Ny vårenergi - Skatås Ryggar FKT och test av Cellexir

Jag älskar att lopparrangörer och löparklubbar hittar på alternativ till oss nu när tävlingarna och de stora arrangemangen är inställda. Jag vill tipsa dig om ett sådant spännande löpäventyr...

20 april, 2020 |
På toppen av Brudarebacken, den första av topparna på Skatås ryggar FKT.

Jag älskar att lopparrangörer och löparklubbar hittar på alternativ till oss nu när tävlingarna och de stora arrangemangen är inställda. Jag vill tipsa dig om ett sådant spännande löpäventyr som vi i Göteborg kan utmana oss med - Skatås Ryggar FKT. Jag berättar även om ett spännande och betalt samarbete som jag just har påbörjat med Cellexir, kan kosttillskott ge mer energi till min långsiktiga träning?

Skatås Ryggar är ett traillopp som körs på försommaren i Skatåsterrängen i Göteborg. Loppet går nästan uteslutande på små stigar upp och runt på bergen, den längsta distansen är 21 km och går över fem berg och en slalombacke på slutet. Ett jättefint och jobbigt lopp! Jag sprang det för några år sedan, länk här om du vill läsa.

Skatås Ryggar är inställt men istället har arrangören satt ut markeringar på de högsta topparna på de fem bergen och på Brudarebacken och med en karta, i mobilen eller en fysisk som man kan köpa i Skatås motionscentral, beger man sig ut i terrängen.

Karta över Skatås Ryggar med markerade högsta punkter.

FKT betyder Fastest Known Time, du kan alltså tävla mot andra och försöka springa sträckan så fort som möjligt och slå dig in på tio-i-topplistan. På den fysiska kartan finns markeringarnas koordinater så att du kan programmera in den smartaste rutten i klockan för att slippa leta sig fram. Men letandet är en del av det roliga tycker jag!

Det började med att min kompis Maria sprang och letade efter markeringar och postade inlägg på instagram allteftersom hon hittade dem. Jag tyckte att det verkade så spännande! Jag gav mig också ut en eftermiddag med kartan i mobilen och energi i ryggan. Jag började närmast Bertilssons kaffestuga, ni som känner till området förstår att jag följde blåvit stig upp på Odensvaleryggen en kilometer ungefär.

Första höjden! Som en skattjakt!

Markeringen satt en bit in i terrängen och efter en stunds letande hittade jag den, wow så roligt! Därifrån sprang jag vidare off trail runt Odensvaletjärnen till stigen som ledde upp till kontrollen på Knipeflågsryggen och vidare till Lilla Getryggen. Där hade jag faktiskt aldrig varit tidigare, trots att jag sprungit runt på de här bergen många gånger. Jättekul att hitta nya stigar att återkomma till.

Lilla Getryggen, en ny stig!

På var sitt håll hittade både Maria och jag fem kontroller vid olika tillfällen, men tillsammans med två löparvänner skulle vi hitta den snabbaste...eller nja, iallafall den finaste vägen till de sex markeringarna. Och det blev en fantastisk löptur!

Off trail är en del av tjusningen att hitta närmaste vägen. Vilket ofta betyder lite klättring också.

Att leta efter kontrollerna är som en skattjakt, vi studerade kartan tillsammans och letade efter den närmsta vägen samtidigt som vi fick väga in vad som var jobbigast och tog längst tid. Springa genom sankmarken eller runt? Klättra upp för berget eller ta stigen en bit bort? För egentligen spelade tiden ingen som helst roll utan upplevelsen och gemenskapen var allt! Som jag njöt av att prata trailskor, utrustning och lopp tillsammans med tjejer som är lika trailnördiga som jag, det var fantastiskt roligt!

Energi och drickapaus.

Samtidigt blir det väldigt bra träning att lämna stigarna och ge sig ut i terrängen. Denna årstid innan gräs och sly vuxit upp är nog den enklaste att springa off trail för jag tycker om att ändå se lite av hur underlaget är med rötter, grenar och stenar.

När vi hittat alla de sex högsta markeringarna på bergen tog vi en enklare grusväg tillbaka till Västra Långvattnet för att bada, det hade Monica och jag längtat efter. Vi valde en gräsplätt i lä från den kyliga vinden, snabbt av med kläderna och några simtag i vattnet. Underbart! En energikick! Sedan på med kläderna igen och vi fortsatte tillbaka till Skatås. 15 km blev vår sträcka, säkert inte den kortaste men absolut en av de finaste och roligaste!

Vår version av Skatås Ryggar FKT, nästan 3 h löparglädje med både bad och fotopauser.

Jag har den senaste tiden känt mig piggare och starkare i min träning. Kanske är det vårens ljus och längre dagar som ger kraft. Eller det ofrivilligt lugnare vardagslivet i coronatider. Att jag har ätit järntabletter i snart två månader för att höja blodvärdet spelar säkert också in. Men jag har också sedan en månad använt kosttillskottet Cellexir. Jag har aldrig tidigare använt något tillskott mer än C-vitamin och magnesium inför längre lopp, kanske då mer av hypokondriska skäl än att det har haft någon särskild effekt. Cellexir har jag hört och läst mycket om och när jag fick chansen att  samarbeta med företaget och testa deras produkter tackade jag självklart ja. Från april till augusti ska jag använda Cellexirs två produkter One och Endurance och sedan utvärdera om det har haft någon effekt på min träning, känslan under lopp och i livet i stort.

Cellexir One för daglig dos av tillskott och Endurance inför hårdare träning och tävlingar.

Kortfattat går tillskottet Cellexir One ut på att hjälpa mitokondrierna i våra celler. Mitokondrierna är kroppens kraftverk och tillverkar energi, men med åren minskar de i antal och blir mindre effektiva. Med träning, god kost och tillskott av vissa ämnen kan vi fördröja försämringen. Jag vill ju fortsätta att träna, springa lopp och åka skidor under många år och kan ett kosttillskott hjälpa kroppen med energi till att orka träna och sedan återhämta mig snabbare så är det väldigt spännande att prova. Cellexir One är kapslar som tas två om dagen, Endurance är ett pulver som blandas ut i dryck och tas inför hårda träningspass eller långa lopp. Är du nyfiken kan du läsa mer om hur Cellexir fungerar och vilka ämnen det innehåller, länk till Cellexir Endurance och länk till Cellexir One. Vill du testa dem får du två rabattkoder här: koden gunilla25 ger 25% på en månadsförbrukning av Cellexir One och koden gunilla10 ger 10% på Cellexir Endurance första gången som du beställer.

Just inför den här längre löpningen på Skatås Ryggar testade jag Cellexir Endurance. Pulvret blandas ut i vatten eller annan vätska och man dricker det ca 20 minuter innan träning. Smaken är ärligt talat inte god, men blandat i en smoothie ändå helt ok. Jag upplevde att Endurance höll min energinivå på topp hela tiden som vi sprang och att jag inte dippade vare sig i kraft eller humör. Visst spelade det härliga sällskapet roll och att vi sprang så avslappnat, men det var skönt att inte känna sig trött när vi sprang så mycket utanför stigarna. Jag upplevde särskilt att jag var skärpt i huvudet och orkade planera vägval och var vi befann oss i terrängen och inte välja de enklare, välkända stigarna som inte kräver tankearbete. Det är häftigt att både orka springa och tänka samtidigt, jag föreställer mig att det kan ha ännu större effekt på ultralopp då min svaghet är att ha kontroll över negativa tankar.

Samla på dig ny energi.

Att samla och spara på positiv energi är viktigare nu än på länge. Spring i naturen, spring med vänner och leta efter egna äventyr. Bada, njut i solen efteråt och låt dig fyllas på av kraft för att ta dig an livets utmaningar. Är du anmäld till Trailrunning Swedens Virtual Series? Virtuella lopp som springs där du är, på stigen du väljer. Kolla in här och anmäl dig!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X