Ny vårenergi – Skatås Ryggar FKT och test av Cellexir

På toppen av Brudarebacken, den första av topparna på Skatås ryggar FKT.

Jag älskar att lopparrangörer och löparklubbar hittar på alternativ till oss nu när tävlingarna och de stora arrangemangen är inställda. Jag vill tipsa dig om ett sådant spännande löpäventyr som vi i Göteborg kan utmana oss med – Skatås Ryggar FKT. Jag berättar även om ett spännande och betalt samarbete som jag just har påbörjat med Cellexir, kan kosttillskott ge mer energi till min långsiktiga träning?

Skatås Ryggar är ett traillopp som körs på försommaren i Skatåsterrängen i Göteborg. Loppet går nästan uteslutande på små stigar upp och runt på bergen, den längsta distansen är 21 km och går över fem berg och en slalombacke på slutet. Ett jättefint och jobbigt lopp! Jag sprang det för några år sedan, länk här om du vill läsa.

Skatås Ryggar är inställt men istället har arrangören satt ut markeringar på de högsta topparna på de fem bergen och på Brudarebacken och med en karta, i mobilen eller en fysisk som man kan köpa i Skatås motionscentral, beger man sig ut i terrängen.

Karta över Skatås Ryggar med markerade högsta punkter.

FKT betyder Fastest Known Time, du kan alltså tävla mot andra och försöka springa sträckan så fort som möjligt och slå dig in på tio-i-topplistan. På den fysiska kartan finns markeringarnas koordinater så att du kan programmera in den smartaste rutten i klockan för att slippa leta sig fram. Men letandet är en del av det roliga tycker jag!

Det började med att min kompis Maria sprang och letade efter markeringar och postade inlägg på instagram allteftersom hon hittade dem. Jag tyckte att det verkade så spännande! Jag gav mig också ut en eftermiddag med kartan i mobilen och energi i ryggan. Jag började närmast Bertilssons kaffestuga, ni som känner till området förstår att jag följde blåvit stig upp på Odensvaleryggen en kilometer ungefär.

Första höjden! Som en skattjakt!

Markeringen satt en bit in i terrängen och efter en stunds letande hittade jag den, wow så roligt! Därifrån sprang jag vidare off trail runt Odensvaletjärnen till stigen som ledde upp till kontrollen på Knipeflågsryggen och vidare till Lilla Getryggen. Där hade jag faktiskt aldrig varit tidigare, trots att jag sprungit runt på de här bergen många gånger. Jättekul att hitta nya stigar att återkomma till.

Lilla Getryggen, en ny stig!

På var sitt håll hittade både Maria och jag fem kontroller vid olika tillfällen, men tillsammans med två löparvänner skulle vi hitta den snabbaste…eller nja, iallafall den finaste vägen till de sex markeringarna. Och det blev en fantastisk löptur!

Off trail är en del av tjusningen att hitta närmaste vägen. Vilket ofta betyder lite klättring också.

Att leta efter kontrollerna är som en skattjakt, vi studerade kartan tillsammans och letade efter den närmsta vägen samtidigt som vi fick väga in vad som var jobbigast och tog längst tid. Springa genom sankmarken eller runt? Klättra upp för berget eller ta stigen en bit bort? För egentligen spelade tiden ingen som helst roll utan upplevelsen och gemenskapen var allt! Som jag njöt av att prata trailskor, utrustning och lopp tillsammans med tjejer som är lika trailnördiga som jag, det var fantastiskt roligt!

Energi och drickapaus.

Samtidigt blir det väldigt bra träning att lämna stigarna och ge sig ut i terrängen. Denna årstid innan gräs och sly vuxit upp är nog den enklaste att springa off trail för jag tycker om att ändå se lite av hur underlaget är med rötter, grenar och stenar.

När vi hittat alla de sex högsta markeringarna på bergen tog vi en enklare grusväg tillbaka till Västra Långvattnet för att bada, det hade Monica och jag längtat efter. Vi valde en gräsplätt i lä från den kyliga vinden, snabbt av med kläderna och några simtag i vattnet. Underbart! En energikick! Sedan på med kläderna igen och vi fortsatte tillbaka till Skatås. 15 km blev vår sträcka, säkert inte den kortaste men absolut en av de finaste och roligaste!

Vår version av Skatås Ryggar FKT, nästan 3 h löparglädje med både bad och fotopauser.

Jag har den senaste tiden känt mig piggare och starkare i min träning. Kanske är det vårens ljus och längre dagar som ger kraft. Eller det ofrivilligt lugnare vardagslivet i coronatider. Att jag har ätit järntabletter i snart två månader för att höja blodvärdet spelar säkert också in. Men jag har också sedan en månad använt kosttillskottet Cellexir. Jag har aldrig tidigare använt något tillskott mer än C-vitamin och magnesium inför längre lopp, kanske då mer av hypokondriska skäl än att det har haft någon särskild effekt. Cellexir har jag hört och läst mycket om och när jag fick chansen att  samarbeta med företaget och testa deras produkter tackade jag självklart ja. Från april till augusti ska jag använda Cellexirs två produkter One och Endurance och sedan utvärdera om det har haft någon effekt på min träning, känslan under lopp och i livet i stort.

Cellexir One för daglig dos av tillskott och Endurance inför hårdare träning och tävlingar.

Kortfattat går tillskottet Cellexir One ut på att hjälpa mitokondrierna i våra celler. Mitokondrierna är kroppens kraftverk och tillverkar energi, men med åren minskar de i antal och blir mindre effektiva. Med träning, god kost och tillskott av vissa ämnen kan vi fördröja försämringen. Jag vill ju fortsätta att träna, springa lopp och åka skidor under många år och kan ett kosttillskott hjälpa kroppen med energi till att orka träna och sedan återhämta mig snabbare så är det väldigt spännande att prova. Cellexir One är kapslar som tas två om dagen, Endurance är ett pulver som blandas ut i dryck och tas inför hårda träningspass eller långa lopp. Är du nyfiken kan du läsa mer om hur Cellexir fungerar och vilka ämnen det innehåller, länk till Cellexir Endurance och länk till Cellexir One. Vill du testa dem får du två rabattkoder här: koden gunilla25 ger 25% på en månadsförbrukning av Cellexir One och koden gunilla10 ger 10% på Cellexir Endurance första gången som du beställer.

Just inför den här längre löpningen på Skatås Ryggar testade jag Cellexir Endurance. Pulvret blandas ut i vatten eller annan vätska och man dricker det ca 20 minuter innan träning. Smaken är ärligt talat inte god, men blandat i en smoothie ändå helt ok. Jag upplevde att Endurance höll min energinivå på topp hela tiden som vi sprang och att jag inte dippade vare sig i kraft eller humör. Visst spelade det härliga sällskapet roll och att vi sprang så avslappnat, men det var skönt att inte känna sig trött när vi sprang så mycket utanför stigarna. Jag upplevde särskilt att jag var skärpt i huvudet och orkade planera vägval och var vi befann oss i terrängen och inte välja de enklare, välkända stigarna som inte kräver tankearbete. Det är häftigt att både orka springa och tänka samtidigt, jag föreställer mig att det kan ha ännu större effekt på ultralopp då min svaghet är att ha kontroll över negativa tankar.

Samla på dig ny energi.

Att samla och spara på positiv energi är viktigare nu än på länge. Spring i naturen, spring med vänner och leta efter egna äventyr. Bada, njut i solen efteråt och låt dig fyllas på av kraft för att ta dig an livets utmaningar. Är du anmäld till Trailrunning Swedens Virtual Series? Virtuella lopp som springs där du är, på stigen du väljer. Kolla in här och anmäl dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör30maj10:00FeaturedEnervits Distansrekord - Virtuellt loppLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13jun10:00Loppet inställtFeaturedBillingen Trail Marathon45km, 22km, 12km 2,6 kmLandskap:Västergötland

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

Senaste blogginläggen

 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
 • Löptekniksträning Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • 24-timmars och skrivkramp Anna Carlsson
  Läs mer
 • Gravidlycka, eller rättare sagt snart dags! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug trailskor vår/sommar 2020 Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Swimrunpremiär Linda Doktar
  Läs mer
 • TRS Virtual Series – USWE 21km Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Skadad, arbete hemifrån och lärdomar Peter Lindquist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X