid med en kapsel BCAA i sportdrycken. Alltid proteindryck efteråt, återigen pga att jag annars får brist så är det proteindryck med kolhydrater också. På långa pass tar jag gärna salttabletter också.

Jag har alltid med mig vatten.och salttabletter samt druvsocker, även om jag bara ska ta en kortis på ett par kilometer. Jag är ständigt törstig och blir torr i munnen. De flesta jag möter då jag joggar har ingen vätskeväst med. Jag måste ha vatten. Ev pga astma, jag vet inte. På planerade längre turer, över milen har jag umaras sprortdrycker med, för kolhydrater och salter. Hamnar ofta på ställen jag inte riktigt planerat för innan då jag improviserar färdvägen medan jag springer. Kan ibland bli längre sträckor och jobbigare terräng än jag tänkt innan jag far ut. Har hänt att vattnet tagit slut mitt ute i skogen med okänd sträcka hem, hamnar man så är vatten, kolhydrater & salt bra att ha så man tänker klarare Har klarat mig hem hittills, men turen blir ju roligare om man inte får slut på energi mitt i ingenstans. Men som jag skrev från början, jag behöver dricka även vid ett pass på bara ett par kilometer, man är olika, känner inte till någon annan som tar med sig och dricker upp 5 dl vatten på ett par kilometers joggingtur. Eftersom jag inte tror det handlar om vätskebrist har jag kommit på att spara vatten genom att ha med tuggummi samt plocka och tugga på saker som finns i naturen, ex granskott på våren, björklöv, ängsgräs och harsyra.

1 week ago

Hej! Any tips for websites where you can buy Topo shoes here in Sweden?
Tack!
... Se merSe mindre

1 week ago

Tips på bra löparslingor i Lindvallen? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Fjället såklart!🔝

Massor! Allt beror på hur långt och brant du vill ha det.

Fjällmarabanorna 10k, 21k o 42k är fint uppmärkta 👍

Ett tips är att använda heatmaps på strava, där kan du enkelt rita egna kartor utifrån där andra sprungit ofta, inte bara i Lindvallen men överallt, och du ser längd och höjdmeter i takt med att du ritar 👍🏻 (kräver premium, men ca 500 per år). Det i kombination med WorkOutDoors app på Apple Watch ger dig också rutten utmärkt på en karta på armen med varning när du lämnar rutten. Gör att du kan springa på nya ställen utan risk att hamna fel varje gång. Magiskt bra

2 weeks ago

Skor 👟 fråga till er alla ni kunniga. Jag har varit i flera butiker och blir inte klok på vad jag skall ha. Utbudet i Mora räcker inte till och kanske ni kan hjälpa mig. Jag älskar lättvikt skor och snabba temposkor. MEN eftersom jag springer mest skog så går de sönder och alla andra jag testar upplevs klumpiga och inte alls den känslan jag är ute efter. Finns de någon trail skor som ni kan rekommendera om ni är som mig? Skall tillägga att jag springer mest Stig och inte offroad. 😄 ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag springer trail i Saucony Peregrine, funkar fint och är lätta 😊

Inov-8 x-talon 200

Säger också Inov-8 👍😁.

Snabba trailskor: Adidas Terrex Speed Ultra. Fin kombo av lätt och snabbt men med skydd för trail. 🧨🔥

New balance summit. Prisvärda och sköna enligt mig

Inov8 x-talon 215. Grym känsla, håller för allt!

Jag gillar Salomon sense ride. Supersköna🥰

Inov-8 MUDCLAW 300 är mina fotkompisar. 🏃‍♂️

Bästa skorna jag haft någonsin för kortare turer (under 12km) och för kortare tävlingar är VJ XTRM. 260g ca på mina 42,5or och ett grepp som är så sjukt överlägset allt annat jag provat. Tyvärr, efter att jag fått uppleva det greppet, så är det många andra märken och skor som plötsligt känns kassa, särskilt på blöta stenar, spångar mm. Salomon, Salming, Altra, Inov8, rubbet har fått lägre betyg av mig nu sedan jag kört ett par VJ-skor. Nu börjar mina sjunga på sista versen, så jag ska beställa ett nytt par och det är första gången någonsin jag köper exakt samma sko en gång till.... mvh #greppfrälst

Altra mt king 2, sitter som en smäck 👍

Saucony Mad River 🙌

Hoka one one speedgoat alla dagar i veckan

Altra superior är riktigt fina om man gillar bred tåbox och nolldrop. Känns som att springa i en mockasin.

Följer:)

Altra Superior 👌

Salomon Greyhound?

Kika in Merell om du gillar lättare skor, själv kör jag primärt Altra (0 drop å bred tåbox) eller JoeNimble för minimalistskor

Altra

Arc'teryx Norvan SL

The Running Company Älvdalen har Hoka skor och många olika trail skor i Hoka modellen 🙂 jag själv gillar speedgoat men de har andra ”snabba” trail skor. Även löpband där du kan prova skorna

La Sportiva Helios 3 är lätta, tunna och hållbara, liksom La Sportiva Lycan2 (något mer stabila och dämpade). Gillar du nolldrop rekommenderar jag Altra Lone Peak 5 för dig. Alla dessa har tunnare sula än Speedgoat 4 (som jag gillar mkt).

Merrell Trail Glove! 👍

Lasportivas jackal är mitt förstahands val till stigar, sköna och tåliga, bra dämpning, känns ok även om de blir våta. Använder även Lasportivas bushido, de är lite smalare passform än jackal lätta, snabba & drar inte åt sig vatten kännbart, precis som jackal. De går inte sönder lätt, dem använder jag mest vid stig/offroad. Använder dock andra innersulor än de som satt i skorna.

Jag har 2 lätta skor: salomon s-lab sense som är superlätta och sitter som en smäck på foten. Sen har jag salming elements som är supersköna OCH lätta. Så jag kan rekommendera båda väldigt mycket!

Jag har köpt mitt andra par speedgoat och springer med dom på allt underlag. Har haft två asfaltskor från Hoka och ett par trail från Hoka goretex iinnan jag valde speedgoat. Så kör numera bara hoka. Finns inga bättre och den marginella viktskillnaden känns inte om du inte är väldigt kräsen. Jag behöver dämpningen på alla underlag så jag kan bara varmt rekommendera dom 🤩

View more comments

2 weeks ago

Har haft mina hoka- skor på mig när jag tog 50 km (10 grader ute) utan problem. I går var skorna på mellan Evertsberg- Mora där jag kände att allt inte stod rätt till vid Hökberg. Väl efter avklarade 44 km och vid portalen i Mora förstod jag att jag nog måste hitta andra skor. Det var 90% grus sträckan. Mellan sälen och Evertsberg hade jag altra- skor. Tror att det är bra att byta till skor med dämpning när det är hårt underlag km efter km. Vad gör jag åt blåsorna under, i fotsulorna och vad finns det för tipps man kan få för att inte få blåsor? ... Se merSe mindre

Har haft mina hoka- skor på mig när jag tog 50 km (10 grader ute) utan problem. I går var skorna på mellan Evertsberg- Mora där jag kände att allt inte stod rätt till vid Hökberg. Väl efter avklarade 44 km och vid portalen i Mora förstod jag att jag nog måste hitta andra skor. Det var 90% grus sträckan. Mellan sälen och Evertsberg hade jag altra- skor. Tror att det är bra att byta till skor med dämpning när det är hårt underlag km efter km. Vad gör jag åt blåsorna under, i fotsulorna och vad finns det för tipps man kan få för att inte få blåsor?

Kommentarer på Facebook

Otroligt att du klarat dej så bra annars 👍😊 Tror att värmen hjälper till. Fötterna sväller mer i värme. Då blir det trångare i skona. Tycker du verkar ha bra skor om du klarat dej så bra tidigare.

Ser ut som tryckblåsor efter många steg mer än skavsårsblåsor. Har också fått det ibland på längre lopp. Vet inte om man kan göra så mycket 🤷‍♂️ Gel kuddar i skorna kanske ? Mot "vanliga" skavsår och blåsor säger många att dubbla strumpor funkar

Om du gillar Altra så är Olympus 4 riktigt bra alternativ till Speed goat. Fungerar bra både på asfalt och stig

Mmmm förklara varför man får tryckblåsor, då kanske man oxå hittar en lösning 😝

Har du fått blåsorna av smågrus i skorna eller är skorna trånga där fram ? :)

Nej, ingetdera....kan vicka på tårna fram och Ch snörar på dem bra vid vristen. Har funkat bra för det mesta men har ett par andra skor ( icebug) som jag fått liknande om jag springer mer än 20 km.

Mina fötter uppvisar rejäla sprickor precis efter långa turer där nu blåsorna dykt upp....kan det ha ett samband?

Finns skavsårs plåster som man kan ha just under tramdynan, fick samma problem då jag sprang långt . Tror de kom från friktion mellan strumpa och skor

This has happened to me with shoes that were slightly too big and my foot slid around in the shoe too much

Strumpa...viktigt..

Tips!https://open.spotify.com/episode/3NtNQs8tkbHMU0pMW0I5LW?si=uhd-Z6EKQrqyZwsioFodoA&utm_source=copy-link&dl_branch=1

View more comments

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

En av Sveriges mest meriterade löpare, @idanilssi är tillbaka efter långdragna skadebekymmer. https://trailrunningsweden.se/2021/07/19/ida-nilsson-jag-orkar-vara-trott-lange/

Löpargruppen i Göteborg-Härryda - vilken dundersuccé. Fullbokad inför hösten med 50 löpare på nån timme. https://trailrunningsweden.se/lopargrupper/goteborg-harryda/

Fem tjejer tycker till om nya MOAB FLIGHT från Merrell. https://trailrunningsweden.se/2021/06/10/moab-flight/

Intervju med Sebastian Ljungdahl. https://trailrunningsweden.se/2021/06/04/fran-oldrickare-till-skyrunner/

Jämn kamp mellan Fredrik Bakkman och Sebastian Ljungdahl i @skatasryggar . Karin Nilsson vann damklassen.

Efter positiva besked kring höstens motionslopp har det lagts till många spännande lopp i Trailkalendern. https://trailrunningsweden.se/trailkalendern

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X