Trailrunning Swedens Virtual Series – Höjdmeterskamp, 12 km och ultralopp!

Bollekollen, slalombacken med nästan 100 höjdmeter.

Loppen är inställda i vår men istället kan vi köra de virtuella eventen. Vill du så skapar du din egen tävlingsnerv, går igenom samma förberedelser som om du skulle springa ett riktigt lopp, skriver ut din nummerlapp och planerar en riktigt fin runda där du trivs som allra bäst. Under tre lördagar har jag sprungit Trailrunning Swedens Virtuella Trailserie, fyra lopp återstår.

Högst upp i slalombacken.

Den 18 april sprang jag Höjdmetersjakten, arrangerat i samarbete med Merrell i slalombacken Bollekollen. Mitt tidigare höjdmetersrekord var 1400 höjdmeter från Idre Fjällmaraton men just där i Bollekollen hade jag vid ett tidigare tillfälle gjort 700 höjdmeter, 7 vändor upp och ner. Men denna gången skulle det bli fler!

Jag startade kl. 8 och hann göra tre varv innan några löparvänner kom och anslöt. Så roligt det blev att ha lite människor runt om kring sig även om vi bara sa ”Heja på!” och ”Bra jobbat!” när vi möttes i backen. Upp och ned i liftgatan, gå upp, springa kort där backen planar ut något, kliva upp resten, lägga en sten högst upp i backen och springa ned. Börja om. Raderna med stenar blev allt längre, jag passerade 700, jag kom förbi 1000 och 1400. Yeay! Allt därefter var nya rekord! Vid 1800 höjdmeter, 20 varv och 20 km stannade jag, då hade de andra löparna också sprungit klart.

20 stenar! 20 vändor, 20 kilometer. 1800 höjdmeter. Nöjd.

Som bevis för genomfört lopp skickar man in länk till sin Strava-rutt.

Stravainfo

Den 25 april var det dags för ett kortare lopp, 12 km. Precis som tidigare väljer du själv var du ska springa ditt lopp, hur kuperat och hur tekniskt du vill ha löpningen. Jag valde att springa från Bertilssons stuga vid Lilla Delsjön (Skatåsterrängen i Göteborg) på en rödmarkerad stig till den svart-vita 18km-slingan där själva stigdelen är ungefär 8 km. Det skulle bli rätt så exakt 12 km. En sval men solig lördagsmorgon, min man följde med som sällskap och det var helt underbart att vara nästan först ut på stigarna. Spindeltrådar som fastnade när vi sprang genom nattens spindelnät, fåglar morgonkvittrade och sakta blev luften varmare. Jag hade ett behagligt tempo som jag kunde hålla i uppförsbackarna och till och med öka lite i slutet.

På svartvit 8 km-stig.

Tillbaka vid Bertilssons stuga var det några hundra meter kvar till 12 km så jag sprang fram och tillbaka på grusvägarna. Yeay, 12 km på lagom kuperad, teknisk stig.

12 km över några av Skatås ryggar.

I lördags var det än annan typ av utmaning – ultradistans och 50 km, samarbetspartner Icebug. Jag har aldrig sprungit så långt på träning tidigare och funderade över hur jag skulle lägga upp rutten. Springa varv i skogen hemma så jag hade nära till mat och support? Kändes tråkigt och enformigt. Springa milspåret i Skatås fem varv, med vätska och energi i en väska vid varvning? Nej grusspår kändes inte heller roligt och ärligt talat är jag inte jätteförtjust i varv efter varv. Som tur var kom min Instagram-löparvän Mina på den strålande idén att vi skulle springa tillsammans. Hon planerade en tur på nya stigar mitt emellan våra hem, vilket blev från Fontin i Kungälv, längs Bohusleden norrut och in i Svartedalens naturreservat. Vid ca 25 km skulle hon ställa en väska med kaffe och äggmackor och sedan skulle vi springa samma väg tillbaka. Det lät helt perfekt! Nya områden, nästan bara stiglöpning, många höjdmeter och inte enformig löpning någonstans!

Nu är vi på väg!

Det blev en helt underbar dag! Bohusleden var väldigt lätt att följa, det var omväxlande stigar och små vägar, granskog och vitsippsbackar. Kletiga åkerkanter och bäckraviner. Efter 19 km kom vi fram till Svartedalens naturreservat och då började det riktigt supervackra området med höga berg och tjock, mjuk mossa.

Där ligger kaffeväskan!

Vi mötte många människor som vandrade och hade stora packningar på ryggen, detta var ett välbesökt område. Ändå var stigarna smala och slingrande och det kändes som urskog, fantastiskt fint!

En jättelång trappa. Foto: Mina

Kaffet smakade underbart, äggmackorna mättade gott och vi var laddade för att springa tillbaka hem. Eftersom detta var helt nya områden för oss båda gjorde det inget att springa samma väg, nu när vi kom från andra hållet kändes det ändå som om vi såg nya platser hela tiden. Ibland kände jag inte igen mig alls och undrade om vi verkligen sprungit förbi de där märkliga träden tidigare? Men leden var fint uppmärkt och det var aldrig någon tvekan om vägen.

En regnskur svalkade oss men sedan bröt solen igenom de gråa molnen, det blev riktigt varmt. Under dagen tog jag flera salttabletter, jag vet att jag förlorar massor när jag svettas mycket och saltet piggar nästan upp som socker. Annars var det Umaras sportdryck och pannkakor med Nutella som gav energi, plus två doser av Cellexir Endurance med fyra timmars mellanrum.

50 km! Loppet är klart! Fast det är en bit kvar till parkeringen och bilen hem…

Vid maratondistansen stannade vi och jublade lite och vid 50 km firade vi med kexchoklad. Men det var fortfarande en bit kvar till Fontin så vi lunkade på, Mina hade fin fart och jag hängde efter. Just då gick kilometrarna långsamt och rumpan kändes stel och öm, hade jag sprungit ensam hade jag blivit lite tung i tanken. Men med Mina som farthållare och omgiven av vacker björkskog med vitsippor och koltrastar som sjöng kände jag mig stark och glad! Tänk att kunna springa så långt en helt vanlig lördag utan någon större förberedelse, hurra!

I mål!

Tack Mina för en underbar löptur, för nya stigar och härligt sällskap! 55 km och 1300 höjdmeter, inte konstigt att det kändes i rumpan!

Mitt längsta träningspass.

På lördag är distansen på det virtuella loppet 21,1 km tillsammans med USWE, men jag har istället planerat ett långpass med goda vänner på söndagen.

Ha en skön vårlöpning!

Skogen, stigen och sällskap, det är lycka det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Kollektion
Trailkalendern
Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör30maj10:00FeaturedEnervits Distansrekord - Virtuellt loppLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör06jun10:00FeaturedTeam Trail 30 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13junalldayFeaturedSweden Runners Backyard Ultra6,7 kmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör13jun10:00FeaturedBillingen Trail Marathon45km, 22km, 12km 2,6 kmLandskap:Västergötland

fre19jun10:00FeaturedStädjan 11311131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör27jun10:00FeaturedTecnica Team Trail 50 km1131 hmLandskap:Ångermanland,Blekinge,Bohuslän,Dalarna,Dalsland,Gästrikland,Göteborg,Gotland,Halland,Hälsingland,Härjedalen,Jämtland,Lappland,Medelpad,Närke,Norrbotten,Öland,Östergötland,Skåne,Småland,Södermanland,Stockholm,Uppland,Värmland,Västerbotten,Västergötland,VästmanlandAnmälanDeltagare

lör22augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör19sepalldayalldayFeaturedBillingen X-Trail Challenge5 km, 12 kmLandskap:Västergötland

Senaste blogginläggen

 • Löparterminologi? Fysparet
  Läs mer
 • Löptekniksträning Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • 24-timmars och skrivkramp Anna Carlsson
  Läs mer
 • Gravidlycka, eller rättare sagt snart dags! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug trailskor vår/sommar 2020 Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Swimrunpremiär Linda Doktar
  Läs mer
 • TRS Virtual Series – USWE 21km Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Skadad, arbete hemifrån och lärdomar Peter Lindquist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
PlayPause
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

PlayPause
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X